Hae
Palasia Arjestani

Pahimmat talousmokani

pahimmat talousmokani

Kuva: Pixabay.

Nuorena olin todellinen huithapeli rahan kanssa. Opiskelijana rahaa ei juuri ollut ylimääräisiin asioihin ja lukioiässä olin koko ajan aivan persaukinen. Silloinen poikaystävä maksoi suurimman osan meidän asumisesta, koska minulla ei ollut tuloja asumis- ja opintotukea lukuunottamatta ollenkaan. Välillä olen miettinyt, että jos voittaisin lotossa, maksaisin kaiken hänelle korkojen kera takaisin. Lottovoittoa siis odotellessa…Koska rahaa ei ollut, hassasin suurimman osan opintolainastakin kaikkeen turhaan ja niitä makselen vielä tänäkin päivänä takaisin. Sain tosin juuri yhden opintolainoistani maksettua kokonaan pois, wuhuu!

Kun aloitin koulun TeKussa ja muutin suuremmalle paikkakunnalla, sain töitä opiskeluiden ohelle. Sain silloinkin juuri ja juuri maksettua asumisen, ruuat ja rahaa jäi vähän ylimääräistäkin. Nekin ylimääräiset taisivat mennä baariin ja vaatteisiin. Tuskin mihinkään järkevään. Koulu vaihtui jossain vaiheessa, mutta elämänmeno jatkui samanlaisena. Minulla oli lukuisi eri vaatefirmojen tilejä, joista pystyin maksamaan vain minimisummaa takaisin. Pikavippeihin en onneksi koskaan lähtenyt, mutta näin vierestä miten monet muut ottivat niitä ja joutuivat pulaankin niiden vuoksi. Nuorena sitä oli niin huoleton. Koko elämä edessä ja kaikesta selvisi aina. Tavalla tai toisella. Mun käyttäytyminen rahan kanssa alkoi muuttua oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun aloin seurustelemaan nykyisen mieheni kanssa. Hän oli todella järkevä rahan käyttäjä ja oli aina perillä kaikista menoista ja tuloista. Itse taas en halunnut edes tietää paljonko tilillä oli rahaa. Ainahan pystyi käyttämään masteria!

Mun pahimmat talousmokani on olleet opintolainan hassaaminen turhuuksiin, vaatetileille ostaminen sekä masterin käyttäminen ihan jonninjoutaviin asioihin. Tein myös paljon töitä piittaamatta opintotuen rajoista, joten jossain vaiheessa jouduin makselemaan opintotukia takaisin melkein 2000 euroa. Ei naurattanut ei. No, joskus ihmisen täytyy oppia kantapään kautta ja minä totisesti olen oppinut. Ehkä juuri näiden mokien vuoksi olen nykyään niin kiinnostunut rahasta ja säästämisestä. Haluan, että minulla on koko ajan olemassa puskurirahasto, jos tiukka paikka tulee. En halua ostaa luotolla tai osamaksulla (ellei ole koroton). Ylpeä sen sijaan olen kaikesta tästä minkä olen oppinut, ja varsinkin siitä että perustin ensimmäisen rahastoni vuonna 2008. Ehkä osaan omalle lapselleni opettaa järkevämpää rahankäyttöä omien töppäilyjeni ansiosta!

Mikä on sun pahin talousmokasi?

2 kommenttia

  1. Nimetön kirjoitti:

    Ylipäätään iso moka on ollut sellainen kädestä suuhun -eläminen, vaikka sivuun olisi rahaa saanutkin. Yllättävän moni käyttää palkkansa aina viimeistä senttiä myöten ennen seuraavaa palkkapäivää ja tämä oli itselleni ainakin jokakuinen stressin aihe – sitä aina toivoi ettei loppukuusta tullut minkäänlaisia yllätyslaskuja, koska niitä ei olisi pystynyt järkevästi hoitamaan. Kun aloin keräämään vararahastoa niin samaan aikaan jatkuva stressi rahasta lakkasi. Ei haittaa vaikka tulisi puhelinlasku, öljylasku tai pitäisi ostaa uusi kodinkone loppukuusta, tarpeeksi suuren vararahaston ansiosta kaikki em. kulut ovat maksettavissa siltä istumalta.

    Suosittelen jokaiselle edes pientä hätävaratiliä. Parilla satasella pääsee jo alkuun ja kun koossa on muutama tonni, ei tarvitse ihan kauheasti huolehtia jos jotain pientä tai vähän isompaakin sattuu. Ainakin itselle se on ollut suuri stressinpoistaja.

    • Jonna kirjoitti:

      Tunnistan tästä vanhan itseni! Jos rahaa vielä oli jäljellä kuun lopussa, se oli pakko tuhlata! Säästäminen oli ihan tuntematon käsite. Nykyään taas yritän elää suhteellisen vähällä, että rahaa nimenomaan jäisi säästöön. Välillä harmittaa, jos loppukuusta on tulossa isoja menoeriä. Tässä kuussa täytyy huoltaa kaksi pyörää, joten niihin uppoaa kivasti rahaa. Toisaalta, huoltojen ansiosta pääsen ajamaan pyörällä töihin ja säästän bussirahat. Pidemmässä juoksussa siis isompi säästö 🙂 Olisihan se kiva, jos hätävaratiliin ei tarvitsisi koskea, mutta luulenpä että tässä kuussa on muutama kymppi sieltä lainattava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *