Hae
Palasia Arjestani

Miten meidän koti pysyy siistinä?

Miten meidän koti pysyy siistinä?

Miten meidän koti pysyy siistinä? Olen kirjoittanut täällä blogissa paljon kodin järjestelystä sekä siistinä pitämisestä. Meillä kodin siistinä pitäminen on nimittäin ollut jossain vaiheessa todellinen haaste. Moni on ihmetellyt miten kaksi aikuista ei saa pidettyä kotia kunnossa, kun perheessä on kuitenkin vain yksi lapsi. Joku kommentoi, että heillä on kolme lasta ja aina on kiiltävän puhdasta. Vessat siivotaan päivittäin, keittiön lattiat imuroidaan ja mopataan joka ilta eikä kodissa muutenkaan ole ylimääräisiä ajelehtivia asioita. Miten siis meillä oli aina niin sotkuista? Siihen on helppoa vastata: liikaa tavaraa ja kolme ihmistä, jotka eivät korjaa jälkiään eikä iltaisin jää juurikaan aikaa siivoamiseen.

Nyt ollaan kuitenkin edistytty asiassa todella paljon. Aikaisemmin kiukuttelin sotkusta täällä blogissa, mutta sitten totesin, että se on täysin turhaa. On käytävä keskustelu kotona ja niin tehtiin. Jaettiin kotityöt sen mukaan mitä kukakin on halukas tekemään. Miehelle pyykit ja tiskikone, mulle kodin yleinen järjestely ja pyykkien viikkaus kaappiin. Muut hoidetaan kimpassa. On paljon mukavempaa siivota ja järjestellä kotona, kun kaikki asiat eivät kaadu omille harteille. Tai no eiväthän ne kaatuneet aiemminkaan, mutta kuvittelin vain että niin on. Mulle oli todella tärkeää avata suuni ja keskustella asiat läpi. Olin kuvitellut ettei mies halua tehdä mitään kotona, mutta olin väärässä. Nyt kotityöt ovat jakautuneet tasaisesti ja aikaa jää muuhunkin kuin siivoamiseen.

Miten meidän koti pysyy siistinä?

Miten meidän koti pysyy siistinä?

Toinen erittäin tärkeä tekijä on ollut tavaroiden vähentäminen. Meiltä on lähtenyt todella paljon turhaa tavaraa kiertoon. Koska halusin tavarasta nopeasti eroon, kutsuin SPR:n hakemaan isot huonekalut ja kasan muuta meille tarpeetonta tavaraa pois. Meillä on vaatehuoneessa koko ajan laatikko, johon laitetaan tavarat, joita emme enää tarvitse. Kun laatikko on täysi, se kuskataan SPR:lle. Aiemmin yritin myydä kaiken, mutta nyt en ole enää jaksanut. Jos olen jotain laittanut myyntiin, olen säilyttänyt sitä meillä max 2 viikkoa, jonka jälkeen se on päätynyt lahjoituslaatikkoon. Haluan, että meillä on kotona vain sellaisia tavaroita, joita oikeasti käytetään ja että niillä tavaroilla on omat paikkansa. Olen alkanut ompelemaan nyt enemmän, joten meille on kertynyt kankaita ja muita ompeluvälineitä. Lisäksi paikkaansa etsii saumuri sekä ompelukone. Haaveilen uudesta kodista, jossa mulla olisi oma toimisto/ompeluhuone. Se jos mikä olisi mun unelmien täyttymys!

Niille jäljelle jääneille tavaroille täytyy kodissa olla selkeä paikka. Niinpä olen hankkinut eteiseen kenkätelinettä sekä koukkuja seinälle. Raivannut tilaa senkkien laatikoihin, jolloin ne oikeasti käytettävät asiat mahtuvat omalle paikalleen. Olen luopunut isoista kasoista lehtiä ja kirjoja, jolloin kirjahyllyyn mahtuvat sinne kuuluvat ja vielä lukemista odottavat kirjat. Olen vähentänyt vaatteita ja vienyt talvivaatteet varastoon. Kolunnut keittiön kaapit ja laatikot ja järjestellyt ne uuteen uskoon. Kun kaikille tavaroille on oma paikkansa, ja ne myös oikeille paikoille laitetaan, ei tasoille ja sohville kerry mitään ylimääräistä. Näin koti näyttää aina paljon siistimmältä. Tiskikone tyhjennetään heti kun astiat ovat kuivuneet, jotta sen voi täyttää saman tien. Kattilat ja paistinpannut tiskataan välittömästä käytön jälkeen. Tämä on ollut meillä nyt opettelun alla. Aiemmin kumpikaan meistä ei jaksanut tiskata pannuja käytön jälkeen ja ne lojottivat likaisina hellalla. Nyt on tämäkin asia opeteltu! Keittiö näyttää heti siistimmältä kun hellalla ei ole likaisia pannuja eikä tasoilla ylimääräistä kamaa. Siivoamiseenkin menee ylipäänsä vähemmän aikaa, kun joka nurkka ei tursua tavaraa.

Miten meidän koti pysyy siistinä?

Asia, joka edelleen aiheuttaa harmaita hiuksia, on tytön huone. Kun sen siivoaa, menee sekunti ja se on taas kuin ydinpommin jäljiltä! Onneksi pääsin hetki sitten Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssille, jossa käsiteltiin juuri tätä ongelmaa. En ole vielä päässyt kurssia ihan loppuun, koska tytön huoneesta uupui yksi siisteyttä helpottava tärkeä elementti: parvisänky. Kurssilla opin se etten voi omin päin alkaa tytön huonetta raivaamaan ja heittelemään hänen tavaroitaan pois. Vaikka joku pieni nöttönen meistä aikuisista tuntuisi kuinka tyhjänpäiväiseltä, se voi lapselle olla todella tärkeä ja rakas. Niinpä otettiin tytön kanssa yhteinen hetki ja käytiin kaikki hänen lelunsa ja tavaransa läpi. Aika paljon sieltä lähti turhaa ja käyttämättä jäänyttä tavaraa ja lelua kierrätykseen, mutta tällä kertaa ilman riitoja ja kauheaa taistelua. Mietittiin myös tytön kanssa yhdessä mitkä ovat hänen kaikista tärkeimmät lelunsa eli ne, jotka kannattaa pitää esillä koko ajan. Toisaalta taas mietittiin mitkä tavarat voi laittaa muovilaatikoissa kaappiin piiloon. Osa vietiin myös varastoon ja haetaan jossain vaiheessa takaisin. Kaikkia leluja ei todellakaan tarvitse pitää aina sisätiloissa tarjolla!

Siivoamista ja tavaroiden paikalleen laittamista harjoitellaan edelleen. Välillä se on vaikeaa ja välillä helppoa. Riitely, uhkailu ja lahjonta ei auta meillä pätkääkään, todettu on. Sen sijaan kauniisti pyytäminen ja yhdessä tekeminen saa hommaan vauhtia. Neiti on itsekin huomannut miten paljon mukavempaa on leikkiä siistissä huoneessa ja tavaratkin löytyvät sieltä helpommin kuin sotkun keskeltä. Illalla käydään koti läpi ja tavarat kuljetetaan omille paikoilleen. Vielä on paljon tehtävää ja opeteltavaa, mutta kyllä se tästä!

Voin kyllä lämpimästi suositella ammattijärjestäjä Ilana Aallon kurssia. Kurssin aikana on tullut esiin paljon asioita, joita en ole tullut ajatelleeksikaan. En paljasta näistä seikkoja sen enempää, sillä jokainen voi ne halutessaan opiskella kurssilla! Tsekkaa Ilanan sivut täältä ja tilaa maksuton Vinkkipankki itsellesi. Siinä on hyviä vinkkejä kodin järjestämiseen.

Juuri nyt on käynnissä Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssi, johon on mahdollisuus ilmoittautua. Lue lisää kurssista ja sen sisällöstä täältä. Kurssille voi ilmoittautua 26.6 asti! Minulta iso peukku tälle kurssille! Tulevaisuudessa en jää kyllä yksinäni tuskailemaan näiden asioiden kanssa, kun on ammattilaisia, joilta saa hyvät vinkit.

Oletko sinä käyttänyt koskaan ammattijärjestäjää apunasi? Mitkä on sun mielestä tärkeimmät seikat kodin siistinä pysymiseen?

Edellinen postaus: Viikon 23 ruokapäiväkirja – Lomaruokia

Lue myös:

Kuinka pitää koti siistinä – 6 vinkkiä

Kodin järjestäminen – Olohuone

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

 

 

4 kommenttia

 1. Charming Nails kirjoitti:

  Asun nyt sinkkukaksiossa ja vastaan porsasteluitteni siivoamisesta itse 😛 no ei tosi, siististi asun ja tykkään pitää asunnon siistinä. Tiskaan joka päivä kaikki käyttämäni astiat. Laitan kaikki tavarat aina paikoilleen ja pidän myös tavarat kaapeissa järjestyksessä. Kierrätän paljon eli vien Konttiin tai annan kavereille. Kanssani asustavat koira ja kaksi kissaa. Imuroida saa monta kertaa viikossa. Tapana ons iivota heti jos joku sotku tulee tai lattialla on hiekkaa/karvaa. Näin on mukavampi elellä ja olla 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä saan aina niin helposti pysymään kodin siistinä, jos olen yksin kotona. Ei siis kerrassaan mitään ongelmaa! Mutta sitten kun nämä kaksi muuta tulee kotiin niin…:D

 2. Hansu kirjoitti:

  Mä olen aika tiukkis kodin siisteyden suhteen, onneksi myös mieheni on ollut aina samaa lajia eikä yhtään tykkää jos paikat on sotkussa tai rempallaan, joten lasten kasvatuksessakin linja on yhteinen. Tavarat siivotaan paikalleen käytön jälkeen on varmaan se pääasiallinen keino, jolla taloa pidetään siistinä, mutta muutenkin meillä on noita samoja, joita jo mainitsit. Kummallakin on omat ns. vastuualueensa ja isot tiskit tiskataan koko lailla heti pois, paljon on säilytystilaa lisätty sekä tavaroita myös karsittu.

  Meidän tytöt on nyt 13- ja 10-vuotiaita ja kyllä mulla välillä tulee sellainen olo, että mitä apinoita noi oikein on 😀 . Kun vastahan mä eilen tän keittiön imuroin niin miten voi olla jo tällainen määrä muruja, lattialtako noi leipänsä syö tai miten tää tyttöjen vessan lavuaari on taas tässä kunnossa, täynnä hiuksia ja hammastahnakökköjä ja vesiväritahroja, eikö ne ikinä opi siivomaan jälkiään jne jne. Että vaan arviolta 8 vuotta olen jotain yksinkertaista asiaa heille opettanut ja välillä tuntuu kuin eivät olisi ikinä siitä kuulleetkaan. Mutta eiköhän se koske aika montaa asiaa lastenkasvatuksessa eikä vain siivousta 🙂 .

  Sellaisia pieniä huomioita on remonteissa tehty, että on ajateltu mihin lapset ylettää ja miten heidän on turvallista tehdä jotain. Esim. meillä on kaikki astiat keittiön laatikoissa alhaalla eikä suinkaan yläkaapeissa, jotta lastenkin on helpompi tyhjentää tiskikone. Lisäksi heillä on yläkerrassa, missä heidän omat huoneensa sijaitsevat, oma kevyempi imuri ja tavarat aika paljon säilytyslaatikoissa niin niitä on helppo siirrellä siivouksen tieltä. Näin se oman huoneen imurointikaan ei tunnu niin työläältä, kun ei tarvitse ensin raahata imuria rappusia pitkin eikä raivata isoa määrää tavaraa pois tieltä. Mies myös remppasi meille todella toimivan kodinhoitohuoneen, jossa on kaikki niin näppärästi käden ulottuvilla, ja toisaalta paljon tilaa esim. pyykinkuivaukselle, että sekin jo pitää paikkoja siistinä kun kaikelle on paikka olemassa. Tämä viimeisin muutos ei toki onnistu kovin helpolla edes omakotitaloissa, mutta tällainen siisteysintoilija on moisesta ihan innoissaan 😀 !

  • Jonna kirjoitti:

   Mä niin haaveilen kodista, jossa olisi kodinhoitohuone! Ollaan katseltu rivareita ja paritaloja meidän ympäristöstä ja osassa on khh ja osassa ei. Vois laittaa sen pihan lisäksi mun omalle listalle. Meillä on tyttö semmonen pyörremysky, että huh huh. Ehkä saan sen joskus opetettua ”sisäsiistiksi” 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *