Hae
Palasia Arjestani

Velaton elämä tavoitteena

velaton elämä

Viime päivinä olen mietiskellyt taas omaa elämääni ja siihen liittyviä tavoitteita. Suurimman osan ajasta sitä vain menee ja tekee niin kuin on tottunut tekemään. Automaattiohjauksella. Välillä tulee kuitenkin hetki, jolloin pysähdyn ja saatan useamman päivän pohdiskella elämääni. Mietin mitä se on nyt, mitä se on joskus ollut ja mihin oikeastaan pyrin. Omalla kohdallani asiat ovat suhteellisen hyvin: minulla on perhe, oma asunto ja vakituinen työ. Kirjoitan blogia, joka on harrastukseni, mutta josta saan kuitenkin vähän palkkaa. Elämässäni on asioita, joista olen innostunut ja jotka tuovat paljon mielekkyyttä elämään. Siitä huolimatta on hyvä välillä miettiä haluaisinko elämältä vielä jotain? Miten pystyisin itse toteuttamaan tavoitteitani?

Velaton elämä – täältä tullaan!

Jouduin jo lukion ekalla luokalla ottamaan opintolainaa, koska kotoa ei juuri rahaa herunut. Asuin tuolloin jo omillani ja talouden kanssa oli tiukkaa. Noita opintolainoja makselen pois vieläkin enkä rehellisesti sanottuna edes tiedä paljonko minulla on tarkalleen maksettavaa. Nyt on elämässäni tullut se tilanne, että haluan päästä velattomaksi eli heti ensitöikseni Helsinkiin päästessäni otan selvää opintolainastani ja teen uuden maksusuunnitelman. Epäilen nimittäin, että minulla olisi varaa lyhentää lainaa enemmän kuin mitä tällä hetkellä lyhennän. Aion tehdä tarkan suunnitelman ja laskelmat missä ajassa maksan lainan pois. Sen jälkeen käyn asuntolainan kimppuun. Sitäkin kun on vielä miehen kanssa yhdessä maksettavaksi noin 100 000 euroa.

velaton elämä

velaton elämä

velaton elämä

Omat kulutustottumukset

Muutenkin haluan taas tarkastella omia kulutustottumuksiani uudelleen ja muuttaa niitä entistä enemmän säästäväisemmiksi. Mitään ei hankita ellei oikeasti tarvita ja kaikkeen hankittavaan täytyy säästää raja etukäteen. Mitään ei siis ostella osamaksulla niin kuin olen välillä tehnyt. Jotenkin sitä ajattelee ettei ole vara ostaa haluamaansa ja siksi käyttää osamaksua, joka todellisuudessa tulee kalliimmaksi. Raha, kulutustottumukset ja säästäminen kiehtovat minua todella paljon ja viimeisen viikon aikana olen lueskellut järjettömän määrän materiaalia näihin asioihin liittyen! Ja katsellut myös videoita. Asiat alkavat loksahdella pikku hiljaa kohdalleen, mutta tavoitteisiin pääseminen vaatii toki aikaa ja kärsivällisyyttä.

Lyhen ajan tavoitteita

Haluaisin kovasti uuden kameran, mutta sovin itselleni että sen eteen täytyy tehdä töitä. Ensinnäkin minun täytyy muun säästämisen ohessa säästää raha kameraan ja toisena ehtona saada 500 tilaajaa youtube-kanavalle. Videoiden tekeminen on mielettömän hauskaa ja suorastaan rakastan sitä! Mun kanavalla on nyt 94 tilaajaa eli matkaa tavoitteeseen on. Kun 100 tilaajaa tulee täyteen, julkaisen 100 tilaajan spessun, joka käsittelee ruokaa ja säästämistä 😉 Mun kanavalle pääset tästä.

velaton elämä

velaton elämä

Onko sulla jotain tavoitteita säästämiseen, lainan maksuun tai muuten rahaan liittyen? Onko tavoitteena velaton elämä?

Tässä vielä mun eilen kanavalle julkaistu video, enjoy! Jos haluat katsoa sen järkevän kokoisena, klikkaa itsesi ylläolevasta linkistä kanavalle!

10 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Vinkki vitonen suurempien lainalyhennysten tilalle. Sen sijaan että lyhentää lainaa isommalla summalla kuin maksusuunnitelma vaatii, säästä ylimääräiset rahat. Esim. Jos käytettävissä olisi 150€/kk ylimääräistä 15 vuoden ajan. 150€/kk tekee alkupääomaksi 1800€ vuoden aikana. Tämän 1800€ kun sijoittaa osakkeisiin (tuotto-olettama 3%/vuosi) ja jatkaa lisäsijoittamisen tekemistä vuosittain samalla 150€/kk kaavalla, sekä sijoittaa myös kaikki osinkotuotot, olisi 15 vuoden päästä säästössä 33 478,04€, josta tuottoa 6 478.04! Samasen 15 vuoden aikana saisi myös asuntolainan maksettua normaalin maksusuunnitelman mukaan, miltäs kuulostaa :)?

  • Jonna kirjoitti:

   No just tätä asiaa pohdiskeltiin miehen kanssa eilen illalla! Haluaisin kuumeisesti saada ainakin opintolainat veke, mutta täytyy ensin katsoa paljonko niissä on korko%, yleensähän niissä on aika matala. Voisin maksaa niitä ihan vähän enemmän pois kuussa ja sijoittaa loput. Mulla menee tälläkin hetkellä 100e/kk raahastoon, jonka korko on suhteellisen hyvä! Pitänee ehkä käydä pankissa näistä asioista juttelemassa ja miettiä mitä kautta saisi suurimman hyödyn. Toisaalta olisi mahtavaa jos kaikki velat saisi pois nopeasti, mutta toisaalta taas voisi tienata samassa ajassa enemmän…

 2. Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti:

  Tsemppiä projektiin! Itse selvisin yliopisto-opinnoista ottamatta lainaa, mutta maksan yksin asuntolainaa. Pohdin itsekin maksaako suurempaa kuukausierää vai pitää se pienenä. Kauppistutuilta on kyllä kuulunut sellaista kommenttia että nykyisessä taloustilanteessa kun korot ovat alhaalla, ei välttämättä ole hyötyä yrittää maksaa lainaa nopeammin pois vaan kannattavampaa olisi pitää enemmän kulutusvaraa itsellään ja juuri sijoittaa sitä. Sijoittaminen vaan tuntuisi vaativan aikaa ja panostusta, mitä itselläni ei ole… 😛

  http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/asp-laina-ensiasunto/

  • Jonna kirjoitti:

   No samaa mietittiin eilen miehen kanssa ja päädyttiin siihen ettei asuntolainaa aleta maksamaan enempää pois, vaan laitetaan enemmän rahaa rahastoihin 🙂

  • Siiri / Pilkettä kirjoitti:

   Kiva kuulla! Ei muuten olisi huono kirjoitusaihe sekään. 😉

 3. ulla kirjoitti:

  Hyvä video taas 🙂
  Itse olen opetellut ja opettelen kokoajan lisää rentouteen .
  Ravintonatsius ei tosiaan tuo muuta kuin stressiä.

  Ihanaa alkanutta heinäkuuta !!!

  • Jonna kirjoitti:

   Se on kyllä jännä miten mullakin aika ajoin nostaa päätään tuollainen ihannointi äärettömän tiukkaa elämäntapaa kohtaan, koska tiedän etten ole sellainen ihminen!

 4. Suomen Konversioteollisuus kirjoitti:

  Hyvää pohdintaa. Törmäsin tuossa yksi päivä näppärään budjettilaskuriin https://vertaamo.fi/laskurit/budjettilaskuri/ latasin tuon ja tuonne kun laitoin omia lukuja niin varmaan isoin ahaa-elämys oli se, että menoja eli rahareikiä on useita kymmeniä mutta tuloja kuitenkin vain yksi. Olen tällä hetkellä (niinkuin varmaan useimmat) ainoastaan päivätöissä ja saan sieltä kaikki tuloni. Toinen havainto oli selkeästi kirjata tuohon laskuriin kaikki talouden menot ja pysähtyä miettimään tarvitsenko näitä kaikkia. Varmaan aikuisiälläni tämä oli noin toinen kerta kun havahnduin tekemään budjetin mutta nyt aion kyllä tehdä säännöllisiä tsekkauksia ja tavoitteena minullakin on velattomuus.

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla on monta kertaa ollut puhelimessa budjettilaskuri johon olen syöttänyt kaikki tulot ja menot. Pienistä asioista kertyy yllättäen iso summa eikä niitä tule edes kuukauden aikana mietittyä! Tai edes muista. Taidan minäkin ladata taas budjettilaskurin itselleni 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *