Hae
Palasia Arjestani

Loistavat eväät olkapään kuntoutukseen!

Processed with VSCO with c1 preset

Yhteistyössä Forever Fysio

Te olette kuulleet varmasti jo kyllästymiseen asti mun olkapäävammasta ja ehkä sinne ruudun toisellekin puolelle on välillä huokunut epätoivo, jota olen joutunu kokemaan tuon vamman vuoksi. Ihminen, joka on tottunut treenaamaan kovaa ja tavoitteellisesti menee sanan mukaisesti hetkeksi sekaisin, kun ei pysty enää toteuttamaan itseään normaalin tapaan. Ja niin kävi minullekin. Alkuun iski epätoivo ja masennus, jotka onneksi poistuivat heti kun pääsin tekemään edes jotain pientä. En halua ikuisesti pelätä olkapään (tai minkään muunkaan paikan) kipeytymistä ja kohta mulla on hyvät keinot estää loukkaantumiset. Kävin eilen Hiekkaharjun Foreverilla fysioterapeutti Tero Heikkilän luona ja hän teki minulle siellä Performance Matrix -testin.

Processed with VSCO with c1 preset

Performance Matrix on testipatteristo, joka testaa liikkuuutta ja hallintaa erilaisissa kuormituskynnyksissä. Testiä käytetään fysioterapian tukena esimerkiksi lievittämään kipua, ennaltaehkäisemään loukkaantumisia sekä parantamaan urheilusuorituksia. Testipatteristo sisältää 10 erilaista testiä ja nämä testit on jaettu ns. matalan ja korkean kynnyksen testeihin. Matalan kynnyksen testeillä testataan motorista kontrollia, koordinaatiota sekä raajojen linjausta eli selvitetään miten käytän ja hallitsen kroppaani arkitilanteissa, kuten töissä ja kotona. Korkean kynnyksen testit taas testaavat nopeus- ja voimaominaisuuksia eli kertovat miten kroppani toimii treenitilanteissa. Testin tulokset syötetään ohjelmaan ja sen perusteella nähdään mitkä ovat kehon heikkoja lenkkejä ja mihin täytyy kiinnittää erityisesti huomiota. Pisteytys ohjelmassa on jaettu niin, että mitä korkeammat pisteet saat sitä ”huonommassa” kunnossa olet. Suurin pistemäärä on 50 ja omani oli 31/50. Tuosta voidaan jo nähdä ettei tässä ehkä ihan missään maailman parhaassa kondiksessa olla, joten tekemistä riittää! Me käydään ensi viikolla Teron kanssa vielä tuloksia tarkemmin läpi ja hän laatii minulle treeniohjelman, jolla lähden vahvistamaan omia heikkoja kohtiani.

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Liikkeet testeissä eivät olleet vaikeita, mutta osa niistä vaati aika paljon kehon hallintaa ja tuntui jopa raskaalta. Tein ensin liikkeet Teron ohjeiden mukaan ja sen jälkeen hän kertoi ongelmakohdat ja tein liikkeet vielä toiseen kertaan. Yleensä toinen kerta meni paremmin, kun tiesin mihin täytyy kiinnittää huomiota. Tämä kertoo siitä, että kun tiedostan ongelman niin pystyn hallitsemaan sitä, mutta oli joitakin liikkeitä joita en voinut kontrolloida ollenkaan vaikka kuinka yritin. Kerron teille lisää noista ongelmakohdista kunhan olen käyn asiat läpi Teron kanssa kunnolla. Sen mitä muistan niin ainakin paino on seistessä liian vahvasti varpailla (ilmanko koskee välillä varpaisiin), reiden ulkosyrjät ovat todella tiukat (koska varpaat), alaselkä notkistuu (koska reidet ja varpaat), toinen lapa ei toimi kunnolla joissakin liikkeissä ja toinen olkapää työntyy eteen joissakin työntöliikkeissä. Tällaista pikkuvikaa…mutta oli odotettavissakin! Sain Terolta pari kotitehtävääkin eli nyt täytyy yrittää seisoa niin ettei jalkaterät kääntyisi kauheasti ulospäin (helou ankka…) ja kiinnittää huomiota alaselän notkoon. Niin ja se paine pitäisi saada pois varpailta seistessä ja kävellessä.

Processed with VSCO with c1 preset

Mä tiedän, että tällaisten asioiden oppiminen vie aikaa, mutta olen valmis myös tekemään duunia sen eteen! Mietittiin Teron kanssa mun tavoitetta tälle projektille ja kyllä mä haluan tulevaisuudessa päästä treenaamaan painonnostoa entiseen malliin ja mielellään enemmänkin. Ilman pelkoa loukkaantumisesta. Nyt vaan nuo pikkujutut kropassa ja sen hallinnassa kuntoon niin tavoite on mahdollinen ja saan toivottavasti paljon lisävuosia treenaamiseen. Lisää juttua asiasta tulossa kunhan päästään alkuun!

Forever Fysion Performance Matrix -testejä tehdään kaikilla Forever-toimipisteillä ja se soveltuu kaikille kuntoilijoista aktiivitreenaajiin ja urheilijoihin. Onko teillä kokemusta Performance matrix-testistä?

Lue myös Monnan ja Tikis-Annin kokemukset.

3 kommenttia

  1. gunagolu kirjoitti:

    Noi on oikeesti tosi mielenkiintosia juttuja ja miten pienestä moni asia voikaan olla kiinni. Ja tosiaan jos yhden asian tekee väärin, niin se kuormittaa montaa eri kohtaa kehossa. Mulla tosiaan on hartian asennon kanssa ongelmia ja siksi olin pitkään saikullakin. Kuntoutusta takana 1,5kk ja paranemisennuste 6-12kk. Eli ei todellakaan mitään hätäsen ihmisen hommaa. Malttia ja pitkäjänteisyyttä näissä hommissa vaaditaan…

    • Jonna kirjoitti:

      Mullakin on niin paljon hommaa, että se 6kk varmasti menee ainakin! Täytyy pitää tavoite tiukasti mielessä että jaksaa puurtaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *