Hae
Palasia Arjestani

Terveellinen mustikkapiirakka, what!?

Hmm.. Pohjassa bataattia ja kaurahiutaleita, päällä rahkaa ja vähän tuorejuustoa. Ei voita eikä valkoista sokeria. Voiko olla hyvää? No voi!! Terveen Hyvää-blogista löysin ohjeen tähän mainoon ja ah niin herkulliseen mustikkapiirakkaan. Pipsa oli jälleen kerran loihtinut yhdestä epäterveellisestä tekeleestä mahtavan maukkaan, mutta silti terveellisen luomuksen. Okei, ihan alkuperäinen ohje lienee peräisin blogista nimeltä Isompi hymy, pienempi tyttö, joten kunnia näille molemmille neroille 😉

kuvia 009

Mä rakastan mustikkapiirakassa sitä rapsakasta kuoriosaa ja voisin syödä pelkästään sitä! Usein syönkin… 😀 Tämän terveellisemmän version ainoa huono puoli on tuon ihanan kuoriosan puuttuminen, mutta maku vetelee omien makunystyröiden arviolla vertoja tavanomaiselle mustikkapiirakalle. Ja hei, tässä on käytetty pelkästään terveellisiä ainesosia, how great is that!? Voit siis hyvällä omalla tunnolla vedellä vaikka koko piirakan kerralla nassuun 😉

kuvia 010

 

Alkuperäistä versiota muuttelin hieman omien raaka-ainevarastojen mukaan, joten kannattaa käydä vilkaisemassa myös noita muita versioita!

Terveellinen mustikkapiirakka

 • 1 dl bataattisosetta
 • 1 banaani
 • 2 kananmunaa
 • 1 dl kaurahiutaleita
 • 1/2 dl maapähkinävoita
 • 1/4 dl mantelivoita
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1 tl kanelia

Päälle 2 dl mustikoita (itse käytin jäisiä)

 • 3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
 • 3 rkl rahkaa ( Lidlin 4,2% rokkaa)
 • 1 tl steviaa
 • 1 tl vaniljauutetta

Voita, kookosöljyä tai rypsiöljyä irtopohjavuoan voiteluun.

Kuori ja pilko bataatti pieniksi paloiksi. Keitä kypsäksi ja jäähdytä. 1 dl: aan bataattisosetta tarvitset noin puolikkaan bataatista. Siirrä puolikas bataatti kulhoon ja pilko sekaan banaani. Surraa tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, munat, maapähkinävoi, mantelivoi, leivinjauhe ja kaneli ja sauvasekoita tasaiseksi. Vuoraa n.24 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat ja kaada taikina vuokaan. Tasoita hyvin.

kuvia 015

 

kuvia 016

kuvia 017

Lisää taikinan päälle mustikat. Sekoita toisessa kulhossa keskenään maustamaton tuorejuusto, rahka, stevia sekä vaniljauute. Ripottele täytettä mustikoiden päälle lusikalla. Levitä lopuksi tasaiseksi tai kikkaille hienot marmoroinnit!

kuvia 018

 

kuvia 019

 

IMG_20140104_183019

Paista uunissa 175 asteessa 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla tai veitsellä. Jos tikkuun ei jää taikinaa pohjasta (rahkakuorrutteen jääminen on ok) niin piirakka on valmis! Anna piirakan jäähtyä hetken ennen tarjoilua. Tarjoile esim. vaniljavaahdon tai jäätelön kera!

kuvia 008

Vinkki: piirakka on parhaimmillaan yön yli kylmässä levättyään 🙂

kuvia 011

11 kommenttia

 1. nasba kirjoitti:

  Just blogiin kirjoitin, ettei ole ole ollut mielitekoja. No nyt on! Mä tahdon mustikkapiirakkaa! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, no onneks tätä versiota voi syödä ihan hyvällä omalla tunnolla 😉

 2. Pipsa kirjoitti:

  Näyttääpä piirakka upealta!! Olet huippu kun uskaltaudut testaamaan reseptejä, ilahdun aina moisesta ennakkoluulottomuudesta 🙂 Heh itse en hirveästi välitä normaalien piirakkojen murotaikinasta, niin en tajunnut huomauttaa, että rapsakkuus tästä puuttuu! Mutta tosiaan ihan hyvä diili ottaen huomioon nuo ainesosat 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Piirakka oli kyllä mielettömän hyvää joskin bataatti epäilytti alkuun 😀 mä tykkään kokeilla erilaisia reseptejä. Välillä tulee hittejä ja välillä huteja mut kokeilemalla oppii! Tää piirakka oli suuri hitti ja satavarmasti teen sitä uudestaan 🙂

   • Helena Kuitunen kirjoitti:

    Tämä on herkullisen oloinen ja aion tehdä ja seuraavaksi sitten raakakakku. Kiitos hienosta ohjeesta!

    • Jonna kirjoitti:

     Kiva kuulla! Kokeile ihmeessä raakakakkujakin ja kerro sitten mitä pidit 🙂

 3. Liina kirjoitti:

  Petra vinkkasi mulle tästä postauksesta, ja pitihän sitä tulla heti lukemaan, mihin muotoon mustikkapiirakka on tällä kertaa päätynyt 😉 Ja huh, näyttää niiin herkulliselta! Teette toinen toistaan paremman näköisiä ja kuuloisia piirakoita, tässä alkaa kohta jo hävettää tuo oma räpellys 😀 (Meinasin kirjoittaa piirakanräpellys, mutta…no… 😀 )

  Mä pyrin painottamaan resepteissäni, että niitä kannattaa uskaltaa muokata mielensä mukaan, sillä leipominen ei todellakaan ole niin mustavalkoista ja tarkkaa! ”Hyvänkuuloinen resepti mutta multa ei löydy parapähkinöitä, höh!” Ei näin! Mun mielestä on aina yhtä ihana lukea omien reseptieni eri muunnelmia, kuten Pipsan ja sun mustikkapiirakoissa. Tämä on vähän niin kuin leipojien rikkinäinen puhelin; joka kerralla muuttuu vähintään yksi aines, ja ties miten kaukana alkuperäisestä resepti on vaikka kymmenennen leipojan kohdalla 😛 Ja hyvä niin!

  • Jonna kirjoitti:

   Juu ehdottomasti täytyy olla rohkeutta käyttää niitä aineita mitä on kaapissa! Itse ostin piirakkaa varten tuorejuuston ja mustikat. Kaiken muun kaivelin kaapista ja mantelivoikin sopi pohjaan erinomaisesti 🙂

   Sulla on blogi tulvillaan mielettömän herkullisen kuuluisia reseptejä ja lähitulevaisuudessa saatan linkkailla blogiisi kerran jos toisenkin 😉

   Kiitos sulle inspiraatiosta! On hienoa huomata että herkkuja voi loihtia oikeasti ilman sokeria ja muuta turhanpäiväistä höttöä.

 4. t2 kirjoitti:

  ..`käytetty vain terveellisiä aineosia,voit vedellä hyvällä omallatunnolla kerralla vaikka koko piirakan nassuun` 8D niiin kaloreitahan tossa ei oo ku miljoona! 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, se on kyllä ihan totta jos kaloreita laskee niin sillon ei kannata ihan kaikkee syödä kerralla 😀 ite en niitä juuri laske niin unohtuu helposti koko asia!

  • Liina kirjoitti:

   Tuo mun versio sisältää 764 kaloria, koko piirakalta siis. Eli ei se nyt ihan hirveä pommi olisi vaikkapa kovan treenin jälkeen päivällisen korvaajana! Mm. proteiinia siitä saisi 26 g ja kuitua 12 g – toimiva paketti siis! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.