Hae
Palasia Arjestani

Perinteinen paska lauantai

Processed with VSCO with hb1 preset

Muistatteko kun joskus kerroin, että lauantai on mulle viikonpäivistä ehdottomasti se kauhein? Olin jo unohtanut koko asian lomaillessani, mutta tänä aamuna se muistui mieleen hyvinkin konkreettisesti. Paskat lauantait ovat tulleet taas jäädäkseen! Tää on niin omituista ja yritän jälleen kerran miettiä mistä nämä olotilat oikein johtuvat. Selvästi ne on sidoksissa työhön, koska lomalla en tästä kärsinyt millään tavalla.

Taas tänä aamuna heräsin pääkipuisena ja pahoinvoivana. Pää on sumua täynnä ja jyskytys on tasainen koko päässä. Päänsärky pahenee, jos lähden liikkeelle tai jos syke nousee yhtään. Siihen liittyy myös pahoinvoinnin aallot. Väsyttää jumalattomasti ja olo on vetämätön. Olen kärsinyt tästä joka lauantaiaamun ihanuudesta jo pitkään, mutta niin kuin sanoin, tätä ilmenee vain silloin kun olen töissä. En tiedä nukunko jotenkin eri lailla ja niskoja jännittäen, koska oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin nuorempana kärsiessäni jännitysmigreenistä. Mutta miksi tätä ei sitten tule viikolla?  Ai onko syynä unirytmin muutos ja pidemmät yöunet? Vai aamukahvin ja kofeiiniannoksen viivästyminen? Oli mikä oli, mutta mukava olis saada selville mistä tämä johtuu. Mulla menee aina koko lauantai potiessa tätä oloa pois eli puolet viikonlopusta sängyn pohjalla…

Processed with VSCO with hb2 preset

Tänäkin aamuna yritin sinnitellä ilman särkylääkettä. Sain aamupalaksi eteeni ihanan miehen tekemän bansku-kaurapannarin nutellalla höystettynä. Siihen aamukahvi ja paljon vettä päälle. Pyörittelin ja venyttelin hartioita ja niskoja, mutta mikään ei auttanut. Äsken nöyrryin kahden tunnin kärvistelyn jälkeen ottamaan buranan ja kohta painun peiton alle jatkamaan unia, kun en muuhunkaan kykene. Toiset kävivät jo sienimetsässä mun kököttäessä täällä sisällä. Että mä vihaan tätä! Ehkä mä laitan ensi lauantaina kellon soimaan samaan aikaan kuin arkenakin ja testaan miten käy.

Onko teistä kellään tällaista samaa oiretta ja mistähän hitosta tää voi johtua!?

29 kommenttia

 1. NeitiNöttönen kirjoitti:

  Oisko töissä homeongelmaa? Mullakin ihan samanlaista ja töissä saan allergia- ja astmaoireita ja toi töiden jälkeinen päänsärky on aivan kamalaa.

 2. Jonna kirjoitti:

  Aika outoa että oireilisi vain lauantaisin eikä koskaan muulloin 😀 Meillä on kaiken lisäksi tosi uusi rakennus, joten en usko että mitään on. Eikä kellään muulla ole tämmöstä vaik siellä on myös tosi allergista porukkaa…

 3. Schumi kirjoitti:

  Vaikuttaa ihan tyypilliseltä migreeniltä, joka laukeaa työviikon päätyttyä, koska kroppa ja mieli pääsee lepäämään. Kannattaa aina heti napata lääke eikä kärvistellä. Migreeni ei valitettavasti lähde pois ilman lääkettä. Itse olen kärsinyt kyseisestä taudista pikkutytöstä lähtien ja nyt, 30 vuotiaana kahden pienen lapsen äitinä oireet pahimmat, mitä koskaan. Plus niistä kärsii useampana päivänä viikossa. Tähän kun yrittää yhdistää työssäkäynnin ja säännöllisen liikunnan harrastamisen niin kyllä välillä haastaa! Juuri tällä viikolla aloitin uudestaan estolääkkeen, kun ei tästä elämästä meinannut mitään tulla, kun jatkuvasti oksettaa, särkee päätä,huimaa, tulee puutumisoireita yms. Kaikkea muuta ”kivaa”.

  Tsemppiä kovasti!

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, työ tässä on varmasti se tärkein tekijä vaikken mielestäni ole mitenkään erityisen stressaantunut. Täytyy myös kokeilla herätä vähän aiemmin ja ottaa ehdottomasti lääke heti. Nytkin auttoi puolessa tunnissa 🙂

 4. MariA kirjoitti:

  Eikä! Joku toinenkin kärsii tästä samasta! Olen siis kyllä todella pahoillani koska tiedän kuinka paskamaista on herätä juuri ensimmäisenä vapaana ja pää jyskyttää iltaan asti 🙁 Enkä myöskään ota särkylääkettä ellei tilanne sitä välttämättä vaadi, koska niskoista olen sen selvästi havainnut johtuvan. Siinä vaiheessa kuitenkin kun jyskytys on pahimmillaan, niin ei auta mennä ainakaan itse hieromaan ja törkkimään, koska siinä vaiheessa meinaa lentää yrjö kivusta. Ainoa mikä auttaisi on nukkuminen, mutta ketä sitä haluaisi heti herättyään takaisin nukkumaan, varsinkin vapaalla?

  Olen miettinyt että johtuisiko se päänsärky siitä että viikon aikana kertyneet jännitteet katoavat sen vapaasti nukutun yön aikana? Vai onko kyse sittenkin niskojen jumituksesta? Jännittää yön aikana sitä ettei seuraavaksi päiväksi ole suunnitelmia valmiina? Varmaksi en osaa sanoa, mutta tähän kun yhdistää vielä sen kahvin ”myöhästymisen” niin päänsärky on taattu.. Omalla kohdalla tämä ”vapaa-ajan päänsärky” on helpottanut kun olen käynyt säännöllisesti hieronnassa ja onneksi kerta kuuhun on riittänyt pitämään ongelman poissa.

  • Jonna kirjoitti:

   Joku työstressihän siinä on takana! Mä kyllä herään tosi jumissa eli voi olla myös hampaiden narskuttelu joka johtuu stressistä. Viikolla ja sunnuntainahan tätä ongelmaa ei ole. Onneksi helpotti kun otin särkylääkkeen, mutta ihan sumussa olin muuten koko päivän 🙁

 5. elli kirjoitti:

  Ikävä vaiva 🙁 luulen kans niinku joku toinenkin jo ehdotti, että työviikon ”stressi” (ei tarvitse siis tietoisesti edes stressata, mutta varmaan meillä kaikilla työhön liittyy vähintäänkin tiedostamatonta stressiä) purkaantuu vapaalla migreeninä. Migreeniinhän on olemassa lääkkeet, sekä estoon että kohtauksiin. Niin sitä en oikein ymmärrä miksei lääkkeitä oteta kun niitä kerta on? Ja on myös paljon muita lääkkeitä kuin burana, jos sen syönti tuntuu pahalta. 😉 joka tapauksessa, tsemppiä lauantaihin!

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, stressistä se varmasti johtuu! Mä oon joutunut niin paljon syömään vahvojakin särkylääkkeitä sekä paljon antibiootteja niin en mielelläni ota ellei ole ihan pakko. No nyt oli pakko! Mutta ehdottomasti jos tämä ralli taas alkaa niin täytyy käydä migreenilääkkeet pyytämässä.

 6. Jensku kirjoitti:

  Minulla esiintyy tätä samaa myös ja aina vapaapäivisin ja olen todennut että syy siihen on se että työpäivinä herään aikasemmin jo klo05.00 ja sitten vapaapäivinä herääminen venyy sinne klo8. Tästä syystä keho ilmoittaa että tulee unirytmissä jotenkin muutos ja se ilmenee pääkipuna. Pyrinkin heräämään myös vp ajoissa niin pääkipua ei ilmene?

  • Jonna kirjoitti:

   Mä aion testata tätä ens viikonloppuna! Saampahan enemmän aikaiseksi kun herään ajoissa 😀

 7. Jens kirjoitti:

  Itselläni oli aiemmin samaa ongelmaa, johon ratkaisuna toimi herääminen lähes samaan aikaan kuin viikollakin.
  Herään arkisin noin klo 6, aiemmin saatoin lauantaisin nukkua 9-10 asti ja silloin sai aina herätä päänsärkyyn.
  Nykyään herään viikonloppuisinkin viimeistään seitsemältä ja ongelmaa ei ole.
  Minulla on myös taipumusta migreeniin, joten liekö tämä herkkyys unirytmin muutoksille jotenkin yhteydessä siihen.

  Toivottavasti löydät avun ongelmaan, jokainen päivä päänsärkyä on liikaa. :/

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, täytyy laittaa kello soimaan ens lauantaina ja kokeilla mitä tapahtuu 🙂

 8. ruttu kirjoitti:

  Ja sama homma täällä!! Viime keväänä tää oli huipussaan, selvisin n. klo 11 saakka aamuisin ihan OK jonka jälkeen jäätävä pääkipu johon oli heti pakko napata lääkettä. Koitin tehdä kaiken samoin kuin arkiaamuinakin, syödä samoin ja juoda vettä mutta tavallaan se ettei lähtenyt töihin laukaisi sen pääkivun 😀 Mystistä! Nyt ei ole ollut mitään useampaan kuukauteen, toivottavasti pysyykin poissa. Tsemppiä!

  • Jonna kirjoitti:

   Toivotaan että pysyy sulla poissa! Mä yritän löytää omalla kohdallani tähän ratkaisun 😉

 9. Emma kirjoitti:

  Samantyyppistä oirekuva täälläkin! Mulla viikot on niin tiukkoja että lauantai on ollut jo pitkään ns. Koomapäivä. Olen ihan poikki ja hautautunut usein vaan kotiin ja lepäämään. Sunnuntaina voin sitten ehkä hieman toimia ja maanantaina alkaakin jo arjen rumba. Viimelauantaiseen meni migreenissä ja tämä lauantai kotona sängyssä levätessään ja syödessä. Huomenna sunnuntaina onkin sitten jo päivystys. Taitaa olla ruuhkavuosissa elävän naisen ja äiti-ihmisten arkea. Ja näistäkään ei hirveästi julkisesti puhuta , hyvä Jonna että avasit taas keskustelun!!!!

  • Jonna kirjoitti:

   En mä edes arvannut, että tätä samaa oiretta on muillakin! Jotenkin helpottavaa kuulla etten ole ainoa vaikkei tää mitään mukavaa olekaan…

 10. ulla kirjoitti:

  Samasta kärsin jos nukun pidempää yöunta kuin arkisin. Joten tulee mieleen heti, nukutko pidempään kuin arkisin ??
  Itse herään suht samaan aikaan nykyisin la ja su aamunakin joten ei pääkipuja. Kokeile.

  • Jonna kirjoitti:

   Joo kyllä nukun muutaman tunnin pidempään viikonloppuisin. Täytyy kokeilla herätä aiemmin ja vaikka nukkua pienet päikkärit siihen päälle:)

 11. miltsu kirjoitti:

  mulla on sama mutta sunnuntaisin! aamusta alkaen on tatti otassa, väsyttää koko ajan ja on iha vetelä olo. siihen ei oo auttanu mikään muu kun se että vaihdan treenivapaan toiselle päivälle ja alotan päivän kunnon punttitreenillä 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, sulla onkin hyvä keino sit! Mä en olis kyennyt eilen salille aamulla ?

 12. Katri kirjoitti:

  Moikka! Ethän pure öisin huomaamattasi leukojasi niin että saat jännitysniskan? Ja sitä kautta myös päänsäryn? Minulla on tuo vaiva ka yökiskot ovat seuraavana to do-listalla. Minulla on jo jopa hampaissa huomattavaa kulumaa narskuttelun vuoksi.

  Todettiin kun eräänä aamuna mulla ei auennut suu ja epäilin jotain karseaa paisetta jne.. En tee sitä aina mutta jos hiukankaan stressaavampaa elämää, enkä saa lautauduttua kunnolla, alan puremaan hampaita, huomaan tekeväni sitä päivisinkim mutta silloin pystyn itse kontrolloimaan leukoja( pitämään pienen raon hampaissa itseäni tästä muustuttaen) yöllä kontrolli katoaaaa- ja simsalabim-leuat lukkoon ja kaikki jumiin jne..

  • Jonna kirjoitti:

   Voi olla sitäkin! Mä purin vielä reilu vuosi sitten aika paljon hampaita yhteen yöllä ja leuat oli usein kipeinä. Nyt en oo sitä huomannut ja hammaslääkäri sanoi, että on selvästi ainakin vähentynyt. Mutta mistäpä sitä tietää jos stressiä pukkaa ja sen takia myös pureskelisin niskat jumiin!

 13. Taru Mari/www.lily.fi/blogit/stuff-about kirjoitti:

  Mulla on tätä vaivaa myös! Joskus tosin arkisinkin. Olen tällä hetkellä hoitovapaalla ja epäilen että johtuu ison vauvan kanniskelusta ja liiasta istumisesta. Kävin kuitenkin hammaslääkärillä kun epäilin yöllä purevani hampaita yhteen ja saan kiskot, ensi ma hakemaan niitä. Toivon että auttaisi. Lisäksi koitan kaiken maailman keppijumppia että paikat aukeaisi. Toi on kyllä ikävä vaiva. 🙁

  • Jonna kirjoitti:

   Toivottavasti auttaa! Muistan että mulla oli tätä myös useammin kun tyttö oli pieni. Silloin kökötin mitä ihmeellisimmissä asennoissa. Jatkuvasti sain käydä hierojalla!

 14. Nimetön kirjoitti:

  Kannattaa myös kokeilla särkylääkkeen ottamista jo illalla nukkumaan mennessä!

 15. Piia kirjoitti:

  Moi,
  mulla täysin sama homma ja johtuu täysin pidemmistä yöunista. Ennen lasta pääkipu oli infernaalista kun nukuin myöhempään. Johtunee niskoista, en tiedä. Mutta nyt kun herätys tulee viimeistään kahdeksalta viereen huitomaan, oon pääkivutkin helpottaneet. Laita ensi lauantaina kello soittamaan ”normaaliin” aikaan, jos se toisi avun.

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, täytyy ehdottomasti kokeilla ja toivoa että ratkaisu tähän vaivaan olisi niinkin helppo ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.