Hae
Palasia Arjestani

Arjen inhottavat aikasyöpöt

Suunnittelen joka aamu pari kolme pientä hommaa, jotka haluan saada illalla tehdyksi ennen nukkumaanmenoa. Arkena ei ole juurikaan ylimääräistä aikaa millekään ylimääräiselle ja kaikki suuremmat urakat täytyy suosiolla jättää viikonloppuun. Voin ihan rehellisesti kertoa, että viikolla meidän keittiö on oikea hävityksen kauhistus, kun kukaan ei sitä ehdi siivoamaan. Joo, pitäisi opetella laittamaan tavarat paikoilleen, mutta aina ei jaksa sitäkään ja oravanpyörässä ollaan. Olen jo kauan aikaa sitten todennut, että me olleen kohtuullisen sotkuinen perhe tai sitten vaan priorisoidaan enemmän elämän muita osa-alueita. Molemmat vanhemmat treenaa aktiivisesti ja siihen kun lisätään päivittäiset ulkoilut/uintireissua/leikit/pelailut ym tytön kanssa niin aika kotitöille on melkoisen rajallinen.

Ihmettelin vähän aikaa sitten miksi mulle jää yhä vähemmän aikaa kotona järjestelylle ja kotitöille. Tuntui etten saa edes yhtä askaretta tehtyä saati montaa pientä. Nukkumaanmeno venyi aina yli kymmeneen ja olin aamuisin todella väsynyt. Herätyskello  herättää joka aamu 5.15 eli nukkumassa pitäisi olla mielellään jo klo 21. Koti näytti koko ajan kuin ydinpommin jäljiltä enkä saanut kotitöihin mitään otetta. Hommia vaan kasaantui ja kasaantui. Aloin kiinnittämään enemmän huomiota iltatoimiini. Mitä teen ja kuinka kauan? Arvata saattaa, että aikaa meni aivan liikaa kännykän räpeltämiseen. Huomasin, että roikun todella paljon somessa ja vaikka tein sitä pari kolme minuuttia kerrallaan niin pienistä puroista kasvaa tässäkin asiassa iso joki. Vastailin kommentteihin, latasin kuvia instaan, käsittelin kuvia ja latasin niitä blogiin, jutskasin watsupissa, katsoin snapchatin videoita, tsekkasin facebook-kirppareita…Kyllähän netissä nähtävää riittää!

Tein kertaheitolla stopin tähän hommaan ja aloin jättämään kännykän eteiseen. Päätin, että teen ensin kaikki sovitut hommat ja jos aikaa jää, niin sitten voi somettaa. Tyttökin katsoisi mielellään lastenohjelmia vaikka koko illan, mutta se ei todellakaan helpota nukkumaanmenoa iltaisin. Hänen kanssaan sovittiin, että televisio menee kiinni viimeistään puoli kahdeksan ja koko perhe alkaa rauhoittumaan nukkumaanmenoa varten. Leikkiä saa leluilla ja pelata lautapelejä, mutta mitään ruutua ei enää tuon ajan jälkeen tuijoteta. Tämä systeemi on toiminut meillä aika hyvin. Itse saatan selata kännykkää vielä hetken kun tyttö on jo nukkumassa, mutta muuten aikaa on jäänyt yllättävän paljon kaikelle muulle. Ei meillä silti kovin siistiä arkena ole, mutta ehdinpähän vaikka lukea iltaisin lehteä jos siltä tuntuu! Kaikki elektroniikkavempeleet vie yllättävän paljon aikaa, vaikka niitä käyttäisi vain muutamia minuutteja kerrallaan. Mutta kun sitä tekee monta kertaa päivässä, niihin käytetty aika onkin yllättävän suuri.

Oletteko te huomanneet saman?

14 kommenttia

 1. Ieppa kirjoitti:

  Näinhän se on, some syö aikaa. Ärsyttävintä on, kun nukkumisaikaa.

  On muuten paljon nopeampi laittaa tavarat heti oikeille paikoilleen kuin ensin laittaa väärään paikkaan ja sitten siivota se oikealle paikalleen. Pyrin tähän muttei kyllä aina toteudu. Osa syy on ettei kaikille tavaroille ole selkeitä paikkoja ja lopusta voi syyttää lapsia, jotka häiritsevät tavaroiden kulkua oikeille paikoilleen… ??

  • Jonna kirjoitti:

   Niinhän se olisi nopeampaa ja itsekin pyrin tähän koko ajan. Mutta sitten kun on kaksi muuta jolle se on täyttä hepreaa ?

 2. Nora kirjoitti:

  Some vie kyllä omastakin ajasta aika leijonan osan. Toisaalta se on mulle kiva harrastus – vaikkakin aikaa vievä, joten en pidä tätä isona ongelmana. 🙂 Itselleni on tosin must laittaa iPhonesta ”yötila”, eli night shift iltaisin päälle ennen nukkumaan menoa, koska muutoin kirkkaan ruudun tuijottelu myöhään häiritsee helposti nukahtamista.

  Nora / http://dreamerachiever.com

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla se taas vie aikaa asioista, joista ei pitäisi. Pakko siis rajoittaa ?

 3. ulla kirjoitti:

  Mä niin vähän somessa, että tänäänkin tullut oltua ulkoilemassa enemmän kuin sisällä. Ja keittö on tiotop. Kohta salkkarit ( iltasatu ) Ja sitten nukkumaan 😉 Kertyy hyvät yöunetkin joka yö.
  Se some on monelle se aikasyöppö.

 4. Laura K. kirjoitti:

  Some on niin koukuttava! Varsinkin tämmösenä uteliaana ihmisenä tulee koko ajan kytättyä puhelinta :(. Ja se kun sä muka ”minuutin” katsot puhelinta, niin äkkiä siinä voikin mennä 10 minuuttia! Ajankulua ei edes tajua kun puhelimen parissa on.. Kätevä olisi joku laskuri puhelimeen että se laskisi päivittäisen käytön automaattisesti :D.

  • Jonna kirjoitti:

   Some ja netti ylipäänsä on aivan loputon suo. Klikkailet sinne ja tänne ja ”Ai niin sekin pitää tsekata” ja kohta on mennyt puoli tuntia..Been there done that 😀

 5. Sande kirjoitti:

  Keittiöön liittyen, olen itse oppinut mieheltäni että kaikki siivootaan heti ja laitetaan oikeean paikkaa. Tiskit aina heti koneeseen ja kattilat yms tiskataan kun ruoka on syöty eikä kerätä eka tiskipöytää täyteen. Toimii meillä hyvin eikä koskaan ole ”katastrofia” 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Helpommin sanottu kuin tehty! Oikeassa kyllä olet. Täytyy vaan alkaa opettelemaan. Itsekin syyllistyn aivan liian usein siihen etten olevinaan jaksa tiskata kattiloita ja sinne tiskipöydällehän ne jää. Just puunasin viikonloppuna keittiön putipuhtaaksi ja todettiin miehen kanssa, että nyt se on myös pidettävä siistinä. Helpottaa elämää kummasti!

 6. nina kirjoitti:

  juuri tämän some aikasyöpön takia en hanki älypuhelinta. monet kaunistelee miten 31v pärjää vanhalla nokialla mutta hyvin pärjään soitto/textarimahdollisuudella. en halua riippuvuutta, siksi en ole missään facebookis, instagramis tms. hyvä kun tiedän mitä snapchat edes on. tuntuu että monille puhelin on aivan pakko kaivaa esiin missä vain on; kassajonossa, junassa jopa kävellessä heti kun on vähänkin aikaa. Surullisinta on julkisissa äidit/isät jotka ovat puhelimessa kiinni samalla kun lapsi yrittää kertoa jotain, ei olla läsnä. Puhelin pois vaan ja somelakkoa, rajat käytölle. Voisi miettiä onko se some niin tärkeä?

  • Jonna kirjoitti:

   Mun miehellä ei ole älypuhelinta eikä varmasti tulekaan ihan heti ellei vanha Nokialainen mene rikki. Eikä hän ole facessa tai missään muussakaan somessa. Mä yritän välttää juurikin tuota, että kaivetaan puhelin heti esille kun on hiljainen hetki. Silloin jää paljon mielenkiintoista näkemättä kun silmät tapittaa vain kännykkää!

 7. Vapaa kirjoitti:

  Olen ihmetellyt tätä ennenkin, siis eikö miehesi tee mitään kotitöistä? Teillä on yksi lapsi ja hänkään ei mikään vauva enää, silti tunnut olevan tosi kovilla? Missä vika?

  • Jonna kirjoitti:

   Tekee kyllä, mutta enimmäkseen ehkä viikonloppuisin. Pyykkihuolto tosin on hänen kontollaan täysin. Kyllä se olen minä itse, joka soppani aina keitän ja stressaan tekemättömistä hommista. Meillä on miehen kanssa hieman erilaiset siisteyskäsitykset. Häntä ei pieni sotku haittaa, mutta itse taas tykkäisin siistimmästä kodista ja olen touhukas muutenkin. Aina sata rautaa tulessa ja se ei aina ole hyvä juttu…Tyttö on onneksi nyt oman huoneen saatuaan innostunut siivoamisesta!

   Eli vika ei ole missään muualla kuin minussa itsessäni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *