Hae
Palasia Arjestani

Miksi kaiken täytyy olla terveellistä?

2016-06-21-06_17_27-1-800x600

Sain eilen loistavan kommentin mun suklaa-maapähkinävoifudgen reseptipostaukseen ja aloin miettimään kommenttia ihan ajan kanssa. Kommentoija kysyi pitääkö kaiken olla aina terveellistä? Niin, pitääkö? Minä olen jo vuosikausi tehnyt näitä terveellisempiä leivonnaisia ja jälkiruokia, mutta syön kyllä siinä ohessa ihan tavallisia sokerilla ja vehnäjauhoilla höystettyjäkin. Halusin joskus olla ihminen, joka söisi vain terevellisempiä versioita, mutta totesin elämän olevan liian lyhyt kaikesta kieltäytymiseen. Siispä nykyään herkuttelen viikonloppuisin varsin hyvällä omallatunnolla!

2016-08-14-02_34_27-1-800x600

Itse miellän terveelliseksi herkutteluksi asiat, jotka eivät sisällä valkoista sokeria ja usein ne ovat myös gluteenittomia/viljattomia sekä maidottomia. Tällaisia jälkkäreitä ja leivonnaisia tykkään tehdä viikolla, jos herkkuhammasta kolottaa. Viikolla herkuttelen raakasuklaalla, banskuletuilla, fudgella, muffinsseilla, banaanileivällä, raakakakuilla…Mitä nyt milloinkin sattuu tekemään mieli! Viikonloppuna sen sijaan syön juuri sitä mitä haluan. Usein ostan suklaata, jäätelöä ja jotain pullaa. En tosin viikollakaan ole mikään terveysnatsi eli jos anoppilassa tarjotaan jälkiruokaa tai työkaveri tuo pullaa niin en todellakaan kieltäydy! Silti pyrin pitämään kohtuuden herkuttelussa arkena.

suklaafudge-800x600

Onko kaiken sitten pakko olla terveellistä? Mun mielestä ei. Niin kuin jo sanoin niin viikonloppuna syön juuri sitä mitä mieli tekee. Viikolla taas välttelen sokeria ja kaikkea epäterveellistä ihan sen vuoksi, että jaksan tällä tavalla paremmin töissä ja treeneissä. Jos vetää karkkia ja pullaa joka päivä niin todennäköisesti löytää itsensä helpommin sohvalta päiväunilta kuin salilta huhkimasta. Itse huomaan heti olossa, jos olen syönyt viikolla liikaa herkkuja ja sokeria. Pää on sumussa ja kroppa tahmea. Väsyttää koko ajan eikä oikein saa edes kotitöitä tehtyä. Viikonlopun sokerikoomapäikkärit sen sijaan on ihan parhaat! Mikäs sen parempaa kuin suklaalevy kainalossa sänkyyn kirjaa lukemaan ja siitä pienille päiväunille. Mun mielestä rentoutumista parhaillaan!

2016-06-18-04_22_56-1-800x600

Sanoisin, että tässäkin asiassa kultainen keskitie on paras. Mulle toimii parhaiten tällainen jaottelu, että viikolla syödään niitä terveellisempiä herkkuja ja viikonloppuna mitä vain. Oma olohan se paras mittari on. Aion jatkaa tällä hyväksi havaitulla linjalla jatkossakin 😉

Mites teillä, oletteko samanlaisia herkkuperseitä kuin minä, että viikollakin pitää saada jotain hyvää?

6 kommenttia

 1. ninna kirjoitti:

  tosi hyvä kirjoitus ja monesti mietin samaa kun luen blogeja (varsinkin ruokapostauksia ja fitnessaiheisia)ja lehdissä julkisten haastatteluja. hehkutetaan raakasuklaan makua ja proteiinilettuja, mutta sitten ne ns. normaalit fazerin sininen ja mummon vehnäjauholetut ei olekaan hyviä. omatunto/syyllisyys? itse en ole makean perään enemmänkin suolaisen ystävä esim. leipäjuusto on se mun ”herkku” ja sitäkin harvoin. erotan juhla ja arkisyömiset, eli ei viikon aikana tule ”herkuteltua” tai edes kaipaa mitään.

  • Jonna kirjoitti:

   Ehkä se on tää nykyajan terveellisyyden ylikorostaminen. Olet huono ihminen jos et pysty pitämään itseäsi kurissa 🙁

 2. Jenna kirjoitti:

  Hyvä pointti. Oma ajatus asiaan on ollut pidempään jo se, että jos haluaa herkutella kunnolla niin sitten herkuttelee kunnolla. Mä en esimerkiksi ymmärrä mitään vähäkalorisia tai -rasvaisia pullia… jos haluat syödä pullaa niin syö. Oon joskus mielenkiinnosta kokeillut ”kevyt” versiota ja maku ei ollut häävi.

 3. Emilia kirjoitti:

  Mun mielestä täst aiheesta pitäs puhua enemmän. En tiiä meneekö tää vähän ”yli” aiheesta, mut oon ite sairastanu anoreksian 6v sitten ja edelleen taistelen ruoan kanssa, lähinnä ortoreksian muodossa. Ja mua ihan ahdistaa tällä hetkellä, miten joka paikasta tursuaa raakaa, toksitonta, viljatonta, maidotonta jne. dieettiä ja reseptiä. Hirveetä suorittamista ja täydellisyyteen pyrkimistä. Mullaki on menny tässä puolet elämästä ruoasta ja terveydestä stressaamiseen. Esim. koko tää vuos meni siihen, että etin vaan lisää ja lisää tietoa miten voin olla vieläkin ”terveellisempi”, vaikka todellisuudessa olin vaan epäterveellisempi. Mulla meni suolisto ja pääkoppa täysin sekasin. Aluks luulin, että se johtu viljasta, maidosta tai fodmapeista, mutta todellisuudessa, nyt kun oon lopettanut liian huolehtimisen, niin suoli taas toimii, eikä ahdista niin paljoa. Facebookissakin on kymmeniä ayurveda, viljaton, vhh, maidoton, gluteeniton, paleo, toksiton yms. ryhmiä, missä kinastellaan ja pähkäillään kaikesta turhasta, vaikka vois vaan relata ja oppia ELÄMÄÄN. Yleensähän sitä alkaa kontrolloimaan omaa terveyttä ja syömistä, jos muu elämä ei ole hallinnassa…

  Ja en siis nyt sano, että raakaruoka tms. on huono asia, vaan epätasapaino.

  • Jonna kirjoitti:

   No just näin! Moni unohtaa näiden kaikkien trendien keskellä sen kultaisen keskitien. Ei kaikkea tarvitse viedä äärimmilleen! Pitäisi muistaa myös elää eikä vain suorittaa, ihan niin kuin sanoit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *