Hae
Palasia Arjestani

Kreetalla tuetaan lähiruokaa, Suomessa ei?

Processed with VSCO with c1 preset

Ollaan käyty täällä Kreetalla syömässä raflassa joka ilta, kävelty ympäriinsä ja välillä poikettu pikkuisiin kauppoihin ja ”supermarketteihin”. Nämä Kreetan ihmiset osaavat todella ruuanlaiton taidon ja järjestään kaikki ruoka on ollut todella hyvää. Raaka-aineet ovat tuoreita eivätkä taatusti sisällä mitään skeidaa. Kaikki on freesiä, vasta pyydettyä, luomua ja lähellä tuotettua. Hotellin lähellä on tila, jossa kasvatetaan suurissa kasvihuoneissa vesimeloneita, joita tarjoillaan ravintoloissa asiakkaille ennen laskua. Hunaja, fisut, vihannekset ja oliiviöljy on paikallista. Monella liikkeen pitäjällä on lähistöllä oma tila, jossa tuotetaan raaka-aineita esimerkiksi saippuan ja maustetun hunajan valmistukseen. Täällä on nähtävillä paljon paikallisten kädenjälkeä ja paikallisuutta arvostetaan ja tuetaan selvästi.

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Se mihin olen kiinnittänyt huomiota, on hinta. Täällä paikalliset ja lähellä tuotetut raaka-aineet ovat edullisia ja kaikkien saatavilla. Sen sijaan kaukaa tuodut karkit, jäätelöt ym ovat melkeinpä samoissa hinnoissa kuin Suomessa. Täällä paikallisuudesta ollaan todella ylpeitä niin kuin kuuluu ollakin! Me oltiin ihan ihmeissämme ensimmäisinä päivinä miten paljon täällä oikeasti käytetään paikallisten omia tuotteita. Minusta on aika surullista, että Suomessa lähellä tuotettu ruoka on melkeinpä elitististä ruokaa. Sitä voivat ostaa vain ne, joilla on varaa ja lähiruoka on paikka paikoin todella kallista! Täällä taas asia on päinvastoin. Jos Suomessa menee Prismaan ja ottaa käteen salaatin, joka on tuotu Espanjasta, on se taatusti kolme kertaa halvempaa kuin naapuritilalla kasvatettu vastaava tuote. Tuossa tilanteessa se lähellä tuotettu kyllä jää sinne laariin odottamaan pulleamman kukkaron omaavaa isoa herraa. En ymmärrä miten tämä voi mennä näin? Eihän Suomessa kukaan voi kannattaa lähellä tuotettua ruokaa, kun ulkomaista saa kolme kertaa halvemmalla. Luulisi, että jo kuljetuskustannuksissa säästettäisiin tuo korkea hinta naapuritilalta vs ulkomailta? Vai ollaanko Suomessa vain liian ahneita? Byrokratiakoukeroita? Asioita joita ei tavallinen kansalainen ymmärrä?

Oletteko huomanneet saman asian? Ajatuksia?

Kuvissa paikallista tonnikalaa, doradoa sekä mereneläviä.

15 kommenttia

 1. Emppu kirjoitti:

  Maanviljelijäthän saa ihan naurettavan pienen prosentin tuotteiden kauppahinnasta, suurin osa menee sille itse kaupalle. Suosittelen Facebookista ryhmää Avoin maaseudun kuvapäiväkirja, sieltä saa aika silmiäavaavaa materiaalia Suomen tuottajien tilanteesta.

  • Emppu kirjoitti:

   Sorry siis tässä oikea ryhmä: https://www.facebook.com/groups/701211979899920/

   Suosittelen seuraamaan, itsellä ainakin tuottajien arvostus ja halu panostaa kotimaisuuteen on saanut ihan uutta ulottuvuutta sieltä. Ja sieltä saa hyvän kuvan siitä mihin se raha oikeasti menee (vinkki: ei niille tuottajille).

  • Jonna kirjoitti:

   Kiitos linkistä! Kävin heti liittymässä. Jatkossa siis kannattaa mahdollisimman paljon ostaa tuotteita suoraan tuottajilta esim.ruokapiirin kautta. Silloin raha menee sinne minne pitääkin!

 2. Tuulia kirjoitti:

  Joo, kyllä täällä kauppa ja jalostajat ottavat suurimman osan ruoan hinnasta eikä maanviljelijä siihen nähden juuri mitään (ja viljelijän neuvotteluvoima kahteen jättimäiseen kauppaketjuun nähden on joka tapauksessa ihan olematon).

  Se on tietysti huomioitava, että Kreetalla(kin) palkkataso on todella alhainen ja lähtökohtaisesti siksi paikallinen halvempaa verrattuna korkeamman palkkatason maista tuotuihin asioihin – ilmiö joka Suomessa kääntyy päälaelleen, kun tänne roudataan esim. eteläisestä tai itäisestä Euroopasta tuotteita. Kreikan talouskatastrofin jälkeen esimerkiksi Kreetalla keskipalkka taitaa olla nykyisellään vajaat 1300 e/kk, silloin ei tietysti sikäläisen lähiruokatuotteen hinnasta mene kovin isoja osuuksia työvoimaan.

  Ja toki viljelyolosuhteet ovat erilaiset. Ennen kuin maalämpöön investoimista tuetaan kunnolla, sen jääsalaattikerän kasvattaminen Suomessa tulee myös energiakustannusten takia paljon kalliimmaksi kuin Espanjassa (eikä ole aina itsestäänselvästi järkevääkään).

  Kreetalla asiat saattaa olla paremmin myös kuin muualla Kreikassa. Kreikkalaisista tuli juuri Euroopan lihavin kansa, kun ovat siirtyneet syömään mittavissa määrin pikamättöä talouskurimuksen jälkeen: http://yle.fi/uutiset/kreikkalaiset_ovat_euroopan_lihavimpia__kansa_syo_rasvaruokaa_taloushuoliinsa/9096901 – ehkä Kreetalla hyvin menevän turistibisneksen ansiosta pyörii perinne yllä vielä paremmin.

  …Mutta nämä mutat sanottuani olen kyllä samaa mieltä, että Suomessa ei arvosteta ruoan laatuominaisuuksia kovin paljoa. Meillä taitaa ruoan suhteen olla enemmän jonkinlainen tankkauskulttuuri (ja snäkkäilykulttuuri, välipalaa joka väliin) jossa vaan haetaan mahantäytettä ja peräänkuulutetaan halpuuttamita, tuli se halpa ruoka sitten mistä vain. Toivottavasti ruoan arvostus yleisesti nousee täällä vielä joskus… Ja opitaan syömään enemmän sitä mikä meillä on luontevaa lähiruokaa, se kun ei ole sitä että kurkkua ja tomaattia mussutetaan ympäri vuoden perusratkaisuna 🙂

  Mukavaa loppulomaa, säät ja puitteet näyttää kyllä olleen ihanat!

  • Jonna1983 kirjoitti:

   Sitä minäkin toivon, että ruuan arvostus kasvaisi ja saataisiin lähiruoka kaiken kansan saataville. Nyt se on ainakin kaupasta ostettuna aivan liian kallista useimmille ja se on surullista. Taidan itse alkaa ostamaan entistä enemmän ruokapiirin kautta jolloin se raha tosiaan menee sinne minne kuuluukin.

 3. Maanviljelijän saappaissa kirjoitti:

  Hieman pöyristyttävää ”syyttää” (tietämättömyyttään) maanviljelijöitä 🙁

  • Jonna1983 kirjoitti:

   Mielestäni en ole ketään syytellyt vaan asioita ääneen pohtinut. Henkilökohtaisesti tukisin enemmän kuin mielelläni suomalaisia maanviljelijöitä sekä lähiruokaa. Suurin osa meistä ei tiedä ruokapiireistä vaan suunnistaa sinne tuttuun ja turvalliseen lähimarkettiin. Ulkopuolisin silmin asia vaan näyttää siltä, että lähiruoka on tarkoitettu vain varakkaammille ihmisille koska se on todella kallista. Yllä jo löytyikin syyt miksi näin on. Itse aion ostaa entistä enemmän ruokapiireistä jolloin tuotteille ei tule turhia välikäsiä ja raha päätyy sinne minne pitää eli suoraan maanviljelijöille.

 4. Mira / Blinger Shimmer -blogi kirjoitti:

  Täyttä asiaa puhut, itse olen ihan samaan kiinnittänyt huomiota! Jos hintaero ei ole kovin suuri niin käännyn ehdottomasti kotimaisen puoleen, mutta jos kyse on jo useammasta eurosta niin kyllä siihen halvempaan tulee tällöin tartuttua, asia mihin ehdottomasti pitäisi Suomessa kiinnittää huomiota!

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, sama mulla. Jo kyse vain muutamista senteistä niin otan aina suomalaista, mutta jos mennään jo useiden eurojen eroon niin sit lähtee melkeinpä se halvin matkaan!

 5. Malinen kirjoitti:

  Ootko vielä tilannut munia tai muita lähiruokaa? Munaeggspressillä (kirjoitin ehkä väärin?) näytti olevan muutakin kuin munia:) en ole vielä mitään sieltä tilannut, mutta täytyy kyllä tilata!! 🙂 tuottajat ansaitsisivat todellakin enemmän rahaa tuotteista, kauppa ottaa itselle järkyttävän osuuden!! Kuinka monista meistä olisi maanviljelijäksi?? Kohta on tilanne kun Suomessa ei enää ole maito tiloja tai maanviljelyä koska se ei vaan kannata!!! Todella todella karua meininkiä!!

  • Malinen kirjoitti:

   http://www.ruokaasuomesta.fi tuotteita suoraan tiloilta:)

   Australiassa ollessa mietitytti se kun siellä hedelmät ja vihannekset oli kalliita, vaikka olikin siellä kasvatettuja. Se on kyllä jännä juttu, että esim. Banaanit tuodaan Suomeen kaukaa ja silti niitä saa eurolla kilon!

   • Jonna kirjoitti:

    Hei, täytyypä tsekata toi nettisaitti! Me etsitään kuumeisesti hyvää lihantuottajaa 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Me käytetään Munaeggspressiä paljon! Se on aivan loistava keksintö ja aika usein kuljetusaikataulut natsaa omiin aikatauluihin. Suosittelen lämpimästi 🙂 Muita tuotteita ei olla sieltä (vielä) tilattu. Olen kans ruokapiirin kautta tilannut, mutta nyt vähän harvemmin kun toimitusajat ei ole olleet itselle sopivat. Syksyllä ja talvella taas varmasti enemmän.

   Maanviljely on kyllä todella aliarvostettua Suomessa ja ihmiset eivät varmasti sen vuoksi osta niin paljon kotimaisia tuotteita, koska osa niistä on järkyttävän kalliita 🙁

 6. Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti:

  Asiaa! Itse olen liittynyt Facebookissa paikalliseen REKO-ryhmään, jossa voi ostaa lihaa, kasviksia, viljoja yms suoraan lähialueen tuottajilta. 😉

  (Ja ihanan näköisiä ruokia!)

  • Jonna kirjoitti:

   Mä oon kans kahdessa eri ryhmässä, mutta kesäaikaan ei ole paljon tilattu. Ei ole toimitusaikataulut oikein natsanneet omiin aikatauluihin 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *