Hae
Palasia Arjestani

Väärä hälytys

Processed with VSCOcam with a6 preset

Miten musta tuntuu, että joku korkeampi voima taas ivaili mulle eilen oikein kunnolla. Tuntuu, että aina kun olen jäätävän väsynyt ja juuri nukkumaan pääsemässä niin alkaa sattua ja tapahtua. Ja aina nämä tapahtuu just illalla ja sellaisella hetkellä, kun miestä ei saa puhelimen päähän kirveelläkään..

Oltiin eilen tytön kanssa syömässä, kun hän alkoi pitelemään mahaa ja sanoi ettei tahdo enää syödä. Tilanne meni ohi ja mentiin suihkuun. Ehdin heittää vaatteet pois päältä ja laittaa kylpyveden valumaan, kun hän lysähti maahan polvilleen, parahti itkuun ja piteli kylkeään. Kannoin hänet olkkariin sohvalla ja yritin kysellä mikä on. Kylkeen kuulemma sattui todella paljon ja huuto ja itku vain yltyivät. Tyttö ei pystynyt nousemaan istumaan, koska kylkeen sattui niin kamalasti. Tyttöhän on ollut alkuviikon kovassa kuumessa, mutta eilen oli ensimmäinen kuumeeton päivä. Ensimmäinen ajatus oli, että hänelle on puhjennut keuhkokuume, mutta mitään muuta merkkejä siitä ei ole: ei enää kuumetta, ei yskimistä eikä muita flunssan merkkejä. Kysyin millon ensimmäisen kerran kylkeen koski: ”maanantaina uimahallissa kun löin pääni lattiaan sukeltaessa ja hörppäsin paljon vettä”, kuului vastaus. Shit.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Mies ei vastaa puhelimeen ja mietin tilaanko taksin. Päätän antaa tytölle buranaa ja soittaa lasten päivystykseen. Tyttö alkaa rauhottua mun jonottaessa puhelimessa. Itku ja huuto lakkaavat, mutta kylkeen kuulemma sattuu vieläkin. Saan hoitajan puhelimen päähän ja kerron tilanteen. Epäilevät ettei kyseessä olisi ainakaan keuhkokuume. Ehkä jokin lihasspasmi tai kylkipistos? Käskevät seurata tilannetta ja jos ei rauhotu niin sitten päivystykseen. Olen aikoja sitten päättänyt olla rauhallinen ja fiksu äiti, mutta yritä siinä olla rauhallinen kun kaikki mahdolliset ajatukset risteilevät päässä. Mies ei vastaa vieläkään. Puen tytölle vaatteet päälle ja hän on selvästi reippaampi. Kyselee milloin mennään lasten klinikalle. Kysyn sattuuko vielä ja hän pyörittää päätään. Eikö koske enää? ”joo, koskee”. Ota tuosta nyt selvää.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Saan miehen noin viidennellätoista soittokerralla kiinni ja hän tulee hakemaan meidät. Tyttö on entistä reippaampi ja naureskelee jo. On aika lailla normaali, mutta kun kysyn että sattuuko kylkeen niin nyökyttää päätään ja kysyy joko mennään lasten klinikalle. Haluaa sinne selvästi. Siellä on kuulemma niin hyvät lelut ja kokemukset lääkärikäynneistä on meidän kohdalla olleet varsin positiivisia. Hypätään kyytiin ja soitetaan vielä anopille ja kysytään mielipidettä. Tyttö kikattelee takapenkillä. Ajetaan mäkkärin ohi, kun hän hihkaisee ”mennään mäkkäriin syömään!”. Kysytään tytöltä koskeeko kylkeen ja mihin kohti koskee. Osoittaa ihan toista paikkaa kuin tähän mennessä.

”No niin, jos sulla oikeasti koskee kylkeen niin mennään lääkäriin, mutta jos ei niin mennään mäkkäriin. Miten on?” ”Haluun mäkkäriin”, kuuluu vastaus. ”Ja barbie-lelun kans”.

Ja niin tämä väsynyt ja hämmentynyt äiti pääsi kuin pääsikin ajoissa nukkumaan. Ota noista lapsista aina selvää…

Kuvat otettu Bulgariassa, kuvaaja: Kaisa Karhunen.

6 kommenttia

 1. elsa kirjoitti:

  Hui, pelottava tilanne! Toivottavasti kaikki on nyt hyvin! En halua pelotella enkä mitään mutta itselle tuli mieleen umppari: Sehän kun tulehtuu niin kipu siinä kasvaa koko ajan ja on lopulta ihan todella kipeä, mutta kun se sitten puhkeaa, kipu kuulemma loppuu.. Poikaystävälläni tulehtui umppari toissa kesänä, kaksi ja puoli päivää kesti sitä kipua kun luuli että on jotain ohimenevää, mutta lopulta oli pakko mennä lääkäriin ja suoraan leikkauspöydälle. Teillä ei kuitenkaan luultavasti (onneksi) tämä tilanne mutta ajattelinpahan vain sanoa!

  • Jonna kirjoitti:

   No kävi sekin mulla mielessä mutta ei päivystäjän eikä munkaan mielestä oireet sit kuitenkaan vastanneet sitä. Ihan normaalilta on tyttökin vaikuttanut nyt koko ajan. Umpparia epäiltäessä lasta pyydetään kuulemma hyppäämään esim sohvalta alas ja jos täräys sattuu kovasti niin sit voi epäillä umpparia. Ihan kivuttomasti hyppii 😀

   On tää noiden lapsukaisten kanssa aina vähän tämmöstä!

 2. Kaisa kirjoitti:

  Meillekin on sattunut tämmönen kummallinen vatsa pistos. Oltiin pojan kanssa muutama vuosi sitten Power Parkissa. Lapsi oli ehtinyt käymään ehkä parissa laitteessa (semmosissa suht rauhallisissa pikkulasten), kun alkoi yhtäkkiä valittaa vatsakipua.
  Aateltiin eka et hällä on nälkä, aamiainen ei ehkä reissu jännityksessä oikein maittanut. Mentiin syömään ja siinä vaiheessa kun istuttiin pöytään, laps istuu kaksinkerroin, kylmä hiki valuu ohimoilta ja valittaa kipua. Jooh, ei oo nälkä kuitenkaa…
  Lähdettiin paikalliseen tk:hon PowerParkin autolla, mies kantoi itkuista lasta sylissä. Lääkäri vaan kurkkas kivuliasta lasta ja sano et suoraan lanssilla Seinäjoelle. Oltiin ajettu n. 20km, kun kipu hellitti, lapsi alkoi jutella ensihoitajan kanssa niitä näitä ja naureskella. Seinäjoella käveli omin jaloin ensiapuun eikä mitään vaivaa tutkimuksissai tietenkään löytynyt… Semmonen reissu sillä kertaa.
  PowerParkki oli kyllä hyvin mukana, antoivat meille ilmaisliput, että päästiin uudelle reissulle 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Noi on järkyttäviä tilanteita! Lapsi kun ei osaa tietenkään kertoa minkälainen kipu on reagoi siihen vain kauhealla huudolla ja itkulla. Aikuinen sentään osaa vähän jo kertoa, että minkä asteinen kipu on tai mihin kohti sattuu. Mut hyvä että selvisitte samanlaisella säikähdyksellä kuin mekin! Arvostettava veto PowerParkilta 🙂

 3. Nimetön kirjoitti:

  Kaasuvaivatkin voivat olla todella kivuliaita suolistossa joskus.. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, näin on! Mutta eihän tuollainen pieni lapsi osaa tarkasti kertoa mihin sattuu 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *