Hae
Palasia Arjestani

Olli Sovijärven ravintoluennolla

Meillä oli salilla eilen mielenkiintoinen ravintoluento, jonka piti lääkäri ja crossfit-urheilija Olli Sovijärvi. Täytyy sanoa, että olin kuvitellut hänet hieman eri näköiseksi ja oloiseksi ihmiseksi kuin mitä hän oli. Luento kesti pari tuntia ja siinä käytiin läpi ravintoasioita hyvin kattavasti crossfit-urheilija näkökulmasta aina päivän normiruokailuista lisäravinteisiin. Samat asiat tosin pätee keneen tahansa kovaa treenaavaan. Jonkun verran käsiteltiin myös treenaamista, palautumista, ohjelmointia ja stressinhallintaa. Paljon oli asioita, jotka jo oli tiedossa (toteutus vaan puuttuu), mutta jotain uuttakin tuli!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERALuennolla korostettiin puhtaan ja ravinteikkaan ruokavalion merkitystä terveydelle sekä treeneissä kehittymiselle ja palautumiselle. Kuten jo tiedossa olikin niin viljat aiheuttavat monelle paljon vatsaongelmia ja maitotuotteet tulehdustiloja elimistössä. Olen itsekin yrittänyt pikku hiljaa jättää viljoja ja maitotuotteita vähemmälle, mutta jotenkin niistä on vaikeaa luopua… Yksi mielenkiintoisimmista asioista oli ateriavälit. Sovijärven mukaan 3-4 suurta ateriaa päivässä olisi riittävästi. Elimistö ei pysty pilkkomaan kaikkea ravintoa, jos sinne tungetaan parin tunnin välein uutta tavaraa. Erikseen ei kannattaisi syödä välipaloja ja pääruokia vaan kaikki ateriat ovat saman arvoisia ja koostumukseltaan suht samanlaisia: laadukas proteiininlähde, hyviä rasvoja, vihanneksia/juureksia/marjoja ja hyvä hiilarinlähde (bataatti, peruna, riisi, juurekset). Hedelmiä maltilla niiden sisältämän fruktoosin vuoksi. Hyvä määrä olis 1-3 hedelmää päivässä, koska liian suuri määrä fruktoosia rasittaa maksaa. Kasviksia ja vihanneksia kannattaa valita mahdollisimman eri värisiä ja yrttien käyttöäkin lisätä (itse en osaa käyttää niitä ollenkaan).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASovijärvi ei suosittele soijan tai palkokasvien käyttöä. Palkokasvit sisältävät paljon toksiineja ja aiheuttavat suolisto-ongelmia, mutta ne voi käsitellä vähemmän toksisiksi esim. liottamalla tai idättämällä. Soija taas on usein geenimanipuloitua. Mitä superfoodeihin tulee niin aina olisi parempi käyttää ensisijaisesti luonnollisia ja lähellä tuotettuja superfoodeja, kuten mustikkaa ja tyrniä, pinaattia, lehtikaalia jne.

Yksi itseäni kovasti kiinnostava aihe oli flunssataudit ja sen torjunta, koska tiedätte varmaan miten paljon viime vuonna sairastelin. Flunssan torjunnassa yksi tärkeimmistä aseista on oma mieli. Älä anna henkisesti flunssalle valtaa vaan totea ettet suostu tulemaan kipeäksi. Mulla on huono tapa alistua sairaudelle saman tien kun tunnen sen olevan tulossa. Kun flunssa tuntuu olevan tuloillaan niin ota päivässä 20mg sinkkiä, c-vitamiinia 5 x 1g, d-vitamiinia, ruusunjuurta, valkosipulia, inkivääriä ja harrasta kevyttä liikuntaa kuten kävelyä. Täytyy testata seuraavan kerran!

OLYMPUS DIGITAL CAMERATässä oli muutamia juttuja, joita luennolla käytiin läpi ja voin tiputella teille muitakin juttuja kunhan itsekin niihin enemmän tutustun. Kannattaa tsekata biohakkerin sivuilta lisää tietoa näistä. Siellä on ravinto-osion lisäksi saatavilla myös uni ja mieli, joista uni-kirja on täysin ilmainen. Mä sain tämän ravinto-osion jokin aika sitten sähköpostiini luettavaksi ja oon sitä innolla lueskellut läpi. Todella mielenkiintoista asiaa! Nyt vaan pitäis alkaa toteuttamaan asioita yksi kerrallaan. Lisäravinnepuoli treenien kannalta oli myls todella mielenkiintoinen ja sitä alan itseasiassa toteuttamaan heti tänään. Mä olen unohtanut kokonaan käytöstä kreatiinin, BCAA:t ja beta-alaniinit. Treeniveden sekaankin voisin alkaa taas lisäilemään suolaa niin imeytyisi vähän paremmin treenin aikana 🙂

Ootteko te koskaan olleet Olli Sovijärven luennoilla ja mitä olette tykänneet?

Luennon jälkeen en todellakaan noudattanut näitä ohjeita, vaan jotain ihan muuta. Siitä lisää huomenna!

21 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä. Oon sitä mieltä että tutkimusta ja mielipiteitä on suuntaan jos toiseenkin joten itse toteutan sitä mikä omalle keholle toimii..musta toi palkokasvien toksisuus on jotenkin hassu juttu kun niitä taas monet asiantuntijat suosittelee (itse tykkään joten käytän). Varmasti myös punaisen lihan ja kookoksen käyttöön on eriäviä asiantuntijamielipiteitä ja tutkimusta paljon. Varmasti lähes kaikki asiantuntijat on samaa mieltä runsaasta kasvisten ja juuresten käytön terveellisyydestä mihin olisikin varmaan kaikkien hyvä panostaa. Itse tykkään myös pyrkiä syömään värikästä antioksidanttipitoista ruokaa. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, näinhän se on että jokaisella asiantuntijalla on se oma vankka mielipide ja tutkimuksiakin löytyy ihan jokaisesta asiasta (kuten kookosöljy) puolesta ja vastaan. Palkokasveista Sovijärvi sanoi että toki voi käyttää jos ei aiheuta esim ilmavaivoja ja kannattaa liottaa tai idättää.

   Biohakkerin takana on myös Jaakko Halmetoja ja hänhän on kookosöljyn vankka puolesta puhuja.

 2. sara kirjoitti:

  Jännä, että suositellaan voita, kookosta ja eläinrasvoja.. Niistä on kuitenkin monia tuhansia tutkimuksia tehty, miten vaikuttavat sairauksiin. Toki aineenvaihdunnan kannalta ei oo väliä , mitä rasvoja syö mutta tulehduksen kannalta on. Nuo eläinrasva-kookosrasva tutkimukset perustuu yleensä todella pieneen joukkoon ja/tai yksittäisen ihmisten kokemuksiin. Toki on muistettava, että jotkut pystyvät käyttämään voita ja kookosta ilman, että heidän rasva-arvonsa kohoavat, jos muuten elävät terveellisesti ja liikkuvat paljon. Että ei siihen pelkkä rasva vaikuta onneksi.. 😀 Itse suosin kyllä rasvanlähteinä pähkinöitä ja lohta. Avokado sisältää myös hyviä rasvoja ja sekin näyttää tuola olevan. 🙂

 3. Jonna kirjoitti:

  Voita suositellaan käytettävän ainoastaan luomuvoina eikä sitäkään usein ja suurina määrinä. Elinrasvat myös luomulihasta, niittyliha kuulemma parasta. Mitä paremmasta lähteestä liha niin sitä parempi rasvan laatu. Lohikinhan pitäis olla villilohta eikä jalostettua jolle on syötetty rehua yms. Villilohi vaan on helvetin kallista eikä sitä aina edes saa…

  Mäkään en juuri kookosöljyä käytä, ainoastaan raakakakuissa. Muuten rasvanlähteinä käytän oliiviöljyä, avocadoa, pähkinöitä, luomuvoita ja lohta 🙂

  Nää ravintojutut on aina tosi mielenkiintoisia!

 4. Nina kirjoitti:

  Opiskelen ravitsemustiedettä yliopistolla ja siksi kaikki siihen liittyvät jutut kiinnostaa. En kuitenkaan uskaltanut tulla luennolle, koska mulla olis ollut niin paljon kysymyksiä, että mut olis varmaan heitetty sieltä ulos. 😛 Erityisesti mä haluaisin kuulla, että mihin (biokemiallisiin) mekanismeihin toi maitotuotteiden tulehdusta lisäävä väite perustuu. En ole löytänyt siitä mitään tietoa mistään. Oman järkeilyn mukaan immuunipuolustus reagoi jotenkin maidon kaseiiniin, mutta miten, se olis kiinnostavaa tietää. Viljojen pahuudelle kaipaisin myös vähän tarkempia perusteluita. Sovijärvellä luulisi olevan biokemiallista osaamista kuitenkin taustalla, vaikka käsittääkseni lääkärin opintoihin ei ravitsemusfysiologiaa kuulukaan.

  Mä olen ehdottomasti valmis muuttamaan omia mielipiteitäni ravitsemuksen suhteen, jos saan hyviä perusteluita ja näyttöä. Kuitenkin ihmisen fysiologiaa (varsinkin ruoansulatuksen osalta) tunnetaan joltain osin tosi huonosti ja uutta löytyy koko ajan. Siksi musta onkin aina epäilyttävää, jos joku väittää löytäneensä absoluuttisen totuuden 😉 Tiede on totta toistaiseksi, vai miten se nyt menikään. Mä olen ainakin opintojeni aikana oppinut lähinnä sen, että oikeasti mä en tiedä mistään mitään. 😀

  Paleo-ruokavaliossa on paljon juttuja, jotka varmasti kuka tahansa ravitsemukseen perehtynyt voi allekirjoittaa. Mä en vaan osaa suhtautua tohon maidon ja viljan välttelyyn, koska kukaan ei ole vielä sitä mulle tarpeeksi hyvin perustellut.

  • Jonna kirjoitti:

   Höh, just sunhan siellä pitäis olla! Mä en osaa yhtään kysellä niin fiksuja, koska en juuri ole tutkimuksiin perehtynyt. Mä voin katsoa jos siitä Biohakkerin käsikirjasta löytyis sulle vastaus. Sitä nimittäin käsiteltiin luennolla myös. Myös maitotuotteet sisältävät SOvijärven mukaan jotain toksiineja, en yhtään muista mitä! 🙁 Mulle ei koskaan jää tuollaiset nippelitiedot mieleen ja kaikki hienot sanat menee ihan yli ymmärryksen. Viljojen osalta käsiteltiin lähinnä niiden prosessointia ja viljojen aiheuttamia oireita esim. suolistossa. Kaikillahan mitään oireita ei tietenkkän ole.

   Nämä ravintoasiat on sellaisia, että ainakin itse menen aina aivan sekaisin niistä. Siks musta onkin tosi ihanaa, että saan teiltä lukijoilta myös mielipiteita, koska tiedän että ruudun toisella puolella on huomattavasti fiksumpia ja enemmän näistä asioista tietäviä kuin minä. Sen voin ihan rehellisesti myöntää.

 5. Swi kirjoitti:

  On hienoa, että joku muukin on sitä mieltä, että muutamat suuret ateriat päivässä on parempia kuin monta pientä. Olen itsekin ollut tätä mieltä. Kun syö jokaisella aterialla mahan täyteen (eikä jätä mitään jälkkärivaraa) ylimääräistä napostelua ei tapahdu ruokailujen välissä. Täydellä mahalla on helppo mennä 4-6kin tuntia seuraavaan ruokailuun 🙂

  ”Hyvä määrä olis 1-3 hedelmää päivässä, koska liian suuri määrä fruktoosia rasittaa maksaa.” Tutkimus mihin tämä perustuu on puhtaan ja puhdistetun fruktoosin aiheuttamaa. Hedelmillä ei ole mitään tekemistä kyseisen tutkimuksen kanssa, koska niiden syöntiä ei tutkittu, vain fruktoosin (geenimuunneltu maissi => High Fructose Corn Syrup ). Ja kuitenkin on tehty päätelmänä, että hedelmät ovat pahoja kun sisältävät fruktoosia. Hedelmien syöntiä ei kannata sokerin takia jättää vähemmälle, jos itse tykkää eikä ole allerginen. Ovat kuitenkin vähäkalorisia herkkuja ja hyvää ja kevyttä vatsantäytettä ja sisältävät kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita (nimim. kymmenen hedelmää päivässä) 🙂
  Juuri hedelmien kuitujen takia verensokeri(piikki) ei nouse hedelmien syönnin jälkeen niin paljon kuin esim. pelkän sokerin syönnin takia.

  Ainakin toistaiseksi EU kieltää geenimuunneltujen tuotteiden käyttämisen ihmisravinnoksi EU alueilla. Siksi väite ”Soija taas on usein geenimanipuloitua” vähän kummastuttaakin. On totta, että soijaa on myös paljon geenimuunneltuna, mutta sitä ei ole lupa (vielä) tuoda EU-alueille ihmisten ruokana. Sitä vastoin eläinten rehuille ei ole annettu kieltoa geenimuuntelusta. Eli hyvin on mahdollista, jos ostaa lihaa kaupasta, voi olla, että juuri kyseistä nautaa tai sikaa on syötetty geenimuunnellulla soijalla. Luomulihassa tätä vaaraa tuskin on.

  Aika jännää, että suositellaan kookosrasvaa/-öljyä hyvän rasvan lähteenä, koska se on suurimmaksi osaksi tyydyttynyttä rasvaa (90%), jota en ainakaan itse miellä hyväksi rasvaksi.

  Olisi kieltämättä kiinnostanut itseänikin kyseinen luento tai jokin muu ravinto-/terveysluento. Olisi mukava saada vastauksia itseä askarruttamiin kysymyksiin ja väitteisiin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en tiedä mihin tutkimukseen Sovijärven väite fruktoosista perustuu. Voin yrittää etsiä sen sulle Biohakkerin käsikirjasta! Itse syön kuta kuinkin tuon 1-3 hedelmää päivässä ilman mitään suosituksiakin. Soijan osaltakaan en tiedä mihin tutkimukseen sen perustuu, viittaus kyllä johonkin oli. Voin yrittää etsiä senkin sinulle 🙂

   Sun pitäis ehdottomasti mennä mukaan tuonne ja kyseenalaistaa asioita, koska sulla on enemmän tietopohjaa kuin esim. minulla. Olis pitänyt kysellä teiltä ennen luennolle menoa, että mitä tahdotte tietää ja kysyä ne kysymykset 🙂 Voihan Sovijärvelle varmasti laittaa sähköpostiakin ja kysyä asioista!

   • Swi kirjoitti:

    Tutkiskelin hieman Sovijärven tekstiä ( http://ollisintegrallife.com/2012/05/30/vhh-paleo-ja-korkean-intensiteetin-urheilu-tie-uupumukseen/ ), jossa hän ilmoittaa fruktoosin saanniksi korkeintaan 70 g, sen kummemmin tutkimuksen lähdettä ilmoittamatta. 70 grammaa on aika paljon kun omaa ruokapäiväkirjaani katsoin. Olin yhtenä päivänä syönyt 7 hedelmää (5 banaania +2 kiiviä+mustikoita) ja fruktoosia vain 40 grammaa. Luulin että syön normaalia enemmän hedelmiä ja niiden sokeria 😀

    Törmäsin myös Reijo Laatikaisen fruktoosi -tekstiin täällä: http://www.pronutritionist.net/fruktoosi-ja-sairaudet/
    ”Edellä mainitut fruktoosin aineenvaihdunnalliset haitat saadaan tyypillisesti näkyviin, kun fruktoosia käytetään suuria annoksia, tyypillisesti yli 100 grammaa päivässä. Äskettäin ilmestyneen systemoidun kirjallisuuskatsauksen ja meta-analyysin mukaan pieni annos fruktoosia päivässä ( 37 g fruktoosia
    4 x ulkomainen omena kuorineen -> 34 g fruktoosia
    500 g viinirypäleitä -> 39 g fruktoosia
    1 kg mustikoita -> 29 g fruktoosia
    1 kg mansikoita -> 30 g fruktoosia
    En olisi huolissani fruktoosin liikasaannista, jos niitä nautitaan niiden oikeissa lähteissään: hedelminä ja marjoina. Jos vain hedelmistä tykkää niin antaa mennä vaan mikäli ei ole muita rajoituksia ^^

    • Jonna kirjoitti:

     No just! Mihinkähän Sovijärven väite sitten perustuu… Täytyy tuota biohakkerin käsikirjaa selailla jos sieltä löytyy jotain. En oo pariin päivään ehtinyt sitä lukemaan. Kiitti muuten noista linkeistä! Luen noita aina mielelläni 🙂 en ole mikään kirjaviisas näiden asioiden suhteen niin on aina mukava sivistää itseään 🙂 Jos törmäät jossain mielenkiintoisiin teksteihin tai tutkimuksiin niin vinkkaa mullekin!

     Summa summarum, jatkamme hedelmien syöntiä niin kuin ennenkin 🙂

 6. Tuikku kirjoitti:

  Mä myös tykkään ettei kokoajan syödä jotain. Tuntuu että moni tavisharrastelija syö näennäisen terveellisesti mutta ateriat on niin kevyitä että jo tunnin, kahden päästä on taas nälkä. Esim. lounaaksi salaatti ja vesilasi. Salaatista otetaan kuva instaan ja tägätään siihen healthyfood. Leipää ei syödä salaatin kanssa kun se on elimistölle ”myrkkyä”. Iltaisin ollaan niin ruuanhimoissa että on pakko leipoa raakakakkuja ja suklaita, nehän on hei terveellisiä! Koko päivä pyörii ruuan ja nälän kehää mutta pääasia että syödään maidottomasti, viljattomasti, paleoo, gluteenitonta, superfoodii ja rasvatonta (paitsi kookosrasvaa saa tietty syödä).

  • Jonna kirjoitti:

   Näinhän se on että jos päivällä syö liian kevyesti kulutukseen nähden niin illalla ahmitaan vähän kaikkea. Munkin täytyy opetella syömään vähän suurempia annoksia ja harventaa ruokailuvälejä. Täytyy myös tutkiskella millä ruoka-aineilla vatsa oikeasti pysyy kylläisenä pitkään ja millä taas ei. Pelkällä salaatilla en kyllä kauhean kauas pötki. Lisänä täytyy olla myös prtotskua, hyviä rasvoja ja mielellään vielä vähän hiialariakin!

 7. Zansku kirjoitti:

  Kiitos tästä postauksesta!

  Olin itse diabetekseen liittyen luennolla, jossa käsiteltiin muun muassa ravitsemusta. Siellä ravitsemusterapeutti painotti muun muassa, miten leivän päällä kevytmargariinit ovat parempia kuin esimerkiksi avokado. Siis miten teollisesti prosessoidut ainekset voivat koskaan olla parempia kuin puhtaat ruoka-aineet? Vielä en ole kuitenkaan päässyt sopuun sen kanssa, miten suhtaudun noihin kookosöljyihin ja voihin, ”koviin rasvoihin”. Vuodenvaihteessa päätin kuitenkin lopullisesti, etten suostu käyttämään enää rasvattomia tai vähärasvaisia tuotteita, jotka sisältävät lisä- ja säilöntäaineita. Niiden terveellisyydestä ei ole luotettavia tutkimustodisteita pitkältä aikaväliltä. Olen opetellutkin syömään mahdollisimman puhtaasti.

  Mutta joo, viljan osalta allekirjoitan kyllä sen, että se kannattaa jättää pois ruokavaliosta. Itse olen syönyt aikuisiän vain täysjyväviljatuotteita ja nyt kun nuo sokerit on olleet hälyttävän korkealla, niin jätin yksinkertaisesti nekin pois. Mittailin ennen ja jälkeen ruokailujen sitä, miten vilja vaikuttaa verensokeriin ja tulos oli tyrmäävä: täysjyvävilja, jota sanotaan terveelliseksi ja jota diabeetikoiden pitäisi erityisesti syödä ravitsemussuositusten mukaisesti JOKA aterialla, nimenomaan nosti minun sokerit. Viljat kun jätin kokonaan ruokavaliosta, sokeriarvot on palanneet normaaleiksi.

  Olen lukenut aika paljon tuosta viljasta ja esiin on tullut täysjyväviljatuotteiden osalta niiden epäterveellisyys. Joo, niistä saa kuituja, mutta ne on yhtä lailla äärimmäisen prosessoituja ja jalostettuja tuotteita nykypäivänä ja on arveluttavaa vakuuttaa niiden terveellisyyttä. Mulla suolikin toimii päivittäin, vaikken saakaan täysjyväviljojen kuitua, lisäksi ilmavaivat ja mahan turvotus on hävinneet. Ja painokin tippuu koko ajan ja mieliala on parempi.

  Jokaisella on aina oma mielipiteensä sen suhteen, mitä katsoo tärkeäksi. Tutkimuksiakin on laidasta laitaan. Fakta on kuitenkin se, että ihmiset on entistä sairaampia nykyään, kun syödään ”terveellisesti”, vähärasvaista, täysjyvää, kaloritonta yms. Myös laihat sairastuvat diabetekseen, kilpparin häiriöihin jne.

  Tästä taisi tulla nyt tällainen ”julistus”, mutta olen alkanut itse suhtautumaan ihan uudella tavalla kriittisesti ravitsemukseen liitettyihin totuuksiin, joita olen aiemmin pitänyt itsestään selvyytenä ja hyväksynyt sellaisenaan.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä käytän itse vähissä määrin kookosöljyä, en välttämättä edes joka viikko. Paistamiseen aina joko luomuvoita tai oliiviöljyä. Mun mielestä ennemmin hyvälaatuista voita kun kevyttuotteita. Uskoakseni luomuvoi on huomattavasti vähemmän käsiteltyä kuin rasvattomat ja kevyt tuotteet.

   Erittäin mielenkiintoinen juttu tuo täysjyväviljojen vaikutus verensokeriin! Mulla käy asiakkaina paljon sokeriarvojen kanssa tuskailevia. Oletko tietoinen onko muillakin diabeetikoilla samanlaisia ongelmia täysjyväviljojen kanssa?

   Mä olen työssäni huomannut, että ihmiset todellakin ovat sairaampia kuin ennen. Todella paljon on esim. kilpirauhassairaudet lisääntyneet ja saletisti niillä on yhteys nykyajan ruokavalioon. Mun tekee niin pahaa ajatella mitä sontaa ihmiset syö ihan päivittäin. Ja ennen kaikkea syöttävät lapsilleen! En itsekään syö 7 päivää viikossa mitenkään ”täydellisesti”, mutta tiedän syöväni kuitenkin suht terveellisesti.

   Tää oli hyvä kommentti, tykkäsin paljon 🙂 Kiitos siitä.

   • Zansku kirjoitti:

    Minulla on lähipiirissä sekä tuttuina diabetestä sairastavia ja jokainen heistä käyttää lääkitystä tasaamaan verensokerien ailahtelevaisuutta. Minulla lääkäri ei halunnut aloittaa lääkitystä, mutta diabeteshoitaja oli vakaasti sitä mieltä, että lääkitys olisi pitänyt aloittaa. Lääkäri tuumasi, että me ei aloiteta sinulle lääkitystä, koska sinä aloitat täydellisen elämäntaparemontin ja jätät viljat pois. Olen siitä kiitollinen hänelle.

    Tiedän, että lääkärit ovat puhuneet monille tuntemilleni diabeetikoille ruokapyramidin tavasta syödä, eli jokaisella aterialla täysjyväviljaa. Olen kyllä yrittänyt herätellä heitä pohtimaan omien positiivisten kokemusten myötä, että kannattaisko tehdä kokeellinen testi noiden viljojen ja myös perunan kanssa ja katsoa, millaisia vaikutuksia sillä on. Täysjyväviljatkin nostavat sitä sokeria ja voivat pitää sitä korkealla jopa 4-6h aterian jälkeen. Eli jos alkaa miettimään asiaa tarkemmin, niin verensokerit pysyvät koko päivän korkealla, jos joka aterialla mätetään sitä ruisleipää, pastaa yms. Eikä ne sokerit näin myöskään pääse missään vaiheessa laskemaan alemmas.

    Kokeilemisessa ei siis menetä mitään! Ja ainahan se olisi parempi niin, ettei tarvitsisi käyttää lääkkeitä tasaamaan ruokailujen aikaisia sokereita. Lääkkeitä syömällä ei tarvitse myöskään tehdä päätöstä paremmasta ja terveellisemmästä elämästä, kun voi vaan jatkaa entiseen malliin ja lisätä lääkeannoksia. ”Helppo elämä” siis! Minä en koe joutuneeni luopumaan mistään elimistölle erittäin välttämättömästä viljattomuuden takia.

    Jokaisen elimistö toimii ja reagoi tietysti eri tavoin, enkä sano, että tämä on ainoa totuus. Tutkimuksiakin on niin laidasta laitaan. Jokaisen pitää vaan kokeilla, mikä toimisi itsellä.

    En tiedä, saatko sinä näytteiden ottajana antaa vinkkejä niille potilaille noiden sokerien osalta, mutta saattaisin itse ihan ohi mennen kysäistä että syötkö kuinka paljon täysjyvätuotteita, jos asiakas itse ottaa korkeat verensokerit puheeksi. Niiden vaikutusta sokerien nousuun on niin helppo seurata itsekin! 🙂

    • Jonna kirjoitti:

     Mä luulen että lääkärit tulee silmille jos alan asiakkaita neuvomaan labrojen yhteydessä… Mutta jos on joku joskus asioista kysellyt mun mielipidettä niin olen sen kyllä rehellisesti kertonut. Lisännyt tosin aina loppuun, että tämä on vain minun mielipiteeni. Esim, pari päivää sitten kävi asiakas jolla on pitkään ollut limaista yskää ja hengitystieingektioita eikä syytä tiedetä. Hän kysyi minulta että onko minulla mitään hajua mistä tällainen voi johtua. Kehotin kokeilemaan maitotuotteiden pois jättämistä vähäksi aikaa ja kuulostelemaan oloa. En tiedä kokeileeko vai ei, mutta totesi itsekin että eihän kokeileminen mitään maksa, päinvastoin.

 8. hippaliinu kirjoitti:

  Ei liity mitenkään blogistin ruokavalioon (joka kuvautuu oikein rentona, sellaisena, josta Patrik Borg sanoisi ”joustavaa syömiskäyttäytymistä), mutta muuta kommentti tuli mieleen.

  Terveysväittämät menee niin helposti läpi väestölle, kun vaan löytyy joku ”guru” ja raflaavat otsikot netissä (kontekstilla ei väliä). Jotenkin aivan naurettavaa, että TAVALLISET ruoka- aineet jätetään pois ja tilataan jostain maapallon toiselta puolelta jotain maca- jauhetta ja sitä sun tätä pölyä ja tuhkaa. Hiilijalanjälki? ”Lihaa paljon ruokavalioon”– mites tosiaan se ilmastonmuutos ja lihantuotannon epäeettisyys? Kaikkiko alkaa itse metsästää ja pupeltaa sitten kotikonnuilta ammuttua riistaa?
  Mun suosikki PARADOKSI on ehdottomasti kuitenkin treenaavien maidoton/viljaton/ ym. -ton-ton-ton ruokavaliot. Siinä se on luomu huipussaan kun vedetään kaikki mahdolliset aminohapot pilkottuina jauheina veteen sekoitettuina. Ennen treeniä, treenin jälkeen ja intra- workout. Kyllä se tykkää suolisto, niin on luomua ja suoliston mikrobikanta riemastuu jokaisesta hienosta molekyylistä!

  • Jonna kirjoitti:

   Patrik Borg! Hyvä kun muistutit, täytyykin käydä hänen juttujaan lueskelemassa 🙂

   Mitä noihin superfoodeihin tulee niin olen samalla linjalla kuin säkin. Vaikka omastakin kaapista löytyy esim macaa niin liputan kotimaisten superfoodien, kuten mustikan ja tyrnin puolesta!

   Ja kyllä sen perusruokavalion täytyy olla kunnossa ennen kuin lisäravinteita otetaan käyttöön. Monet pärjää ihan pelkästään hyvällä perusruualla mutta jos treenataan paljon ja kovaa niin lisäravinteista voi olla apua esim palautumiseen. Pitää kuitenkin muistaa että ne ovat ravinnon lisänä!

   Hyviä pointteja! Pistää ajattelemaan.

 9. Ninni kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus! 🙂

  Minua kiinnostaa yleisesti tuo, että maitotuotteita pidetään pahana yleisesti, mutta heraproteiini on ok. Huomasin, että tuolla luentokalvolla on heraproteiini 30-50 g mainittu. Miten tätä perusteltiin? Itse käytän päivittäin heraprotskua proteiininlähteenä, koska se on hyvää. Maitotuotteita käytän yleisesti tosi vaihdellen, koska mulla on kausia, jolloin syön kovia juustoa enemmän ja nyt on taas ”rahkaa, rahkaa”-kausi. Oman fiiliksen mukaan mennään ja en ole suoranaisesti huomannut, että kohtuullinen maitotuotteiden syönti heikentäisi oloa. Ehkä jopa päinvastoin. Viljat olen jättänyt vähemmälle oikeastaan ihan kroppaa kuunnellen. Syön ehkä kerran viikossa kaurahiutaleita, mutta toisaalta päivittäin vehnälesettä ja pellavansiemenrouhetta korvaamaan kuiduntarvetta. Ne sopivat vatsalle parhaiten. 🙂

  BCAA:ta pitäisi varmaan alkaa käyttää ja glutamiinia myös, ei huono idea. Suolavettä en ole koskaan juonut treeneissä. Oletko sä huomannut, että siitä on extrahyötyä tai mihin tarkemmin vaikutus perustuu? No, itse voisin kyllä esimerkiksi bodycombat-tunnilla hyötyä ruususuolavedestä, koska kyllähän siinä hikoilee ja menettää tärkeitä suoloja. Toisaalta tunnin pärjää runsaalla vedenjuonnilla, jos nesteytys ja ruokavalio ovat kunnossa muilta osin päivää.

  • Jonna kirjoitti:

   Itseasiassa herasta ei ollut sen enempää luennolla puhetta, mutta voin yrittää etsiä tästäkin jotain mainintaa Biohakkerin käsikirjasta. Mä käytän myös edelleenkin maitotuotteita ja tuskin jätän niitä koskaan pois ellei tule jotain tulehduskierrettä tai muita vaivoja.

   Suolan ansiosta neste imeytyy paremmin, mut oon ite käyttänyt vasta vähän aikaa suolaa treeniveden seassa joten paha mennä sanomaan. Kesällä on varmasti paljon tärkeämpää laittaa suolaa veden sekaan, koska hikoilukin on suurempaa kuin talvella. Joskus mulla on tullut hieman huono olo treenien aikana ja kaikki vesi tulee ihan läpi. Vessassa saa siis rempata koko ajan. Nyt en oo kyllä kesken treenien enää juossut vessassa… Mene ja tiedä onko suolan vaikutusta vai mitä!

 10. Outi Karita kirjoitti:

  Mielenkiintoinen luento varmasti ja hyvän tekstin kirjoitit 🙂
  Ateriavälit on varmasti paljon opeteltavia, kroppa tottuu ajan kanssa tiiviimpää tai vähemmän tiiviimpään, mutta varmasti on myös yksilöllistä mikä kellekin on hyvä ja tutkimuksia taitaa löytyä kumpaankin suuntaan. Itse en tykkää syödä itseäni ihan täyteen, en tykkää siitä raskaasta olosta, joka itselleni ainakin tulee ja en nyt tarkoita ähkyä. Tykkään että ruoka täyttää, mutta myös virkistää… Ja siis syön sen about kolmen tunnin välein 😉
  Maitotuetteiden vähentämistä ja lopettamistakin testasin ihan ajatellen ihoanikin, mutta en huomannut vaikutuksia, muutakuin että ehkä vähän vähemmän turvotti, mutta sekin ehkä….
  Mä aina tuollaisilla luennoilla nyökyttelen vaan, enkä osaa siinä hetkessä välttämättä kysyä mitään tai kyseenalaistaa, jälkikäteen saattaa tulla jotain mieleen… Olisi kyllä mielenkiintoista lukea enemmän ravintoasioista 🙂

  Pakko vielä tuosta sairaaksi tulemisesta sanoa, että uskon sen olevan juurikin osaksi mös pääkopasta kiinni, kun ajattelee sairastuvansa niin sairastuu helpommin… Olenkohan ollut muuten saman tyypin luennolla, ehkä… Kyllähän sitä itsekin huomaa välillä että kun on jokin juttu ettei vain voisi sairastua ja flunssa pyrkii kuitenkin päälle niin jollain keinoilla sen flunssan on saanut joskus pidettyä kurissa sen aikaakun ei vaan voisi sairastua ja sitten vasta sairastunut, kun antaa ikäänkuin kropalle luvan… Jollain luennolla kerrottiin myös näistä, joilla on joku kuolemaan johtava sairaus ja kun tämä selviää niin ihmisen kunto heikkenee tiedon saannin jälkeen heti. Perustui johonkin tutkimukseen…

  Tulipa pitkä kommentti… 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *