Hae
Palasia Arjestani

Vinkkejä sujuvampaan arkeen

Muista chillata välillä!

Onko arki yhtä kaaosta ja kaipaat vinkkejä sujuvampaan arkeen? Minä nimittäin kaipaan! Aika ajoin tuntuu, että arki ajautuu melkoiseen kaaokseen, vaikka se hetki sitten oli vielä varsin mukavaa ja helppoa. Arki erilaisissa elämäntilanteissa voi poiketa paljonkin toisistaan ja olen huomannut, että ihan muutaman kuukauden aikavälilläkin se saattaa muuttua melkoisesti. Tykkään itse paljon ihan tavallisesta arjesta ja arkirutiineista. Ne pitää elämän ikään kuin kasassa ja oikeilla raiteillaan. Toisille sopii aikatauluton arki ja toisille taas aikataulutettu. Pidän itse siitä, että päivät kuluvat tiettyjen raamien puitteissa ja kaikelle tekemiselle on oma paikkansa koko tässä ruljanssissa.

Tänään ajattelin jakaa omia ajatuksiani arjen helpottamisesta. Tämä on siis kirjoitettu täysin omaan elämääni nojaten ja omia tarpeitani peilaten. Laittakaa ihmeessä kommenttiboksiin omia vinkkejänne arjen helpottamiseksi!

Rakenna oma perhekalenteri

Jonkun sortin perhekalenteri (tai vastaava) on erittäin kätevä väline arjen hallinnassa. Tee jokaiselle viikonpäivälle oma kohtansa aina aamusta iltaan asti. Kalenteriin voi merkitä aikuisten työvuorot ja lasten lukujärjestykset. Kuka treenaa ja milloin? Kuka hoitaa kuskaukset, kauppareissut ja mahdolliset muut tapahtumat, kuten synttärit ja vanhempainillat? Mitä tehdään ruuaksi ja milloin? Milloin siivotaan ja pestään pyykkiä? Mitä muuta perheen pyörittämiseen kuuluu? Minun mielestäni on helpompaa, kun kaikki tärkeät asiat on nähtävillä ja näin omaa arkea on helpompi pyörittää. Suunnittelen oman arkeni aina viikonloppuna ja työvuorojen ja treenien puitteissa mietin mille päivälle kannattaa ajoittaa ruuanlaitot ja pyykinpesu. Onko viikolla aikaa siivoilla vai jääkö se viikonlopulle? Onko tulossa jotain kemuja jne?

vinkkejä sujuvampaan arkeen

Kuka käy kaupassa ja milloin?

Järkeistä ruokapolitiikka

Kokkaaminen on ihanaa silloin kun on oikeasti aikaa eikä mitään muita velvollisuuksia. Kukaan ei varmasti halua alkaa hauduttelemaan mitään lihapatoja, jos päivä on venynyt kahdeksaan yhdeksään saakka. Tällaisia päiviä varten kannattaa varautua. Käy kerran viikossa isosti kaupassa ja osta suurin osa tarvittavista päiväyksen puitteissa. Opettele tekemään isompia satseja ruokaa ja pakasta pahan päivän varalle. Mikään ei ole ihanampaa kuin kaivaa valmis ruoka pakkasesta tiukan paikan tullen! Jos perheessä on kaksi aikuista, jakakaa ruuanlaittovuorot tai kokatkaa yhdessä. Näin koko systeemi ei jää vain yhden aikuisen harteille. Ruokia kannattaa myös prepata valmiiksi jääkaappiin seuraavaa päivää varten. Tällöin itse kokkaamiseen ei kulu niin paljon aikaa!

vinkkejä sujuvampaan arkeen

Seuraavan päivän eväät valmiiksi ajoissa.

Valmistele seuraava päivä ajoissa

Minulla oli ennen huono tapa jättää kaikki eväiden tekemiset ja kamojen laittamiset aamulle. Kiirehän siinä aina tuli. Sitten tajusin, että nämä asiat kannattaa tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana ja arkiaamut helpottuivat kummasti. Laita omat ja lasten vaatteet jo edellisenä iltana valmiiksi, niin aamulla ei tarvitse käyttää aikaa niiden kaivamiseen ja miettimiseen. Tee seuraavan päivän eväät jääkaappiin odottamaan ja pakkaa laukku niin valmiiksi kuin pystyt. Minulla kulkee sekä treenikamat että eväät repussa, joten pakkaan jo illalla kaikki treenikamat sinne valmiiksi ja seuraavana aamuna vain eväät kyytiin ja menoksi. Laitan yleensä myös lapsen ulkovaatteetkin eteiseen penkille valmiiksi, jolloin hänenkin aamunsa helpottuu, kun ei tarvitse etsiä pipoja ja hanskoja laatikoista.

vinkkejä sujuvampaan arkeen

Suunnitele ainakin pari ruokaa valmiiksi arkea varten.

Muista myös levätä

Minulla on aina arkena ainakin yksi ilta, jolloin ei saa olla mitään menoja. Koska päivät ovat aina niin hektisiä, kaipaan viikkoon ainakin yhden illan ilman minkäänlaisia velvollisuuksia. Näin iltoina teen mitä huvittaa. Ehkä kokkailen, käyn lenkillä, joogaan kotona ja/tai teen käsitöitä. Mitä nyt milloinkin huvittaa tehdä. Jos ei huvita tehdä mitään, niin sekin on täysin okei! Toiset tykkäävät, että arkena on paljon tekemistä, mutta itse lähinnä ahdistun sellaisesta. Minulla on toki aina to do -lista arkipäiville, mutta joinain päivinä se on hyvä jättää ihan omaan arvoonsa ja keskittyä vain ottamaan chillisti ja viettämään aikaa perheen kanssa.

Kuka harrastaa ja minä päivinä?

Pyydä apua

Kun kyselin eilen instassa teidän vinkkejänne arjen helpottamiseksi, aika moni sanoi, että arkea helpottaa eniten ulkopuolinen apu.  Meillä on se onni, että voidaan pyytää apua esim. kuskaamiseen tai lapsenvahdiksi miehen siskolta ja vanhemmilta. Monet hyödyntävät lapsen harrastuksissa kimppakyytejä mikä on mun mielestä ihan superhyvä juttu! Avun pyytämiseen voidaan laskea myös siivooja, kauppakassipalvelut ym palvelut, joilla omaa arkea pystyy helpottamaan. Olen jo kauan haaveillut siivoojasta, mutta ei finanssipuoli taida antaa myöten säännölliseen siivousapuun. Toisaalta, ehkä se olisi panostuksen arvoinen asia?

Tässäpä mun vinkkejä sujuvampaan arkeen. Tulisiko teille vielä mieleen jotain hyviä vinkkejä arjen helpottamiseksi?

Edellinen postaus: Joko saa alkaa joulustelemaan?

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

2 kommenttia

  1. Kata kirjoitti:

    Mulle paperikalenteri on tärkein!! Kirjaan sinne kaiken mitä pitää tehdä ja myös varaan sinne ajan niille kivoille asioille tai sille että ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Kun rentoutuminenkin on kalenterissa, siitä tulee pidettyä kiinni. Ja mitä stressaaviin hoidettaviin asioihin tulee, ne ei todellakaan oo enää 24/7 mielen päällä pyörimässä kun kaikki on kirjoitettu ylös?? mulla on Miisan Inspis – kalenteri ja suosittelen sitä, siellä on ihania tarroja joita liimailla kalenteriin ja vinkkejä hyvinvointiin. ❤️ Tsemppiä arkeen ja ihanaa joulunodotusta sinne!
    Katariina

    • Jonna kirjoitti:

      Kuulostaa todella hyvältä! Täytyypä vilkaista minkälainen kalenteri tuo on ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *