Hae
Palasia Arjestani

Vapaasyöntipäivä ei kannattanut

*Sisältää mainoslinkkejä

Nyt on pakko tunnustaa: vapaasyöntipäivä ei kannattanut. Neljän viikon ketoilun jälkeen päätin pitää juhannuksen offia ketosta ja syödä sitä mitä muutkin mökillä ja juhannusjuhlissa syö. Ei sillä ettenkö olisi voinut pitäytyä ketossa, vaan halusin kokeilla mitä tapahtuu. Voin sanoa ettei kannattanut, ja seuraavan kerran jos moisia päiviä aion pitää, toteutan ne hieman järkevämmin enemmän kroppaa kuin päätä ajatellen. Mulle keton ylläpitäminen ei todellakaan ole ollut vaikeaa millään tavalla. Nautin kokkaamisesta ja ketoruuista. Mun kroppa toimii todella hyvin vähillä hiilareilla. Nukun hyvin, energiaa on kuin pienessä kylässä, ruoka on hyvää ja vatsa ja iho todella hyvässä kunnossa. Miksi siis tein sen? Miksi ihmeessä menin tekemään sen!?

Olen ihmisenä sellainen etten halua pitäytyä missään asiassa 100%:sti. Välillä täytyy poiketa polulta, kokeilla jotain muuta ja tutkailla missä mennään. En ole koskaan ollut kauhea tutkimusten fani enkä jaksa lukea mitään tieteellisiä artikkeleita. Ne hommat meillä hoitaa mies, joka kertoo sitten asiat minulle. Minä olen enemmänkin tekijä eli testaan asioita itselläni. Rakastan tutkailla miten mikäkin asia vaikuttaa ja teen asiat oman pääni mukaan sanoi kuka mitä tahansa. Haluan itse todeta asiat toimiviksi tai toimimattomiksi. Minulle oppiminen on tällä tavalla kaikista helpointa. Ketoilijoiden keskuudessa paastoaminen on todella suosittua ja monet paastoavat vuorokaudessa 16h putkeen. Olen aina ajatellut, että paasto ei ole minua varten, mutta jotta voisin sanoa noin, on sekin asia jossain vaiheessa kokeiltava. 16 tuntia ei sinänsä ole edes pitkä aika, mutta jos ottaisin jossain vaiheessa projektiksi paastota viikon ajan joka päivä 16h? Se voisi olla aika hyvä ajanjakso todeta onko se minua varten vai ei.

vapaasyöntipäivä

vapaasyöntipäivä

Vapaasyöntipäivän vaikutukset

No mutta siihen vapaasyöntipäivään takaisin. Pidin kyseisen ajanjakson juhannuksena eli pe-la. Ensin oli tarkoitus pitää vain perjantai, mutta taas vei pää voiton ja syöpöttelin myös lauantain. Vatsa sanoi tööt heti perjantaina ensimmäisen aterian (ruisleipää juustolla ja metukalla) jälkeen ja siitähän se riemu repesi. Vatsa oli kipeä, kuralla ja turvoksissa vielä maanantainakin, vaikka sunnuntaista lähtien söin ihan normaalisti. Eli selkeästi ainakaan viljat eivät minulle sovi mitä olen jo kauan epäillytkin. Keliakiaa on tutkittu monta kertaa löytymättä eli kyse lienee vain yliherkkyydestä. Perjantaina olin tosi väsynyt ja jouduin nukkumaan melkein kolmen tunnin päiväunet mitä ei ole ketolla ollessa tapahtunut kertaakaan! Ketoilu on auttanut mulla parhaiten juuri väsymykseen ja tässä se taas nähtiin mitä tapahtuu, kun koneeseen aletaan työntää taas hiilaria. Aika jännä kapistus tämä ihmisen kroppa! Toiset ei pärjää pienillä määrillä hiilareita ollenkaan ja toiset taas toimivat silloin parhaiten. Mielenkiintoista!

Perjantaina ja lauantaina söin leipää, perunaa, irtareita, korvapuustin, juhlissa kakkua ja raparperipiirakkaa ja pari lasia valkkaria. Söin toki muutakin, mutta hiilarit tulivat siis asioista, joita söin ennen ketoa säännöllisesti. Ei mitään uutta tai ihmeellistä. Sunnuntaina oli helppoa palata takaisin ketoon, mutta huomasin motivaation olevan kiven takana. Olisi ollut niin helppoa tarttua leipäpussiin ja tehdä itselleen pino leipiä kunnollisen ruuan sijaan. Vasta tänään keskiviikkona motivaatio ruuanlaittoon ja ketoruokaan on taas palannut. Jouduin siis todella taistelemaan tieni läpi ketoruokavalioon. En yhtään ihmettele miten monet palaavat vanhoihin tapoihinsa ja jäävät niihin. Homma vaati minultakin suunnatonta itsekuria. Muistin kuitenkin miten paljon parempi olo mulla on ketolla kuin vanhalla ruokavaliolla, joten ilomielin kärvistelin muutaman vaikean päivän saavuttaakseni taas tämän hyvän olotilan! Älkääkä käsittäkö väärin, ei nuo päivät pelkkää tuskaa olleet (paitsi vatsan mielestä), sillä oli ihanaa myös olla miettimättä ja laskematta hetken. Nautin suunnattomasti mm. grillaamisesta ja uusista perunoista sekä anopin tekemästä smetanasillistä!

vapaasyöntipäivä

vapaasyöntipäivä

vapaasyöntipäivä

Uusien haasteiden edessä

Vapaasyöntipäivä ei kannattanut tällaisena. Seuraavan kerran teen homman hieman toisin. Kohta alkaa uudet haasteet muutenkin, kun palaan ensi viikolla takaisin töihin ja klo 11 sijaan herätys on klo 5 ja päivälle tulee taas lisää pituutta. Mitä syön ja mihin aikaan? Miten jaottelun ateriat, että energiaa riittää tasaisesti pitkin päivää? Mitä kannattaa syödä ennen treeniä? Miten treenit kulkee? Kysymyksiä on aika paljon, mutta kokeilemalla uskon löytäväni näihin vastauksen. Onneksi meillä on hemmetin hyvä fb-ryhmä Keto kickstartissa ja sieltä saa aina vertaistukea ja vastauksen kysymyksiin! Suosittelen lämpimästi, jos ketoilu kiinnostaa 🙂 Voit tsekata Keto kickstartin esim. täältä.

Minkälainen on sun vapaasyöntipäivä vai pidätkö edes sellaisia? Mun kohdalla vapaasyöntipäivä tarkoitti siis poikkeamista ketosta. Herkkujahan olen tehnyt myös ketomalliin ja teen jatkossakin 🙂

Ps. Oothan käynyt tsekkaamassa mun uusimman videon täältä!

Edellinen postaus: Tänä vuonna lähdetään budjettilomalle

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

Yksi kommentti

  1. Riikka kirjoitti:

    Sama kokeiltu nimim. Älä syö lättyjä? Mutta muuten keton vaikutukset on hyvin säilynyt kesän vapaa musta viikonlopuista huolimatta eikä klassisia lomakilojakaan ihme kyllä kertynyt. Nykyään jätän aamupalan välistä ja eka ateria töissä salaatti runsaalla rasvalla oliiviöljy/juusto/avocado ym. Ja kotona illalla toinen ruoka. Niinä päivinä kun nälättää myös iltapala. Hyvin on toiminu. Toki treeni on ollut selän takia minimaalista. Eli tämä systeemi treenaamattomalla toimii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *