Hae
Palasia Arjestani

Siivoustaulukko helpottamaan kodin puhtaana pitoa

siivoustaulukko

Viime aikoina on ollut aivan liian paljon kaikkea ylimääräistä menoa, väsymystä ja muuta epämääräisyyttä. Kodin siistinä pito on ollut arjen arvoasteikolla todella matalalla ja se alkaa näkyä jo omassa henkisessä hyvinvoinnissakin. En ole koskaan ollut mikään siivoushullu tai siisteysnatsi, mutta huomaan olevani koko ajan pahalla tuulella, jos koti on ihan sotkuinen. En voi hengittää ja rentoutua ollenkaan. Mietin vain koko ajan, että miten tähän pisteeseen on tultu ja kukahan tämän asian korjaisi. Monesti mietin jo aamulla, että pitää sitten illalla tehdä sitä ja tätä. Loppujen lopuksi olen niin väsynyt ja saamaton kotiin päästessä etten jaksa (viitsi) tehdä muuta kuin öllöttää sohvalla koko illan. Urakkaa on ylipääsemättömän vaikeaa edes aloittaa. Sotkut meillä tulevat nimenomaan siitä, että kamoja jätetään kuljeskelemaan paikkoihin joihin ne eivät kuulu tai tavaroille ei ole omaa paikkaa. Tai tavaran oman paikan on vallannut jokin muu asia.

Sain sunnuntaina töissä älynväläyksen ja nyt meillä on siivoustaulukko helpottamaan kodin puhtaana pitoa. Kiinnitin taideteokseni keskeiselle paikalle jääkaapin oveen, josta se on helppo muistaa ja seurata. Olen todellinen lista- ja taulukkoihminen ja minua tällaiset systeemit motivoivat suuresti. Mies ei ollut asiasta ihan yhtä innoissaan, jännä juttu 😀 Hetken hän käänteli ja lueskeli listaa ja alkoi sitten luetella sieltä asioita, jotka hän tekisi (imurointi, pyykit, keittiön siivous, tiskit) ja minun hommia (yleinen järjestely, pölyjen pyyhkiminen, kissohen hiekkalaatikot, pyykkien viikkaus). Oli kiva huomata, että mun hienoa taulukkoa ei tyrmätty saman tien, vaan se oikeasti sai aikaan keskustelua asiasta ja jopa pienoista innostusta! Tytölle pitää

Siivoustaulukko on tehty meillä kuudelle päivälle. Sunnuntain jätin kokonaan pois ikään kuin leipopäiväksi. Toki silloinkin saa tehdä kotihommia, jos tahtoo! Jokaiselle päivälle on ruksittavana samat kohdat: pyykit, tiskit, 10 minuutin tavaroiden keräys/järjestely, 1 kotiaskare, keittiö ja kissojen hiekkalaatikot. Taulukosta ruksitaan bokseja sitä mukaa kun saa tehtäviä suoritettua. Kotiaskareeseen voi laittaa mitä kukakin haluaa. Meillä se käsittää mm. roskien viennin, imuroinnin, kylppärin siivouksen, pölyjen pyyhinnän, lattioiden moppauksen, kirpparikamojen kuvaamisen ja myyntiin laittamisen, pyykkien viikauksen….listastahan voi tehdä juuri sellaisen kuin mitä oma arki vaatii!

Meillä eniten huomiota vaatii keittiö. Laskutilaa on vähän ja jo pienikin määrä astioita tasolla näyttää todella sotkuiselta. Kattilat ja pannut jää helposti illalla väsyneenä pesemättä ja hellalle lojumaan. Keittiön pöytä täyttyy milloin mistäkin kamasta. Ja kyllä, olen itse ihan yhtä syyllinen näihin kuin kaikki muutkin meillä! Eilen illalla laitoin siivoten keittiön ja tyhjentäen astianpesukoneen. Kannoin tavaraa (joulukamat) varastoon eteistä tukkimasta ja rahtasin roskat ja biojätteet roskakatokselle. Rasteja ropisi niin että kolina kävi! Tänään jatkan keittiön kaappien parissa ja järjestän ne uudelleen. Saadaan ne keittiönpöydällä lainehtivatkin kamat omille paikoilleen. Kun asioille on omat säilytyspaikkansa, kaikki käy helposti ja näppärästi. Siispä tänään täytyy keksiä joku hyvä säilytysratkaisu kaikille niille monille murorasioille mitä mies meille hamstraa. Pitää kuulemma olla valinnan varaa. Pistä vinkkejä, jos sulta löytyy ideoita!

Seuraavaksi eniten huomiota vaativat eteinen ja varsinkin eteisen senkki kerää tavaraa helposti. Hyvänä kakkosena tulee olohuone, jonka saan yleensä ihan muutamassa minuutissa siistiksi. Sinnekin jää lähinnä lainehtimaan tytön leluja, vaatteita, astioita ja minun lehtiä. Tällaisten lainehtivien tavaroiden vuoksi tuo listalla oleva 10 minuutin tavaroiden keräys on varsin passeli. Siinä ajassa kerää helposti kaikki lainehtivat tavarat ja vie ne paikoilleen tai pyytää asianomaisia itseään viemään tavaransa paikoilleen. Koska en minä yksin meillä siivoa nyt enkä jatkossakaan!

Olisiko teillä tällaiselle taulukolle käyttöä?

Edellinen postaus: Viikon 2 ruokapäiväkirja – kevätkääryleitä ja pinaattikeittoa

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *