Hae
Palasia Arjestani

Välillä tuntuu etten kykene tähän ruokavalioon

*Sisältää mainoslinkkejä

välillä tuntuu etten kykene tähän ruokavalioon

Välillä tuntuu etten kykene tähän ruokavalioon. Kaikki hehkuttaa miten ketolla on niin ihanaa ja energistä ja kroppa hoikistuu silmissä. No joo, on energisiä päiviä ja sitten näitä *ittusaatana -päiviä niin kuin tänään. Päiviä, jolloin mikään ei kulje ja kaikki vain ärsyttää. Tänään on ollut päivä, jolloin tuntuu etten kykene tähän ruokavalioon. Himoitsen appiukon vadelmamunkkeja, tytön ruisleipää ja pussillista omenoita. Mietin mielessäni, että miksi!? Mutta tiedättekö mitä? Aion taistella. Aion ottaa selville, onko keto niin mahtavaa kuin minulle on kerrottu. Aion ottaa selvää, pääsisinkö jatkuvasta väsymyksestä eroon vain ruokavaliotani muuttamalla.

Eilen oli toinen päivä jolloin teki mieli heittää hanskat tiskiin. Suussa maistui koko päivän kauhea metalli, janotti enkä saanut päivän kaloreita ja rasvoja täyteen millään. Ei vain ollut nälkä ja kaikki rasvapitoinen vain ällötti. Niinpä söin sen mitä pystyin ja kykenin. En halua ajatella, että keto on vain ruokavalio, jota ”on pakko noudattaa”. Teen tätä kuitenkin vapaaehtoisesti ja hyvästä syystä. Olen lueskellut aiheesta paljon ja seuraan keskusteluryhmiä. Tuntuu, että ryhmissä esiintyy sellaista ehdottomuutta, johon en itse kykene millään. Mietinkin, että tuollainenko minun pitää olla, että homma onnistuu? Ehkä siinä yksi syy miksi on tehnyt mieli heittää hanskat tiskiin. Moni noissa ryhmissä on sanonut, että ei ketolla tarvitse herkutella tai tehdä mitään ketoherkkuja, koska elimistö ei kaipaa sellaista. Ei ehkä elimistö, mutta minun pääni kaipaa kyllä! Sitä paitsi rakastan leipomista yli kaiken, sanoi siitä kuka mitä tahansa. Mulle ei ole herkkua syödä parsakaalia ja kanaa ja ottaa ryyppy öljypullosta. Kyllä sen pitää olla jotain hyvää, kuten ketojuustokakku, jota tein lauantaina, nam 🙂

Vain sinä itse tiedät parhaiten

Jokainen meistä voi toteuttaa tätä ruokavaliota niin kuin haluaa. En voi sietää joidenkin ihmisten asennetta, että he tietävät kaikesta kaiken ja sitten ollaan kärkkäänä neuvomassa muita. Ei ymmärretä, että meitä ihmisiä on erilaisia ja kaipaamme erilaisia asioita. Jos sulle tulee näistä keskusteluryhmistä tunne, että olet jotenkin muita huonompi ihminen, niin kannattaa tehdä niin kuin minä: pysyä hetki poissa niistä. Varsinkin, jos ne tuntuvat enemmän lannistavan kuin kannustavan tavoitteessa. Olen aina ollut melko kärsimätön asioiden suhteen ja haluaisin kaikki tulokset heti nyt. Vaikka en tee tätä painonpudotuksen vuoksi, ihmettelen miksi muilla paino tippuu helposti, mutta mulla se ei ole tippunut alun nesteiden poistumisen jälkeen ollenkaan. Toisaalta, tässä on vasta 1,5 viikkoa takana. Niin kuin sanoin: malttamaton.

Kun näitä luovuttamishetkiä on tullut, olen lueskellut paljon meidän valmennuksen ohjeita ja oman fb-ryhmän juttuja. Olen huomannut, että lähes kaikki ovat käyneet nämä samat tunnetilat ja kompastuskivet läpi. Se on todella lohduttavaa. Vielä kun oppisin vihreitä kasviksia syömään riittävästi, niin olisin enemmän kuin tyytyväinen. Aamupaloihin sain jo mielettömän paljon vinkkejä ryhmästä, joten ehkä mun ei tarvitse lopun elämääni syödä pelkkiä munia 😀 Toivottavasti nämäkin asiat tulee opittua jossain vaiheessa ja saan naureskella tämän hetkisille painikoinneille ja olotiloille. Tänään on ollut tällainen päivä ja huomenna varmasti toisenlainen (toivottavasti).

Vaikka välillä tuntuu etten kykene tähän ruokavalioon, niin en aio heittää hanskoja vielä tiskiin. En tiedä miksi tästä aiheesta edes kirjoitin. Ehkä piti vain purkaa omaa mieltään ja sanoa, että tällaisiakin hetkiä voi tulla. Silloin pitää vain puskea eteenpäin ja odottaa parempia aikoja!

Edellinen postaus: Koukussa kännykkäpeliin

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

8 kommenttia

 1. Kati kirjoitti:

  Moi!

  Kiva kun kirjoitit, itse en ole tuossa ryhmässä eli itsekseni tätä vedän. Mulla ei paino ole pudonnut yhtään, vaan olen ennätyslukemissa. En tiedä mikä mättää, mutta ei hirveesti motivoi.

  • Jonna kirjoitti:

   Moi, oletko träkännyt ruokia mihinkään? Toiset vetävät mututuntumalla ja onnistuvat siinä hienosti ja toisten (kuten minun) täytyy ensin träkätä ruuat hetken aikaa, että pääsee perille missä mennään. Todennäköisesti syöt edelleen liikaa hiilaria ja siihe yhdistettynä paljon rasvaa –> paino nousee. En toki voi olla varma, mutta alussa pitäisi nesteiden lähteä muutamassa päivässä, joka laskee painoa jo useamman kilon 🙂

 2. Sari kirjoitti:

  MIelenkiintoista 🙂 Mietin miksi koet että sun pitäisi väkisin ’saada kalorit ja rasvat täyteen’? Mun ymmärtääkseni osa keton ideaa on se että syödään ns. luontaisesti silloin kun on nälkä (aidosti) , koska keto resetoi ruokahalua palauttaen sen siihen missä sen kuuluu olla. Keho ottaa tehokkaamin energiaa omista rasvavarastoista jolloin ulkopuolisen energian tarve luonnollisesti vähenee. Ei ole ihmiselle (eikä muullekaan eliölle) luontaista syödä kellojen/makrojen/kaloreiden sanelemana- se on kulttuurin tuotosta. Musta on fiksumpaa syödä kehon tuntemusten mukaan, ei kukaan siihen kuole vaikka olisi useampia tunteja syömättä vaikka niin on opetettu, pitkälti ruokateollisuuden ja mainonnan taholta.

  Itse noudatan oletuksena vähähiilarista, ja huomaan heti hiilareita syödessä että se kasvattaa nälkää aivan tajuttomasti ja saisi olla koko ajan syömässä! En silti usko että on mitään absoluuttista ruokavaliota joka sopii kaikille, kokeilemalla se selviää.

  • Jonna kirjoitti:

   No jo pidemmän päälle syö liian vähän, esim. 1400 kaloria, niin ei se hyvää aineenvaihdunnalle tee. Eli vaikka ketolla söisi vain silloin kun on nälkä, on päivän kalorit saatava täyteen. Monet syö vain kaksi kertaa päivässä, mutta silloin täytyy päivän kalorit ahtaa kahdelle aterialle. Jos treenaa paljon ja syö silti vain 1400 kaloria, jossain vaiheessa tulee ongelmia, vaikka kuinka olisi ketolla. Näin minulle ainakin on opetettu. Ketoosia on vaikeaa ylipäänsä saada käyntiin kunnolla (ja saavuttaa adaptointia), jos syö liian vähän. Silloin ei rasvaakaan voi ruokavaliossa voi olla riittävästi. Esim. mun päivittäinen rasvamäärä on tällä hetkellä n. 160g/vrk Jatkossa ketoosin ylläpitämiseenkin tarvitaan aika paljon rasvaa, jotta kroppa ylipäänsä pystyy käyttämään hiilarivarastojen sijaan rasvaa energianlähteenä. Jos se ei saa riittävästi rasvaa, mistä polttoaine sitten otetaan?

   Huomaan itse heti seuraavan päivän olossa, jos ole syönyt liian vähän. Pari päivää menin mututuntumalla ja söin aivan liian vähän. Tästä seurasi juurikin nuo eilisen olotilat, kun energiatasot on alhaalla ja mieli matalalla. Eilen taas söin minulle asetettujen makrojen mukaan ja heti aamusta olotila oli mitä mainioin! Toki nämäkin on yksilöllisiä asioita 😉

   Täytyy tästä asiasta vielä kysäistä Keto kickstartin valmentajilta, että koskee tämä träkkääminen vain alkua ja kun keto käynnistyy kunnolla, niin vasta sitten voi alkaa syömään nälän mukaisesti eikä haittaa, vaikka kalorit jäisivät alhaisemmiksi! Kaiken järjen mukaan silloin joku ravintoaine jää liian alhaiseksi…

 3. Sari kirjoitti:

  Moi, ketoosi kyllä pysyy yllä kunhan kehossa on rasvaa- siihen ei tarvita lisättyä/syötyä rasvaa. Eli vaikka et söisi mitään, rasvaa käytetään polttoaineeksi jos sitä kehossa on. Dietdoctor on tosi hyvä sivusto jossa selkeästi tietoa, kannattaa lueskella 🙂

  https://www.dietdoctor.com/low-carb/ketosis

  https://www.dietdoctor.com/rule-much-fat-one-eat

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyypä lukaista läpi! Kuulostaa kyllä hullulta, mutta kaikkihan tässä maailmassa on mahdollista. Luulisi, että proteiinimäärä ja hiilarit täytyy kuitenkin edelleen saada.

 4. Jatta kirjoitti:

  Moi
  Olen pitkään seurannut sua instassa ja lukenut blogiasi. Tykkään todella paljon tavastasi pähkäillä asioita ja puhua asioista niin kuin ne ovat, turhia kaunistelematta.
  Olen itse ollut nyt ketodietillä 6vkoa ja tykännyt, mutta näin pienillä energiamäärillä en voi jatkaa pitkään. Kuten sanoit tuossa aiemmassa viestissä, että kyllä keho tarttee tarpeeksi energiaa toimiakseen kunnolla. Olen miettiny liittymistä tuohon ketokickstartiin… Oletko saanut sieltä hyviä vinkkejä, vaikka tiedätkin jo etukäteen paljon ruoan energiamääristä, makroista ym.? Itse en niistä juurikaan ymmärrä mitään…joten kysymykseni kuuluukin, että saako tällainen tavallinen talliainen tuosta kickstartista mitään irti…Neuvotaanko siellä oikeasti, miten koostaa treenipäivälle/arkipäivälle sopivassa määrin hiilarit, protskut ja rasvat vai jaetaanko vain suuntaa-antavia vinkkejä ja reseptejä? Tahtoisin kovasti oppia itse laskemaan määriä ja oppia tunnistamaan, mitä kroppa vaatii.
  Kivaa kesää 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Moi,

   mä en ole itsekään vielä ihan kaikkea matskua saanut käytyä läpi! Sitä on niin mahdottoman paljon. Kannattaa laskea omat makrot ketogeeninenruokavalio.fi -sivustolla. Sen mukaan lähdin itse asiaa toteuttamaan ennen kuin liityin keto kickstarttiin. Kickstartissa on todella paljon asiaa elekrolyyteistä ja ketolle sopivasta ravinnosta ylipäänsä ja kaikista parasta on ollut meidän oma fb-ryhmä, jossa saa vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen (myös valmennuksen vetäjiltä) sekä todella hyviä vinkkejä ruokiin 🙂

   Ensimmäiset 4 viikkoa täytyy vetää alle 20g hiilareilla per päivä, mutta sen jälkeen voi alkaa kokeilemaan omia hiilarirajoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *