Hae
Palasia Arjestani

Onko se niin vaikeaa pitää pennut kurissa?

juna

Junamatka täydessä junassa. Sunnuntai-iltapäivä. Monella rankka ja touhun täyteinen viikonloppu takana. Liikaa lapsia pienessä tilassa. Kauhea mekkala. Ja aina se yksi kakara, jota ei saada ojennukseen… Mä olen tyttäreni kanssa matkustellu aika paljon junalla ja joka kerta päädyn ihmettelemään samaa: miksi on aina se yksi mukula, jota vanhemmat ei saa kuriin? Se yksi joka terrorisoi muita, huutaa, kiroilee ja pomottaa. Menomatka meillä sujui ihan ongelmitta, mutta tulomatka.. Puolessa välissä matkaa leikkivaunuun tuli muita lapsia selkeästi isompi poika, ehkä 8-vuotias. Poika, joka luuli omistavansa koko hemmetin leikkivaunun. Poika, joka käytiin vaan viskaamassa sinne, jonka jälkeen isä/ukki (en tiedä kumpi) lähti pois vaunusta ja jätti penskan terrorisoimaan muita lapsia.

juna3

Ei se tuo meidänkään tyttö aina mikään herran enkeli ole, mutta kyllä mulla sentään sen verran auktoriteettia riittää, että saan hänet kuriin. Mua ei haittaa, että lapsi itkee tai huutaa sen takia, että häneltä kielletään jotain. Se kuuluu vain asiaan. Minäkin jouduin kerran tytön istuttamaan matkan aikana omalle paikalleen, kun ei osannut käyttäytyä liukumäessä niin kuin kuuluisi. Huutohan siitä tuli, mutta annoin huutaa niin pitkään kuin ymmärsi ettei leikkipaikalla saa käyttäytyä miten haluaa. Sen jälkeen kaikki sujui hyvin, ilman mitään ongelmia.

juna2

Mutta tämä yksi mukula. Häntähän ei kukaan ollut kieltämässä. Siellä kiroili ja töni muita. Teki just sitä mitä halusi. Uskoi kyllä kun väärinkäytöksistä mainittiin, mutta lyhyt oli muisti. Mä en kovin helpolla komentele vieraita lapsia, mutta teen sen kyllä jos on pakko. Jos omat vanhemmat ei ymmärrä, että lapsi voi satuttaa toisia lapsia niin mun mielestä se on ihan ok, että joku muu komentaa. En pistäisi pahakseni vaikka joku komentaisi meidänkin tyttöä. Monet vanhemmat vaan tuntuvat olevan aika arkoja puuttumaan vieraiden lasten käyttäytymiseen. Minä puolustan omaani haukan lailla. En tosiaankaan halua, että joku tuntematon mukula tulee ja tönäisee tytön alas liukumäestä niin että pää kolisee laitoihin. Ja ei muuten töninyt tämäkään toista kertaa. Miksi noita kurittomia kakaroita on junassa joka ikinen kerta? Onko se nyt niin helvetin vaikeaa pistää oma mukula kuriin? Näille vanhemmille/isovanhemmille ilmeisesti oli, koska hävisivät sen siliän tien…

Mitä te olette mieltä: onko ok komentaa muiden lapsia?

Ps. Kuvat on otettu meidän edellisiltä junamatkoilta.

8 kommenttia

 1. sara kirjoitti:

  On ok komentaa muiden lapsia jos ei kertakaikkiaan osaa käyttäytyä!! Ärsyttää kans tuollaiset vanhemmat, joita ei kiinnosta pätkän vertaa miten oma lapsi käyttäytyy….

  • Emmi kirjoitti:

   Hei. Kyllä saa komentaa ja pitääkin komentaa! Aikuisia täytyy uskoa ja kunnioittaa. Jos joku komentaa minun lapsiani rakentavasti, kiitän siitä. Yleensä kyllä olen kartalla siitä mitä omat lapseni touhaavat, mutta jos näin kävisi, kiittäisin.

   • Jonna kirjoitti:

    Samalla linjalla minäkin! Munkin lasta saa ihan vapaasti komentaa, jos tekee koiruuksia.

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, samaa mieltä! En ymmärrä miten jotkut vain katsovat vierestä, kun oma mukula terrorisoi muita..

 2. HenriikkaV kirjoitti:

  Työskentelen aspa-alalla ja viikottain mielessäni pyörii sama kysymys. Onko ok komentaa muiden lapsia, jos vanhemmat ei siihen syystä tai toisesta kykene?

  Varsinkin asiakaspalvelijana tilanne on vaikea, koska jos menet komentamaan ’väärää lasta’ (ts väärien vanhempien, ns kukkahattutätien lapsia), niin pahimmassa tapauksessa pilaat työpaikkasi maineen. Toisaalta taas välillä käy tosi pahasti aivoon riehuvat kakarat ja joskus on vaan pakko ojentaa lapsia, ihan jo sen varjolla ettei lapsille itselleen satu mitään (esim peili kaadu päälle, kun niissä kiipeilevät).

  Sivullisena/asiakkaan asemassa mulla ei ole ollut tarvetta muiden lapsia komentaa (vielä), pääsenhän mä silloin siitä ikävästä tilanteesta aina pois, jos kakaroiden karjuminen käy liikaa ärsyttämään.

  http://henriikkav.blogspot.com/

  • Jonna kirjoitti:

   Sulla tilanne onkin töissä aika kinkkinen.. Mä olen kyllä kiitollinen hennesin myyjälle, kun jokin aika sitten oltiin tytön kanssa käymässä Hennesillä ja hän oli mallinuken kädessä kiinni heti kun silmä vältti. Myyjä sanoi hyvin ystävällisesti, että mallinukkeihin ei saa koskea, voivat kaatua päälle. Ja näinhän se on, pahimmassa tapauksessa sellainen kaatuu lapsen päälle ja vahinkohan siinä sattuisi!

 3. Emmah kirjoitti:

  On oikein ja saa komentaa. Myös minun lapsiani aiheesta, eivät ole mitään hellantelttuja. Ja kyllä itsekin komennan, jos aihetta tulee, sekä omia että muitten mukuloita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *