Hae
Palasia Arjestani

Tuhlausvimma

20150430_173913-1

Kotona ollessa oon tottunut siihen, että koko ajan on tekemistä. En pääse tylsistymään missään vaiheessa eikä koskaan ole hetkeä etteikö olisi jotain puuhasteltavaa. Niin ihanaa kun täällä mökillä on vain olla niin mulla se kostautuu jossain vaiheessa rankalla kädellä. Mulle tulee kauhea tuhlausvimma! Kun mennään kaupoille niin ostelen lehtiä, vaikka edellisetkin on vielä lukematta. Ostelen kukkia pihalle vaikka mökin piha on jo niitä täynnä. Ostelen leivontatarvikkeita vaikka kukaan ei jaksa syödä kaikkea mitä haluaisin leipoa. Kirppispöytiä kiertelen hullunkiilto silmissä josko löytäisin jotain kivaa ostettavaa. Niin ja nettishoppailu. Siitä en viitsi edes puhua!

Shoppaan selkeästi aina kun mulla on tylsää. Tänään maksoin kaikki laskut kertaheitolla ja huomasin miten vähän rahaa oikeastaan on ylimääräiseen shoppailuun. Mun tarvitsee aina nähdä konkreettisti paljonko tilillä oikeasti on rahaa. Netissä shopatessa sitä helposti miettii, että palautan sit jos kamat ei ole mieluisia ja ainakin mä kerään ostoskoriin sellaistakin kamaa mitä en oikeasti tarvitsisi ollenkaan! Harvoin mitään kuitenkaan palautan ellei vaatteet ole vaikkapa pieniä.

20150430_173903-1

Koska olen viime aikoina oppinut säästämään niin mietin miten voisin tämän kuukauden aikana taas säästää kuluissa:

 • Panostan edelleen tarjouksiin, ostan sesongissa olevia vihanneksia ja hedelmiä ja teen isompia satseja ruokaa kerralla.
 • Teen eväät töihin. Take away-safkat tulee todella kalliiksi!
 • Laitetaan mun pyörä vihdoin ja viimein kuntoon niin säästän seutuliput hinnan, joka pääkaupunkiseudulla on melkein 100e/kk!
 • Kulutan vähemmän sähköä ja vettä eli valot ja tv pois päältä aina kun mahdollista. Suihkussa ei lutrata turhaan.
 • Kaikki hankinnat mietitään tarkkaan, etsitään hyvät tarjoukset tai parhaassa tapauksessa unohdan koko jutun.
 • Myyn edelleen käyttämätöntä kamaa pois periaatteella jos jotain uutta tulee taloon niin vanhaa lähtee pois.
 • Lopetan lehtitilauksia ja luen lehtiä vaikka kirjastossa tai ostan halvempia irtonumeroita.
 • Kun shoppausvimma iskee niin mietin omia säästämistavoitteita ja toivon mukaan ymmärrän etten mitään uutta tarvitse!

Mua ärsyttää suunnattomasti oma holtiton rahankäyttö välillä. Suurimmaksi osaksi olen kyllä varsin säästäväinen ja pieni shoppailu silloin tällöin on ihan ok, mutta turhaa shoppaamista yritän välttää. Haluan päästä kesän aikana pari kertaa ulkomaille ja senkin takia on pakko yrittää olla säästeliäämpi!

Tuleeko teille koskaan kauheaa tuhlausvimmaa? Olisiko jakaa muita hyviä arjen säästövinkkejä? Mä yritän pitää täällä nyt kukkaronnyörit tiukemmalla ja miettiä tarvitsenko todella kaikkea kamaa mitä parin päivän aikana olen tilaillut… Mielessä on monta DIY-ideaa kotiin, jotka voin toteuttaa todella pienellä budjetilla ja jo kotona olemassa olevilla materiaaleilla!

15 kommenttia

 1. Heidi kirjoitti:

  Minulla on jatkuva ”tuhlausvimma”. Aina löytyisi ihania ostettavia itselle, miehelle, kotiin, sukulaisille, lahjaksi…
  Paljon olen ostannut, mutta ikinä en mitään tarpeetonta! Nimittäin just sillä ostohetkellä kyseinen juttu on ollut ehdottoman tärkeä ja pakko saada. Siis tarpeellinen 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, sillä hetkellä se tavara/asia kyllä tuntuukin maailman ttärkeimmältä munkin jälkeenpäin saattaa mieli muuttua 😀

 2. Erja kirjoitti:

  Tosi järkevä säästölista ja hyviä vinkkejä muillekin! Mulla ostointo tuntuu liittyvän usein siihen, että kaipaan vaan jotain piristystä tai muutosta. Tähän sopii kuitenkin muutkin keinot kuin uuden ostaminen. Esim. vanhojen vaatteiden ja asusteiden yhdistely uudella tavalla, kodin sisustuksen järjestely uudelleen, uusi ruokaresepti jne. Lisäksi on hyvä onnitella itseään silloin, kun saa jotain säästiin ja seurata niiden säästöjen kehitystä. Tosi tuttuja tunteita joka tapauksessa!

  • Jonna kirjoitti:

   Noita jo olemassa olevia juttuja pitäiskin hyödyntää useammin! Olevinaan on aina pakko saada nimenomaan uutta ja sillon noi seikat unohtuu täysin. Ja silloinhan sitä rahaa taas palaa… Täytyy laittaa korvan taakse sun hyvät vinkit!

 3. Rkorppu kirjoitti:

  Mikä on Tage away? Take awayn tiedän mutta tuota ensimmäistä versiota en.

  • Jonna kirjoitti:

   Voisko olla ihan sama asia tabletin automaattisyötöllä varustettuna? Korjaan…

 4. Eikku kirjoitti:

  Mun paras säästövinkki on kirjata johonkin exceliin ylös kaikki mitä ostaa, heti kun ne ostaa. Ja siinä summa alla, joka näyttää, miten paljon rahaa on mennyt. Ainakin itselleni iskee nopeasti kitupiikki-vaihde päälle, ja laitan itselleni jonkun tietyn tavoitteen, että viikossa saa mennä enintään x euroa rahaa. Saan siitä kicksejä, kun alitan tavoitteen :D.

  • Jonna kirjoitti:

   Jaaha, sitten pitäis vaan saada excel koneelle! Tai tabletille 🙂 Toi on kyllä hyvä keino pysyä kärryillä kuinka paljon on käyttänyt rahaa kuukaudessa. Mulla se kitupiikkivaihe iskee heti kun on maksanut kaikki laskut 😀 About heti kuun alussa siis!

 5. Tuikku kirjoitti:

  Varsinkin kun rahat on loppu, toi nettishoppailu tiliin on vähän turhan helppoa. Tavallaan ei ole rahaa mutta pystyt kuitenkin tekemään vaikka satojen eurojen ostokset. Mulle kävi juuri niin ja ostin jotain mattoja ym netistä. Maksoin niitä laskuja ikuisuuden.. Sitten päätin että en tilaa enää yhtään mitään netistä ellen pysty heti maksamaan sitä nettipankin kautta. Ja vaatteet ja kengät ostan kaupasta jossa niitä voi sovittaa. Näin ei kerry kaappeihin sellasia semihyviä vaatteita jotka ei olekaan ihan sitä mitä ajatteli, muttei kuitenkaan tule palautettua. Aina kannattaa miettiä että miten pärjään ilman tätä tuotetta? Yleensä ihan hyvin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, tuokin on koettu. Niiden tilien pois maksamiseen menee oikeasti ikuisuus. Mulla on edelleenkin pariin paikkaan tili, mutta ostan nykyään aina laskulla tai maksan suoraan verkkopankista jos mahdollista. Noiden tilien korkoihin uppoaa helposti sievoinen summa ja sitä ei tajuakaan siinä kuukausittain lyhennyksiä maksaessa. Tästä aiheestahan voisi kirjoittaa kokonaisen postauksen jossain vaiheessa, kiitos ideasta 😉

 6. Outi Karita kirjoitti:

  Kroonisesta tuhlausvimmasta kärsitään 😀
  Vinkki, käytä vain käteistä kaupassa ja pistä kolikot säästöpossuun 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Itse asiassa tohonkin olen siirtymässä enemmän ja enemmän. Paitsi että ne kolikot menee aina tytön possuun, joka alkaa olla jo täynnä 😉

 7. HS kirjoitti:

  Hyvä aihe! Tämä sinun blogi on loistava. Tässä mun omat säästövinkit joita itse toteutan elämässä:

  – aloitin syyskuussa vuosi ilman uusia vaatteita -kampanjan. Kolme poikkeusta sallitaan (näistä oljenkorsista olen käyttänyt kaksi), ja itselleni oon sallinut uusien kenkien osto-oikeuden kun mulla on tule-sairaus. Kamppis on ollut todella silmiä avaava! Olen myös todennut, että ihminen todella selviää vähällä kun asennoituu. Kirppiksiltä löytyy kaikkea hyvää, uusiakin vaatteita laput kiinni. Kirppispdtoksetkin punnitsen huolella. Oikeasti tällainen rajumpi irtiotto kannattaa kokeilla.
  – en tilaa netistä. Heräteostosten riski on nolla. Haluan aina sovittaa mitä ostan.
  – en osta mitään velaksi tai osamaksulla.
  – ostan laatua. Tarkistan lapuista materiaalit ja ostan vain laadukkaaksi tietämiäni koneita. Näissä en juokse niinkään tarjousten perässä.
  – en tee heräteostoksia. Usein jätän tavaran kauppaan ja ajattelen että jos huomenna vielä haluan, se kyllä on siellä.
  – rakastan kasveja, mutta viherkasveista ja omista idättämistä on enemmän iloa kuin kaupasta ostetuista leikkokukista.
  – rahankäytössä panostan palveluihin ja elämyksiin.

  • Jonna kirjoitti:

   Ai hitsi sulla onkin tosi hyviä periaatteita ja vinkkejä! Täytyy nyt itekin ihan tosissaan alkaa säästämään jos meinaan päästä Turkkiin lomalla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *