Hae
Palasia Arjestani

Kolmekymppisten kahvitarjoilut.

Pari viikkoa sitten tuli vietettyä ne kolmekymppiset ja kun jo silloin lupasin niin tässä tulee ohjeet tarjoiluihin. Vieraana meillä oli vain miehen lähisukulaisia eli mitään kauheita zembaloja ei pidetty vaan ihan tavallinen kahvittelu kera muutaman paakkelsin. Tarjolla oli savuhärkätorttu (alkuperäisessä ohjeessa käytetty poroa), mansikkatäytekakku, pizzapuusteja sekä sitruunapitko. Savuhärkätorttua olen tehnyt montaa kertaa aiemmin, mutta kaikki muut oli ihan uusia tuttavuuksia. Täytekakun olen tehnyt kerran aikaisemmin, itse asiassa vuosi sitten, ja siitä tuli kauheaa kuraa. Tämän kertainen sen sijaan ainakin maultaan ja kosteudeltaan onnistui loistavasti!

Tämmönen siitä tuli.

Täytekakun tein suurimmaksi osaksi Kinuskikissa leipoo-kirjan ohjeiden mukaan.

Perinteinen sokerikakkupohja

 • 5 munaa
 • Sokeria
 • Vehnäjauhoja
 • Perunajauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • Kostutukseen 2-2.5 dl nestettä

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24-26 cm). Ota esille kaksi saman kokoista lasia. Riko munat toiseen ja kaada toiseen lasiin saman verran sokeria kuin muniakin on. Kaada sokeri kulhoon. Mittaa sitten lasiin saman verran jauhoja kuin munia. Jauhojen suhde: 1/2-3/4 vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. Laita päälle 2 tl leivinjauhetta ja sekoita jauhot keskenään lusikalla.

Lisää munat kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun vatkaimesta valutettu kuvio jää hetkeksi pinnalle. Siivilöi jauhot munavaahtoon pienissä erissä nuolijalla rauhallisesti käännellen. Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Suojaa kakun pinta alumiinifoliolla, kun se on saanut hieman väriä. Älä kuitenkaan avaa uunin luukkua paistamisen alkuvaiheessa, jotta kakku ei lässähdä. Kakku on kypsä, kun se on hieman irronnut vuoan reunoista. Voit varmistaa kypsyyden coctailtikulla: kakku on valmis, kun tikku jää kuivaksi. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Raikas marjatäyte

 • 4dl (n. 400g) marjasosetta (meillä mansikoita)
 • 4 dl vaahtoutuvaa vispikermaa tai mansikkakermaa
 • 200g maustettua rahkaa taintuorejuustoa (minä käytin vaniljarahkaa)
 • 4rkl sokeria
 • 1dl vaniljakreemijauhetta tai 4 liivatelehteä ja 1/2 dl vettä

Soseuta marjat. Pakastetuista kannattaa ennen soseuttamista valuttaa liikaa nestettä vähän pois. Minä en tajunnut ja täytteestä tuli aika löysää. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon marjasose, rahka/tuorejuusto, sokeri ja vaniljakreemijauhe/liivateseos.

Jos käytät liivatetta, niin kakku kannattaa täyttää irtopohjavuokaan tai muuhun reunalliseen astiaan ja hyydyttää jääkaapissa ennen vuoasta irroittamista. Tuo täyte oli todella löysää ja se kyllä valui joka suunnasta ulos, koska en tajunnut lukea ohjetta irtopohjavuoan käytöstä. Ohje liivatteen käyttöön: laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen täytteen valmistamisen ajaksi. Kiehauta viimeisenä työvaiheena vesitilkka ja sulata liivatteen siihen. Sekoita ohuena nauhana täytteeseen. Kokoa kakku vuokaan ja hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia.

Kakun kokoaminen

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Laita alin osa tarjoilualustalle ja kostuta se. Kostuttamiseen itse käytin noin 2,5 dl marjamehua. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle. Nosta seuraava osio täytteen päälle, kostuta ja täytä se. Viimeisenä päällisosa ja sille myös kostutus. Itse en siis tajunnut kasata kakkua irtopohjavuokaan vaan kasasin sen suoraan tarjoilualustalle. Onnistui ihan hyvin niinkin, mutta täytettä valui sivuilta aika paljon pois ja kakusta tuli vähän vino. Kakun päälle viipaloin kohmeisia mansikoita ja tein niiden päälle kiilteen hyytelösokerista, ohje kiilteen tekoon löytyy sokeripaketista. Hyydytin kakkua yön yli jääkaapissa ja koristelin sen kermavaahtopursotuksella tarjoiluaamuna.

Vaikkei kakusta mikään maailman kaunein tullutkaan niin kostea se oli ja todella hyvän makuinen! Suosittelen kokeilemaan ainakin tuote täytettä 🙂

Pizzapuustien ohje on myös Kinuskikissa leipoo-kirjasta niin kuin täytekakunkin ohje.

Pizzapuusteja ja sitruunapitkoa.

Pizzapuustit n.40 kpl

Taikina

 • 3 dl maitoa
 • 25 g hiivaa
 • 1 tl suolaa
 • 2 rkl öljyä
 • 3 dl grahamjauhoja
 • 4 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte

 • 1 sipuli
 • 200 g palvikinkkua
 • 2 prk (a 70g) tomaattipyreetä
 • N. 140 g ananasmurskaa
 • 3 dl emmentaljuustoraastetta
 • Pizzamaustetta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon. Lisää suola ja öljy. Sekoita taikinaan vähissä erin graham- ja vehnäjauhot. Käytä sekoittamiseen esimerkiksi kauhaa tai pulastaa ja vaivaa lopuksi kädellä. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetken aikaa pannulla öljytilkassa. Leikkaa kinkku kuutioiksi.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 30 x60 cm kokoiseksi levyksi. Levitä päälle tomaattipyree, sipuli ananasmurska ja kinkkukuutiot. Ripottele päälle juustoraaste ja pizzamauste. Kieritä rullaksi ja nipistä rullan saumakohdat umpeen. Leikkaa parin sentin paloiksi. Laita puustit pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Seuraavan sitruunapitkon ohjeen löysin Yhteishyvä-lehden ruokaliitteestä. Pullat tahtoivat irrota toisistaan uunivuoassa, vaikka laitoinkin ne hyvin tiiviisti yhteen. Maku oli kuitenkin todella hyvä!

Sitruunapitko

Pullataikina

 • 2 1/2 dl maitoa
 • 25 g hiivaa
 • 1 tl kardemummaa
 • Ripaus suolaa
 • 1 dl sokeria
 • 1 kananmuna
 • n.7 dl vehnäjauhoja
 • 75g voita tai margariinia

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää mausteet, sokeri, muna ja osa jauhoista. Vatkaa hetki. Lisää jauhoja ja pehmeä rasva ja alusta taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Täyte

 • 1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
 • 1 sitruunan raastettu kuori
 • 3/4 dl sokeria 
 • Voiteluun 1 kananmuna
 • Pinnalle raesokeria

’Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi. Notkista tuorejuusto ja mausta sitruunankuorella ja sokerilla. Levitä seos taikinalavylle. Kääri levy tiukalle rullalle. Leikkaa rullasta 12 palaa. Vuoraa leivinpaperilla kapea uunivuoka (n. 16 x 37 cm). Täytä vuoka asettamalla aina kaksi pullaa vierekkäin vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota 15 minuuttia. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.

Tässä vielä kuva savuhärkätortusta, jonka linkitin ohjeeseen postauksen alussa.

9 kommenttia

 1. Maya kirjoitti:

  Pizzapuustit lähtee kokeiluun! Sunnutaina lapsosen jalkapallojoukkueella kotiottelu ja sinne kahvioon yritän keksiä suolasta myytävää parhaillaan. Tässä se tuli! Kiitos 🙂

  • Jonna1983 kirjoitti:

   Joo noi oli kyllä hyviä! Ja täytteitä voi aika helposti muutella, laittaa esim salamia tai jotakin juustoa lisää :)Erilaiset suolaiset piirakat on varmasti myös hyviä ja jos on lämmitys mahdollisuus niin pizza tai pizzapannari!

 2. NiiNii kirjoitti:

  Jonna! Ei saa laittaa tämmösiä tänne! ..arvaa tekeekö mieli alkaa syödä nyt mitään terveellistä iltapalaksi! :))

 3. Mariliisa Heininen kirjoitti:

  Minä haluan tuon kakun, ja sitruunapitkoa.

 4. Henna kirjoitti:

  Oi mitä herkkuja! Nam 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.