Hae
Palasia Arjestani

Selittämättömät vatsaoireet

Processed with VSCO with a5 preset

Mulla meni tänään hermot. Mun vatsa on elänyt jo kauan ihan omaa elämää, mutta nyt homma on karannut käsistä oikein kunnolla. En saa mitään tolkkua tästä tilanteesta enkä yksinkertaisesti enää jaksa tätä olotilaa. Mun vatsahan on aina ollut hyvin omalaatuinen ja reagoin stressiin mä jännitykseen ensimmäisenä vatsalla. Nykyään stressaan jo sitäkin, että stressaantunut vatsalla. Vähänkään normaalista poikkeava tilanne niin taas mentiin. Todella inhottava vaiva, mutta ei tuota oikein ajatuksenkaan voimalla voi hallita.

Nyt ollaan menty siihen pisteeseen, että mulla on välillä todella kovia ylävatsakipuja. Tänään on kaikki ruoka tullut sukkana läpi. Viime viikolla taisi olla kolme normaalia päivää eikä asiaa tarvinnut miettiä sen enempää. Välillä mun aamut alkaa sillä, että herään vatsakipuun ja vatsa on ihan sekaisin aamusta lähtien. Viimeistään oireet alkavat aamupalan jälkeen. En syö juuri maitotuotteita saati viljoja, mutta ilmeisesti ne vähätkin täytyy jättää pois. Myös raakoihin vihanneksikiin vatsa reagoi, mutta ei aina. En ole löytänyt mitään selkeää kaavaa. Viime viikolla alkoi myös polttava tunne rintakehällä ja samalla nousee iso pala kurkkuun. Nieleskelen useoj tuota möykkyä ja pahaa oloa parikin tuntia töissä pois. Ahdistaa syödä vieraissa paikoissa tai ravintoloissa, koska seuraukset eivät useinkaan ole kovin hyvät. Hetken nautinto huulilla, pitkä istunto arabialla. Ihan perseestä, kirjaimellisesti!

Tänään mulla sitten meni lopullisesti hermot ja kävin lääkärillä. Totesin ettei tämä ole enää normaalia. Aikaisemmin ajattelin,  että mun maha nyt vaan on tämmönen. No ei sen pitäisi olla! Otettiin liuta verikokeita ja muitakin vähemmän miellyttäviä kokeita on tulossa. Suljetaan ensimmäisenä pois keliakia, laktoosi-intoleranssi ja suolistosairaudet. Jos nämä testit ovat ok niin sitte täytyy vaan alkaa kikkailemaan ruokavaliolla. Nythän joudun jo jättämään kahvin pois ja se ahdistaa suunnattomasti! Huomisaamu tulee olemaan tuskainen… Itse epäilen ärtyvän paksusuolen oireyhtymää, mutta voihan se olla jotain muutakin.

Nyt on ainakin ensimmäinen askel otettu kohti helpompaa elämää 🙂 Onko teillä ollut samanlaisia vaivoja

Ps. Muistakaa käydä äänestämässä mun reseptiä ruoka.fi:n kisassa. Löytyy ihan sivun alalaidasta!

34 kommenttia

 1. ulla kirjoitti:

  Elätkö täysin gluttiksena. Se kuulostaa niin jauhetulta aiheelta, mutta monelle se on tuonut helpotuksen elämään. Itse ollut jo kohta kymmenen vuotta ilman gluteenia .
  Ylävatsakipu vaan viittaa vilja – / gluteeniallergiaan .

  • Jonna kirjoitti:

   En täysin, mutta suurimmaksi osaksi… Odottelen tässä tuloksia ennen kuin teen mitään radikaaleja muutoksia 🙂

 2. Susa kirjoitti:

  Täällä kanssa yksi vatsavaivainen!

  Noin vuosi sitten minulla oli erittäin pahoja vatsavaivoja.. ilmavaivoja, jatkuvaa turvotusta, vaihdellen ummetusta ja ripulia, myös noita epämääräisiä vatsakipuja mihin vuorokauden aikaan tahansa..

  Tuohon aikaan söin runsaasti , todella runsaasti, kasviksia eri muodoissa: raakana, keitettynä, soseutettuna.. söin melko runsaasti kaaleja, bataattia, yms.. vatsaani ärsyttäviä ruokia.
  Lopulta kyllästyin kokeiltuani kaikkien ruoka-aiden välttelyä ja pois jättöä (maitotuotteet, gluteiinin, kahvi, kaalit, pavut, linssit, sipulit ja muut foodmap ruoat)..
  tuntui että oireet eivät helpottaneet ja syntyi kierre väsymys-masentuneisuus-vatsaoireet, luulin jo että olen vain masentunut, koska mieliala oli jatkuvasti maassa vatsan oireilun vuoksi.
  Kävin lääkärissä, juurikin nuo samat kokeet otettiin. Laktoosivaivaa on, ei keliakiaa tai muuta hälyttävää. Paino nousi noin 10kg tuona aikana…

  No hiljalleen aloitin taas maitotuotteiden käytön, käytin kasviksia kohtuudella (vähensin etenkin raakojen käyttöä) söin pieniä annoksia 6 kertaa päivässä, annoin suolistolle enemmän lepoa.. nyt pystyn taas käyttämään kohtuudella kaalia, sipulia ym. Tuotteita. Ainakin ajoittain. Gluteiinia en juuri syö, mutta en ole ehdoton.
  Tietyt lisäaineet ja laktoosi isommissa määrissä aiheuttavat vatsaoireita. Olen oppinut tunnistamaan, ’mitä ei kannata syödä suuria määriä.

  Syyt voivat olla moninaisia joskus ja vatsaoireet voivat johtua useasta eri tekijästä.. epäilin itselläni ärtyvää suolta, koska oireet olivat epämääräisiä ja kausittaisia.. nyt on turvottelua edelleen mutta yleensä silloin kun olen syönyt vain liian tiheästi tai ”vääränlaista” ruokaa.. mutta liika yksipuolisuus ei ole sekään hyvästä…

  • Jonna kirjoitti:

   Sehän tässä onkin vaikeinta, kun koko probleema voi olla useamman osatekijän summa. Nyt olen ollut pari päivää ilman kahvia ja jos se on helpottanut kummasti! Juuri nuo mainitsemasi kaalit ja raa´at vihannekset tekevät mulle huonoa, samoin vilja paljon käytettynä. Mitään mullistavaa ei ainakaan vielä ole kokeista löytynyt. Olisikin ratkaisu näin helppo kuin kahvin pois jättäminen!

 3. Nimetön kirjoitti:

  Sappikivet?

 4. Nina kirjoitti:

  Ootko syönyt paljon antibioottikuureja? Kannattaa poissulkea clostridium difficile. Paranemisia masulle!

  • Jonna kirjoitti:

   En muista koska viimeksi olen edes kuuria joutunut syömään. Ehkä vuosi sitten?

 5. Jaana kirjoitti:

  Cronin tauti ???

 6. JenniJii kirjoitti:

  Mä olen kans kärsinyt vatsani kanssa jo vuosia. Minulla todettiin 15 vuotta sitten krooninen haavainen paksusuoli ja se on vaikuttanut tosi paljon ruokailuihin ja yliherkkyyksiä löytyy koko ajan lisää.. Maitotuotteet (paitsi raejuusto) ovat pannassa, samoin vehnä ja ruis (näistä voi joskus harkitusti pikkuisen poiketa). Lisäksi kieltolistalla ovat kaikki sipulit (myös jauheena mausteissa), kaikki kaalit, omena, pähkinät, mantelit, tilli, tryffeli (no ei tulis muutenkaan käytettyä), sinappi ja sinapinsiemenet. Ravintoloissa en voi syödä seisovasta pöydästä (paitsi joskus salaatteja) ja muutenkin muiden tekemien ruokien syöminen tuottaa haasteita, kun sapuskat eivät mulle yleensä käy ja jännittää, onko sattunut joku kämmi, vaikka rajoitteeni ovat tiedossa. Käytännön tasolla pieni kämmi (vaikkapa murunen aromisuolaa) aiheuttaa heti turpoamisen ja haavaumia ja sit syön 6 viikkoa kortisoonia. Ei kivaa!

  Toivottavasti sulle löytyy syy pian ja pääset vähemmällä!!! Mun tapauksessani treeni muuten nostattaa jotain hormonia, joka auttaa myös silloin, kun tilanne on paha. Toki pitäis saada ruokaa imeytymään edes vähän, että jaksaa treenata 🙂 Tsemppiä!!

  • Jonna kirjoitti:

   Uuh, kuulostaa todella ikävältä 🙁 Mä vielä odottelen loppuja tuloksia, mutta jo kahvin pois jättäminen on auttanut. Toivottavasti olis vain joku ärtynyt vatsalaukku…

 7. Pinja kirjoitti:

  Kuulostaa tutulta ja ihan mun refluksitaudilta. Kyse on siis ruokatorven läpän löystymisestä, mutta mulla suurin oire ei ole ollut närästys (ruokatorvesta kyllä kuului usein murinaa ja niellessä tuntui tuo mainitsemasi pala), vaan hirveät vatsaoireet, joiden vuoksi kävin verikokeissa ja tähystyksissä (joista se hanuritähystys oli sitten ihan turha ja suoli näytti siistiltä). Refluksitaudissa ruokatorvi tulehtuu välillä ja mä tunnistan tulehduksen nimenomaan vatsaoireiden perusteella. Suosittelen siis syömään myös Somac-kuurin alkuun, itselleni tepsii vain reseptillä saatava Nexium. Toivottavasti syy selviää pian!

  • Jonna kirjoitti:

   Mulle kirjoitettiin kans resepti Somacia. En ole sitä vielä hakenut, koska haluan testata mitä kahvin pois jättäminen kertoo..Pariin päivään ei mitään poltteluita ole ollut, mutta heti jos alkaa niin sit apteekin kautta kotiin!

 8. SkyFall kirjoitti:

  Mäkin sanoisin että refluksiin viittaa.
  Kannattaa kokeilla närästyslääkkeitä.
  Mulla tulee herkästi just ylävatsakipua siitä johtuen. Joskus herään yöllä siihen ja mietin olenko syönyt jotain rasvaista tai muuten refluksia aiheuttavaa.
  On mulla ärtynyt suolikin , toki sekin voi vaikuttaa.
  Nää vaivat kai usein kulkee kimpassa…
  Joka tapauksessa, ikävä vaiva ; I feel you ?
  Kannattaa selviä tuo refluksi !!

 9. Sup kirjoitti:

  En ole seurannut blogiasi mutta käytätkö jotain proteiinijauheita tällä hetkellä? Oma mahani herkistyi niille vaikka käytinkin todella hyvä laatuisia, laktoosittomia ja gluteenittomia jauheita. Laitoin jauhetta esim. aamupuron sekään ja lounaan jälkeen kaikki tuli läpi. Tätä ei siis tapahtunut niinä päivinä kun söin tavallisen puuron.

  • Jonna kirjoitti:

   Käytän treenipäivinä kyllä…Mulla vatsa oireilee eniten aamulla eli silloin protskujauheen nauttimisesta olisi aikaa jo reilusti yli 12h. Täytyy pitää tämäkin vaihtoehto mielessä!

 10. Soikku kirjoitti:

  Täällä 1 ku vallaan kipeenä :/ Krohnia varmaa täällä. Suolistossa kokoajan tulehdus ja kaikenlaista tähystystä ym tehty. 2 viikon päästä on magneetti sit saa luultavasti lopun selvyyden tähän! Ei o kivaa enää ja paino tippuu kun maha ei siedä mitään 🙁

  • Jonna kirjoitti:

   Voi ei 🙁 Sulla on varmaan calpro otettu? Mä juuri odottelen sen vastausta. Sillä selviää jo paljon. Toivottavasti magneetistä löytyy lopullinen syy!

 11. Emily kirjoitti:

  Helöy! Mulla on se ärtynyt suoli oireyhtymä. Todettu parikymppisenä ja oon 37v nyt. Laktoositon ruokavalio paitsi skippaan tuon suklaan kohdalla ja kärsin seuraukset. Keliakiaa ei o todettu. Mutta itselläni viljojen käyttö minimiin tai pois. Ja vatsakipu on nimenomaan tuo ylämahakipu. Ja vois sanoa että se on päivittäistä edelleen. Patti tai vanne mitä nimitystä itse käytän joka välillä tuntuu kurkussa. Raskaana ollessa närästys aivan järkky joka mulla tuntuu kun rintakipu olisi. Ylävatsassa on kun kivi sitä se muistuttaa. Aatellu että mahahaava tai joku pahempi vielä kehkeytyy mutta joo kuullostaa niin tutulta. Ja ois vaiva helpompi hyväksyä jos sillä ois nimi mutta tuo ärtynyt suoli on niin hatara. Se on just sitä testing testing ja itaekuria vaativaa. Parhaiten voin kasvispainotteisella ruoalla. Kaura puurona ja maks 1-2 palaa leipää. Hiiva on kauhee vaivan aiheuttaja. Jeps näillä männään 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kuulostaa tutulta ja samaa epäilen itselläkin! Mulla oli kans raskaana ollessa aivan järkyttävä närästys…Saa nähdä kuinka tässä käy. Laktoosikoekin otettiin, mutta siitä ei ole vastausta tullut. Huomaan kyllä että maitotuotteisiin vatsa reagoi aika usein eli niitä en ole enää juuri käyttänytkään. Ehkä tässä pikku hiljaa oppii mikä on hyväksi ja mikä ei 🙂

 12. Mia K kirjoitti:

  Vatsa on kyllä moniulotteinen elin. Joskus vaiva voi olla tosi pienestä jutusta. Itsellä kaiken aiheutti ”loinen”! Jota ei vuosia kestäneissä testeissä edes löydetty! Kunnes tilasin loishäädön briteistä: Blessed Herbs kombon. Ja, ihmeellistä että vatsani on jo parempi. Olen käynyt kymmenillä eri lääkäreillä ja terapeuteilla etc.
  Toivottavasti löydät apua ☆☆☆

  • Jonna kirjoitti:

   No huh, onneksi eliö löydettiin! Olen näistä kuullut töiden puitteissa aikaisemminkin.

 13. N kirjoitti:

  Moikka! Refluksia olisin tullut epäilemään minäkin.. hoitoon tarvitaan ihan kunnon reseptilääkkeet, tai somacia/zoltia isompi annostus. Toivottavasti syy ja helpotus löytyy pian!

  • Jonna kirjoitti:

   Somacia mulle jo kirjoitettiinkin! En ole vielä hakenut. TEstaan ensin mitä tapahtuu kun jätin kahvin pois 🙂

 14. Nimetön kirjoitti:

  Niinkuin kommenteista voi päätellä, oireita voi aiheuttaa minikin tekijä. Ajattelin kuitenkin jakaa vielä oman ajatukseni 🙂 Mä ajattelen että mulla on herkkis suolisto, joka tekee mitä tahtoo, ei mitä mä tahdon 😀 Oon epäillyt yhtä sun toista laktoosista hiivaan. Pitkän tauon jälkeen tein istumatyötä ja suolisto reagoi välittömästi. Ylävatsakivut, ilmavaivat, ummetus – sietämätöntä. Kunnes 1-2 viikkoa sen jälkeen kun lopetin taas 8h/pv istumatyön, vaivat hävisivät. Nyt enää satunnaisesti ja johtunee silloin liikunnan puutteesta tai ruoasta. Mutta siis on monen tekijän summa ja jos suolisto on syystä tai toisesta herkkää sorttia, ikäviä vaivoja esiintyy välillä. Näin mulla mutta onneksi sulla on mahdollisuus kokeisiin. Toivottavasti sieltä saat jotain osviittaa!

  • Jonna kirjoitti:

   Lueskelin, että nimenomaan istuminen aiheuttaa oireita ärtyvän suolen oireyhtymässä! On nämä hankalia juttuja 🙁

 15. Anna kirjoitti:

  Noiden närästyslääkkeiden (Nexium, Somac jne) kanssa kannattaa muistaa, että ne on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön. Itsehän söin lääkärin määräyksestä Nexiumia yli vuoden päivät, ja sain suolistoni tällä tavalla entistä pahempaan kuntoon. :/ Mulla oli ilmeisesti alunperinkin vatsahapon tuotanto liian heikkoa, ja vaikka Nexium auttoikin (ainakin jonkun aikaa) närästykseen, niin samaan aikaan ruoansulatukseni meni niin huonoon kuntoon etten pystynyt syömään kuin tyyliin jotain sosekeittoja, kun mikään ruoka ei yksinkertaisesti sulanut.

  Nyt olen onneksi päässyt Nexiumista eroon ja hoidan suolistoani kuntoon. Närästykseen ja mahaoireisiin minulla auttaa ruokavalio (fodmap + pääsääntöisesti gluteeniton ja maidoton), ja lisäksi tuen ruoansulatusta syömällä ruoansulatusentsyymejä ja suolahappokapseleita. Suosittelen lämpimästi kurkkaamaan tämän Kaisa Jaakkolan artikkelin: http://kaisajaakkola.com/2012/02/vatsahappotesti/

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen joskus tehnyt tuon vatsahappotestin! Vois muuten tehdä taas uudestaan. Mulle lääkäri sanoi nimenomaan, että Somacia saa käyttää vain kuuriluontoisesti..

 16. Minetti kirjoitti:

  Voisitko olla raskaana? ?

 17. Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti:

  Onpas ikävää, toivottavasti pian helpottaisi! :/ En halua tyrkyttää mitään diagnoosia (ei taitokaan riittäisi), mutta luitko kun kirjoittelin viikonloppuna gluteenin aiheuttamista oireista ilman keliakiaa? Kävin siinä släpi viime aikaisia tutkimustuloksia, ja alan ekspertit alkavat olla sitä mieltä että gluteeniherkkyys (eli oireita gluteenista ilman keliakiaa) ei ole korvien välissä ja ehkäpä vielä keliakiaa yleisempää…

  http://ssiiripilketta.blogspot.fi/2016/10/gluteenista-oireita-ilman-keliakiaa.html

  • Jonna kirjoitti:

   En ole lukenut vielä, mutta menenpä saman tien lukemaan! Mä uskon todella vahvasti, että gluteenille voi olla ns. allerginen ilman, että olisi keliakiaa. Niin monella näitä vaivoja on, vaikka keliakia on pois suljettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *