Hae
Palasia Arjestani

Herkuttelu on sallittua arkenakin!

Herkuttelu sallittua arkenakin

Mä rakastan herkkuja ja olen sitä mieltä, että herkuttelu on sallittua arkenakin! En koskaan jaksa noudattaa tiettyä ruokavaliota sellaisenaan kovin kauan. Juurikin sen vuoksi, koska rakastan herkkuja 😀 Olen aina ollut sitä mieltä ettei liian tiukka ruokavalio sovi minulle (harvalle kai sopii?). Mun on pakko saada välillä soveltaa ja viikonloppuisin on täytyy saada jotain hyvää. Olenkin tässä pohtinut, että mitäpä jos laajentaisin herkuttelua myös arkeen? Eihän se voi olla mikään mahdottomuus! Tiedän, koska olen sen joskus tehnytkin varsin onnistuneesti. Herkut on mulle suurta nautintoa, koska rakastan ruokaa yli kaiken. Rakastan kaikenlaista ruokaa, joka vain maistuu hyvältä: suolaista, makeaa, kovaa, pehmeää, paistettua, keitettyä – ihan kaikkea!

Mietin millä asioilla voisin herkutella myös arkena ja keksin montakin hyvää ideaa! Ennen kaikkea arkiherkkujen tulee olla herkullisia, makeita sekä kevyitä ja terveellisiä. Haluan, että niissä on hyviä asioita: vitamiineja, hivenaineita, hedelmää ja marjaa. Niissä täytyy myös olla sopivasti hiilihydraattia sekä proteiinia. Arkiherkkujen pitää valmistua suhteellisen nopeasti, koska herkkuhampaan aktivoituessa on jo kiire! Tumma suklaa on aina hyvä vaihtoehto, mutta entä jos haluan jotain muutakin? Rakastan muffinsseja, smoothieita, banaanilettuja sekä jädejä, joten lähdin kehittelemään muutama vakioreseptit niiden ympärille. Näitä on helppo vaihdella ja pyörittää arjessa ja kaikki sisältävät vain hyviä asioita! Kuulostaako hyvältä? Niin minustakin 😉

Herkuttelu sallittua arkenakin

Herkuttelu sallittua arkenakin

Viljattomat banaani-suklaamuffinssit (12-16 kpl)

Muffinssit ovat viljattomia ja maidottomia eivätkä sisällä valkoista sokeria.

 • 3 kypsää banaania
 • 4 kananmunaa (huoneen lämpöistä)
 • 1,75 dl sulatettua kookosöljyä
 • 3 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
 • 2 tl aitoa vaniljajauhetta
 • 1,25 dl mantelijauhoja
 • 0,6 dl arrowroot-jauhoa (myös maissijauho käy)
 • 1,5-2 rkl Bioteekin Elinvoima Kasviproteiinijauhetta
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl ruokasoodaa
 • ripaus suolaa
 • 1,5 dl tummaa suklaata pieneksi pilkottuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita muffinssipellin koloihin valmiiksi paperiset muffinssivuoat.

Yhdistä kulhossa mantelijauhot, arrowroot, leivinjauhe, ruokasooda, suola sekä kasviproteiinijauhe. Nosta syrjään odottamaan.

Ota toinen kulho ja survo sen pohjalle haarukalla kypsät banaanit. Lisää joukkoon sulatettu kookosöljy, kananmunat, vaniljajauhe sekä vaahterasiirappi. Sekoita käsivatkaimella tasaiseksi seokseksi. Kaada jauhot muutamassa erässä seokseen ja sekoita lusikalla tasaiseksi.

Lisää taikinaan vielä pilkottu tumma suklaa ja sekoita. Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin noin 3/4 vuoan tilavuudesta. Muffinssit kohoavat jonkin verran. Paista muffinsseja uunissa 175 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

Jäähdytä hyvin ennen herkuttelua! Yhdessä muffinssissa on noin 170 kaloria (laskettu puolikkaasta taikinasta, josta tein 8 muffinssia).

Vinkki: tee taikina puolikkaana, jos tuntuu ettet jaksa kaikkea syödä (<– sula mahdottomuus minulle)!

Herkuttelu sallittua arkenakin

Smoothieita meillä tehdään melko paljon ja varsinkin tytär niitä pyytää ihan päivittäin. Minulla on muutama luottoresepti, jolla valmistan hänelle smoothien. Banaanin ansiosta smoothiesta tulee makea ja lisää makeutta saa lisäämällä vaikkapa taateleita smoothien joukkoon. Smoothie on siitä kätevä, että sinne voi lisätä joukkoon melkeinpä mitä vain. Itselläni on tapana laittaa sekaan kaikenmaailman jauheet aina marjajauheista c-vitamiiniin. Smoothie on myös kätevä valmistaa edellisenä iltana odottelemaan aamua. Taas yksi aikaa vievä asia vähemmän aamuihin 😉

Meidän perheen luottosmoothie

 • 1 banaani
 • 1,5 rkl Bioteekin Kasviproteiinia
 • 1,5 dl marjoja
 • puolikas avokado
 • 1 tl Bioteekin Elinvoima Marjajauhetta
 • turkkilaista jogurttia
 • nesteeksi kauramaitoa tai vettä

Aja kaikki ainekset tasaiseksi blenderissä. Kaada mukeihin ja nautiskele!

Herkuttelu sallittua arkenakin

Herkuttelu sallittua arkenakin

Herkuttelu sallittua arkenakin

Yksi erittäin hyvä vaihtoehto, jolla lähtee makeannälkä taatusti, on banaaniletut! Mulla on hallussa resepti, jolla saa kauniin ruskeita ja kuohkeita banaanilettuja. Tätä reseptiä on monta kertaa blogissa ja instan puolella kyselty, joten tässä se tulee, ottakaa koppi!

Maailman parhaat banaaniletut

 • 1 banaani
 • 3 kananmunaa
 • 1 tl ruokasoodaa tai leivinjauhetta
 • 1,5 tl Bioteekin Elinvoima marjajauhetta
 • 2 rkl mantelijauhoja
 • ripaus suolaa
 • paistamiseen kookosöljyä tai voita

Aja taikina sauvasekoittimella tasaiseksi ja anna turvota hetki. Paista taikinasta noin kämmenen kokoisia pieniä lettusia miedolla lämmölle. Tällä tavalla pystyt kääntämään letut helposti eivätkä ne räjähdä heti käsiin. Muista kypsentää molemmin puolin. Minulla on aina viisi pientä lettua kerralla pannulla paistamassa.

Nautiskele esim. maapähkinävoin, marjojen tai nutellan kera!

Herkuttelu sallittua arkenakin

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä vaihtoehtona on tietenkin jäätelö! Käytän tähänkin melkeinpä aina pohjana jäistä banaania, koska se on niin helppoa. Enemmän vaivaa näkemällä pohjan jäätelölle voi tehdä esimerkiksi mantelimaidosta tai kookosmaidosta, mutta nämä vaativat pidemmän pakastuksen. Banaanijäätelö aka nicecram on helppo ja nopea tehdä. Täytteet voi valita maan ja taivaan väliltä, mutta tässä oma suosikkini.

Maapähkinävoi-nicecream (1 annos)

 • 1 pakastettu banaani
 • 1 rkl Bioteekin Elinvoima kasviproteiinijauhetta
 • 1 tl kaakaojauhetta
 • 2 rkl maapähkinävoita

Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Minulla maapähkinävoi oli sen verran löysää etten tarvinnut muuta nestettä. Lisää pieni loraus kauramaitoa tai vettä, jos jäätelö on liian jämäkkää. Kaloreita annoksessa 226, hiilihydraatteja 21,5g, proteiinia 10,1g ja rasvaa 9,6g. Ah, tämä on niin hyvää!

Kuten ehkä huomasittekin, olen käyttänyt resepteissäni Bioteekin Elivoima -sarjan marjajauhetta sekä kasviproteiinijauhetta. Meillä käytetään kotona paljon proteiinijauheita sekä marjajauheita, joten nämä olivat tervetullut lisä arsenaaliin. Olen jo jonkin aikaa miettinyt perusheran vaihtoa kasviproteiinijauheeseen ja nyt tuli se hetki, kun pääsin testaamaan asiaa käytännössä. Kasviproteiinijauheessa on se oma ominaismakunsa, mutta siihenkin tottuu melko nopeasti. Laitan itse sekaan vielä ripauksen kaakaota, jolloin palautusjuomasta tulee suklainen versio.

Herkuttelu sallittua arkenakin

Herkuttelu sallittua arkenakin

Elinvoima kasviproteiini ja marjajauhe ovat molemmat vegaanisia tuotteita ja todella helppoja käyttää, kuten jo resepteistäkin ehkä huomasitte. Molemmat voi sekoittaa ihan vain nesteeseen ja nauttia sellaisenaan tai käyttää osana ruuanlaittoa ja herkuttelua. Tuotteet ovat hyvä lisä tukemaan jokapäiväistä hyvinvointia ja takaamaan proteiinin- sekä vitamiinien saantia. Marjajauhe sisältää karpaloa, karhunvatukkaa, mustikkaa, ruusunmarjaa sekä tyrniä eli sen on melkoinen vitamiinipommi! Bioteekin Elinvoima kasviproteiini sisältää runsaasti proteiinis kasvikunnan tuotteista. Proteiininlähteinä toimivat herne, härkäpapu, kauralese sekä porkkana. Kasviproteiinijauhe sopii melkeinpä mihinkä tahansa tilanteeseen: aamupuuron joukkoon, ennen treeniä, palautusjuomaan, iltapalasmoothieen… Ihan milloin vain tarvitaan lisää proteiinia koneeseen!

Jos kiinnostuit niin Bioteekin Elinvoima -tuotteita voi ostaa terveys- ja luontaistuotekaupoista sekä netistä https://bioteekki.fi/kategoriat/bioteekin-elinvoima/. Sivuilta löydät lisää tietoa myös marja- ja kasviproteiinijauheesta sekä muista Bioteekin tuotteista.

Oletko kanssani samaa mieltä, että herkuttelu on sallittua arkenakin? Mikä on sinun luottoherkkusi arkena? Käytätkö kasviproteiinijauheita tai marjajauheita ruokavaliossasi?

4 kommenttia

 1. ninna kirjoitti:

  juu kyllä ”terveelliset” herkut kuten kaurapuuromuffinssit, protskuletut pannukakut jopa kakut, banaaniletut, marjapirtelöt ym marjoihin hedelmiin ja pähkinöihin perustuen. banaaniletut uppoaa tosi hyvin lapsille ja blenderiä ei tarvitse jos pakastaa banaanit ennen. muutenkin banaanien pakastus ekologinen tapa vähentää ruokahävinkiä. piltistä saa kivasti mehujäätä. itse en ole makean perään muutenkun hedelmät ja marjat joka päivä ehkä kerran viikossa tai joka toinen tulee tehtyä jotain pientä. muuten en makeaa syö enkä kaipaa. vegaanina välillä vaikea keksiä. tuo nicecream voisi toimia. maapähkinävoi on vaan niin koukuttavaa. caschewpähkinäkerma c pähkinät siis soseeksi toimii myös herkkuna. kätytän marjajauheita toisinaan mutta hinta tulee vastaan suosikki karpalo ja puolukka. herneproteiinia treenin jälkeen. uusia olisi kiva testate mutta taas se hinta… tuo maidoton muffinssi kannattaa tsekata tummasuklaa ettei sis maitoa esim halpaversiot sisältää

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, meillä pakastetaan nykyään todella paljon asioita, jotka ovat menossa huonoksi. Ja nykyään saan laitettua jopa ruokaakin pakkaseen pahan päivän varalle. Tämäkin asia on pitänyt ihan opetella. Vegaaneillekin löytyy vaikka mitä ihania leivoksia, jälkkäreitä ja suolaisia leivonnaisia, jos vain jaksaa etsiä hyviä reseptejä. Ainakin itse olen törmännyt vaikka mihin! Pitäisi vaan alkaa enemmän niitäkin kokeilemaan. Cashewkerma on HYVÄÄ. Olen sitä joskus tehnytkin! Ja ihan oikeassa olet tumman suklaan kanssa, mutta sitäkin on nykyään saatavana ihan maidottomana ja vegaaniversiona 😉

 2. Tuulia kirjoitti:

  Olen aika samaa mieltä. Mieluummin herkuttelen tasaisesti kohtuudella kuin otan kerran viikossa sokeriöverit. 🙂 Usein koko viikon herkut kuittaantuu alle 100 grammalla tummaa suklaata ja yhdellä jätskillä, luulen että jos herkuttelisin vain viikonloppuisin niin menisi helposti enemmän. Ja pääosin suosin ns. terveellisiä herkkuja, mutta jos tekee mieli porkkanakakkua niin sitten tehdään ihan kunnon porkkanakakkua!

  Ja tosi hienoa että tytölle uppoaa smoothiet, hyvä tapa saada hedelmiä ja marjoja. 🙂

  Mutta ihmettelen:
  laskin tuon kivalta kuulostaneen muffinssireseptin arvot Finelissä (proteiinijauheen osalta arvio) ja sain n. 240 kcal/muffinssi?! Ja rasvaa melkein 20 g per kappale, millä tietysti paukkuu jo reilusti yli tuo 150 kcal… Mitähän me on laskettu näin eri tavalla :O

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   Hmm…mä laskin kaikki arvot my fitnesspalilla grammatarkasti. Olin itse asiassa laskenut kookosöljyn näköjään väärin. Laskin nää siis puolikkaalle taikinalle, josta sain 8 muffinssia. Erohan voi tulla jo siinä! Kun korjasin kookosöljyn sain per muffinssi 172 kcal, josta 11.2g hiilaria, 12.4g rasvaa ja 3.4g protskua. Kalorimäärää saa entisestään tiputettua vaihtamalla suklaan mustikkaan, joka sopii myös erinomaisesti banskumuffinsseihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.