Hae
Palasia Arjestani

Raakasuklaan teossa ja uusi ravintojutska.

Eilen kävin Maaritin kanssa Elämän langassa ja mukaan tarttui jotain uutta viherjauhetta, tarkemmin Tulsi-yrttijauhetta.

Tulsi (Ocimum sanctum), tunnetaan paremmin nimellä pyhä basilika. Tulsi on Intian arvostetuin kasvi. Kaytännössä esimerkiksi kaikki lastenlääkkeet Intiassa sisältävät tulsia. Länsimaissa tulsi tai sen terveyttä edistävät rohdoskasvin ominaisuudet ovat vielä varsin vähän tunnettuja. Tulsi on alle metrin mittainen yksivuotinen haarova ruoho.

Tulsi sisältää runsaasti luonnollisia antioksidantteja ja on tunnettu vahvistavasta voimastaan. Perinteisesti tulsia on käytetty kuumeeseen, yskään, astmaan, ihottumiin, ruuansulatusvaivoihin ja muistin parantamiseen. Sitä voidaan käyttää myös helpottamaan stressiä, vahvistamaan hermostoa, lisäämään suorituskykyä ja kohentamaan vastustuskykyä. Lähde: CocoVi.

Enpä ollut moisesta jutskasta koskaan mitään kuullut niin päätin kokeilla, kun muutakaan viherjauhetta ei ollut tarjolla. Tai no oli, mut aika suolaseen hintaan…

Samalla reissulla haalin matkaani osan raakasuklaan valmistamiseen tarvittavista raaka-aineista: kaakaomassan sekä kaakaojauheen. Kuulemma kaakaovoi olisi parempaa kuin kaakaomassa, mut sitä ei ollut nyt saatavilla 🙁 Kotona mulla olikin jo kylmäpuristettua kookosöljyä, steviaa ja pähkinöitä joten eikun vaan hommiin!

Ensin piti pilkkoa kaakaomassa pieniksi ja tähän hommaan paras työkalu oli perinteinen raastin.

a 126

Massa silputtiin raastimella ihan pieniksi paloiksi. Tässä vaiheessa vaihdettiin myös muovikippo suurempaan…

a 127

Seuraavaksi raastettu kaakao laitettiin muovikipossa kuumaan vesihauteeseen. Tähän tarkoitukseen vallan mainiosti kävi lavuaari kera kuuman veden. Kaakaomassaa ei saa sulattaa liian kuumalla ettei kaikki sen sisältämät hivenaineet sun muut hyvyydet haihdu pois!

a 129

Ja koska muovikippo kelluu veden pinnalla ilman mitään painoa, kannattaa kipon päälle viritellä esim. paistinpannu tai muu härpäke. Kannattaa myös pitää kippoa tarkasti silmällä ettei takavasemmalta tule joku könsikäs ja laske vettä päälle.. Kaakaomassa sulaa melko hitaasti (niin kuin pitääkin) eli noin 20-25 minsaa. Sekoitellaan välillä, että massa sulaa tasaisesti.

Kaakaomassan sulaessa voi valmistaa suklaan lisukkeet, kuten pähkinät. Ei muuta kuin Bosc tulille 🙂 Kätevä vehje.

a 128

Kun kaakaomassa on sulanut, lisätään joukkoon ensin kookosöljy (annetaan sulaa hetken), kaakaojauhe (laitoin ehkä 4 rkl), stevia tai muu makeutus sekä pähkinät+muut härpäkkeet mitä ikinä haluaakaan käyttää. Maistellaan tarkasti vähintään 2 ruokalusikallista ja lisätään aineksia, jos siltä tuntuu. Itse kätyin sekoittamiseen ihan perinteistä lusikkaa, mut joissakin ohjeissa suositellaan käyttämään tehosekoitinta. Sain kyl lusikallakin ihan tasaista tavaraa. Sitten vaan suklaamassa muotteihin!

a 130

Tässä elämänvaiheessa muut kuin sydänmuotit ei toimi, aaaawww 🙂 Massan voi levittää myös vaikkapa lautaselle ja pilkkoa suklaasta jähmettymisen jälkeen paloja. Katsotaan mitä tommosella silikonisella muotilla saadaan aikaan. Suklaahan on tätä kirjoittaessani yhä parvekkeelle jähmettymässä eli en ole vielä päässyt sitä edes maistamaan! Pelkkä taikina ainakin oli jo kuta kuinkin jumalasta seuraava…

Äsken värkkäsin myös rahkalettu taikinan! Saunan jälkeen on siis pieni herkutteluhetki tiedossa. Kerrankin herkkuina on jotakin oikeasti hyvälaatuista evästä eikä mitään kilon karkkipussia+litraa jädeä. Jäätelö on mun suuri intohimoni, mutta yritän sitä nyt vältellä, koska löysin netistä jotain äärimmäisen mielenkiintoista…

Törmäsin nimittäin aiheeseen nimeltä veriryhmän mukainen ruokavalio Fastilla Maaritin treeniblogissa surffatessani. Minähän kiinnostun aina kaikesta uudesta ja mielenkiintoisesta ja kerkesin aiheeseen jo jonkin verran tutustumaankin.

“Ajatus siitä, että veriryhmä määrittelee ihmiselle hyvin sopivat ja haitalliset ruoka-aineet, syntyi tarkkaavaisen lääkärin ja luontaislääkärin James D’Adamon huomatessa, että siihen asti tunnetut terveellisen ravinnon ohjeet eivät toimineet kaikkien kohdalla. Hänen poikansa, myös lääkäri ja luontaislääkäri, Peter J. D’Adamo halusi tutkia isänsä teoriaa tarkemmin ja ryhtyi toimeen opintojensa viimeisenä vuotena 1982. Ensimmäiset teoriaa vahvistavat havainnot hän sai huomatessaan vatsahaavojen esiintymisen keskittyvän O-veriryhmään kuuluville ja mahasyövän olevan yleisintä A-veriryhmään kuuluvilla. Selitys löytyy O-veriryhmän runsaasta mahahappojen erityksestä ja A-veriryhmän alhaisesta mahahappojen erityksestä.” Enemmän historiasta voit lukea esim. täältä.

Noudattamalla oman veriryhmänsä suosituksia huolellisesti voi

  • välttyä monilta bakteeri- ja tulehdusinfektioilta
  • laihtua, koska elimistö vapautuu myrkyistä ja rasvoista
  • torjua hengenvaarallisia sairauksia (syöpää, diabetes jne.)
  • välttää tekijöitä, jotka nopeuttavat solujen rappeutumista ja hidastaa vanhenemista

Tietyt ruoka-aineet voivat kohottaa tai alentaa vain tiettyyn veriryhmään kuuluvien, eivät muiden painoa. Liiallinen laihtuminen on merkki aliravitsemuksesta, joka heikentää immuunijärjestelmää. On muistettava, että lopullinen tavoite on terveyden ja suorituskyvyn optimoinen, joten painon, pituuden ja vartalotyypin on oltava tasapainossa.

Mun veriryhmä on B+ ja sen kohdalla ruoka-aineista kerrotaan seuraavasti:

B-ryhmä

  • tasapainoinen sekasyöjä
  • vahva immuunijärjestelmä
  • erittäin joustava ruokavalion ja ympäriston suhteen
  • selviytyy stressistä parhaiten luovuuden avulla
  • ruumiillisen ja henkisen toiminnan oltava tasapainossa, jotta pysyisi hoikkana ja älyllisesti vireänä

Runsas vehnän käyttö ruokavaliossa hidastaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa – ruoka muuttuu rasvaksi. Maissin, linssien ja maapähkinöiden lektiinit sekoittavat insuliinihormonin toiminnan ja voivat saattaa verensokerin epätasapainoon. Vähärasvaiset maitotuotteet, puhdas maksa, liha, kananmunat ja vihreät kasvikset tehostavat aineenvaihduntaa.

Hyödylliset tai neutraalit:
hirvenliha, kani, karitsa, lammas, hauki, kuha, makrilli, feta-juusto, mozzarella, jukurtit, maito, raejuusto, oliiviöljy, kidney-pavut, kaurahiutale, riisimurot, riisikakut, hirssi, valkoinen vehnä, siitake, sokeri, omenaviinietikka, saksanpähkinät, mantelit, vihreä tee

Haitalliset:
Kana, broileri, kinkku, katkaravut, jäätelö,  sinihome- ja sulatejuusto, rypsiöljy, linssit, mustasilmäpavut, bulguri, ohra, ruis, vehnälese, hasselpähkinät, hapankorput, ruisleipä, sekaleipä, soija, maissi, tattari, mungopavut, amarantti, tomaatti

Ei-sekreettori B

Valkoinen sokeri, maltodekstriini ja maissisiirappi ovat vältettäviä – sopivia makeutusaineita lakritsijuuri ja melassi. Viljatuotteita vain hyvin kohtuullisesti, vehnää ei lainkaan. Lihatuotteet sopivat hiukan paremmin ja niiden kera valko- ja punaviinit

Jos kiinnostaa niin oman veriryhmäsi suositeltavista ruoka-aineista voi lukea TÄÄLTÄ.

Jossakin luki myös, että luomutuote on aina parempi kuin ei-luomu. Siis täysin uutta tietoa, olen suorastaan järkyttynyt! 😀

Täytyy yrittää etsiä lisää tietoa varsinkin luotettavista tietolähteista ja ihan kiva olisi kuulla tätä ruokavaliota noudattavien kokemuksia.. Tokihan toi voi olla jotain ihan turhanpäiväistä höpötystä, mut ainahan voi kokeilla varsinkin kun kokeilun voi suorittaa varsin vähällä vaivalla. Maltohan mulle on aina tehnyt tosi huonon olon ja tomaatti turvottaa kitalaen eli ainakin jotain järkeä (tai sattumaa) tuossa on. Nyt vaan jätän tomskut pois, kanan vähemmälle, vaihdan tattaripuuron kaurapuuroon ja tattarikakut riisikakkuihin. Lisäksi yritän vältellä noita haitallisia ruoka-aineita ja suosia enemmän hyödyllisiä. Taitaa vaan kanin ja hirven liha olla melko hinnakasta.. No, kalalla ja punaisella lihalla mennään! Hedelmistä noissa listoissa ei ollut mitään puhetta eli niitä aion syödä ihan normaalisti. Eipä toi ruokavalio tule loppujen lopuks paljon muuttumaan. Katsotaan onko oloon ja yleiseen jaksamiseen mitään vaikutusta.

Kaikkien näiden äärimmäisen mielenkiintoisten ruokajuttujen välissä kävin tänään myös treenaamassa takajalkoja ja pohkeita, kevyesti myös selkää.

Tein takareisille samanlaisen setin kuin muutama viikko sitten eli ensin n.8 toiston sarja istuen koukistuksia –>pudotus ja toinen sarja heti perään –> suoraan tästä suorinjaloin mavea 8-10 toiston sarja –> takaisin istuen koukistukseen, pudotus painohin ja sarja failureen. Näitä neljä kiekkaa. Lisäksi pari sarjaa hackia väärinpäin sekä maaten koukistuksia. Pohkeille hackia ja istuen yhteensä 5 sarjaa, pudotuksia näissäkin. Selälle ylätaljaa leveällä eteen 6 sarjaa. Koin tässä pienen herätyksen. Oon ennen jotenkin jäkittänyt epäkkäitä tässäkin liikkeessä ja siks tuntuma ei ehkä ole ollut mitä parhain. Nyt keksin vetää ensin epäkkäät mahdollisimman alas ja vasta sitten aloitin toiston. Meni just sinne minne pitikin! Taas tuli opittua jotakin uutta 😉

Takareidet on jo nyt niiiiiiiiin kipeät, että meni vissiin perille. Saunassa niitä jo venyttelin ja joutunee kohta taas siirtämään ruhonsa tohon lattian puolelle venymäasentoon.

Treenin jälkeen mielenkiintoinen kauppareissu kera Maaritin, mut ei siitä sen enempää 😀 Treenin jälkeisenä evästyksenä tänään riisiä, jauhelihaa, sipulia, parsakaalia, pinaattia, hapankaalia sekä parit riisikakut. Namsk.

a 125

Ps. Otin just maistiaiset raakasuklaasta. Vei kielen sinne ja jonnekin…. slurps! Nyt lettujen tekoon.

2 kommenttia

  1. Roxi kirjoitti:

    Ai että muakin houkuttaisi niin tutustua tuohon veriryhmäruokavalioon. Olisi mielenkiintoista nähdä vaikuttaako se jotenkin hyvinvointiin…Mutta paha osallistua kun ei tiedä veriryhmäänsä :D. Ja sekin vielä, että vanhemmat on A ja B. Eli silloin voi ilmeisesti olla mikä vaan noista kaikista! Arrg.T: neulakammoinen

  2. Enzyme kirjoitti:

    Hassua. En usko (tai ole uskonut) näihin tällaisiin tyyppiluokituksiin esim. juuri veriryhmän mukaan, mutta olen kyllä näköjään ihan vaistomaisesti hakeutunut tuohon veriryhmääni vastaavaan ruokavalioon (A+) 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *