Hae
Palasia Arjestani

Olkapääleikkauksessa – miten kannattaa varautua?

Processed with VSCO with c1 preset

Mun olkapäästä repesi kiertäjäkalvosin ja se operoitiin 23.5, kun ensimmäisistä oireista oli kulunut jo vuosi. Lääkäriin hakeuduin ensimmäisen kerran noin puoli vuotta ennen leikkausta ja siitä koko ruljanssi oikeastaan lähti vasta rullaamaan. Ensin ultrattiin ja olkapäätä hoidettiin kortisonilla bursiittina, koska limapussissa oli selkeästi nestettä. Kortisoni auttoi parisen kuukautta ennen kuin olkapää kipeytyi uudestaan ja oireet tulivat entistä pahempina. Ultrassa ei näkynyt mitään, joten minut lähetettiin ortopedille (Jarkko Pajarinen), joka taas määräsi magneettikuvauksen. Magneetissa kiertäjäkalvosimesta löytyi vajaan parin sentin pituinen repeämä, ja koska oireita oli ollut jo pitkään kuntouttamisesta huolimatta, oli ainoana vaihtoehtona operaatio. Tässä vaiheessa ei vielä tiedetty riittäisikö pelkkä puhdistus vai pitäisikö jänne kiinnittää kokonaan uudestaan.

Sitten alkoi odottelu. Ortopedi lupasi, että leikkaukseen pääsisi jopa kolmessa viikossa, mutta leikkausjonon hoitaja puhui puolesta vuodesta. Ilmoitin, että pääsen leikkaukseen nopeallakin aikataululla ja nopeasti loppujen lopuksi pääsinkin! Mulla kävi niin hyvä tuuri, että pari viikkoa magneettilausunnon jälkeen olin jo leikkauksessa 🙂 Työnantajalle iso kiitos, että pystyin jäämään pois töistä nopealla aikataululla. Minut leikkasi Roope Sarvilinna Jorvin sairaalassa, jossa muuten oli todella mukava henkilökunta! Pääsin leikkaussaliin kahdeksan jälkeen aamulla ja heräsin puoli kahdentoista aikaan. Syömään uskaltauduin yhden aikaan ja kotimatkalle pääsin puoli neljän maissa. Nyt leikksuksesta on kulunut melkein kolme viikkoa ja kahden päivän päästä saan luopua kantositeestä. Voin sanoa etten tule kaipaamaan mokomaa vekotinta! Alla muutamia havaintoja miten leikkaukseen kannattaa valmistautua.

 • tee kaikki suuremmat hommat (ikkunoiden pesut jne) pois alta
 • hanki läjä helposti puettavia housuja, löysiä paitoja, tanktoppeja ja helposti puettavat kengät
 • tee ruokaa valmiiksi pakkaseen sekä jääkaappiin
 • hanki kylmäpakkaus valmiiksi pakkaseen
 • kuivashampoo ja suihkutettava dödö helpottavat elämää kummasti
 • jos sinulla on pitkät hiukset niin panta on hyvä keino saada tukka pois silmiltä
 • jos elät parisuhteessa niin opeta kumppanisi tekemään ponnari  (mun mies ei osaa vieläkään)
 • leikkauksen jälkeen paras paikka nukkumiselle on sohva
 • sohvalta pääsin itse siirtymään sänkyyn neljä päivää leikkauksesta
 • hamstraa tyynyjä nukkumista varten
 • hanki urheiluliivit, jotka voit pujottaa alakautta päälle tai jotka voi avata ja sulkea edestä
 • varustaudu järjettömään leffa/töllömaratoniin sillä ensimmäisinä päivinä ei tee juurikaan mieli liikkua!
 • Muista tehdä tunnollisesti annetut harjoitukset!
Tätä ei tule ikävä!

Tätä ei tule ikävä!

Jokainen paranee leikkauksesta yksilöllisesti ja kivut riippuvat myös operaation laajuudesta. Mulla pahin päivä oli leikkauksen jälkeinen päivä ja sen jälkeen kivut alkoivat hellittää päivä päivältä. Särkylääkkeitä söin viisi päivää, joista kolmena ensimmäisenä panacodia ja buranaa ja kahtena viimeisenä päivänä pelkkää buranaa. Melko nopeasti pystyin käymään suihkussa ja pukeutumaan ilman apuja. Viikko leikkauksesta elin oikeastaan melko normaalia elämää. Kävelylenkkejä aloin tekemään vasta pari viikkoa operaation jälkeen. Nyt nukun jo ihan normaalityynyllä ilman korotuksia, mutta pidän matalaa tyynyä leikatun käden alla. Käsi on voimaton ja ripuli, mutta sattuu ainoastaan jos kyynerpää irtoaa äkillisesti kyljestä.

Maanantaina mulla alkaa kuntoutus ja siitä lisää myöhemmin! Kyllä tuosta vielä käyttökelpoinen olkapää saadaan, vaikka tällä hetkellä se melko surkealta näyttääkin 😀

2 kommenttia

 1. Mari kirjoitti:

  Noi ohjeet oli kyl tosi hyvät ja olkapääleikattuna voin kaikki allekirjoittaa. Itellä oli haastavaa kun asuin silloin yksin kun olkapää leikattiin. Onneks naapurissa asui kaveri joka aamuisin tuli harjaamaan hiukset ja auttaan rintsikoiden kanssa 😀 se oli kyl niin ihana tunne kun sai kättä alkaa sen verran paljon nostamaan yms et sai ite hiukset ponnarille.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä sain tänään kantositeen pois ja voi kiesus mikä rempula toi käsi on. Ei edes kahta senttiä nouse ylöspäin ilman apuja 😀 Noh, tästä suunta kirjaimellisesti vain ylöspäin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *