Hae
Palasia Arjestani

Yrtti-parmesaanileipä

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Tänä vuonna sain kuin sainkin leivottua jotain hieman erilaista. Aiempina vuosina olen suunnitellut kyllä tekeväni yhtä sun toista, mutta toteutus on jäänyt uupumaan. Pähkäilin pitkään juustokakun ja leivän välillä ja koska jouluna syödään muutenkin paljon makeaa niin päädyin yrtti-parmesaanileipään. Leivästä olisi pitänyt tulla joulun teemaan sopivasti kuusen muotoinen, mutta omani muistutti lähinnä lentoon lähtevää ameebaa. Maku kyllä oli oikein mainio ja leipä on parin päivän jälkeenkin todella hyvää, mikrossa käytettynä vieläkin parempaa! Reseptin löysin Kodin kuvalehdestä.

Yrtti-parmesaanileipä

Taikina

 • 2,5 dl vettä
 • 25g tuorehiivaa
 • 2 dl raastettua parmesaania
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 tl suolaa
 • 2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 3/4 dl oliiviöljyä

Täyte

 • 1 ruukku basilikaa
 • 1 ruukku lehtipersiljaa
 • 1 dl oliiviöljyä
 • 1/2 tl suolaa
 • ripaus mustapippuria myllystä
 • 0,5 dl pinjansiemeniä

Murenna ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita nesteeseen hienoksi raastettu parmesaani, hunaja ja suola. Lisää spelttijauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Valmista täyte. Hienonna yrtit ja sekoita ne oliiviöljyyn. Lisää suola ja pippuri.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 30 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Levitä levyn toiselle puolelle yrttiöljy ja ripottele öljyn pinnalle pinjansiemenet. Käännä levy kaksinkerroin kulmittain. Nosta kolmionmuotoinen leipä leivinpaperin päälle.

Leikkaa kolmion pitkille sivuille suikaleita saksilla. Kierrä suikaleet spiraaleiksi ja venyttele niitä kuusen muotoon. Anna leivän kohota peitettynä noin 20 minuuttia. Kuumenna uuni 200 aseeseen. Paista leipää uunin alatasolla 25-30 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat kauniin kullanruskeat.

Processed with VSCO with a6 preset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.