Hae
Palasia Arjestani

Miten pukeutua talvijuoksuun? Hjälp!

Processed with VSCO with c1 preset

Sain itseäni niskasta kiinni ja kipaisin vajaan tunnin juoksulenkille heti aamusta. Lunta sateli hiljalleen ja pakkasta oli about -12 astetta. Mun mittapuulla melkeinpä täydellinen juoksu- ja lenkkeilykeli! Mä en mikään kovin suuri talven ystävä, mutta jos täällä on pakko talvellakin asustaa niin tykkään että lunta saa olla reilusti ja pakkasta noin -10 astetta. Vihaan loskaa ja märkää, mutta vihaan myös kovia pakkasia. Ei ihme, että olen henkeen ja vereen kissaihminen kun rakastan lämpöä ja lämmössä köllöttelyä yhtä paljon kuin nuo meidän karvaiset kaveritkin 😀

Sain jo syksyllä Merreliltä testattavaksi nastalenkkarit talvilenkkeilyä varten ja tänään pääsin koeajamaan ne ensimmäistä kertaa. Yhden kerran perusteella täytyy todeta että ovat varsin soivat pelit! Kiva kun ei tarvitse pelätä liukastuvansa joka mutkassa ja olivat muutenkin hyvät jalassa juostessa. Kenkäpuoli talvijuoksuun siis on kunnossa, mutta mites muut varusteet? Mulla ei ole kuin paksu toppatakki ja siinä tahtoo tulla aika kuuma. Housuina toimii ihan normicollarit joiden alla on ulkoiluun tarkoitettu kerrasto. Toppatakin alla mulla oli urheiluun tarkoitettu paita, joka siirtää kosteutta pois iholta, mutta samalla myös viilentää kroppaa jos iskee aivan kauhea kuumuus. Nyt kaipaisinkin teiltä aktiivisemmin talviaikaan juoksevilta vinkkejä vermeisiin. Minkälainen takki ja housut kannattaa hankkia talvijuoksuun? Kun toppatakki ei ole ehkä ihan paras ratkaisu. Tuppaa olemaan aika kuuma eikä hengittele hirveästi. Toisaalta en myöskään halua että tulee kylmä! Auttakee!

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Kuuntelettekos te musiikkia lenkkeillessä? Mulla oli youtubessa kauhean kätevä systeemi aikaisemmin, jossa pystyi laittamaan näppäinlukon puhelimeen päälle ja musiikki jäi taustalle soimaan. Nyt tämä ominaisuus lopetettiin Suomessa jostain syystä ja musiikki katkeaa kun näppäinlukon laittaa päälle. Onko teillä kokemusta Spotifystä tai muista musiikkisovelluksista? Mitä maksaa ja onko toimiva? Ei viittis puhelin kädessä tuolla pakkasessa kulkea, koska akku kuluu loppuun vähän turhan nopeasti 🙁

Lenkki piristi mieltä kummasti ja sain tehtyä jo pientä plääniä treenien osalta. Toivoa on! Mun pitäisi about kuukausi nyt antaa lepoa olkapäälle ja vähintään saman verran kyynärvarrelle. Kahden viikon päästä tilannetta katsotaan uudestaan ja tsekataan onko tarvetta uudelle kortisonipiikille ja ortopedille tai fyssarille. Lenkin aikana sain vähän selvitettyä ajatuksiani ja tajusin, että onhan mulla vielä vaikka kuinka paljon asioita joita voin tehdä! Voin juosta, uida, tehdä kotitreenejä alakropalle, joogata ja tehdä pilatesta ja muutenkin lisätä lihashuoltoa. Ja voinhan mä kyykätäkin! Heti kun pystyn vääntäytymään tangon alle 😀 Fiilis on selkeesti parempi ja ajatukset selkeämmät kuin muutama päivä sitten! Sitä paitsi olkapää vaikuttaa paremmalta kuin alkuviikosta ja ihan kuin tuo kyynärvarsikin olisi asteen paremmassa kunnossa epikondyliitin (ei, se ei ole sukupuolitauti vaan tuki kyynärvarressa :d) ansiosta.

Mukavaa launtaita kaikille! Tästä tulee selkeästi hyvä päivä 😉

Processed with VSCO with c1 preset

Nastalenkkarit: Merrell (*saatu)

Takki: Helly Hansen

Pipo: Taffer

Kuulokkeet: Defshop

Babystaff collarit: Brandnew store

27 kommenttia

  1. Mustikka kirjoitti:

    Loistava sääntö on, että pukeudu sen mukaan että ulkona olisi +10 enemmän kuin oikeasti (esim ulkona -10, pukeudu kuin olisi 0) ja menisit pihalle vain hengailemaan. On mulla ainakin toiminut! Itellä näillä n.-10- – -15 pakkasilla jalassa on pitkät pyöräilyshortsit, alukerrasto, talvijuoksutrikoot, tekninen paita, hiihtotakki ja tuulihousut. Hiihtotakki on oiva kapistus juoksulenkeille, pitää tuulta ja kosteutta, hengittää, ei ole liian kuuma eikä liian kylmä. Kävelyille ko takki on liian kepeä näille keleille, mutta juoksuun ihan paras! Hanskat mulla on ihan perus juoksuhanskat, koska mulla hikoo kädet pahiten 😀

    Jotkut näyttää menevät ihan trikoilla tuolla, mutta itellä jäätyy reidet vaikka olisi alukerrasto, pyöräilyshortsit ja parit trikoot.

    Spotify itsellä, Soneralta sai ilmaen 3kk mutta aion jatkaa vielä! 9.95e maksaa kuussa ja varmasti lähes kaikki maailman biisit löytyy spotifysta, ja saa rajattomasti kuunnella. Mulla on käytössä soittolistat, omat juoksuun, salille ja rauhallisiin kävelyihin niin ei tarvitse paljoa selailla. Kuulokkeissa myös pause ja kappaleidenvaihtonapit niin ei tarvi puhelinta kaivella 🙂

    • Jonna kirjoitti:

      Hiihtotakki mulle onkin ja tutulta tulossa, mutta talvijuoksutrikoot vois olla aika hyvä hankinta! Mulla paleltuu aina ekana takareidet. En tiedä miks…

      Latasin eilen spotifyn! Huippu sovellus!

  2. Anna kirjoitti:

    Jee, aina pystyy kuitenkin jotain tekemään. Itellä on ollut kaikenlaista mutta oon yleensä löytänyt jonkun lajin ja cf-salilla valmentajat keksii kivasti korvaavaa tekemistä kun kertoo mikä vaivaa, ainakin meillä. Ostin just vuodeks myös yoogaian ja oon tykännyt tosi paljon..

    Takki itsellä on pelkkä ”kuori” ja sinne alle sitten kerrastoa ja lämpimämpi juoksupaita..ei kyllä toppiksella pystyis juoksemaan..mä kuuntelen mixcloudista valmiita dj-settejä, niissä ei tuu myöskään taukoja biisien välille..toimii sellaisille jotka tykkää elektronisesta musiikista..:)

    • Jonna kirjoitti:

      Joo meillä kans keksivät todella hyvin, mutta tällä hetkellä oon vähän vaativa asiaksa kun en kykene tekemään juuri muuta kuin kyykkyjä omalla painolla ja vatsoja 😀

      Pitäiskin kokeilla mun ohuempaa juoksutakkia ja latoa vaan alle kauheasti vaatetta. Vois toimia!

  3. Jonna kirjoitti:

    Suosittelen kans hiihtoon tarkoitetun asun hankintaa talvijuoksua varten. Ne on hengittäviä mutta pitää kuitenkin tuulta hyvin. Gore texit kannattaa pakkaskeleillä unohtaa. Tai vaihtoehtoisesti talvijuoksutrikoot, joissa tuulenpitävä kalvo esim. Windstopper, ainakin reisien kohdalla. Ja sitten talvijuoksuun tai hiihtoon tarkoitettu takki. Alle kerroksia sitä mukaa paljonko on pakkasta. Itse laitan vain aluskerraston+ hiihtoasun jos on nollakeli,- 5-10 asteeseen laitan yhden ohuen fleecepaidan lisäksi ja yli kymmenen asteen pakkasella fleece kerraston koko kropalle. Aluksi kuuluukin olla vähän kylmä kun juokseen lähtee, kroppa kyllä lämpenee hetkessä, ja yleensä silloin on sopivasti päällä ku aluks on hieman kylmä?. Kannattaa kokeilla mikä on just sulle sopiva määrä vaatetta, riippuu niin paljo ihmisestä mikä kellekin on sopiva vaatetus. Mutta kerrospukeutuminen on se juttu?

    • Jonna kirjoitti:

      Juoksutrikoot täytyy vielä hommata! Hiihtotakki onkin jo tulossa, en malta odottaa että pääsen testaamaan 🙂

  4. Laura K. kirjoitti:

    Spotify on täydellinen, suosittelen :). Kympin kuussa maksaa ja tosiaan siellä on kyllä valinnanvaraa musiikin suhteen :).

    Noi kengät on kyllä nätit! Ite kans suunnittelin nastakenkien ostoa, mutta se jäi kun tulee niin vähän juostua talvella..

    • Jonna kirjoitti:

      Mä latasin sen eilen ja kuuntelin salilla lähinnä valmiita soittolistoja! On hyvä 😉

  5. Hanna kirjoitti:

    Spotifyhän on ilmainen ensimmäisen kuukauden joten kantsii kokeilla. Sen voi irtisanoa heti eli ei tarvitse maksaa seuraavaa kuukautta jos ei halua.

    • Jonna kirjoitti:

      Joo, näin ymmärsinkin! On kyllä sen verran hyvä sovellus ja mieskin innostui niin saattaa jäädä vakikäyttöön 🙂

  6. Kaisa kirjoitti:

    Huh, lenkki toppatakissa, pelkkä ajatuskin puskee hien pintaan 😀
    Juoksen -10 molemmin puolin nukkavuorellisissa juoksutrikoissa tai jos ne on pesussa, niin toinen vaihtoehto on tavistrikoot ja urheilukerraston housut alle. Juoksen usein maaseudun sivuteillä, joten laitan myös säärystimet, ettei kenkiin mene lunta, asfaltilla juostessa en laittais.
    Yläkroppaan tekninen t-paita, tekninen pitkähihainen ja craff:tin hiihtotakki. Käsiin laitan ohkaset juoksuhanskat, koska saan pitkästä juoksupaidasta hihat siihen hanskan päälle kun paidan hihoissa on semmoset peukun reiät.
    Kaulaan tuubihuivi, lähinnä siksi, että saan alkulenkistä hengitettyä siitä läpi, ennenkö kroppa lämpee.

    • Elisa kirjoitti:

      En rupea toistamaan, vaan totean, että samanlaisella setillä mennään. Jos yli viidentoista lähtee niin kerros lisää vain väliin ? Säärystimet on kyllä ehdottomat jos lumi meinaa pöllytä, ei kastu ja palellu nilkat!

    • Jonna kirjoitti:

      Hehe, toppatakissa tulee vähän kuuma 😀 Hei hyvä idea noi säärystimet! Täytyy muistaa ens kerralla. Ja kalsaria vaan trikoiden alle. Minkälaiset on juoksuhanskat?

  7. ulla kirjoitti:

    Ei toppatakkii missään nimessä : D Ajatuskin kauhea. Talveen tarkoitettu juoksutakki pitää hyvin tuulta ja kylmää.

    Ihan kerrastoo ja kerrospukeitumista suosin . juoksen vaikka olisi toooosi pakkanen . silloin vain lyhempää lenkkiä .

    Eilen oli aivan ihana juoksukeli heti ajoissa aamusta. postikorttisadetta 🙂 .

    Kohta lenkille…. sitten puurot hautumaan ja nauttimaan perheen kanssa aamiaisesta .

    • Jonna kirjoitti:

      Ja se fiiliskin on aika kauhea toppatakissa. Inhottavan nihkeä ja hiki vaan vaeltaa ja vaeltaa…

  8. Pipsa kirjoitti:

    Ah, ihania talvijuoksuvinkkejä sekä itse postauksessa että täällä kommenttiboksissa! Tuo talvijuoksu on kyllä ikuinen murheenkryyni itselleni myös – tai siis lähinnä tuo pukeutuminen. Kymmenen asteen pakkasella menen vielä ihan pitkissä kalsareissa ja trikoissa, tosin sellaiset talvijuoksutrikoot ja/tai lämpökerrasto ovat ostoslistalla. Tosin Helsingin oloissa jäävät varmaan vaan muutamalle käytölle per talvi, mutta varmasti ovat kuitenkin hyödylliset.

    Itsekin suosittelen Spotifyta lämpimästi, olen kokeillut aiemmin sekä ilmaisversiota (jossa välillä kuuluu mainoksia ja jossa listan voi valita muttei kappaletta) sekä sittemmin Premiumia, joka maksaa kympin kuussa. On kyllä oiva ilo lenkkien ratoksi!

    • Jonna kirjoitti:

      Mulla menee myös talvijuoksutrikoot hankintalistalle! Kyllä täälläkin on nyt sen verran kylmät ilmat että varmasti käyttöä on. Tietysti riippuu miten paljon juoksentelee..

      Spotify on mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Hauskaa kun on treeneihinkin sopivat listat valmiina 🙂

  9. ulla kirjoitti:

    Ja kenkiin villapohjaiset juoksu- / urheilusukat on Todella hyödylliset !!!

  10. Laura kirjoitti:

    Kyllä spotifyn saa ilmaseks ihan jatkuvastikkin 🙂 Ittellä ollu jo pitkään spotify puhelimella ja koneella. Ilmasella versiolla on vaan tietty määrä mitä kappaleita voi skipata päivän aikana ja mainoksia tulee välillä, mutta jos on soittolistalla vaan hyviä biisejä niin ei se haittaa että ei saa skipata rajattomasti 🙂

  11. Tiina kirjoitti:

    Itse olen treenannut kahteen maratoniin talven läpi joten kokemusta talvijuoksu treenistä löytyy! Kannattaa suosia kerrospukeutumista. Hiihtoon tarkotetut kamat on jees, mutta ovat kalliita. Pakkasraja lenkille on yleensä semmonen -15 joten sen kylmemmällä en kyllä oo juoksemaan mennyt. joten mega paksuja settejä ei tarvi.

    Kunnon kerrasto (ohut,hengittävä,hikoiluun tarkotettu), talvi juoksuhousut ( ostin juuri uudet stadiumista 39,90 eur ja aivan mahtavat! ) juoksuhousujen päälle oon laittanu ihan perus halpis säärystimet jotka oon vetäny osittain lenkkareiden päälle jottei mee nilkasta lumi sisään. TOIMII! Lenkkareina siis ne millä juoksen kesät talvet, asicsen gel nimbukset. jalassa vaan sukka jossa villapohja, pärjää! Ylä osaan oon vetäny yleensä kerraston päälle fleecetakin ( semmonen pikkusen ohuempi, ei mikään superpaksu), kaulurin kaulaan ( kyllä omistan sellasen ”lasten” kaulurin mutta aivan paras!!) ja siihen sitten KUNNON kuoritakki päällle. siihen oon satsannu koska se menee keväästä talveen, riippuen aina mitä laitat alle. mulla on ollu Haglöfsin takki. mutta on ollu hintansa väärtti ja monet lenkit menty! ja muutenkin ulkoilutakkina käytetty. Eli kalleimmat tässä kohtaa voi olla tuo kerrasto,kengät ja takki. niin ja ohut juoksupipo (mulla niken ohut fleece) ja sillä pärjää! ohuet hanskat riittää, hiki tulee kumminki. Nuo kalleimmat voi kirpasta mutta niillä menee kauan kun ostat kunnon. ja mukava lähtee lenkille ku ei tarvi pähkäillä mitä laitat päälle! 🙂

    • Jonna kirjoitti:

      No niin, täytyy käydä Stadiumista tsekkaamassa tavlijuoksuhousuja, kiitti vinkistä! Ja ohkasempi pipokin vois olla ihan jees. Ja ne hanskat 😀 Kyllähän tässä hankittavaa riittäisi jos kaiken alkaisi ostelemaan. Lotto vetämään 😀

      • Tiina kirjoitti:

        😀 no pikkuhiljaa hankkii juttuja. mutta mä oon kokenu että noilla pärjää, hemmetin kallis hiihtopukukin löytyy kaapista ja kyllä se on vaan jääny käyttämättä. nuo stadiumin juoksutrikoot oli aivan ykköset ja edulliset! 🙂 ja semmoset ohuet sormikkaat käy mitä ny jokaisella yleensä on kaapissa 🙂 Ku hiki tulee kumminki ja ne hanskat ottaa pois jossain vaiheessa 😀

  12. Sannnna kirjoitti:

    Hiihtoasua myös kannatan! Maksaa kylläkin enemmän mutta kestää varmasti seuraavat 10-vuotta 🙂 ja kerrospukeutumisella saa helposti lisättyä kylmemmille keleille. Suosittelen käymään oneway outletissa teidän boxin vieressä! 🙂

    • Jonna kirjoitti:

      Ai hitsi, vie Onewayssa varmasti oliskin hyvät vermeet! Kiitos vinkistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *