Hae
Palasia Arjestani

Leipää padassa eli pataleipää!

Vaikka leivon aika paljon niin leipiä en ole kauheasti tähän mennessä vielä tehnyt, ainakaan ihan normaalia leipää. Nyt olen vakaasti päättänyt ottaa tämänkin areenan haltuun ja alkaa tekemään enemmän itse leipiä ja sämpylöitä. Pataleipää maistoin ensimmäistä kertaa siskoni tekemänä viime jouluna. Siitä asti mun on pitänyt itsekin sitä kokeilla, mutta jostain syystä en vaan ole saanut aikaiseksi. Viime viikonloppuna otin itseäni niskasta kiinni ja laitoin taikinan tulille. Kun maistoin ensimmäistä palaa niin ihmettelin miksi ostan aina leivät valmiina enkä tee itse? Osaan selkeästikin tehdä myös leipää ja tuleehan itse tehty aina halevemmaksi kuin ostettu. Sitä paitsi omatekemä on aina parempaa kuin jonkun muun tekemä 😉 Perun sanani. Sisko tekee paljon parempia kakkuja ja leipiä kuin minä!

20150419_123810

Pataleipä on suunnattoman helppoa tehdä, mutta ajallisesti prosessi on pitkä sillä taikinaa kohotetaan liianan alla 12-18h. Itse taikinan teko ei vie aikaa juuri ollenkaan, mutta hätäsemmille tuo kohotusaika voi olla turhan pitkä 😀 Kannattaa tehdä taikina illalla ja paistaa aamulla. Hyvä keino saada tuoretta leipää aamiaispöytään 🙂

Mun siskon pataleipä

 • 7 dl jauhoja (itse käytin 4 dl sämpyläjauhoja + 3 dl vehnäjauhoja)
 • 2 tl suolaa
 • 1 tl kuivahiivaa
 • n. 4 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa sekaisin. Lisää vesi ja sekoita kunnolla. Taikina saa jäädä vähän löysäksi. Laita kulhon päälle kansi tai elmukelmua ja anna muhia seuraavat 12-18h.

Jauhota pöytä ja kaada taikina pöydälle. Ripottele jauhoja taikinan päälle, mutta älä vaivaa ollenkaan. Laita liina taikinamöykyn päälle ja anna levätä n. 30 minuuttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja laita pata uuniin. Kun uuni on valmis ota kuuma pata uunista ja lötkäytä taikina pataan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita kansi päälle ja uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois padan päältä ja anna paistua vielä 15 minuuttia.

Tarjoile lämpöisenä (luomu)voin kera 🙂

Vinkki: pataleipään voit käyttää melkeinpä mitä jauhoja tahansa! Kätevä tapa käyttää kaikkien jauhopussien jämät 😉

2 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Tätä on pakko koittaa.. onnistuukohan ihan lasipadassa/ vuoassa. 😀 Tuore leipä on vaan niin <3

  • Jonna kirjoitti:

   Tää onkin helppo ja hyvä resepti! Jos lasivuoka on uunin kestävä niin sopii hyvin. Älä kuitenkaan mihinkään jättivuokaan laita 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.