Hae
Palasia Arjestani

Budjetti tuo esiin talouden sudenkuopat

Budjetti tuo esiin talouden sudenkuopat

Aloin virallisesti noudattamaan budjettia tämän kuun alussa ja jo nyt olen huomannut, että budjetti tuo esiin talouden sudenkuopat. Budjetointi on todella mielenkiintoinen tapa tarkastella omaa taloutta raadollisen rehellisesti. Budjettia on turha laatia, jos yrittää huijata itseään tavalla tai toisella, jättää ostoksia merkkaamatta tai siirtää niitä muihin budjetin lokeroihin. Oman kulutuksen seuraaminen on todella hauskaa, mutta välillä myös erittäin raivostuttavaa. Jo tässä lyhyessä ajassa olen oppinut itsestäni ja omasta rahankäytöstäni paljon. Olen myös huomannut, että nyt mietin ostoksiani tarkemmin, koska tiedän ettei rahaa voi käyttää ihan holtittomasti miten haluaa.

Miten budjetoin?

Vähän ennen syyskuun alkua tein google sheetsin avulla karkean budjetin, jonne loin omat sarakkeet asumiselle, ruokamenoille, laskuille, eläimille, opiskeluun, säästöihin jne. Kirjasin ylös summat, jotka tiesin tai oletin riittävän näihin menoihin kuukauden aikana. Ylimmässä sarakkeessa on tulot ja alimmassa tuloista miinustetut menot. Olen luonut lisää sarakkeita sitä mukaa, kun on tullut mieleen jotain uusia kategorioita. Yksi uusista on ”muut”, johon kirjaan kaikki ne asiat, jotka eivät sovi muihin lokeroihin, kuten lapsen tilille siirretyn viikorahan ja kaverisynttäreiden lahjat ym. Tälle kategorialle en osannut vielä alkukuusta budjetoida mitään summaa, mutta ensi kuussa jo osaan. Uskon, että minulle täydellisen budjetin suunnitteleminen kestää muutaman kuukauden.

Budjetti tuo esiin talouden sudenkuopat

Budjetin lähtötilanne.

Budjetti tuo esiin talouden sudenkuopat

Budjetin tilanne 12.9.2020

Miksi budjetoida?

Miksi sitten pitäisi budjetoida? Sen lisäksi, että budjetti tuo esiin talouden sudenkuopat, tiedät missä menet rahojesi kanssa koko ajan. Aikaisemmin jouduin vain arvuuttelemaan mihin kaikkeen rahat riittävät kuukauden aikana ja joskus yllätys oli aika ikävä loppu kuusta. Nyt tiedän tasan tarkkaan paljonko minulla on mihinkin asiaan varaa eikä rahasta tarvitse huolehtia koko ajan. Ehkä kaikista parasta on kuitenkin se, että voin heti kuun alussa siirtää ison ja muhkean summan säästöön! Aikaisemmin minulla on mennyt kuun alussa 150e rahastoon ja kuukauden lopussa olen laittanut lisää, jos jotain on ollut vielä jäljellä. Tässä kuussa olen laittanut jo 200 euroa extraa säästöön, sillä laitoin summan heti budjettiini. Jos loppu kuusta on vielä ylimääräistä tilillä, siirrän nekin säästöön.

Onko sinulla budjetti? Mikä olisi paras neuvosi budjetin laatimiseen?

Lue myös:

Viikon 31 tulot & menot

Toukokuun 2020 tulot ja menot

Tiedätkö mikä on säästöasteesi?

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

6 kommenttia

 1. Jonna kirjoitti:

  Onko sinun ja tyttösi ruokabudjetti yht 250e? Hienosti kyllä osaat valita ja budjetoida kaupassa! Omat ruokakuluni ovat väh 400e kk ollut jo vuosia (ei sisällä työpaikkalounasta/ulkona syömistä), vaikka en osta juuri eineksiä, suunnittelen etukäteen ostokset, ostan alelaputettuja ja paljon vihanneksia (juuri hintaan katsomatta). Toisaalta en ole valmis tinkimään ruokaostoksistani säästääkseni, joten eipä ihme, kun rahaa menee ?

  • Jonna kirjoitti:

   Tuo 250e oli vain heitto jota lähden nyt fiksaamaan. Välillä ollaan selvitty halvemmallakin, mutta nyt on ollut punalaputettuja tosi huonosti ? Tuo summa tosiaan sisältää myös raflat ja ollaan aika paljon käyty ulkona tässä kuussa jo syömässä ja sen huomaa ?

 2. Lukija vaan kirjoitti:

  En oo vakkarilukija, mut muistelen et miehesi joskus olet maininnut.. nyt tyttösi ja sinun ruokakulut pelkästään listassa, miksi ei koko perheen ? ja anteeksi tämä uteluni, ei siis mikään parisuhdestatus-kysely, vaan pisti silmiin ??

  • Jonna kirjoitti:

   Moi, meillä on omat tilit ja omat rahat, niin siksi teen budjetin vain itselleni. Meillä menee ruokakulut aika lailla puoliksi joka tapauksessa, samoin asumiskulut ?

 3. Kata kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus! 🙂 Näin opiskelijana kiinnostaa kovasti, voisin itsekin ottaa tästä koppia ja tehdä oman budjetin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Ehdottomasti kannattaa! On taas yksi huoli vähemmän kun tietää koko ajan missä mennään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *