Hae
Palasia Arjestani

Koiralla on omituinen ihottuma – Missä mennään?

*Sisältää mainoslinkkejä

koiralla on omituinen ihottuma

Muistatteko kun kerroin, että meidän koiralla on omituinen ihottuma? Jos et ole lukenut tekstiä, voit lukea sen täältä. Redi on viiden kuukauden ikäinen musta saksanpaimenkoira, jolle alkoi tulla yhtäkkiä outoja punoittavia kovia paukamia. Paukamia tuli ja meni ja niitä luultiin ensin ötökän puremiksi. Homma lähti sitten vähän laukalle, kun Redi alkoi raapimaan ja jäystämään kutiavia näppylöitä ihan toden teolla. Tästä seurauksena karvattomia ihoalueita ja verta vuotavia näppylöitä siellä ja täällä. Pahimmat alueet olivat rinnassa, kainalaoissa ja takajaloissa. Myös vatsan seutu ja hännän alunen joutuivat näppyhyökkäyksen kohteiksi.

vajaa 2h päivystyksessä

Päädyttiin eräänä maanantaina viemään koira loppujen lopuksi päivystykseen, koska kutina vain jatkui jatkui ja koira alkoi vaikuttaa shampoopesuista ja ihon puhdistuksista huolimatta tuskaiselta. Suurin osa sen päivästä kului raapiessa ja jäystäessä yhä ohenevaa turkkiaan. Kun näppylät hävisivät yhdestä kohdasta, ne pompsahtivat esille toisesta kohdasta. Rediltä otettiin eläinlääkärillä karvatuppinäyte ja ihoraapenäyte. Perinteiseen saksanpaimenkoiramaiseen tyyliin hän veti melkoisen shown. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt koiralla yhtä loukkaantunutta ilmettä 😀 Meidän koirahan on todella ahne ruualle ja herkuille, mutta mikään herkku ei tämän operaation jälkeen kelvannut eläinlääkärin kädestä. Hän sai osakseen vain hyvin halveksivia katseita pentukoiramme osalta.

koiralla on omituinen ihottuma

ulkoiloisia?

Eläinlääkärin ensimmäinen ajatus Redin näppylöistä oli, että ne ovat jotakin ulkoloisia ja siksi nuo ihonäytteetkin otettiin. Kapi esimerkiksi olisi ollut vallan mahdollinen vaihtoehto, sillä Redi on pyörinyt mökillä aitan alla, jossa on voinut nukkua mm.kettu tai supikoira. Saimme ohjeeksi tehdä ulkoloishäädön ja lisäksi koiralle aloitettiin suun kautta kortisonikuuri ja kutiaviin kohtiin kortisoniliuos. Jos kutina ja näppylät palaisivat näiden jälkeen, olisi kyseessä jokin allergia tai atopia. Ja kyllähän näppylät palasivat reilun viikon poissaolon jälkeen. Tietenkin. Redille aloitettiin eliminaatiodieetti. Annettiin ensin hänelle pelkästään kalkkunaa ja lisättiin tovin päästä myös kana. Hän sai siis pelkästään raakaruokaa. Pikkuhiljaa näppylät alkoivat häviämään ja laajensimme ruokarepertuaaria. Tällä hetkellä koira saa kaikkea muuta paitsi possua ja nautaa (luita on kyllä annettu) eikä näppylöitä ole enää tullut. Tällä viikolla otetaan kokeiluun myös possu ja katsotaan mitä tapahtuu. Redi on siis nyt täysin raakaruokinnassa eikä nappulaan enää palata.

Nyt vain seuraillaan tilannetta herkällä silmällä. Katson mahanalusen läpi joka päivä. Meillä on itsellä sellainen uskomus, että näppylät ovat tulleet jostakin heinästä (koirapuisto, mökiltä) tai uimisesta. Loman aikana annettiin Redin käydä mökillä myös uimassa eikä näppylöitä ole tullut uudestaan. Melko mielenkiintoinen tilanne! Toki kyse voi olla vielä atopiasta, joka nyt alkaa vain helpottaa. Mene ja tiedä. Raakaruokinnalla karva on ainakin pysynyt nyt hyvänä ja koira on todella hyvin voiva eli tällä linjalla jatketaan 🙂

Jos koiran luonnollinen ja laadukas ruokinta kiinnostaa, suosittelen lukemaan Malin Ekblomin kirjan Hyvinvoiva koira luonnollisella ruokinnalla. On hyvä!!

Edellinen postaus: Viikon 31 tulot ja menot

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

8 kommenttia

 1. Maikku kirjoitti:

  Moikka. Pakko kommentoida koiran iho-ongelmiin… Minulla on kaksi koiraa, joista kumpikin kärsi aikoinaan kaikenmaailman iho-oireista, korvatulehduksista ja muusta sellaisesta, mutta kaikki vaivat paranivat, kun vaihdettiin kuivamuona ihan kotona tehtyyn ruokaan. Annetaan mm. jauhelihaa, kanaa, raakapakasteita, riisiä jne. Olen monelta ihmiseltä kuulluut samaa, että kun koiraa ruokitaan mm. kuivanappuloilla, tulee ongelmia. Toivottavasti teillä ongelmat katoaa kokonaan. Hyvää syksyä teidän perheelle ja karvakamuille.

  • Jonna kirjoitti:

   Olen aika lailla samoilla linjoilla sun kanssa. Mitä luonnollisempaa sen parempaa. Meillä koira nyt täysin raakaruokinnalla ja toki lisäksi saa mm.joitain kasviksia, riisiä ym. Nyt iho on pysynyt tosi hyvänä! Moni torppaa raakaruokinnan sen vuoksi kun se on niin kallista ja nappulat ovat helpompia. Mun mielestä koko asiaa pitää tarkastella siitä lähtökohdasta että mitä koira tarvitsee ja mikä on sen fysiologinen tarve. Pääasia että iho nyt kunnossa ja tällä linjalla jatketaan 🙂 Kivaa syksyn odotusta!

 2. Aioli kirjoitti:

  Kiitos kuulumisista ja ihana että teillä on helpottanut.

  Meille määrättiin vastaavaan ongelmaan kutinanestolääkettä, joka hetkeksi auttoi. Kutina tosin alkoi uudestaan heti kun lääkekin lopetettiin. Paria uutta allergiaruokaa myös tässä testattu, mutta kutina vain pahenee. Eläinlääkäriaika saatiin ensi viikolle, saa nähdä mitä ell tällä kertaa keksii meille.

 3. Kati kirjoitti:

  Meillä myös saksanpaimen, vuoden ikäinen. Juuri samantyyppistä outoa kutisevaa näppylää on ollut, olen vaihtamassa kuivaruoan raakaan. Miten nopeasti teillä lähti näppylät pois? Toivotaan että auttaa!

  • Jonna kirjoitti:

   Jos en väärin muista niin noin viikko. Kutina alkoi vähentymään todella nopeasti. Saatiin ell silloin myös kortisoniliuosta jota laitettiin kutiseviin kohtiin ja se tuntui auttavan myös todella hyvin 🙂

 4. Sonja kirjoitti:

  Ihan ku meillä ja oon ihan pulassa koiran kanssa… Näppylöitä ja kutiavaa ihoa. Nyt alkanut vinkumaan turhasta. Syönyt allergiaruokaa 2kk ja saanut kutinapiikin jonka teho alkaa hiipumaan näköjään. Teho kestää n.2kk
  Elikkä siis raakaruualle. Pakko kokeilla.
  Ksuanko ruokitte raakaruualla, ennen ku huomasitte tehon?

  • Jonna kirjoitti:

   Olisko ollut noin viikon ehkä? Redin siskolla oli sama homma ja he käyvät edelleen säännöllisesti ottamassa cytopoint-pistoksen. Redillä ei ole enää ollut ihottumaa ollenkaan ja ollaankin hänet pidetty raakaruualla nyt koko ajan! Raakaruokailuun on netissä olemassa ihan joku verkkokoulutus jossa neuvotaan kaikki lisäravinteet yms 🙂 Toivottavasti helpottaa pian!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.