Hae
Palasia Arjestani

Woimajakso startattu + syyllisyyden tuskissa

Eräänä aamuna klo 05…

Huomenta! Täällä on taas tänään herätty heti viiden aikaan, priceless. Neiti meni jo kasilta eilen illalla nukkumaan niin tässä on tulos. Monta aamua jo tuossa juhlinkin, kun sain nukkua puoli seiskaan asti. Tähän katkesi sekin putki 😀 Toisaalta, tänään on mun siivouspäivä (ja silti istun koneella…) niin sain heti aamusta tehtyä osan suunnitelluista kotitöistäkin. Nyt tyttö aamupäivä unilla omassa karsinassaan ja mun pitäis olla aamupalalla, mut en oo 🙂

Tiistaina starttasin suunnitellusti voimajakson. Hyvin on ainakin lähtenyt käyntiin, ei voi muuta sanoa! Jakson aloitin rinta + hauis-treenillä. Vähän vatsaakin jumpan loppuun.

1. Penkki 2*5*tanko/ 3*30kg/ 3*40kg/ 3*50kg/ 3*55kg/ 3*60kg
2. Vinopena kp 2*6*15kg
3. Hk tangolla 8, 7*17,5kg
4. Hammer kp 7, 6*10kg
5. Jalan+lantionnostot maaten 3x
6. Vatsarutistus maaten 2x

Salin ihanaisen Mielosen Niinan sain varmistamaan parit sarjan penkkiin ja ainakin Niinan mukaan häneltä ei apuja sarjoihin tullut. Ihmeen hyvältä toi penkki tuntui ja tekniikkakin pysyi hyvin kasassa. Vielä menee toki jonkun aikaa ennen kuin tekniikka on ihan kohillaan, harjoittelua harjoittelua 🙂 Enpä muista millon olisin viimeks tehnyt penkkiä kuudellakybällä! Jee, hyvä minä 🙂 Jokaisen liikkeeseen saakin sit ens kerralla lisäillä painoja. Hyvä alku ettenkö sanoisi!

Keskiviikkona vuorossa etureidet ja pohkeet.

1. Smithkyykky kapealla 4*5*40kg/ 8*45kg
2. Etukyykky tangolla 3*5*30kg/ 5*35kg/ 5*40kg
3. Pohkeet seisten 4*5*45kg/ 8*50kg

Kaikissa liikkeissä oli tarkoituksena tehdä 5*5 samalla painolla. Pikkasen oli hakusessa noi painot. Smithkyykky tuntui alussa jo neljälläkybällä törkeän painavalta. Meinas usko loppua heti alussa, mut sitten ajattelin että jostakin on tässäkin taas aloitettava.  Kyykyn tein reilusti alle ysikymppiin, mut en tiedä pitäiskö tehdä vain ysikymppiin? Sen alla liike tuntuu karkaavan reisiltä enemmän alaselälle ja pakaroille. Täytyy vain tehdä ja tunnustella mikä tuntuu parhaimmalta. Etukyykkyä en olekaan ihan hetkeen tehnyt ja voi helvetti miten kankealta se tuntui alussa! Oikeastaan vasta vikassa sarjassa kyykky alkoi tuntua kyykyltä ja tekniikka löytyä. Kyl se siitä! Malttia vaan näin alussa 🙂

Etukyykkäilyä.

No niin, sitten asiaan joka on painanut mieltä keskiviikosta saakka. Mietin pitkään puhunko tästä vielä mitään, mutta ehkä tästä on hyötyä jollekin toiselle tai ei ainakaan tarvitse tehdä asiasta niin suurta numeroa itselleen kuin mitä minä olen tehnyt. Pliis, pyydän ettei mitään arvostelua nyt, säästäkää ne myöhemmäksi, koska käsittelen asiaa vielä itsekin ja ihan pikkusen oon vielä rikki henkisesti (ja fyysisestikin).

Jouduin keskiviikkona menemään lääkärille yli viikon taistelun jälkeen ja lääkärissä mulla todettiin bakteeriperäinen rintatulehdus, jonka alkuperää ei tiedetä. Huomasin reilu viikko sitten toisessa rinnassa haavan, jollainen mulla oli myös tytön ollessa vajaan 3kk ikäinen. Imetyksestä se silloin johtui, mutta en tiedä mistä se nyt tuli. Syötin tyttöä siitä huolimatta vaikka haavaa kirveli, koska ajattelin että rasvaamalla se menee ohi niin kuin edelliselläkin kerralla. No ei mennyt vaan maanantaiyönä olin haavan lisäksi saanut ihmeellisen ihottuman rintaan, ihan niin kuin olisi koko iho palanut. Kutitti, poltteli ja kirveli aivan helvetisti. Itku kurkussa syötin tyttöä aamulla, koska en halunnut maidon tulon loppuvan. Keskiviikkoaamuna oli sit pakko jo soittaa terveyskeskukseen ja sain saman tien ajan päivystävälle lääkärille. Siinä vaiheessa iho oli jo aivan rikki, haava vuosi nestettä ja koko rinta oli aivan kipeä.

Lääkäri totesi samoin tein, että tähän loppuu imetys, koska tulehdus on sitä laatua joka uusiutuu todella helposti jos imetystä jatketaan. Itkuhan siinä meinasi tulla ja lääkärikin ilmeisesti sen huomasti, koska totesi ettei minun kannata olla huolissani asiasta, 7kk ikäisen lapsen imettämiselle ei ole enää mitään fysiologista syytä. Paljonpa se siinä vaiheessa lohduttaa, kun tuntee olevansa maailman huonoin äiti. Joka paikassa toitotetaan, että vauvaa täytyy imettää vuoden ikään saakka, ainakin. Vain paskat äidit imettää lastaan vähemmän aikaa. Asiasta keskusteltiin lääkärin kanssa pieni tovi ja sinänsä mielenkiintoista, että hänen mielipiteensä asiaan oli täysin erilainen kuin mihin olen tottunut. Hän sanoi, että imetysasiastahan ollaan montaa mieltä, mutta hänen mielestään 6kk imetykselle riittää. Sen jälkeen imetys on enemmänkin tärkeää äidille kuin lapselle. Monet ei pysty imettämään vauvaa kuin pari kuukautta jos sitäkään, joten täytyy olla tyytyväinen tähän seitesemään kuukauteen. Niisk.

Ihan seinään en hommaa ole lopettanut, vaan vielä aamulla tyttö saa syödä sen minkä syö. Toinen rinta on vieläkin poissa käytöstä eikä varmasti vielä muutamaan päivään ole käyttökunnossakaan ja toinen alkaa myös vedellä viimeisiään. Toi meidän pikku paviaani kun on keksinyt upottaa kaikki kaksi hammastaan tissiin aina ruokailun päätteeksi. Haavoilla ollaan siis vähän ympäriinsä enkä tosiaankaan halua samaa tulehdusta toisellekin puolelle. Jonkun päivän vielä säilytän aamusyötöt, mutta sitten kokeillaan nekin jättää pois. Imetyksen lopettaminen ei kuulemma vaadi muuta kuin päättäväisyyttä ja hyviä hermoja äidiltä (ja niitähän riittää…) 😀 Katsotaan kuinka tässä käy… Kyllä mä vielä eilen illallakin itkut tirautin, kun ajattelin asiaa mutta ehkä tänään alkaa olla tämäkin asia paremmin käsitelty ja alan hyväksyä sen.

Luulen, että imetys onkin helpompi lopettaa tällä tavalla, kun käsky tulee ulkopuolelta ja tietää seuraukset jos sitä ei lopeta. Henkisesti sitä on rikki näinkin, mutta on sitä kuulemma silloinkin kun itse tekee lopetuspäätöksen. Helpointa olisi, jos vauva tekisi itse stopin ja kieltäytyisi tissistä mutta niin hyvää tuuria ei ainakaan tässä taloudessa käynyt. Joillakin kuulemma on.

Moni varmaan ajattelee, että onkohon tuo nyt niin iso juttu, mutta kyllä se ainakin mulle on ja uskon, että on monelle muullekin. Ei imetys ole ollut mulle pelkkä keino ruokkia vauvaa vaan se on ollut keino antaa vauvalle hellyyttä ja läheisyyttä ja samalla sitä on saanut itsekin. Nyt oon huomannut, että oon halimassa, suukottelemassa ja paijaamassa tyttöä koko ajan. En haluaisi laskea häntä sylistäni hetkeksikään. Yölläkin haluaisin herättää hänet ja ottaa viereeni. Ehkä imetyksen lopettaminen on tosiaan suurempi juttu äidille kuin lapselle 🙂 Ei ole tyttö tissin perään kysellyt.

No niin ja tippa alkaa tulla linssiin saman tien. Meen katsomaan joko mun mukelo heräis 🙂 Ehkä syön ensiksi aamupalan ja nautin hiljaisuudesta 😀 Illalla pistetään tippa linssiin olkapäätreenissä!

13 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  (((Halaukset imetysasiaan)))Ei kyllä tullut mulle mieleenkään alkaa syyllistämään tai muuta. Hyvin oot imettänyt kun teidän neiti on jo 7,5kk. Aika menee hurjan nopeasti!Mun mielestä imetys on jokaisen äidin ja lapsen henk.koht. juttu. Ihan sama mitä suositukset sanoo. Tietty kurjaa että joutuu tollain ”kesken” lopettamaan, mutta älä nyt siitä mitään syyllisyyttä tunne!Meillä herra on nyt 2kk, enkä oo kauheesti viime aikoina surffailemaan ehtinyt. Nyt oli sopiva hetki niin päätin tulla kurkkailemaan mitä tänne kuuluu. Jos sais vaikka vähän inspiraatiota itekin lähteä pikkuhiljaa salille. ;)Jaana

 2. Kirsu kirjoitti:

  Nyt syyllisyys nurkkaan!Ei se hyvä äitiys ole rintamaidosta kiinni! (tai sitten meillä on lastensuojelu kohta oven takana kun imetystä kesti hädin tuskin 1kk..)Sitä paitsi imetit sen puoli vuotta mikä on sekin jo tosi paljon. Ja eihän sitä tiedä vaikka teidänkin tyttö olisi jo huomenna päättänyt että rinnan syönti on pikkuvauvojen hommaa! Ei nää asiat aina äidistä kiinni ole!

 3. mami12 kirjoitti:

  Mä olen miettinyt itsekkin että pitää alkaa vierottaa tyttöä tissistä hyvissä ajoin ennen töihin paluuta. Paha vedellä kokouksissa tissit täynnä maitoa 🙂 Koita jaksaa, kyllä tyttö pärjää kun saa muulla tavalla olla lähellä.

 4. Laura kirjoitti:

  Voi jonna, tippa tuli linssiin sun puolesta! Ja prkl jos joku kehtaa tästä syyllistää!! Tulee muuten paniikki, kun meidän poju ei syö pullosta, että mitäs jos oikeesti tulis ittellekki jotain ja olis pakko saada annettua. Täytyy siis alkaa reenaan. Onneks tosiaan voi muutenkin halitella <3

 5. Anonymous kirjoitti:

  nyt tosiaan syyllisyys pois,jo tuo että asiaa murehdit kertoo että parhaas olet tehnyt!ja varsinkin kun tuollaisesta syystä lopettaa joutuu niin ei ole mitään syytä kyllä itseään syyllistää:) kovillehan se varmasti ottaa,kun on asennoitunut ainakin vuoden imettää,tsemppiä!minä itseasiassa kans olen lääkäriltä kuullut,ettei puolen vuoden jälkeen ravitsemuksellista hyötyä imetyksestä olis,lähinnä taitaa edelleen terkkarit olla niitä vuoteen kannustavia..no eniveis,meillä koetetaan vielä n.kk sinnitellä imetyksen kans,ite oon kyllä jo ihan valmis tästä tavasta luopuu:D saa nähä mikä on mieli sit kun lopettamisen hetki oikeesti on:D -Riitta

 6. Jonna1983 kirjoitti:

  Jaana: kiitos 🙂 Ei ihan niin vanha vielä neiti ole, maanantaina tulee 7kk. Vähän aikaa vielä jatkan noita aamusyöttöjä. Katsotaan missä vaiheessa uskaltaudun jättämään ne pois.Heh, kun neiti oli 2kk ikäinen niin eipä sitä juuri muuta tehty kuin istuttu tissi suussa sohvalla ja katsottu telkkaria 😀 ei puhettakaan, että koneella olis kerenny tai edes jaksanut istua! Nauti nyt, aika menee tosi nopeaan ja noi kasvaa aivan järkyttävällä vauhdilla!Kirsu: kuinka pitkään sä jaksoit pumppailla maitoa vauvalle? Työstähän se varmaan käy 😀 Aika hanakasti toi meidän tytskä vielä aamulla tissiä vaatii, et tuskin ihan heti olis lopettamassa… Katsotaan millon saan stopin noille aamusyötöillekin. Siitä se huuto sit alkaa ;)Mami12: hui, kauheeta olis olla duunissa meijerit ihan täynnä! Siellä sit istuis vessassa pöntöllä pumppu laulaen 😀 Jos meillä kaikki menee hyvin ja talous kestää niin tyttö on jo 1,5 wee kun mä meen töihin. Tai mistä sitä tietää vaikka toisen pyöräyttäis heti putkeen 😀 (ei oo tulossa, sanoo mies 😀 )Laura: täällä kun liikkuu kaikenlaisia ”asiantuntijoita” mölisemässä niin pakko oli asiasta mainita. Joskus oon saanut aika loukkaavaakin kommenttia ja jos sellaista olis pari päivää sit tullut niin olisin varmaan tuhonnut koko blogin. Nyt mieli jo parempi eikä koko asia huoleta enää ollenkaan 🙂 Hei, ootko sä kokeillut erilaisia tutteja pulloihin? Toiset vauvat vaatii sen ”rinnan muotoisen” tuttiosan pulloon. Kannattaa testata!Riitta: meillä mennään vielä kerran päivässä systeemillä ja onhan tää aika vapauttavaa. Ruokaa vaan täytyy olla välittömästi saatavilla kun päiväunilta noustaan. Muuten tulee huuto 😀 Ja kiinteitä tytskä vaatii selkeästi suurempia määriä nyt kun maitoa ei enää tule juuri ollenkaan. Ilmeisesti se 4 krt/pvä sit vielä piti jotenkin nälkää.

 7. Anonymous kirjoitti:

  Meillä äideillä on selvästi taipumus tehdä imetyksestä jotain elämää suurempaa. Meillä loppui imetys 2kk maitoallergian ja pojun tissiltä kieltäytymisen myötä. Väkisin tungin sitä tissiä varmaan pari viikkoa lapselle, joka huusi selkä kaarella. Hän heräsi jopa yöllä syvimmästä unesta huutamaan ja vastustamaan imetystä. Siltikin itsellä oli suuri vaikeus päästää irti. Jälkeenpäin olen tajunnut, että hormonit ne taisi itsellä pään laittaa sekaisin. Näin normaalijärjellä olisin luovuttanut jo aikaisemmin. Imetys 7kk ikään asti on hieno saavutus. 🙂

 8. Anonymous kirjoitti:

  Jestas, mistähän mä ton 7,5kk sitten päähäni sain? 😀 No, puoli vuotta imetystä on tosi hyvin jo sekin. :)Eipä meilläkään varsinkaan iltaisin just muuta tehdä kun koiteta viihdyttää herraa niin, ettei huutaisi ihan koko aikaa. Telkkari+tissi on ihan tuttu yhdistelmä täälläkin. ;)Jaana

 9. Jonna1983 kirjoitti:

  Anonyymi: Mä en varmaan voi noita omia alun fiiliksiä selittää ees hormoneilla, ehkä imetykseen oli jo niin tottunut että se oli osa äitinä oloa ja päivärytmiä. Tänään eka päivä ilman tissiä 🙂 vähän oli jo pakkokin lopettaa kun sain sen saman omituisen ihottuman nyt toisellekin puolelle 🙁 eipä omis enää mistään imettääkään!Jaana: pari viikkoa sinne tai tänne, ei kai se niin just ole? ah, onko teillä alkanut siellä iltakiukut? Niin tuttua 🙂 joko on tissiraivaritkin alkaneet? Ne ne vasta käsittämättömiä onkin. Ainakin tolla meidän eläjällä oli. Huuti kun hyeena kun näkikin tissin. Yritä siinä sit syöttää 😀

 10. Anonymous kirjoitti:

  Mä syyllistän lääkäriä, koska heillä ei ole mitään imetystietoutta oikeasti. He osaavat hoitaa rintatulehduksen ja sammaksen lääkkeillä. Se on ainoa asia mikä heidän koulutukseen kuuluu imetyksestä. Voi että mua tas pistää vihaksi!Ja todellakin imetyksellä on hyötyä myös sen maagisen puolen vuoden jälkeen, hölmö lekuri! Mistä ihmeestä tissit tietää että nyt vauva on 6kk alanpa tuottaan litkua…Esim 1v voi saada puolesta litrasta äidinmaitoa suurimman osan c-vitamiinista mitä tarvii. protskuu, rasvaa, immunologisia aineita…Apua ja vertaistukea on saatavilla, jos tarvii, ihan ilmatteeksi. Myös äkillisen lopettamisen aiheuttamaan suruun. Imetyksen voi aloittaa uusiksi myös jos tahtoo.

 11. Jonna1983 kirjoitti:

  Meillä on asiat ihan hyvin nyt näin 🙂 tyttö söi muutenkin loppuajasta niin vähän (1-2 krt/pvä 1-2 min kerrallaan) että luulen ettei imetys olisi kovin kauan jatkunut muutenkaan. Tyttö ei ole yhtään kertaa hamunnutkaan tissille vaikka otan sen joka aamu viereeni köllöttämään niin kuin aikaisemminkin.Kyllä mäkin uskon noihin ravintoaineiden saantiin ja tosi hienoa jos joku pystyy vuoden iässä vielä lapselleen puoli litraa äipän maitoa tarjoamaan ja vauva haluaa niin paljon vielä syödä!Täällä ollaan jo hyvin päästy yli imetyksen lopettamisesta. Vertaistuki on korvaamatonta 🙂

 12. Anonymous kirjoitti:

  mutta tuota lääkäriä pitäis jonku sivistää oikeasti! Harmi jos lisää jakelee tuollaisia neuvoja auktoriteettina. Vuoden ikäisenä se pääruoka alkaa vaihtumaan maidosta kiinteään niin menee se puoli litraa hyvinkin. 🙂 kiva jos surutyötä oot saanu tehtyä ja asia on ok. Nyt ei ole enää estettä dieetille jos se on suunnitelmissa. Kaunis oot myös näinkin. 🙂

 13. Jonna1983 kirjoitti:

  Nuori (ehkä kolmevitonen) mieslääkäri se oli, mut tiedän että on tosi pätevä ja osaava koska oon joskus tehnyt töitäkin hänen kanssaan. Kyllä hän sanoi että totta kai kannattaa imettää mahd pitkään, mutta mitään pakkoa siihen ei ole 6kk jälkeen. Ehkä hän tuolla lauseella tarkoitti meidän tilannettamme? Asiahan olis ollu ihan toinen 3-4 kk sitten. Onneks ei sattunut sillon! Taitaa olla noilla lääkäreilläkin omat eriävät mielipiteet asiaan kuin asiaan…Juu nyt vois alotella dieetin mut voimailen ensin vähän aikaa. Viihtysin ihan hyvin tässäkin ulkomuodossa mut taidan silti tiputella loput vauvakilot pois. Jännä nähdä onko kroppa enää saman näköinen kuin ennen 🙂 lantio vaikuttaa ainakin leveämmältä kuin ennen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *