Hae
Palasia Arjestani

Parsa-basilikavoileipäkakku

parsa-basilikavoileipäkakku

Mun sisko on ehkä maailman paras leipuri, jonka tiedän. Ei ammatiltaan leipuri, mutta osaa leipoa melkeinpä mitä vain: kakut, karjalanpiirakat, keksit, leivät sun muut. Muistan, että lapsena kotona asuessa myös äiti leipoi paljon. Erityisesti mieleen ovat jääneet Lilli-tädin viinerit, joita en ole sen koommin päässyt maistamaan. Ehkä pitäisi onkia jostakin ohje ja korjata tämäkin virhe 🙂 Mun sisko tekee järjettömän hyviä kakkuja ja voileipäkakkuja. En ole itse koskaan yrittänyt voileipäkakkua yksin tehdä, mutta monet kerrat olen ollut avustamassa siskoani koristeluissa, ja seurannut vierestä miten homma hoidetaan.

Näppärinä tekaistiin siskoni kanssa hänen tyttärensä valmistujaisiin parsa-basilikavoileipäkakku pari viikkoa sitten kasvissyöjiä ajatellen. Okei, minä osallistuin lähinnä maisteluun sekä koristeluihin. Kakku tehtiin ohjeesta poiketen gluteenittomilla leivillä. En ole kauhean suuri parsan ystävä ja vähän mietin, että minkähän makuinen kakusta tulee, mutta se olikin loppujen lopuksi todella hyvää! Ja koristelut hienoimmat kaikista (minähän ne tein :D). Tätähän voisi uskaltaa tehdä ihan omin päinkin! Tykkäsin kovasti kakun täytteistä, sillä niissä on käytetty yrttejä ja vihanneksia reilusti.

Alkuperäinen ohje on Valion.

Parsa-basilikavoileipäkakku

(12-14 annosta)

Pohja

 • 17 isoa (500g) paahtoleipäviipaletta , esim. Oululainen Reilu vehnä
 • 1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna

Kostutukseen

 • 2 dl kasvislientä

Parsa-kurkkutäyte

 • 1 nippu (450g) tuoretta, vihreää parsaa
 • 1 pala (130g) kurkkua
 • 1 rs (200g) Valion kevyt basilika tuorejuustoa
 • 1 rkl sitruunaa
 • 1/2 tl suolaa

Porkkana-kevätsipulitäyte

 • 1 pkt (250g) Eila kotijuustoa
 • 1 iso porkkana
 • 2 kevätsipulia varsineen
 • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
 • 1 rs (200g) Valion kevyt basilika tuorejuustoa

Koristeluun

 • 1 rs (200g) Valion kevyt basilika tuorejuustoa
 • 2 dl vispikermaa
 • ripaus suolaa
 • pala (50g) kurkkua
 • kirsikkatomaatteja
 • basilikanlehtiä

Aloita voileipäkakun valmistaminen esikäsittelemällä parsat. Jätä yksi raaka parsa sekä muutama parsan nuppu koristeluun. Poista parsojen puumaiset tyvet. Kuori nupuista alaspäin. Keitä suolalla maustetussa vedessä 4 – 6 min. Jos keität parsat pystyasennossa (esim. parsakattilassa), jätä nuppuosa pinnan yläpuolelle. Jäähdytä kylmässä vedessä.

Puolita kurkku, poista siemenosa. Hienonna kurkku ja parsat. Yhdistä parsa-kurkkutäytteen ainekset ja sekoita.

Raasta kotijuusto ja porkkana raastimen karkealla terällä. Hienonna kevätsipulit ja valuta aurinkokuivatut tomaattikuutiot. Sekoita kaikki täytteen ainekset.

Vuoraa kakkuvuoka (Ø n. 23 cm) kelmulla.

Leikkaa ohuelti leipäviipaleiden reunat pois. Käytä kakussa myös kantapalat, kostuta ne hyvin. Nosta leikkuulaudalle kuusi viipaletta ja kostuta molemmin puolin kasvisliemellä, esim. pullasudilla. Leikkaa viipaleet vuoan reunan korkuisiksi, asettele ne reunoille.

Kokoa pohjakerros leipäviipaleista. Kostuta. Levitä päälle puolet basilikasta ja parsa-kurkkutäyte. Tasoita. Kokoa välikerros viipaleista kuten pohjakerros. Kostuta ja levitä päälle loput basilikasta ja porkkana-kevätsipulitäyte. Tasoita ja aseta päälle vielä leipäkerros. Pienet kolot eivät haittaa, sillä viimeinen kerros on kumottuna kakun pohjakerros. Kostuta hyvin. Peitä kakku kelmulla. Laita esim. lautanen painoksi päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa väh. 6 h, mieluiten seuraavaan päivään.

Kumoa kakku suoraan tarjoiluvadille ja poista kelmu. Vaahdota tuorejuusto ja kerma kulhossa, mausta. Levitä seos kakun pinnalle ja reunoille tasaisesti paletin tai lastan avulla ja käytä n. 1 dl siitä koristelupursotuksiin: Lusikoi vaahto pursotuspussiin. Leikkaa kärkeen pieni reikä. Pursota kakun pintaan haluamasi koristelut.

Koristele kakku esimerkiksi keitettyjen parsojen nupuille ja kurkku- ja porkkanaruusukkeilla, kirsikkatomaateilla, basilikan lehdillä ja raa’asta parsasta kuorimaveitsellä vuolletuilla ohuilla suikaleilla. Itse googletin”voileipäkakun koristelu” ja löysin Kodin kuvalehden sivulta ohjeen tässäkin kakussa näkyvään kurkku- ja tomaattikoristeluun. Oli helpot tehdä!

Tätä kakkua voisin tehdä uudemmankin kerran!

parsa-basilikavoileipäkakku

Edellinen postaus: Viikon 24 ruokapäiväkirja – Vegedogia Särkänniemessä

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *