Hae
Palasia Arjestani

Hiilarimöhöpöhö.

Vähän aikaa sitten lisäsin hiilarin määrää ruokavaliossa aika paljon. Samalla unohdin myös panostaa vähägluteiiniseen ruokavalioon, koska onhan se nyt niin hiton hankalaa syödä paljon hiilaria ja välttää samalla gluteiinia. Laiska!! Ongelma ei ole muualla kuin omien korvien välissä ja saamaton kun olen niin yhden asian kun muistan niin toisen unohdan.. kantapään kautta ja sitä rataa.

IMG_20140117_201345

Jostain syystä arkipäivinä mun on helppo noudattaa omia kokeilujani ja fiilis on kaikin puolin melko hyvä. Paitsi viime viikolla. Treenin jälkeen oon syönyt nyt leipääkin, koska… no se vaan on niin hyvää! Maultaan kyllä, mut selkeestikään mun kroppa ja varsinkaan vatsa ei ole asiasta samaa mieltä. En ymmärrä miks tää nyt on mulle niin vaikeeta, kun tiedän miten huono olon saan mättämällä viljatuotteita kaksin käsin lärviini. Millon mä opin?

20140113_200151

20140114_192207

Kuten kuvista näkyy niin aina iltaruualla mulla on mukana myös leipää. En usko, että mulla on varsinaisesti mitään keliakiaa mut jotain kummallisuuksia ruuan gluteiini mulle aiheuttaa. Viime viikolla olo oli melkein joka päivä todella tukala: olin tosi turvoksissa, vatsaan sattui, haisin pahalta ja vatsa oli sekaisin koko ajan. Treenit tosin luisti loistavasti, mut kyllä ne varmasti luistaa kunhan vaan jaksan vähän enemmän panostaa taas ruokavalioon.

IMG_20140118_135151

IMG_20140117_191851

20140117_191518

20140117_203104

20140117_203114Henkilökohtaisesti mua ärsyttää se, että gluteenittomat tuotteet on sikakalliita verrattuna normaaleihin. Tein perjantaina makaronilaatikkoa ja tarkoitus oli se tehdä gluteenittomana. Hinta kuitenkin kävi esteeksi kun 400g tummaa makaronia maksoi 0,99e ja sama versio gluteenittomana melkein 5e! Jumalauta mitä ryöstöä. Kätevänä emäntänä mä tosin voisin helposti leipoa esim. gluteenittomat leivät itse. Olisko teillä heittää ideoita/ohjeita hyviin gluteenittomiin leipiin/sämpylöihin jotka olette itse todenneet hyvänmakuisiksi? Kaupan pakastealtaan gluteenittomat leivät sisälsi enemmän paskaa kuin hyvää niin jätin ne suosiolla niille sijoilleen.

IMG_20140117_121256IMG_20140116_142417

Oon huomannut että kun viikolla syön mahdollisimman vähän mun kropalle sopimatonta safkaa niin viikonloppuna voi vaikka höllätä ja tilata pizzan tai maistaa palan kakkua eikä se tee noita edellä mainittuja oireita ollenkaan. Myöskään maitotuotteista ei tule mitään oireita enkä niitä edes joka päivä syö. En todellakaan tahdo enää yhtään samanlaista viikkoa kuin viime viikko.

Tyhmästä päästä kärsi taas koko kroppa. Nimim. Kolme kiloa plussaa vaakaan viikossa!

30 kommenttia

 1. -didi- kirjoitti:

  On tullu viimeaikoina googleteltua kohtuullisen paljon liittyen just gluteeniin ja sen vaikutuksesta kroppaan ja erilaisiin vaivoihin. Monelle tuntuu olevan gluteeniyliherkkyyttä. Itse tein maissileipää, kun halusin gluteenitonta http://snuu.blogspot.fi/2014/01/uunituoreita-ihanuuksia-ja-vahan-jotain.html , onhan se kokeilemisen arvoinen. Sitten kaurahan on periaatteessa gluteenitonta, mitenkäs olis kauraporkkanasämpylät tms. Rahkapizzahan on muuten superkiva ja herkullinen ruoka, kannattaa kokeilla, makrot kohallaan 🙂

  Omalla kohdalla gluteeniton ruokavalio poisti sinullakin olevat vatsan turvotukset ja ilmavuudet, mutta päällimmäisenä syynä oli ihan muut terveys jutut.

  Gluteenittomat tuotteet on valitettavan kalliita, kaikki erityisruokavalioruoat on.

 2. riitu kirjoitti:

  Täällä teettää leivän mussuttaminen samoja oireita..ja jos itse tekee sämpylöitä, niissä on yleensä jos mitä rouhetta ja lesettä niin taatusti on maha sekaisin..sen lisäksi, että maha on myös killillään 😀 täytys rohkeesti kokeilla jotain gluteeinitonta sämppärireseptiä. Meillä oli kerran äiti tehnyt glut.sämpylöitä ja voi jee ne oli kovia kuin kivet…ei jatkoon siis xD

  Minuntäytyisi edelleen panostaa syömiseen ja nimen omaan laadukkaaseen ruokaan..ei se reeni edelleenkään kulje..tai edes treenipäivinä syödä kunnolla, että lähtis taas kulkemaan. Ehkä pitää kaivaa joku fitfarmin vaikkapa liten ruokaohjeet ja alkaa punnita oikee safkamäärä. Hiilarimäärä näkyy ainakin tässä kropassa aika äkkiä, mutta keventelee sitten joskus 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla on kans sellainen kauhukuva mielessä et gluteenittomat sämpylät on kaikki kivikovia 😀

   hei pistäppäs mulle sähköpostia niin katsotaan niitä sun syömisiä 😉

 3. Päivi kirjoitti:

  Mulla ei kyl oo mitään ideoita heittää, mutta ihan saman olen huomannut minäkin. Mun mahalle ei vaan kerta kaikkiaan sovi esim. ylenpalttinen leivän syönti :/ Ruisleipä on ehkä pahin, jos sitä syö liikaa = enemmän kuin yhden palan päivässä 😀 Näkkäri sit jostain syystä sopii paremmin 🙂

  Samaten liiallinen raakojen vihanneksien popsiminen saa mut kyllä turpoomaan :/ Siksipä olen pysyttäytynyt jo pidempään siinä, että kypsennän kasvikset. Sipuli on yks ihan viho viimeinen tuote, vaikka niin hyvää onkin.

  Ja toi on niin totta, kaikki erikoisruokavaliot tuntuu tulevan hyvin kalliiksi :/ Ikävä kyllä. Mutta toi makaronin hinta, huhhuh mikä ero. Riistoa todellakin!

  • Jonna kirjoitti:

   Ääh, kaikki hyvä on pahasta! 😀 ootko tutustunut fodmap tai jotai sinne päin ruokavalioon? Tuli vaan noista vihanneksista ja sipulista mieleen et olisko siitä sulle apua?

 4. Atshuu kirjoitti:

  Gluteeni on ihme mörkö. Itelläni se menee tällä hetkellä niin, että kotiin en mitään sis. gluteenia osta. Maailma ei kuitenkaan hetkahda, jos ostaa evässämppärin kiireisenä päivänä tai tilaa pitsan lauantaina. Kun keliakiaa ei kuitenkaan ole, noi pienet määrät masu sietää, mutta jatkuvan syömisen kyllä sitten huomaa.. Mutta hyvä kun näin selviää, nollatoleranssi ois jo hankalampaa 🙂 Kyllä siellä kotona ilman leipää selviää 😛

  • Jonna kirjoitti:

   Mä luulen että mullakin on vaan jotain yliherkkyyttä. Tuskin on keliakiaa.. riisikakuilla mennään 😀

 5. Riina kirjoitti:

  Kimuranttia kurmeeta -blogissa on kaura-tattarivuokaleivän ohje, jota oon tehny monta kertaa. Nesteenä oon tosin käyttänyt kaurajuoman sijaan piimää tai vettä. Kyllähän tuohonkin nuo raaka-aineet maksaa, jos pitää kaikki kerralla ostaa, mutta toisaalta niistä tekee sitte leipää useamman kerran. Tuota reseptiä voi tuunata esim. lisäämällä erilaisia siemeniä tms.

 6. Janika kirjoitti:

  Mä teen usein gluteenitonta tattaririeskaa perunamuusista, tarkkaa ohjetta ei ole antaa kun menee aina mutulla! Eli otetaan perunamuusia, tarvittaessa jatketaan hieman maidolla. Lisätään sopivasti tattarijauhoa ja tarvittaessa suolaa niin että taikina on löysä mutta käsiteltävä. Teen yleensä sellaisia eväsleivän kokoisia läiskäleitä. Paistetaan uunissa 175C kunnes sopivan ruskeita. Tuo peruna ja tattari on hyvä yhdistelmä, peruna tekee näistä sopivan kosteita. Ja jos ei perunaa halua niin tämäkin oli ihan hyvää: http://www.ravintoterapeutti.fi/tattaririeska/

  • Jonna kirjoitti:

   Hitsi teillä on hyviä ideoita! Tuossahan voi käyttää kätevästi keitetyt potut 🙂 toimiskohan bataatilla?

 7. Tia kirjoitti:

  Hei! Suosittelen lainaamaan kirjastosta kirjan nimeltä Vaaralliset viljat. Se on kahden jenkkilääkärin kirjoittama kirja joka avaa kyllä ihan uuden maailman gluteeniherkkyyden ja keliakian kannalta.

 8. inkku kirjoitti:

  http://aistitasolla.blogspot.fi/2013/01/gluteenittomat-herkkusampylat.html

  Maku törkyhyvä, käytän itse gluteenittomia kaurahiutaleita.

  • Jonna kirjoitti:

   No nam! Täytyy lisätä kauppalistalle gluteenittomat kaurahiutaleet 🙂

 9. Riitta kirjoitti:

  hah, tulipa hyvään saumaan teksti.
  samojen pulmien kanssa täällä painittu syksystä asti..minähän oon käytännössä jo pari vuotta ollut maidottomalla,alkuun allergisen lapsen imetyksen takia,ja myöhemmin koska huomasin ettei maitotuotteet sovi sitten itsellekään.tänä syksynä oon alkanu jättää gluteeninki pois,kun vatsa oireet ei maidottomallakaan helpottanu.ja onha se olo tosiaa parempi,selvästi tässä olis sopiva ruokavalio,mutta miks piru vie se tuntuu niin hankalalta noudattaa??
  melkeen toivosin että oliski kunnolla keliakia,että joutus olee tarkempana,nyt aina liian helposti kiireessä palaa takaisin huonoihin tottumuksiin,kun leipä tms ei kuitenkaan aiheuta ”kuin” vatsavaivoja.saman oon minäki huomannu,jos pääsääntösin syö viljatonta ja maidotonta safkaa,ei haittaa jos jollain aterialla niitä eksyski mukaan.

  Näitä asioita kun käsittelee ja neuvoo muillekin työkseen, ei luulis vaihtoehtojen olevan vaikea keksiä,mutta on piruvie vaikea itteään totella 😀 arjen kiireet,työaikataulut,treenit,jumppien ohjaus ym.vetää monesti niin mehut että on vaan pakko syödä mitä kaapista löytyy,ja kun talossa asuu kaks massalla olevaa aikuista ja kasvava lapsi,on gluteeniton ruoka oikeesti iha sairaan kallistakin koko sakille laittaa :O jostain pitäis kuitenki kaloreita saada nostettua ja hiilaria lisättyä, kulutus on tällä hetkellä kevyesti 3000 luokkaa päivässä,joten on siinä hommaa.jos keksit ratkaisun miten sovittaa arkeen, jaa ihmeessä 🙂 mietin jo itse että ulkoistan koko homman,laskekoot joku muu makrot,kalorit sun muut,minä en enää itelle jaksa 😀 ja jos jaksasin,en kuitenkaa itteäni tottelis..vaikea asiakas 😉

 10. hiitu kirjoitti:

  Moi, vinkkinä ihana gluteeniton hiilariherkku: Lohkobataatit uunissa. Tosi helppoa tehdä: Kuori bataatti, paloittele lohkoiksi. Pyörittele _kevyesti_ esim. oliiviöljyssä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. sitten bataatit uuniin pellille niin kuin uuniranskalaisten tapaan. Ai että on hyvää. Ja sitten ketsupin kanssa ääntä kohti. =) Käy hyvin lohen ja kanan kanssa.

 11. Anniina kirjoitti:

  Mulla kanssa vatsa ärtyy esim vehnästä ja kaurasta, pienissä määrin kestän niitä kyllä. Löysin kolme kauraleipää, joista en saa oireita, vaikka ne vähän sisältävät esim ruista.

  http://www.primula.fi/index.php?p=Tuotteet&groupid=2&id=380

  http://www.vaasan.com/portal/fi/tuoreet_leipomotuotteet/tuotteet/vaaleat_leivat/?a=view&productId=12498

  Ja yhden merkkiä en muista, mutta on sellainen pieni valmiiksi viipaloitu kauravuokaleipä. Löytyy vaaleiden leipien hyllystä.

  Cittareista ja S-marketeista on suht hyvin löytynyt näitä. Kannattaa kokeilla, ei maksa ihan maltaita ja hyvin maistuu 🙂 Itsekin olen ihan leipäaddikti – joka aamu ON saatava kahvin kanssa leipää 🙂

  • Anniina kirjoitti:

   Siis ärtyy vehnästä ja rukiista, ei kaurasta.. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyy käydä tutkailemassa leipähyllyjä kunhan pääsen suurempaan markettiin. Meidän lähikaupassa ei ainakaan ole saatavilla mitään gluteenitonta leipää 🙁

 12. Reetta kirjoitti:

  Täälläkin yksi gluteenia välttelevä FODMAP-ruokavaliolla elelevä 🙂

  http://www.maku.fi/resepti/gluteenittomat-sampylat#axzz2r1M5DL9C

  Tällä ohjeella oon saanut hyviä sämpylöitä aikaiseksi. Itse toki käytän välillä milloin mitäkin jauhoja, provenan kaura ja Viljatuotteen jauhoseoksai, juusto jää joskus pois, joskus vaihtuu porkkanaan… mutta tuo vesi+psyllium+kaurahiutale kombo on hyvä perusta sämpylöille, psyllium tekee sen parhaan sitkon glut. leipään 🙂

  ja perusmättöpizzan tilalle suosittelen kokeilemaan viljatonta pizzaa 😉 ihan parasta!

  • Jonna kirjoitti:

   Kiitos! Sämpylöitä teenkin varsin mielelläni 🙂 Voisinkin viikonloppuna kokeilla tuota ohjetta! Viljatonta pizzaa ollaan pariin otteeseen tehty ja se on todella hyvää 🙂

 13. Jenna kirjoitti:

  http://ruokahommia.blogspot.fi/2012/02/leivan-syomisesta.html tätä olen tehnyt useasti aikoinaan, kun halusin tavalliselle leivälle jotain ei-vatsanväänteitä-aiheuttavaa korviketta.

 14. IMAGE kirjoitti:

  Täällä yksi keliaakikko (syyskuussa todettu) ja kyllä vain, hinnat on ihan hanurista noissa gluteenittomissa tuotteissa. Mä en ole pahemmin enään leipää syönyt (välillä haen Hakiksen hallista Keliakiapuodista 4kpl/ pkt tummaa tattarileipää, hintaa on 8€). Se onkin sitten ainoa minkä olen todennut 10+ arvoiseksi leiväksi.
  Saa olla kyllä hirmu tarkka, joka paikassa tuntuu olevan vehnää ym viljoja. Mutta onpahan siistiytynyt ruokavalio kerralla.

  Kannattaa käydä lekurissa, se on verikoe vain jossa näkee keliakian vasta-aineet, siis jos vaivat jatkuu. Itselläni oli lähinnä ainoana oireena vain väsymys…

  • Jonna kirjoitti:

   Juu eli halvemmaksi tulee tehdä itse…

   Mä voisin itseasiassa kysyä meidän lääkäriltä duunissa (oon ite labranhoitaja) jos laittais mulle lähetteen keliakiakokeeseen. Samalla vois ottaa kilpirauhasetkin. Omituista väsymystä on ollut havaittavissa täälläkin noiden vatsavaivojen lisäksi, mut toi väsymys on vaan ajoittaista. Mene ja tiedä, mut verikokeellahan ne tosiaan saa helposti varmistettua!

 15. Sanna kirjoitti:

  Hei Jonna, kiitos kivasta blogista!

  Suosittelen lämpimästi, että keliakian mahdollisuus suljetaan pois, ennen kuin jatkat gluteenitonta ruokavaliota. Keliakia on vakava perinnöllinen autoimmuunisairaus, joten asia kannattaa ottaa tosissaan. Hyvä, että oletkin jo yhteydessä työterveyteen, nimittäin keliakiavasta-aineet on niin simppeli todeta verikokein.

  Tsemppiä treeneihin ja hyvää kevään odotusta!
  T Sanna, keliaakikko

  • Jonna kirjoitti:

   Moi!

   Mulla on tosiaan jonkun ajan kuluttua tulossa terveystarkastus ja aion siellä ottaa asian puheeksi. Nyt vatsa on ollut rauhallisin mielin vähän aikaa vaikka olen gluteiinipitoisia tuotteia syönytkin. Välillä sitten taas räjähtää 🙁 Mulla on siitä hyvä tilanne, että työpaikka on lääkäreitä täynnä joten tarpeen vaatiessa saan lähetteen kokeeseen vaikka heti.

   Kiitos että muistutit asiasta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *