Hae
Palasia Arjestani

12 sisustusideaa pihalle ja parvekkeelle.

Parvekkeen ja pihan laittaminen on tähän aikaan vuodesta monella mielessä. Joko teillä on parveke/piha kunnossa vai aiotteko vielä tehdä jotakin hankintoja sinne? Uutta kalustoa tai kukkia kenties? Minunhan piti huuto.netissä myytyjen vaatteiden rahoilla ostaa uudet kalusteet parvekkeelle, mutta kun mies ei lähtenyt minua Ikeaan viemään niin rahat saattoivat kulua johonkin muuhun… No ei onneksi ihan kaikki! 🙂 Nyt onkin mietinnässä ihana kahden istuttava sohva Hobby Hallista, mutta on aika kallis.. Tällainen Koodi Twin-sohva mulla on haaveena.

Avotakan sivuilta löysin kivoja ideoita parvekkeen ja pihan sisustamiseen. Näistä voisin itsekin poimia jokusen vinkin 🙂

a1

1. Sommittele ryhmiä

Tunnelmasta tulee intensiivisempi ja hallitumpi, kun kokoat parvekkeen tai terassin kasvit näyttäväksi ryhmäksi. Yhdistä erikorkuisia ja eri materiaaleista olevia istutusastioita ja täytä ne tuoksuvilla yrteillä ja esimerkiksi kaislakimpulla.

Nyt siis Plantageniin ruukkujen ja kasvien ostoon! Mulla onkin kasvamassa jo tomaattia, chiliä ja kesäkurpitsaa. Vielä kesäkukkia niin hyvä tulee 🙂

a2

2. Rakenna teema

Pienikin parveke piristyy, kun sen somistaa hauskalla teemalla. Trooppinen tikibaaritunnelma syntyy eksoottisista silkkikukista, värikkäistä tekstiileistä, säänkestävälle Viscom-levylle painetusta kuvatulosteesta ja hauskasta bambusälepaneloinnista.

Ehh…tikibaaritunnelma ei ehkä ole ihan mua varten, mutta siistin ja harmonisen rauhoittumispaikan tahtoisin parvekkeestä kyllä tehdä. Sellaisen missä olisi mukava rentoutua, lueskella lehteä, juoda kupponen kahvia ja nautiskella auringosta ja lämmöstä.

a3

3. Viihtyisä ryhmä

Luo unelmiesi oleskeluryhmä. Jos rakastat nuotion räiskettä, rakenna terassin keskelle tulisija. Tämän oleskeluryhmän juju on kiinteä kalustus, joka kätkee sisälleen myös säilytystilaa. Valitse väriteema tekstiileille ja muille somisteille. Sininen toimii aina!

Meidän parvekkeelle ei kovin suurta oleskeluryhmää mahdu, mutta jos saisi edes sen yhden sohvan. Ja pienen pöydän johon voin kattaa päiväkahvit 🙂

a4

4. Korillinen kukkia

Jos et ole viherpeukalo, mutta haluat silti koristella parvekkeesi amppelilla, kokeile leikkokukkia. Laita amppelin sisälle kulhollinen vettä ja sommittele siihen runsas kimppu kesän kauneimmista kukista.

Oi miten kaunis ja edullinenkin idea! Leikkokukat on aina kauniita ja kesällä ne ovat erityisesti mun mieleen. Leikkokukkia joka huoneeseen! Ja parvekkeelle 🙂

a5

5. Eriparit yhteen

Puutarhakalusteiden ei tarvitse olla keskenään samanlaisia. Yhdistele rohkeasti romanttista rottinkia ja värikkäästi maalattua metallia. Luonnonvärin seuraksi sopii pirteä piristesävy. Hanki sellaisia kalusteita, joita voit käyttää sekä sisällä että ulkona.

Kirppistelijän unelma! Maalaamalla ja tuunaamalla saa helposti oman näköistä ja erilaisetkin kalusteet saa yhdenmukaisiksi maalaamalla ne saman värisiksi. Tai käyttämällä pehmusteissa samanlaista kangasta. Edullista sisustamista 🙂

a6

 6. Säilytä tyylillä

Kevyt metallihyllykkö sopii hyvin parvekkeen nurkkaan ja antaa lasku- ja säilytystilaa vihertarvikkeille. Jos parvekkeellasi on vapaata seinätilaa, tee hauskat cityviljelijän taulut vanhoista kehyksistä, liitutaulumaalista ja vanerilevystä.

Tuollaisen hyllyyn huolisin meidänkin parvekkeelle ja ainakin Ikean mallistosta löytyy kohtuuhintaisia ja kivan näköisiä hyllyköitä.  Hyllykössä saisi säilyttää tyhjät kukkaruukut, puutarhavälineet sekä osan kasveistakin. Kohta saa siirtää huonekasvitkin parvekkeelle auringon valoon ja lämpöön 🙂

07at7_kesaekeittioe_kaepy_0002_uusi_0 7. Sisusta ympäristö

Jos terassisi reunalla on yksi puu tai parvekkeen kaiteessa on jännittävät muodot, hyödynnä ne somistuksessa. Ripusta puuhun erilaisia lyhtyjä ja kiedo kaiteen ympäri kaunis valosarja. Riippukeinu sopii hyvin myös parvekkeelle, mikäli rakenteet kestävät sen ripustuksen. 

No kovin jänniä muotoja ei kerrostalon parvekkeelta löydy,  mutta lyhdyillä ja valoilla saa kivan tunnelman kesäiltoihin. Sellaisesta riipputuolista haaveilen myös, mutta hankkimatta jää jos vain  sohvan saan parvekkeelle! Kun tilaa on rajatusti niin kaikkea haluamaansa ei voi hankkia, niin tylsää kuin se onkin..

08paakuva-1_uusi_0

 8. Tuolista kukkapöytä

Parveke- tai pihakalusteen ei aina tarvitse olla siihen tarkoitukseen hankittu. Katoksen alla pinnatuolistakin saa soman kukkapöydän. Pue ruukun tai vaasin päälle kaunis paperipussi, jos haluat rennon asetelman.

Kirppareilta löytää vaikka mitä kivoja juttuja kun vaan muistaa pitää silmänsä auki.  Pienellä tuunauksella huonekaluille saa helposti ja edullisesti uuden ja omaan makuun sopivan ilmeen. Mä olen itse asiassa etsinyt sopivia tuoleja meille yöpöydiksi 😉 parvekkeella meillä on kukkapöytänä mm miehen siskon vanha olkkarin pöytä.  Hyvin ajaa asiansa 🙂

09_2012lastenkutsut15_uusi_0_0

 9. Kangas luo tunnelmaa

Ulkona sisustaminen voi olla myös hetkellistä, vaikkapa värikäs piknikki nurmikolla lastenjuhlien kunniaksi. Aseta kangasliinojen alle kerniä, jos et halua että tekstiilit kostuvat. Asettele kankaille värikkäitä tyynyjä ja muita somisteita.

Parvekkeelle väriä on helppo tuoda värikkäillä matoilla sekä erilaisilla tyynyillä ja peitoilla. Olen itse miettinyt kankaan asentamista toiselle parvekkeen seinistä, mutta millä sen saisi kiinnitettyä? 

10_at13_omenankukat10_uusi_0

 10. Tikkaat hyllyköinä 

Vanhat patinoituneet tikapuut ovat pienen terassin ja parvekkeen monitoimikaluste. Asettele tikkaile erikokoisia ja -värisiä kukkaruukkuja. Lempikirjat ja kahvimukitkin mahtuvat hyvin joukkoon. Korkealla tikashyllyllä voit hyvin peittää myös parvekkeesi epäesteettiset kohdat.

Kauniithan tuollaiset tikkaat olisivat, mutta jälleen päädytään tilan puutteeseen. Itse valitsen ennemmin hyllykön silläkin uhalla että se on rumempi kuin kauniit patinoituneet tikapuut…

11_tyopajakansituoli_013_uusi_0_0

 11. Räsymatosta tuolinpäällinen 

Vanha kansituoli sai uuden ilmeen vanhasta kapeasta räsymatosta, joka sattui olemaan juuri sopivan levyinen. Jos et löydä sopivan levyistä mattoa, voi leikata maton mittaan. Muista huolitella leikkauspinta vahvalla siksakilla tai päärmeellä, jottei matto lähde purkautuimaan.

Hah,  tällaisista sisustusratkaisuista minä tykkään: vanhalle matolle annetaan uusi elämä ja samalla saadaan myös väriä parvekkeelle! Vanhoista räsymatoista voi myös tehdä suuremman maton parvekkeelle tai terassille harsimalla pienempiä mattoja yhteen 🙂

12_ok-img_0049_uusi_0_0

 12. Mekosta tyyny

Hellemekosta syntyy käden käänteessä tuubityyny, jonka voi ottaa yhtä nopeasti takaisin käyttöön. Työnnä hihattoman hellemekon sisään vanua tai esimerkiksi vanha täkki. Sulje päät kankaaseen sointuvalla narulla tai vaikka nahkaremmeillä.

Haha,  hauska idea joka menee samaan kierrätys-kategoriaan edellisen kanssa. Tykkään! Ainoa huono homma on se ettei mulla ole hihattomia mekkoja 😀

v6z4236_uusi_1

 Jokohan uskaltaisi siirtää viherkasvit parvekkeelle? 

 

 

 

3 kommenttia

 1. Heidi kirjoitti:

  Ihania sisustuskuvia! Juuri eilen hain toisen riipputuolin alakerran ”askarteluhuoneesta” ja ripustin sen omenapuun oksaan pihalle. Kävin tässä aamusella siellä nautiskelemassa auringosta ja lämmöstä kahvikupin kera. 🙂
  Voisikohan tuohon kankaan kiinnittämiseen parvekkeen seinälle toimia sama konsti, kuin verhokapan kiinnitykseen sellaiseen 70- ja 80-luvun verholautaan? Eli kaksipuolista teippiä seinään (en tosin tiedä pysyykö se kiinni) ja sen päälle tarranauhaa, tarranauhan toinen puoli ommellaan kankaaseen ja sitten vaan seinään. Voi vaihdella kangasta fiiliksen mukaan, kun vaan ompelee sen tarranauhan. Pientä askartelua siis tuo vaatii. Tai sitten sellainen jousivaijeri-verhonpidike riittävän tiukalle, ettei kangas jää lörpöttämään? Kangas tosin tarvitsee sen tankokujan ja vaijerinkiinnikkeet jollain tapaa kiinni seinään.

  • Jonna kirjoitti:

   Kaksipuolista teippiä minäkin mietin, mut näinköhän pysyy laastiseinässä kiinni. Yksi vaihtoehto olis porata verhotanko parvekkeen seinään, mutta sitten pitäis kysellä saako sinne ylipäätänsä porata mitään 😀

 2. juuttisakki kirjoitti:

  mukavaa tietoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *