Hae
Palasia Arjestani

Kuinka viettää ekologisempi joulu x 4

ekologisempi joulu

Ihanaa, joulu on taas ihan nurkan takana! Joulu on melkoista kulutuksen ja mässäilyn juhlaa ja viime vuonna havahduin itse siihen miten voisin tehdä joulusta edes hieman ekologisemman ja vähemmän maapalloa kuormittavan. Minusta on ihanaa hankkia lahjoja, syödä hyvää ruokaa ja viettää aika läheisten kanssa, mutta samalla minua kauhistuttaa kaikki se materia, jätteiden määrä, yltäkylläisyys ja runsaudenpula. Tänä vuonna omalla kohdallani olen miettinyt joulua nimenomaan ekologisemmasta näkökulmasta. Se ei suinkaan tarkoita, että joulu pääpiirteittäin muuttuisi kauheasti. Samat perinteet meillä on edelleen, mutta pienillä teoilla joulustakin voi saada vähemmän maapalloa kuormittavan 😉 Tässäpä siis 4 vinkkiä miten viettää ekologisempi joulu.

1.Lahjat

Voisiko lahjojen määrää vähentää vaikka puolella? Se, että hankkii vähemmän lahjoja, ei tarkoita että välittäisi vähemmän. Yksi ajatuksella hankittu lahja on parempi kuin kymmenen pakolla ostettua, joista ei ole kellekään iloa. Materian määrää voi vähentää aineettomilla lahjoilla, kuten konsertti- ja leffalipuilla sekä erilaisilla lahjakorteilla. Lahjakortteja voi tehdä myös itse ja antaa toiselle vaikka lastenhoitoapua tai siivousapua! Entä tarvitseeko lahjojen aina olla uutena ostettuja? No ei! Kirppareilta saa todella hyvälaatuista tavaraa ja ne ovat aivan yhtä hyviä lahjoja kuin kaupasta ostetutkin. Jos et kuitenkaan halua hankkia lahjoja kirpparilta, suosi kierrätysmateriaalista tehtyjä sekä kotimaisia tuotteita. Tänä vuonna teen jälleen lahjoja paljon myös itse. Työn alla on pyykkietikkaa, jalkakylpypalloja sekä erilaisia virkattuja juttuja (katsotaan mitä kaikkea ehdin tehdä!) sekä ruokalahjoja. Itse ilahtuisin eniten juurikin itse tehdyistä lahjoista, mutta tänä vuonna en ole pyytänyt lahjaksi yhtään mitään. Miehen kanssa sovittiin jo ajoissa, että toisillemme emme osta mitään. Ennemmin tehdään yhdessä sitten jotain kivaa joulun jälkeen tai alkuvuodesta.

ekologisempi joulu

2. Paketointi

No niin, nyt on lahjat  hankittu ja ne pitäisi jotenkin paketoida. Suosi paketoinnissa kierrätettäviä materiaaleja. Tiedäthän ettei lahjapaperia voi laittaa paperinkeräykseen, vaan se on hävitettävä sekajätteen mukana? Paketointiin voi hyvin käyttää erilaisia kankaita, valkoista paperia, sanomalehteä, aikakausilehtien sivuja…mahdollisuuksia on monia! Koristele paketit kauniilla juuttinarulla, oksilla ja vaikka taikataikinasta tehdyillä sydämillä tai tähdillä. Jos kuitenkin päädyt hankkimaan lahjapusseja, -paperia tai paketteja, kierrätä ne myös ensi vuodelle! Minulla on tapana säästää ehjänä säilyneet paperit ja pussit ja käyttää ne uudelleen. Tänä vuonna en ostanut minkäänlaisia paketointimateriaaleja, vaan kierrätin vanhoja ja edellisvuotisia.

ekologisempi joulu

3. Ruoka ja juoma

Notkuuko pöydät jouluna herkkuja, mutta parin päivän kuluttua niitä ei enää tee mieli ja loput päätyvät roskiin? Hanki ruokaa vain sen verran mitä sitä kuluu! Myös jouluruokaa voi pakastaa ja tähteistä voi tuunata vaikka mitä ihanaa, kuten erilaisia piirakoita, pizzaa, laatikoita, keittoa jne. Pahinta mitä voit tehdä, on ruuan heittäminen roskiin. Tee siis tarkat laskelmat ruuan menekistä ja hanki ruokaa sopivasti, ei liikaa. Entäpä jos kokeilisit tänä jouluna korvata jonkin liharuoan kasvisversiolla? Kasvisruoka kuormittaa ympäristöä vähemmän, joten nyt on hyvä aika testata jotakin uutta ihanaa kasvisruokaa! Pyri joulunakin tukemaan paikallisia tai ainakin kotimaisia tuottajia. Mieluummin vähemmän ja laadukasta lähellä tuotettua ruokaa kuin iso kasa ulkomaista, joka kuitenkin päätyy roskiin, eikö niin? Jos vietät joulua isolla porukalla, jokainen voi tuoda tullessaan jonkin ruokalajin. Näin yhdelle ihmiselle/perheelle ei koidu liian suurta urakkaa osaksi ja voi olla, että pääset maistelemaan jotain aivan uutta. Pakatkaa kaikille vieraille uusiokäytettävään astiaan tähteitä viemisiksi! Itsehän rakastan tähteitä ja isoa lautasellista monenlaisia herkkuja, nams <3

ekologisempi joulu

Ekologisempi joulu koostuu mm. kierrätetyistä joulukoristeista! Näitä tonttuja on muuten helppo tehdä itsekin 😉

 

4. Joulukoristeet

Minusta on ihanaa siivota ja koristella koti jouluksi! Me ollaan pikkuhiljaa kerätty joulukoristeita myyjäisistä ja milloin mistäkin ja paljon tehty itsekin. Tässä kohdassa neuvoni on siis: vältä kaukaa ulkomailta roudattua muovikrääsää ja panosta kotimaiseen ja itse tehtyyn koristeluun. Koristelussa vain mielikuvitus on rajana! Pienellä vaivalla saat tehtyä upeita asetelmia luonnon raaka-aineista ja kasveista. Itse voi tehdä vaikka minkälaisia koristeita! Huovutettuja, virkattuja, vanhoista koristeista tuunattuja…ja kuka sanoo, että koristeet pitäisi ostaa uutena? Ehkä vanhemmilla tai kavereilla on joulukoristeita, jotka eivät tuota heille enää iloa tai kirpparilta löytyy vähintäänkin materiaalit erilaisten koristeiden tekoon. Pinterest on täynnä itse tehtyjä kransseja, asetelmia ja koristeita. Sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin! Meidän tämän vuoden uusi koriste on ollut piparkakkutalo. Tämä olo rehellisesti ensimmäinen kerta, kun sellainen meille tehtiin. Meidän koti on koristeltu valoilla, lapsen jouluisilla piirustuksilla, vanhoilla koristeilla ja joulukukkia täytyy vielä hankkia. Joulutähdetkin olen välillä saanut elämään ja kukoistamaan vuosikausia 🙂

ekologisempi joulu

ekologisempi joulu

Miltäs ekologisempi joulu kiinnostaa? Oliko tässä sellaisia vinkkejä, joita voisi ottaa käyttöön vai onko jo käytössä?

Edellinen postaus: Viikon 49 ruokapäiväkirja – Mässäilyä laivan buffassa

Palasia arjestani Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

2 kommenttia

  1. Päivi kirjoitti:

    Ekologisimmilla linjoilla ollaan täälläkin. Tosi kiva postaus! Ohje pyykkietikan ja jalkakylpypalleroisten tekoon alkoi kiinnostelemaan 😉 Mukavaa joulun odotusta sulle Jonna!

    • Jonna kirjoitti:

      Mulla meni pyykketikan ja kylpypallojen teko näin myöhäiseen ajankohtaan, joten julkaisu menee vasta joulun jälkeen 🙁 Mutta nämä nyt on siitä hyviä tuotteita, että niitä voi tehdä milloin vain!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.