Hae
Palasia Arjestani

Kesäkunto vai elämäsi mittainen kunto?

Kevät on laihdutuksen aikaa. On kevään kisat tulossa ja rantakelit muutaman kuukauden päästä tulossa. Kaikki haaveilevat bikinikunnosta, niin minäkin! Olen itse vuosien mittaan jättänyt dieetit pois, sain niistä tarpeekseni fitnessvuosinani. Aina olisi pitänyt olla kunnossa, jotta olisi ollut muiden silmissä jotain. Viimeisen dieettini vedin raskauden jälkeen ja olen yhä samoissa mitoissa. Fitnessvuosinani diettasin ulkonäön vuoksi, raskauden jälkeen toki myös ulkonäön, mutta myös terveyden vuoksi. Nyt olen miettinyt josko dieetit olisivat tässä? Miksi vetää dieettiä aina keväällä bikinikunnosta varten kun voisi olla kunnossa ympäri vuoden? Ja tarkoitan nimenomaan sellaista kuntoa missä itse viihtyy!

t5Dieettiohjeitahan on noin miljoona, mutta tässä sellaiset, jotka oikeastikin itse todennut toimiviksi. Ehkä moneen kertaan kuultuja joo, mutta voisiko niissä olla jotain perää, koska niin moni näiden nimeen vannoo? Nämä ohjeet eivät ole tarkoitettu sinulle, joka haluat kaikentässähetijanyt vaan sinulle, joka haluat terveellisestä, sporttisesta ja rennosta elämäntavasta ikuisen. Mä en usko pikadieetteihin!

1. Syö riittävästi

Elimistö tarvitsee polttoainetta toimiakseen. Liian vähällä ruualla ja suurella liikuntamäärällä tuloksena on syömishäiriö ja motivaation täyskuolema, joten SYÖ! Kunnollinen aamupala, kevyt salaattipainotteinen lounas, hitaita hiilareita sisältävä välipala ennen treeniä, runsas illallinen treenin jälkeen ja proteiinipitoinen iltapala. Suosi vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, hyviä rasvoja (avocado, pähkinät, oliiviöljy), proteiinin lähteinä kalaa, kanaa, lihaa ja maitotuotteita.  Suosi lautasmallia eli puolet lautasesta vihanneksia! Jos vatsasasi ei oireile niin voit hyvin syödä täysjyväistä leipää ja kaurapuuroa. Niihin ei todellakaan kuole, vaikka moni niitä karttaa kuin ruttoa! Minäkin olen vielä elossa 😉 Myös palautusjuoma on varsin hyödyllinen treenien jälkeen!

2. Kokkaa, kokeile, innostu

Etsi netistä, lehdistä ja kirjoista uusia reseptejä. Kokeile rohkeasti raaka-aineita ja valmistustapoja, joita et ole koskaan kokeillut. Tee normaalia kotiruokaa ja nauti siitä. Pidä välillä kasvispäiviä ja valmista vihanneskeittoja. Älä tee ruokailuista liian vaikeaa, kokkaamisen ja syömisen kuuluu olla suuri nautinto!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA3. Juo vettä

Vesi pitää aineenvaihduntaa yllä ja poistaa kuona-aineita kropasta. Varsinkin treenin aikana ja sen jälkeen elimistö tarvitsee paljon nestettä. Lisää treeniveteen vähän suolaa jolloin neste imeytyy elimistöön paremmin. Voit lisätä veden sekaan esim. lime- tai sitruunamehua jolloin se maistuu entistä paremmalta! Jos omistat soda streamin tai vastaavan niin kokeile tehdä itse hapotettua sitruunavettä. Stevialla makeutettuna on todella hyvää 🙂

4. Älä laske kaloreita 

Jos syöt läpi viikon siististi, säännöllisesti ja normaalia itse valmistettua kotiruokaa niin kaloreiden kyttääminen on täysin turhaa. Turha miettiminen  ja laskeminen aiheuttaa vain stressiä ja kortisolitasojen nousua. Elimistö kyllä kertoo milloin on nälkä ja koska vatsa on täynnä. Mitäpä jos kokeilisit heittää sen iänikuisen ruokavaa’an kaappiin ja opettelisit luottamaan itseesi ja elimistön signaaleihin?

kuva5. Herkuttele

Mun elämänfilosofiaan kuuluu herkuttelu sopivissa määrin. En kiellä itseltäni mitään, koska tiedän sen johtavan suuriin mielitekoihin. Syö kuusi päivää viikosta siististi ja yhtenä päivänä voit ihan hyvin herkutella!  Muista herkkupäivänäkin syödä normaalia ruokaa ja pitää ruokailurytmit tasaisina. Jos pelkäät homman lähtevän käsistä niin rajaa päivästä vaikka kahden tunnin jakso milloin saat syödä mitä vain ja sen jälkeen palaat normiruokiin. Myös cheat meal on varsin toimiva eli syöt yhden herkkuaterian alku-, pää- ja jälkiruokineen ja herkuttelut on siinä. Kokeile myös leipoa itse uusia juttuja!

6. Treenaa säännöllisesti

3-5 treenikertaa viikossa pitää sinut helposti kunnossa. Kroppa tiivistyy ja rasvaa palaa. Salilla saat hankittua lihaksia, joiden ansiosta lepoaineenvaihdunta kasvaa ja pysyt entistä helpommin kunnossa ympäri vuoden. Harrasta lajeja joista nautit, mutta testaile välillä myös uusia juttuja. Tavoitteiden asettaminen kasvattaa motivaatiota. Voit asettaa esim. jalkakyykyn ykkösmaksimiksi 80kg ja 3 kk tavoitteeksi, että jaksat juosta 5km yhteen menoon. Tavoitteet voivat olla mitä vain, kunhan ne motivoivat sinua jatkamaan! Jos tahdot saada samanaikaisesti lihaksia, kasvattaa voimatasoja sekä polttaa rasvaa niin aloita crossfit. Tämä ei ole vitsi! Laji on etenkin naisille erinomainen. Opit vetämään leukoja, kyykkäämään ja tempaamaan samalla kun aerobinen kunto nousee ja rasvaprosentti pienenee. Sinun ei tarvitse kuin käydä OnRamp, jossa opit liikkeiden tekniikat ja ilmestyä sen jälkeen tunneille. Kaikki on mietitty sinulle valmiiksi, teet vain mitä käsketään. Valmentaja on aina paikalla varmistamassa tekniikkasi ja treenikaverit kannustamassa. Suosittelen lämpimästi 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA7. Pidä lepopäivä

Niin hullulta kuin se kuulostaakin niin treenata ei kannata ihan joka päivä. Hyvä sykli on kaksi treeniä yksi lepo tai jos olet edistyneempi niin kolme treeniä ja yksi lepo. Elimistö tarvitsee lepoa palautuakseen kovista treeneistä ja niinhän sitä sanotaan, että lihas kasvaa levossa 😉 Lepopäivät tekevät hyvää myös päälle. Lepopäivän jälkeen on aina mukava palata takaisin virkein mielin salille! Lepopäivinä voit tehdä ihan kevyttä aerobista liikuntaa (kuten kävelyä) ja harrastaa lihashuoltoa. Putkirullaus ja dynaamiset venytykset vetokumien avulla ovat loistavia liikkuvuuden parantamiseen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA8. Nuku riittävästi

Elimistö tarvitsee ruuan ja lepopäivien ohella myös riittävästi unta palautuakseen. Nuku vähintään 7h yössä, enemmän jos suinkin pystyt. Myös päiväunet ovat pop! Väsyneenä treenit takkuavat, tulee mielitekoja eikä elämä maistu kummoiselta muutenkaan. Itse olen väsyneenä alakuloinen ja voisin syödä jääkaapin tyhjäksi monta kertaa päivässä.

9.  Nauti elämästä

Muista nauttia elämästä. Elämä ei ole pelkkää ruokien punnaamista, kovaa treenaamista ja väkipakolla tehtyjä lihashuoltosessioita. Tapaa kavereita ja puuhastele perheen kanssa. Käy leffassa ja pyydä ystävä vaikka lenkille! Itse kaipaan sosiaalisuutta elämääni varsin usein ja pyrin ainakin puhelimitse pitämään yhteyttä ystäviin joihin on enemmän välimatkaa. Jo sekin piristää! Kauniilla säällä sisätreenin voi hyvin korvata ulkotreenillä. Lenkkeile, pelaa fudista ja nappaa kahvakuula mukaan ulos. Leiki lasten kanssa ja häärää pihalla. Arkiaktiivisuus on vain hyvästä ja mikäs sen parempaa jos samalla voi hoitaa myös sosiaalista elämää 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA10. Älä stressaa

Ehkä pahinta mitä voit tehdä, on stressaaminen. Opettele rentoa elämäntapaa, rentoa suhtautumista ruokaan ja relaksoitumista. Jätä työhuolet töihin ja puhu muut huolet aina selviksi asianomaisten kanssa. Ihmiset streessaa aivan liikaa esim. syömisistä. Voiko pulla keskellä viikkoa tehdä pahaa uudelle elämäntavallesi? No ei! Stressaaminen pullan syömisestä tekee. Päätä nauttia kaikesta mitä teet. Päätä nauttia elämästä ja jättää stressaaminen. Ajatuksista tekoihin! Mitä sitten jos koti on välillä sekaisin? Siivoa sitten kun siihen tulee fiilis. Mitään ei ole pakko tehdä, tee kaikki asiat omasta halustasi. Kun muutat ajatustapaasi pakosta omaan tahtoosi niin huomaat tekeväsi niitä inhoamisiakin asioita ihan huomaamattasi 🙂

Liian monet aloittavat kesäkuntoon diettaamisen aina keväällä ja kun kesä koittaa ja kunto on saavutettu, homma lyödään läskiksi. Onhan kesäkunto nyt saavutettu. Syksyn tullen huomataankin miten kesäkunto on dieetin jälkeisen mättämisen ansiosta kuin muisto vain. Mitäpä jos hyppäisitkin ainaisesta diettaamisesta ikuiseen elämäntapaan ja opettelisit rakastamaan itseäsi juuri sellaisena kuin olet? Minä noudatan yllä olevan listan mukaista elämäntapaa vuoden jokaisena päivänä ja eniten olen iloinen siitä etten enää stressaa ulkonäöstä, ruuasta saati mistään muustakaan!

Sitten ei muuta kuin kohti ikuista kesäkuntoa!

kuva1Ps. Tafferilla on kiva instagram-kisa menossa. Ota asennekuva omasta matkastasi kohti vahvempaa huomista! Tägää kuvaan @tafferfinland ja käytä hashtagia #tafferme ja osallistut kisaan, jossa paras/hauskin/motivoivin kuva voittaa 100 euron taffer-tuotepaketin! Kisaan voit osallistua useammalla kuvalla ja aikaa kuvan laittamiseen on 23.3.2015 asti. VINKKI: Suomalaisena yrityksenä Taffer arvostaa suomalaista asennetta!

6 kommenttia

 1. Tiia kirjoitti:

  Loistava teksti! Alkaa puuduttamaan lehtien ainainen ”vielä ehdit kesäkuntoon” -toitotus ja pikadieetit.

  ”opettelisit rakastamaan itseäsi juuri sellaisena kuin olet?” WORD!

  • Jonna kirjoitti:

   No älä! Mua rassaa ne jutut jo aika lailla. Samat hemmetin jutut joka vuosi…

 2. Anna-Kaisa kirjoitti:

  Täydellinen neuvolista! Tämän kun saisi iskostettua päähän, etenkin tuon, ettei stressaa liikaa. Rentous ja joustavuus ovat tavoitteena. Ei mitään pikakuureja ja äärimmäisyyksiä, vaan tavallista elämää. Välillä vaan meinaa alkaa tuskastuttaa, kun mitoille ei treenistä ja ruuasta huolimatta tapahdu mitään. Mutta silloin on muistettava, että stressaaminen ei ainakaan auta.

  • Jonna kirjoitti:

   Tuo stressin välttäminen onkin helpommin sanottu kuin tehty. Mä yritän nykyään hoitaa kaikki pakolliset alta HETI enkä sit joskus kun alkaa olla jo myöhäistä. En kyllä susotu ottamaan stressiä myöskään syömisestä 😉

 3. Minni kirjoitti:

  No nyt tuli aivan loistava postaus! Jos jokainen kilojensa, vartalonsa ja elämäntapojensa kanssa tuskaileva sisäistäisi nämä asiat, olisi tässä maailmassa varmasti paljon vähemmän itseensä tyytymättömiä, syömishäiriöisiä ja ikuisia laihduttajia. Todella kovaa tekstiä. Tällanen artikkeli pitäisi julkaista joka hemmetin naistenlehdessä niiden ainaisten ”näin karistat kilot kesään mennessä”-paskanjauhamisten sijaan. Itsestä välittämistä, kohtuullisuutta, liikunnan iloa ja elämästä nauttimista. Siinäpä ne avaimet elämän parhaaseen kuntoon on! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Sepä se! Mullakin tosin on kestänyt aika monta vuotta ymmärtää elämän realiteetit ja asiat, jotka oikeasti ovat tärkeitä! Kaikki alkoi oikeastaan raskauskilojen pudottamisesta kun totesin etten haluaa enää koskaan olla dieetillä. Haluan nautti elämästä, ruuasta ja treenaamisesta. En todellakaan tahdo laskea kaloreita ja miettiä jokaista suupalaa. En halua tehdä elämästä vaikeaa, koska se on sitä välillä ihan ilman turhaa stressaamistakin. Miksi elää vaikeaa ja kurjaa elämää itseään koko ajan soimaten kun voi nauttia elämästä, olla onnellinen ja tehdä juuri niitä asioita mistä tykkää?

   Ääh, mä oon kans täysin kyllästynyt noihin naistenlehtien laihdutusjuttuihin. Kyllähän ne varmasti joitakin ihmisiä auttaa ja motivoi, mutta kuinka pitkään?

   Ollaan Minni samoilla linjoilla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.