Hae
Palasia Arjestani

Miten saada lapsi nukkumaan omassa sängyssään?

Miten saada lapsi nukkumaan omassa sängyssään?

Meillä on nyt tilanne päällä. Tilanne, johon olisi ihan kiva saada jokin kaikkia miellyttävä ratkaisu. Minä olen koko ajan jumissa ja mies on koko ajan ihan jumissa. Syynä on tähän tuo meidän ihana jälkikasvumme, joka on alkanut kömpiä meidän sänkyymme joka yö ja mielellään tulisi sinne jo heti illalla. Meidän sänky on 180 cm leveä, mutta ei siellä ole tällä hetkellä yhtään ylimääräistä tilaa. Iso mies, minä ja pitkä tytön roikale kera kolmen kissan niin läheisyyttä alkaa olla enemmän kuin tarpeeksi. Illat menee taistellessa nukkumaanmenosta, kun hän ei millään jäisi omaan sänkyynsä. En tiedä onko nyt menossa joku ihme kausi taas vai mikä on…

Yhtenä iltana tyttö sanoi, että hän pelkää omassa huoneessaan. En tiedä onko tämä totta vai sanooko hän niin vain koska haluaa meidän sänkyyn. Hän ei osaa sanoa mitä pelkää, mutta pelkää vain. Tuleeko lapsille tällaisia kausia? Hän täyttää maaliskuussa kuusi. Tyttö on muuten hyvin reipas ja rohkea ja olen itse yhdistänyt tämän siihen ettei hän vain yksinkertaisesti halua nukkua omassa sängyssään. Niinpä taistelu alkaa heti illasta ja toisinaan hän nukahtaa omaan sänkyyn ja toisinaan hänet on pakko ottaa viereen, jotta saa itse jonkinlaisen unirauhan. Pitäisikö tässäkin asiassa pysyä jämptinä vai tarvitseeko asiaan edes kiinnittää sen enempää huomiota? Antaa tulla vain meidän sänkyyn jos niin haluaa?

Minusta on ihanaa, kun hän on vieressä, mutta ei se ole mukavaa sellaisen yön jälkeen, kun herää niskat solmussa ilman peittoa seinään litistettynä. Ja näinhän käy joka yö kun tyttö on vieressä. Herään joka kerta kun hän kääntää kylkeään tai mätkäyttää minua kädellä naamaan. Ja sanomattakin lienee selvää ettei siellä sängyssä mitään aikuisten juttuja tapahdu kun lapsi on keskellä…Ollaan monta kertaa tehty niinkin, että ollaan kannettu mimmi omaan sänkyyn nukahtamisen jälkeen. No, sieltähän se vain kömpii ennen pitkää meidän keskelle. Mahtaako teistä kukaan muu kamppailla saman ”ongelman” kanssa ja olisiko hyviä neuvoja tilanteen hoitamiseen? Olisi nimittäin ihanaa saada edes joskus nukkua kokonainen yö ihan rennosti koko oman sängynpuolikkaan leveydellä.

Miten saada lapsi nukkumaan omassa sängyssään?

20 kommenttia

 1. Milli kirjoitti:

  Hei. Ikävä ongelma. Suosittelen tutustumaan sekä mll.fi vanhempainnetti perheaikaa.fi sivustojen tietopaketteihin. Sinänsä 6-vuotiaan pelot ovat aika tavanomaisia, ehkä niitä kannattaa vielä kalastella. Onko yövalo käytössä? Itse suosittelisin pyrkimään omassa sängyssä nukkumiseen, toistelisin lapselle että omassa huoneessa on turvallista jne. Tankkaisin läheisyyttä päivällä ja etenkin illalla. Palauttaisin lapsen yöllä omaan sänkyyn ja illalla nukuttaisin omaan huoneeseen esim. tuolilla istuen ja siirtäisin tuolia vähän kerrallaan ovea kohta, kuten joissakin unikoulusovelluksissa.

  Neuovoja on kuitenkin varmasti yhtä paljon kuin neuovojia ja on mahdotonta sanoa mikä juuri teille toimii. Tsemppiä.

  • Jonna kirjoitti:

   Juu, yövalo on kyllä käytössä. Aikaisemmin hän nukahti helposti omaan sänkyyn, vaikka me vanhemmat vielä touhuiltiin omiamme, mutta nykyään hän ei millään halua mennä nukkumaan ennen kuin jompikumpi meistä on menossa nukkumaan. Jäämme seurailemaan tilannetta 🙂

 2. Erja kirjoitti:

  Luin unikirjasta (Sears), että lapsella voisi olla vanhempien sängyn luona oma patja, makuupussi tms. paikka, johon saa yöllä kömpiä, jos tuntee tarvetta. Meidän bebe on vielä niin pieni, ettei olla itse kokeiltu, mutta kuulosti koko perhettä huomioovalta ratkaisulta, kun sänky jää vanhemmille.

 3. Riikka kirjoitti:

  Minä toiveikkaana kuvittelin löytäväni täältä apua ja vastauksia? No mut kiva etten oo ainoo joka pulassa tän asian kans. Meillä tytöt 5&7 v yöllä vuoron perään kömpivät viereen?. Musta harvoin on yöllä lapsien kans taisteleen. Joskus myös hiipivät niin hiljaa etten herää. Joskus pakenen itse lasten 120cm sänkyyn jossa vieretysten nukkuvat. Ehkä tää joskus loppuu. Meidän huoneeseen ei mitään lisäpetejä edes mahdu. Aiemmin niin olikin että lapset nukku samassa huoneessa omissa sängyssään. Mutten kuolemaksenikaan muista että pysyivätkö siltikään omassa sängyssä. Voisin veikata että ei..No varmaan täytyy ottaa kissa ja koira sitten kun tulee se aika ettei noita muruja enää saa viereensä vaikka tahtoo?

  • Jonna kirjoitti:

   Toisaalta minäkin ajattelen juuri noin, että nautitaan nyt tästä kun hän vielä haluaa tulla viereen, mutta olisihan se kiva joskus herätä itsekin virkeänä ja niskat kunnossa 😀

 4. Maija kirjoitti:

  Moi!
  Meillä tyttö 4v ja uskaltaa nukkua meidän koiran kanssa samassa huoneessa! Eli ei muuta kun yksi kissoista sinne ”vahtimaan ja kaveriksi” niin voisi helpottaa! Toinen mitä ehdotan että aina omassa sängyssä nukutun yön jälkeen saa tarran tms ja kun on vaikka yhteensä 10 tarraa niin teette yhdessä jotain kivaa tai hän saa jonkun kivan jutut !
  Välillä on vaikea tunnistaa mikä on oikeasti pelkoa ja esim painajaista ja mikä vaan sitä ettei halua mennä omaan sänkyyn! Meillä saa aina painajaisen tullessa jos ei muuten rauhotu niin tulla patjalle meidän sängyn viereen mut sänkyyn en ota siksi kun sit ei kukaan muukaan nuku ☺️

  • Jonna kirjoitti:

   Ideana hyvä, mutta toteutus meidän kattien kanssa saattaa ontua 😀 Jos niistä yksikin laitetaan eri huoneeseen kuin muut niin alkaa kaamea huuto. Siamilaisilla kun ei ole mikään hento ääni…Veikkaan, että sen jälkeen meillä ei nuku naapuritkaan! Mutta tuo tarrasysteemi voisi toimia! Tyttö ei ole koskaan varsinaisia painajaisia nähnyt tai ainakaan niin sanonut. Ehkä tämä on vai sitä ettei halua nukkua omassa sängyssään.

 5. Jenni kirjoitti:

  Meillä oli keskimmäisen lapsen kanssa tosi pitkään toi aiemman kommentoijan ehdottama patja käytössä. Se patja just ja just mahtui sängyn ja seinän väliin 😀 Sinne poitsu tuli lähes joka yö jonnekin n. viis vuotiaaks saakka ja välillä siellä kyllä nukuin minä tai mieskin. Mutta se oli pelastus!! Meillä lapsi ei selkeesti ollut valmis omassa huoneessa nukkumaan, joten vuosia mentiin näin. Saatiin silleen kaikki suht. hyvin nukuttua, monesti en edes herännyt enää, kun poika oli tullut patjalleen. Kunnes sit vaan yhtäkkiä tapahtui muutos ja ei enää tullutkaan! Kaikki rutiinit ym. oli meilläkin ihan kunnossa, mut toiset vissiin vaan on parempia nukkumaan, sen on saanut todeta näiden kolmen lapsen kanssa. Miten sun tyttö nukkui pienempänä?

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä tyttö on nukkunut jo pitkään omassa sängyssään eikä muutama viikko sitten ollut mitään ongelmaa. Omaan sänkyyn nukahti ilman mukinoita eikä kammennut edes yöllä viereen. Tuo patjajuttu voisi toki toimia, mutta meilläkin on sänky olkkarissa niin hankalaa viritellä. Täytyy miettiä! Meillä tyttö on nukkunut aina todella hyvin ja sikeästi. Siis ihan vauvasta asti.

 6. Nimetön kirjoitti:

  Meillä poika 5v ei osaa rauhoittua itsekseen nukkumaan ja viereen pitää nukuttaa, yleensä meidän sänkyyn ja onhan se turhattavaa jos tunninkin siinä vieressä koitat sinnitellä, ettet itse nuku siihen, että saat sitä omaa aikaa vähän päivääsi sen jälkeen kun lapset nukkuu.. Siirrän omaan sänkyyn huoneeseensa siinä vaiheessa kun menen itse nukkumaan. Usein yölläkin kömpii meidän väliin, toisinaan käsken mennä omaan sänkyyn ´ja menen itse viereen kaksin kerroin odottamaan, että poika nukahtaa.. Oon koittanut lohduttautua, että kyllä tämä vielä joskus loppuu…

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä tyttö meni ihan ilman nurinoita omaan sänkyynsä nukkumaan. Luettiin iltasatu, halittiin ja pusittiin ja sen jälkeen hän alkoi nukkumaan. Ei tarvinnut sen enempää rauhoitella. Nyt ei jää omaan sänkyyn ei sitten millään..

 7. Emmah kirjoitti:

  Musta tohon ainoa toimiva ratkaisu on aika. Meidän tokaluokkalainen tulee yhä joka yö viereen. Välillä aikaisemmin, välillä myöhemmin. Jossain välissä oli lyhyehkö jakso, ettei tullut tai kävi yöllä vain ovelta katsomassa, mutta nyt ollaan takaisin ”tutussa kaavassa”. On kokeiltu tarrojapalkintojakiristystälahjontaamitälie, mutta tuo on ikänsä ollut hankala nukkumaan (kaikki muu onkin sujunut hienosti). Olenkin sanonut, että meillä oltais hienosti koko lapsuus selvitty ilman pinnasänkyjä ym. lastenpetejä!

  Mua perhepeti ei unenlaadullisesti juurikaan häiritse, herääminen ehkä vähän. Mies taas kärsii hankalista asennoista ja meidän sänkykin on 160cm leveä. Välillä tehdäänkin niin, että mä nukun öitä pojan vieressä tai sen sängyn alta vedettävällä vieraspedillä. Sen oon huomannut, että yöllä tästä vänkääminen saa vaan kaikkien hermot kireelle ja just nyt ei tunnu mitkään palkitsemisjututkaan kiinnostavan. Eli oottelen, että armeija-aika koittaa jossain vaiheessa 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Sama se on meillä, ei oikein jakseta enää vängätä. Tuota tarrasysteemiä kokeillaan vielä josko se toimisi. Omaan sänkyynsä jää huutamaan kuin palosireeni, mutta meidän sänkyyn nukahtaa heti. Ei siis ole vaikea valita mitä tehdään..

 8. Heta kirjoitti:

  Heips, tunnistan itsessäni tuon piirteen jo vuosien takaa.. mun vanhemmat ratkaisivat ongelman juurikin niin että mulla oli oma patja äidin vieressä lattialla ja olin kuulemma ihan tyytyväinen. En muista kuinka kauan tätä jatkettiin mutta kyllä mä sit ( olen nyt 55 ) ”myöhemmällä” iällä olen ihan omassa sängyssä nukkunut. Mutta ymmärrän teidän tuskan, mun vanhemmat muistelivat että olivat ihan väsyksissä kun 10 vuotias tyttö änki joka yö peiton kanssa isän ja äidin viereen:-)

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, no ehkä tilanne rauhoittuu viimeistään sitten kun hän muuttaa omaan asuntoon 😀 Ei vaan, patjaa voisi toki kokeilla. Ainoa ongelma on se, että me nukutaan muutenkin jo olkkarissa niin sitten olisi lattia täynnä patjaa sun muuta.

 9. Johanna kirjoitti:

  Moikka! Mun mielipide on, että en ainakaan lähettäisi takaisin omaan sänkyyn. Onhan hän vasta 6v. Vanhemman on annettava lapselle turvaa, kun hän sitä tarvitsee. Neuvoja en osaa antaa, itsekkin niitä kaipailen samasta asiasta. Tsemppiä!

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, tähän päädyttiin mekin heti alkuun. Eli jos tyttö yöllä tulee viereen niin saa siihen jäädäkin 🙂

 10. Hanna kirjoitti:

  Meillä ongelmaan auttoi yövalo huoneessa. On sellainen joka on päällä 4 h ja sammuu sit itsekseen. Toinen juttu mikä on ollut tehokas on palkinto tarrataulu. Eli jokaisesta omassa sängyssä nukutusta yöstä saa tarran ja esim. Viidestä tarrasta palkinnon ( uintireissu, ravintolassa käynti, elokuvissa käynti yms.) Luin jostain että viereen tuleminen liittyy tämän ikäisillä kehitykseen, jossa realismi alkaa tulla enemmän ja enemmän todelliseksi. Tsemppiä!

  • Jonna kirjoitti:

   Yövalo meillä on ollut jo pitkään käytössä, mutta tuota tarrasysteemiä täytyy vielä kokeilla. Ajattelin itsekin, että joku kehitysvaihe tässä on taas menossa. Eiköhän tämä tästä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.