Hae
Palasia Arjestani

Puntti-Pirkosta crossfittaajaksi

Blogin lukija Saara toivoi mun kertovan mitä muutoksia on tapahtunut sen jälkeen kun vuosi sitten siirryin tavoitteellisen kuntosalitreenin jälkeen crossfitin pariin. Punttitaustaahan mulla on noin 10 vuodelta ja pari kertaa ehdin kisaamaankin. Ensimmäiset kisat kävin bodyfitneksessä 2007 ja toiset naisten classicissa 2010. Molemmilla kerroilla kunto jäi aavistuksen liian pehmeäksi eikä menestystä kisoista tullut. Noista kerroista opin kuitenkin sen, että olen ehdottomasti kilpailija tyyppiä! Suuri haave oliskin saada omat crossfittailut sille tasolle, että voisin alkaa kisaamaan ihan säännöllisesti. Aloitin muistaakseni toukokuussa 2013 crossfit-tyyppiset treenit ensin itsenäisesti Malmin East bodylla ja heinäkuussa siirryin juuri avatulle crossfit Vantaan boksille.

kuvia+010

Huhtikuu 2013.

Ihan ensimmäinen muutos minkä huomasin omassa kropassa vaihdettuani lajia oli aineenvaihdunnan kiihtyminen. Puntilla käydessäni mun piti olla tosi tarkka ruokamääristä ja kaloreista ettei paino olis noussut kauhealla tahdilla ylös päin. Crossfitin kanssa tätä ongelmaa ei ollut eikä ole vielä tänäkään päivänä. En enää laske ollenkaan kaloreita ja saan viikonloppuisin herkutella ihan huoletta. Tällä hetkellä yritän järkevästi hilata kaloreita ylös päin voimatasojen lisäämiseksi ja palautumisen parantamiseksi. Vaikea homma!

kuvia-00713-623x800

Toukokuussa 2013 treenasin kotona käsilläseisontapunneruksia 😀

Mulla alkoi aika nopsaan kroppa muuttua crossfitin aloittamisen jälkeen. Peruslihasmassaa oli punttitreenien jäljiltä ihan kivasti, mutta nyt lihasta alkoi tulla sellaisiin paikkoihin mihin sitä ei aikaisemmin tullut kovin herkästi eli yläselkään, epäkkäisiin ja forkkuihin. Raskaat kyykyt ja maastavedot ilman vyötä tehtynä on leventäneet keskikroppaa jonkun verran, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Vastaavasti ainakin hauikset on surkastuneet lähes olemattomiin, koska crossfitissä ei kauheasti hauksilla töitä tehdä. Punttiaikoina tunsin oloni välillä aikamoiseksi mölliksi. Nyt kroppa on vahvan näköinen muttei liian massiivinen, tykkään!

kuvia-0155-532x800

Maastavetoa elokuussa 2013.

Crossfittiä ajatellen punttitreenillä sain suht hyvät voimatasot ja kaikki yksinkertaiset voimaliikkeet on edelleen mun suosikkeja. Punttitreenien ohessa kaikki liikkuvuusharjoittelu oli lähes nollassa eli olin (ja olen edelleen) notkea kuin rautakanki crossfitin aloittaessa. Kaikki tekniset liikkeet on edelleen vaikeita hahmottaa ja kun on vuosikausia vetänyt leuat kroppa jäykkänä ja mahdollisimman paljon lihaksilla työskennellen niin on aika hemmetin vaikeaa opetella rennoksi ja kippaamaan lantion avulla 😀 Ei ota onnistuakseen! Olkapäiden kanssa oli ongelmia jo bodausaikoina ja on edelleenkin eli mun olkapäät ei ole menneet crossfit-treeneissä vaikka moni sitä epäileekin.

kuvia-0062-800x533

Perhosleukoja joulukuussa 2013.

Crossfit on kehittänyt mun liikkuvuutta kyllä huimasti kun vertaa esimerkiksi mun kyykkytekniikkaa nyt ja vaikka pari vuotta sitten. Kyykkäsin silloin varmaan 10kg enemmän kuin nyt, mutta millä tekniikalla ja missä asennossa! Polvet kipuili sillon paljon ja jouduin käyttämään polvitukia sekä painonnostovyötä jatkuvasti. Nyt en ole koskenut kumpiinkaan todella pitkään aikaan. Puristusvoima on kasvanut aivan hillittömästi sen jälkeen kun heitin vetoremmit nurkkaan 🙂 Nykyään käytän remmejä todella harvoin, ehkä pari kertaa olen niitä tarvinnut viimeisen vuoden aikana.

kuvia-0072-800x732

Handstand push uppeja helmikuussa 2014.

Mullahan meni viime loppuvuosi ja tämä kevät ihan harakoille treenien osalta, kun olin jatkuvasti sairaana. Nyt olen ollut muutaman kuukauden terveenä ja kehitystä on alkanut tulemaan niin teknisissä liikkeissä, liikkuvuudessa kuin voimaliikkeissäkin. Vielä on paljon matkaa siihen ”pisteeseen” missä voin harkita lähteväni kisaamaan. Winter warin karsintoihin osallistun tänäkin vuonna satavarmasti!

kuvia-0028-800x630

Maastavetoja toukokuussa 2014.

Loppuun täysyy sanoa, että crossfit on vienyt mun sydämen ihan täysin! Kehitystä tapahtuu koko ajan, treenit on vaihtelevuutensa vuoksi todella kivoja ja ihmiset lajin parissa aivan mahtavia! Suosittelen lämpimästi 🙂

 

 

25 kommenttia

 1. Saara kirjoitti:

  Hihi, kiitoksia tästä! 🙂 <3 Hyvä postaus!

 2. H kirjoitti:

  Kiva postaus jälleen kerran, kiitos! Itse olen menossa Crossfit-kurssille uudelle salille kuukauden päästä ja jänskättää ihan hirmusesti!!! Olen kyllästynyt perussalitreeneihin ja toivon että saisin samanlaisen purasun crossfit-kärpäseltä kuin säkin olet saanut… 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Noinhan mullekin kävi eli kyllästyin hankaamaan aina samoja lihasryhmiä samoilla liikkeillä. Hommasta katosi into kokonaan. Onneksi löysin crossfitin erään blogin lukijan ansiosta, olen siitä ikuisesti kiitollinen 🙂 Mahtavaa että säkin liityt crossfit-jengiin! Turhaan jännität, siellä on todella hauskaa 😉

 3. Maare kirjoitti:

  Tosi hyvä postaus, tykkäsin! 🙂 Antoi taas rohkeutta lähteä Onramp-kurssille.

  • Jonna kirjoitti:

   Ehdottomasti kannattaa mennä On Rampille! Oikeastaan vasta sillon saat kunnon käsityksen lajista 🙂

 4. Annika kirjoitti:

  Olen aivan samaa mieltä Crossfitin tehokkuudesta!! Aloitin CF ( jo yli 50-vuotiaana) kaksi vuotta sitten, ja jopa tällä iällä kehitystä tapahtuu koko ajan ja lihasmassaa tulee lisää, vaikka se pitäisi vähentyä iän myötä. Kun vertaa siihen aikaan kun kävin näitä lesmills-tunteja, eikä juuri mitään tapahtunut lihaksissa eikä kunnossa. Harmittaa vain etten voinut aloittaa sitä nuorempana..Hyvin kirjoitettu 🙂 Tykkään tosi paljon lukea sun treeneistä kuvineen, ja siitä ettet pelkää laittaa epäonnistumiset rehellisesti myös, koska me kaikki tiedämme miten haastavat monet CF-liikkeistä ovat (useimmat). Kiitos paljon 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kehitys on crossfitissä hämmästyttävän nopeaa verrattuna normi punttailuun ja niin kuin sanoit niin ikä ei ole mikään este kehittymiselle! Epäonnistumiset on osa lajia, joten mitäpä niitä salailemaan 🙂 Toisille liikkeet ja tekniikat on helpompia kuin toisille ja mä tuskailen tempauksen ja teknisten liikkeiden kanssa varmasti loppu ikäni 😀

   • Nimetön kirjoitti:

    Unohdin kysyä tuosta kun kirjoitit että raskaat kyykyt ja mavet ilman vyötä …voitko selittää tarkemmin? Käytän nykyään vyötä, luulin että se on selälle turvallisempi?

    • Nimetön kirjoitti:

     Vyö toki tukee selkää ja sitä kannattaa käyttää jos on ongelmia selän kanssa. Ilman vyötä kyykätessä ja vetäessä maasta vatsa täytyy pitää koko ajan tiukkana ja se kehittää hyvin myös syviä vatsoja. Monet käyttävät raskaissa nostoissa vyötä, mutta ite en koe sitä tarvitsevani. Uskon että yksi syy mun selän kunnossa pysymiseen on just syvien vatsalihasten ja keskivartalon hallinnan paraneminen! Välillä kannattaa tehdä nostoja myös ilman vyötä, varsinkin jos sulla ei ole selän kanssa ongelmia?

 5. Juliet kirjoitti:

  Kiva postaus!

 6. Vantaan Kolli kirjoitti:

  mun mielest sust on tullu CrossFitin myötä paljo naisellisempi,varsinainen Kissa! 😛

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, samaa mieltä olen itsekin vaikken vieläkään mikään maailman naisellisin nainen olekaan 😀

 7. LauraR. kirjoitti:

  Kiva juttu lukea tällästä. Itsellä on jo luonteen puolesta se, että tulee kyllästyttyä jos liikaa samaa hommaa toistaa liian kauan, niin vaikka puntista tykkäänkin, se 1-2krt viikkoon riittää ja loput liikunnat saa olla jotain muuta. Täällä onkin ihan parasta kun käymälläni salilla yksi ohjaajista tekee ihan omia tunteja eikä näitä iänikuisia lessmillsejä. Funktional trainning ja bodyweight training on olleet itselle sellaisia missä olen tykännyt käydä. Joskus miettinyt myös tuota crossfittiä kun täältäkin sali löytyisi, mutta toistaiseksi se on ollut vähän turhan kallista ajatustasoa pidemmälle..

  • Jonna kirjoitti:

   Crossfit on tosiaan vähän kalliimpi laji kuin salilla käynti, mutta täytyy muistaa sellainen seikka että crossfit-salilla on aina valmentaja paikalla neuvomassa. Myös vapaan harjoittelun eli open gymien aikaan. Jos miettii mitä personal trainer palvelut nykyään maksaa tunnilta (jos pt olis aina mukana treeneissä) niin aika halvaksi crossfit tulee siihen verrattuna 😉

 8. nanna kirjoitti:

  Liputtaisin myös Crossfittiä sen vuoksi, että hapenottokyky lisääntyy. Pelkät ”punttipirkot” saattavat kuvitella olevansa hyvässä kunnossa, mutta tosiasiassa kun pistetään soutamaan / juoksemaan, niin kunto loppuu aivan taatusti yksitotisen treenin ansiosta. Moninivelliikkeet ovat myös haastavampia, kehittävämpiä ja muokkaavat vartaloa aivan erilaiseksi! 🙂 Jipiii!

  • Jonna kirjoitti:

   Niin totta! Punttiaikoina juokseminen oli mulle yhtä tuskaa ja piiputin heti kun oli kyse jostain aerobisesta suorituksesta. Nyt hapenottokyky on parantunut koko ajan ja pystyn jatkamaan treenejä vaikka kuinka hengästyisi 🙂 Toki on niitäkin punttajia, joilla on hyvä hapenottokyky mutta he treenaavat aika usein muutakin kuin peruspunttia. Pelkällä puntilla ei hapenottokyky juuri parane.

   • nanna kirjoitti:

    niin kyllä, eikä siinä auta jos käy heittää kävelylenkkejä. toisinaan naurattaa näiden fitnesstyttöjen ”aamuaerobiset” tai blogeissa tuskaillaan miten kamalaa, kun joutuu dieetillä joka treenin jälkeen vetää kuntopyörää 20min! on se aika kova suoritus….. 😀 http://tickleyourfancy.indiedays.com/2014/06/02/bikini-fitness-ei-ikina/ —tämä oli niin loistava kirjoitus.

    • Jonna kirjoitti:

     No mutta onhan se 😀 Toi kirjoitus on todella hyvä, kävin itsekin sen lukemassa silloin kun se ilmesty. Kyseinen blogi on jatkuvassa seurannassa 🙂

 9. jdjd kirjoitti:

  Mäkin haluaisin lähteä kokeilemaan crossfittiä, mutta laskin lähisalin alkeiskurssin hinnaksi yli 23e/tunti…. Muistan kun muutama vuosi takaperin ratsastus oli noin kallista :/ Ei ollut siihenkään varaa. Alan harrastaa sit kun laji koke inflaation ja hinnat laskee

  • Jonna kirjoitti:

   On Rampit on aika kalliita, mutta niissä tulee todella paljon asiaa lyhyessä ajassa ja lisäksi saa treenata sillä samalla maksulla loppu kuukauden. Mä just katselin täältä ratsastustunteja, 35e/h! Ihanan kallista sanon minä.. aika suolainen hinta! Sillon kun minä kävin säännöllisesti ratsastustunneilla niin hinta oli 20 markkaa/h. Vähän on hinnat kivunneet niistä ajoista.

 10. outi kirjoitti:

  Oikein hyvä kirjoitus ja sun crossfittailuas on ollut kiva seurailla täällä blogissa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *