Hae
Palasia Arjestani

Siivousvartti

Mulla on nyt menossa toden teolla projekti arjenhallinta. Mä olen niin kyllästynyt siihen ettei meidän arki suju niin kuin se voisi sujua. Arkipäivät ovat aina tukka putkella juoksemista aamusta iltaan ja olisi melko hieno juttu, jos sitä saisi jotenkin helpotettua entisestään. Minä aloin tässä kuussa tekemään täyttä työpäivää ja mies tekee omassa työssään ihan yhtä pitkiä päiviä. Meillä kumpikin treenaa viisi kertaa viikossa ja siihen kun lisätään tytön kanssa harrastukset niin onhan siinä hommaa. Välillä mietin miten monilapsiset perheet oikein tätä palettia pyörittää, kun yhdenkin kanssa tuntuu välillä olevan tiukilla. Ehkä siihen tottuisi ja löytäisi sen itselleen sopivan systeemin.

Me ollaan helpotettu arkea jo sen verran, että kaikki pyykkihuolto toteutetaan viikonloppuisin. Kukaan ei jaksa eikä viitsi lähteä enää yhdeksän kymmenen aikaan väsyneenä viemään pyykkiä kuivaushuoneeseen. Ollaan saatu siitä asiasta niin monta riitaa aikaiseksi, että tämä järjestely sopii meille todella hyvin. Viikonloppuisin pesukone pyöriikin sitten 2-4 kertaa, mutta se ei ole homma eikä mikään kun ensimmäinen koneellinen on ajastettuna valmiina heti kun nousee sängystä. Pyykkien viikkaaminen kaappiin on mun heiniä, koska mulla on oma systeemi, jolla haluan pyykit viikata (konmari). Vähän aikaa sitten sain kommenttia, että eikö mun mies tee ollenkaan kotitöitä, mutta kyllä hän tekee ja nimenomaan pyykkihuolto on hänen vastuullaan viikkausta lukuun ottamatta.

Ehkä eniten harjoittelua meidän koko perheeltä vaatii jälkien korjaaminen saman tien ja keittiön siistiminen ennen nukkumaanmenoa. Mun on pakko myöntää, että olen ainakin itse iltaisin niin väsynyt, että kattiloiden tiskaaminen on viimeinen asia jota haluaisin tehdä, mutta pakkohan se on! Edestään senkin homman kuitenkin jossain vaiheessa löytää. Lanseerasin meille siivousvartin, josta tyttökin innostui. Joka ilta meillä siis siivotaan täydellä tohinalla vartin verran ja tähän kuuluu nimenomaan tavaroiden paikalleen laittaminen, pöytien ja tasojen pyyhkiminen, kissojen hiekkalaatikon siivoaminen ym.  Tyttö innostui tästä valtavasti ja puunasi eilen meidän keittiön tason kiiltävän puhtaaksi! Vielä kun siivoaisi omaa huonettaan samalla innolla 😀 Muutaman päivän kokemuksella siivousvartti on erittäin hyvä keksintö. Eilen vedettiin ensin vartti tehokkaasti siivoten ja sen jälkeen katsottiin Suomen kauneinta kotia, mun ja tytön lempiohjelmaa (kuva).

Tänään kävin ennen töitä kaupassa hakemassa välipalat muutamalle päivälle.

Yksi asia mikä täytyy vielä opetella on ruuan pakastaminen. Mä en ole tähän ikään mennessä pakastanut yhden yhtä annosta valmista ruokaa, jos ei tytön vauvaruokia lasketa. Tiedän sen helpottavan arkea suunnattomasti, kun aina ei tarvitsisi nälkäisenä ja väsyneenä laittaa ruokaa. Viime aikoina en ole jaksanut edes kokeilla mitään uusia reseptejä, koska illalla haluan vain syömään ja rauhoittumaan mahdollisimman nopeasti. Ei vaan jaksa! Tilasin meille ensi viikolle pitkästä aikaa valmiin ruokakassin, josta kokkaillaan kolmelle eri päivälle ruuat. Olen huomannut etten jaksa enää kauheasti ruoka-asioista nipottaa, vaan pääasia toisinaan on saada ruokaa ja äkkiä. Tämän vuoksi meillä syötiin viime viikolla arkena mm. ranskalaisia ja töihin ostin valmisruokaa. Kun osaa katsoa hyvät valmisruuat niin en näe niitä mitenkään huonona vaihtoehtona! Myös pakastevihanneksia on meillä nähty viime aikoina enemmän kuin pitkiin aikoihin. Töihin kuskaan usein monen päivän ruuat ja välipalat kerralla. Tänään kävin täydentämässä työpaikan ruokavarastoja mm. riisikakuilla, hedelmillä, protskuvanukkailla, rahkoilla, leikkeleillä ja huomisen ruualla. Ei tarvitse ainakaan kotona alkaa miettimään mitähän huomenna söisin töissä. Ja taas säästyi aikaa!

Täällä jatketaan siivousvartin testaamista ja yritetään saada arjenhallintaa entistä fiksummaksi. Alku näyttää ainakin lupaavalta! Jos sulla on hyvä vinkkejä, pistä ihmeessä tulemaan 🙂

8 kommenttia

 1. maikki kirjoitti:

  Mä harrastan tuota pakastamista paljon, juuri arkea helpottamaan kun ei päivittäin tarvi olla valmistamassa päivällistä ja lounasta seuraavaksi päiväksi.
  Viikonloppuisin tulee tehtyä isompia ruokasatseja juuri tuon vuoksi. Ja joskus teen ihan vain tarkoituksella pakastimeen, esim. hetki sitten oli lidlissä isot broilerinjauhelihapakkaukset hyvässä tarjouksessa, hain niitä pari pakettia ja tein pakastimeen isot satsit broilerinpyöryköitä valmiiksi 🙂
  Suosittelen opettelemaan!

  • Jonna kirjoitti:

   Oi vitsi, pakastamisen taito on munkin kyllä opeteltava! Mutta ensin pitää ehkä tyhjentää pakastinta että sinne ylipäänsä mitään mahtuisi 😀

 2. Erja kirjoitti:

  Moi! Täällä kanssa isojen ruokasatsien valmistus kerralla, osa jääkaappiin ja osa pakkaseen myöhempää varten. Kauppareissut yritetään myös suunnitella niin, että mahdollisimman harvalla keikalla viikossa selviäisi.

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä käydään myös perjantaisin isosti kaupassa, mutta ihan liian monta kertaa joudun viikon aikana käymään myös täydentämässä kaappeja. Ja senhän tietää miten siinä käy!

 3. Sanna kirjoitti:

  Viisi treeniä viikossa? Kauan teillä menee aika siihen, jos töitä tehdään se kahdeksan tuntia päivässä? Kunnioitettavaa että noin ahkeraa jaksaa treenailla jos kaikki on salilla tai muualla kuin kotona, kun on lapsi ja juuri tuota arjen muutakin touhua…. Jostainhan se aika aina tingitään, niin mistä tingitte?

  • Jonna kirjoitti:

   Mä menen aina suoraan töistä treeneihin ja olen viimeistään kuudelta kotona. Mies taas treenaa klo 19 jälkeen. Jompikumpi on siis koko ajan kotona pyörittämässä arkea ja touhuamassa tytön kanssa, mies omien töidensä jälkeen ja minä treenien jälkeen. Lapsen nukkumaan mentyä on sitten sitä yhteistäkin aikaa ja viikonloput sekä vähintään yksi arki-ilta ollaan molemmat kotona ja vietetään yhteistä aikaa. En koe, että mistään olisi pitänyt tinkiä. No, ehkä juuri siivouksesta mutta se mitä ei arkisin ehdio, hoidetaan viikonloppuna. Arjen, työn ja treenien pyörittäminen on meillä monen vuoden harjoittelun tulos eikä se ole yhtään niin vaikeaa kuin mitä kuulostaa. Tähän jos lisättäisiin pari muksua lisää niin alkaisi olemaan jo haasteita!

 4. Outi Karita kirjoitti:

  Tuo siivous setti kuulostaa oikein hyvältä idealta, samoin viikonloppu pyykkääminen.
  Meillä kans huono tapa siinä, että iltaisin jää kaikki iltapala-astiat ym. laittamatta…

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä on homma pelittänyt tosi hyvin ja vaikka jotain jää aina tekemättä niin sotkua on huomattavasti vähemmän kuin ennen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.