Hae
Palasia Arjestani

Inbody-mittauksen seuraukset ja makkaraperunat goes 2014

Hyvin huomaa Fitfashionin bloggausten otsikoista ja aiheista, että fitnesslajien osalta käy kisakausi kuumana. Lueskelin parit postaukset aamulla ja meinas mennä kyllä kahvit väärään kurkkuun, sen verran kärkkäitä kommentteja oli ilmoilla! Moni teistä varmaan tietääkin, että mä olen itse kisannut fitnesslajeissa pariin otteeseen ja tiedän myös sen kisaajan näkökulman ja suuren intohimona lajia kohtaan. Mun mielipide lajin terveydestä ei ole tämän fitnessbuumin myötä muuttunut yhtään mihinkään. Totta kai lajin pariin ajautuu myös niitä syömishäiriöille alttiita, mutta aiheuttaako itse kisaaminen syömishäiriön? Mun mielestä ei. Jos sulla on nuppi kunnossa ja osaat kuunnella kroppaasi niin on aika epätodennäköistä sairastua mihinkään. Jos et osaa yhtään tulkita kroppasi toimintaa ja pusket vaan väkipakolla dieetistä toiseen vaikka tukka lähtee päästä, masentaa, olet jatkuvasti ärtynyt etkä jaksa tehdä mitään ylimääräistä niin ollaan aika helvetin väärällä tiellä. Jokaisen fitneksessä kisaavaan täytyy osata kuunnella omaa kroppaa ja jokaisen fitnesslajien valmentajan täytyy osata havaita hälytysmerkit! Kisadieetin ei kuulu olla suurta kärsimystä ja jos se sitä on niin on ihan omaa tyhmyyttä jatkaa sitä. Kisaajan kuuluu näyttää lavalla kauniilta ja sädehtivältä, kireältä ja lihaksikkaalta eikä suinkaan langanlaihalta ja väsyneeltä. Jos näytät jälkimmäiseltä niin taas on menty aika helvetisti metsään. Moni on kauhistellut sitä kun joitakin kisaajia on haukuttu läskeiksi lavalla. Kyllähän siinä ”läskiltä” näyttää jos vieressä on huomattavasti kireämpiä tyyppejä niin hirveältä kuin se kuulostaakin. Ei se kuitenkaan tarkoita että olisit tosielämässä läski. Se nyt vaan sattuu olemaan pelin henki ja jokainen lavalle nouseva tietää sen. Ihan samalla tavalla jos menet juoksukisoihin etkä pärjääkään, olet hidas muihin verrattuna vaikka normitallaajaan verrattuna olisitkin nopea. Ymmärrättekö yhtään mitä tarkoitan? Näissäkin asioissa on puolensa ja puolensa ja täytyy aina muistaa ettei se oma (minunkaan) näkökanta ole se ainoa ja oikea. Toisten mielestä fitness on sairasta eikä urheilua ollenkaan ja toisille se on urheilua parhaimmillaan! Mun mielestä se on urheilua isolla U:lla. Jokainen kisaaja joutuu tekemään hemmetinmoisen duunin päästäkseen lavalle eikä siihen urakkaan ihan jokainen pysty. Mun ei pitänyt ottaa asiaan minkäänlaista kantaa, mutta otinpa näköjään kuitenkin 😀 Iso hatunnosto kaikille lavalle nousseille. Muistakaa, että olette tehneet kovan työn eikä sitä ota teiltä kukaan pois, oli ihmisten mielipide mikä tahansa.

C360_2014-09-10-14-54-01-977

No niin, nyt kun on ruodittu muiden läskejä niin ruoditaanpa myös omia. Kävin viime tiistaina Inbody-mittauksessa ja tulos oli vähän mitä odotonkin. Mun kroppa on aina ollut sellainen, että ilman suurempaa duunia paino asettuu 65kg tietämiin ja rasvaprossa on noin 23. Mun on yleensä aika helppo pudottaa painoa, mutta hankala pitää painoa ja rasvaprosentti alempana. Se mikä pisti mun hälytyskellot nyt soimaan mittauksessa oli viskeraalisen rasvan määrä, joka on noussut aika paljon sitten edellisen mittauksen. Mulla kerääntyy rasva aina ensimmäisenä ja eniten keskivartaloon ja nyt se ikävä kyllä näkyi jo mittauksessakin. En löytänyt mistään mun edellistä mittaustulosta, mutta muistan ettei se noin korkealla ollut kuin nyt. Toinen yllätys oli se, että yläkroppa on mennyt lihasmassassa alakropan ohi. Mä olen aina ollut kovin alakroppa painotteinen, mutta nyt on tapahtunut jotain kummallista…Enemmän kyykkyjä siis tiedossa!

C360_2014-09-15-14-24-55-490

C360_2014-09-15-14-25-47-654

Nyt on sitten aika ottaa lusikkaa kauniiseen käteen ja tehdä asioille jotakin. Tarkoituksena on pikku hiljaa lähteä laskemaan rasvamassaa ja -prosenttia alemmaksi ja samalla yrittää saada viskeraalisen rasvan määrä laskemaan. Treenin määrä pitäisi siis saada lisättyä ja ruokavalioon täytyy kiinnittää enemmän huomiota. Tarkoittaa käytännössä sitä että hiilarien ajoitus täytyy saada kohilleen, niiden määrää laskea snadisti ja vähentää sokerin käyttöä. Veden juontia alan lisäämään myös ja kiinnitän entistä enemmän huomiota käytettäviin ruoka-aineisiin. Millekään tietylle ruokavaliolle en ala, mutta pientä paleosuuntaisuutta on havaittavissa. Kun vaan jaksaisin vähän laskeskella kaloreitakin… Se on niin puuduttavaa hommaa! Seuraava mittaus on noin kolmen kuukauden päästä. Ihan mielenkiintoista nähdä mitä saan aikaiseksi pienillä muutoksilla vai saanko mitään.

kuvia 006

Viime torstaina tehtiin muuten legendaarinen benchmark-wod Cindy eli 20 minuutin aikana niin monta kierrosta kuin ehtii ja liikkeinä: 5 x pullup, 10 x pushup ja 15 x airsquat. Edellisen kerran oon tehnyt tän joskus alkutalvesta ja sillon jouduin skaalamaan osan leuoista kumpparilla ja osan punnerruksista boksille, tuloksena 14 kierrosta. Nyt tein kaikki liikkeet standardien mukaan ja tuloksena 12 kierrosta. Parannettavaa on vielä paljon, mutta on näköjään kehitystäkin tullut! Vaikka välillä tuntuu ettei kehitystä tule ollenkaan niin benchmark-wodeissa ja voimaosuuksissa kehitystä on havaittavissa tasaisesti koko ajan 🙂 Pitäisi välillä muistaa miettiä mistä on aloittanut eikä aina miettiä vain sitä mitä haluaisi jo olla!

kuvia 013

kuvia 012

kuvia 008

kuvia 007

kuvia 009

kuvia 010

Treenin jälkeen tein paleohenkisen ruuan, jossa käytin pitkästä aikaa makkaraa. Etsin kaupasta lihaisimman version jonka löysin ja käytin sitä. Teen todella harvoin mitään makkararuokia, mutta täytyy sanoa että oli varsin piristävää vaihtelua! Nyt jaksaa taas puputtaa kanaa ja jauhelihaa.

Makkaraperunat goes 2014

 • 1 bataatti
 • 1 paprika
 • 2 keskikokoista porkkanaa
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 1 pkt makkaraa (lihaisinta mitä löytyy!)
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • suolaa ja mausteita maun mukaan

Kuori ja pilko bataatti sekä porkkanat. Pilko paprika ja sipulit pieniksi. Irrota makkarasta kuori ja kuutioi pieniksi paloiksi.

kuvia 014

Laita vihannekset ja makkarat suureen kulhoon. Lorauta päälle öljy ja mausteet. Sekoittele hyvin niin, että öljyä ja mausteita on joka puolella tasaisesti. Levitä ainekset leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla 35-45 minuuttia!

kuvia 016

Helppoa ja hyvää ruokaa. Voit makkaran tilalla käyttää ihan hyvin vaikka kanaa tai jättää proteiinin kokonaan pois.

kuvia 017

Ps. Nyt kun treenin määrää pitäis saada lisättyä niin vasemman takareiden jänne otti ja tulehtui. Ei vissiin tykännyt Tough vikingin juoksenteluista 🙁

14 kommenttia

 1. Juliet kirjoitti:

  Kiva nähdä millaselle ruokavaliolle ryhdyt!

  • Jonna kirjoitti:

   Eiköhän tässä jatketa vanhalla ja hyväksi havaitulla tiellä, mutta siistityllä versiolla vaan 😉

 2. Petra kirjoitti:

  Kyselitkö yhtään mittaajalta, mistä viskeraalisen rasvan nousu voisi johtua? 🙂 Mulla on sellainen käsitys, että esimerkiksi punainen liha ja ns. huono rasva nostavat sitä, kun taas hyvä rasva laskee. Toki tää viskeraalisen rasvan määrä on tosi yksilöllistä – itsellä se on aina ollut tosi alhainen eikä oo ollut millään tavalla riippuvainen rasvaprosentista, joka on heittänyt 21-25 % välillä. Mulla tosin rasva kertyy muutenkin herkemmin tonne ahteriin eikä keskivartaloon sisäelinten lähelle 🙂 Joka tapauksessa tosi mielenkiintoista nähdä, miten Inbody kertoo 3kk päästä 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Juu, käytiin niitä läpi ja itse asiassa mulla on sama muistikuva asiasta kuin sulla. Lisäksi kahvin juominen lähellä mittausta voi nostaa viskeraalisen rasvan määrää. Se oli noussu mulla sen verran paljon että on varmasti ihan oikeastikin noussut eikä johtunut mistään valmistautumisvirheestä 🙁

 3. Sanna kirjoitti:

  Mulla oli vuosi sitten viskeraalinen rasva 70,9 ja seuraavan puoli vuotta söin osittain ruokavalion mukaan mutta kuitenkin rennosti. Ja mittauksesta 6kk jälkeen oli 47,7 🙂
  Tsemppiä talven treeneihin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   No niin, eli ruokavaliolla sitä voisi saada hyvinkin tiputettua 😉

 4. miss melkein rasvamaksa kirjoitti:

  Mulla laskee tuo viskeraalinen rasva aina kun teen säännöllisesti enemmän pitkäkestoisempaa aerobista pk-vk-rajan liepeillä liikkuvilla sykkeillä. Käytännössä tämä tarkoittaa cf treenien lisäksi viikko-ohjelmaan jotain les mills bodysteppiä tai bodyattackia ei niin täysillä vedettynä 2-3 kertaa viikossa. Pelkät lyhyehköt woditykitykset ei vaan mulle riitä potkimaan aineenvaihduntaa riittävän terveelliselle tasolle. Eikä mikään kävelytehoinen tosi kevyt höntsääminen. Kun aerobiset nuo jää välillä kausittain pois, niin viskeraalinen lähtee nousuun.

  Ruokavaliolla en ole omalla kohdalla huomannut vaikutuksia viskeraaliseen rasvaan. Perustervellisellä maalaisjärkisellä jalatmaassa ruokavaliolla elän normaalisti ja välillä olen kokeillut lisätä tai vähentää hiilareita, lisätä tai vähentää rasvoja jne…

  • Jonna kirjoitti:

   Juoksemista mä treenaisin varsin mielelläni, mutta nyt sekin on taas pakko laittaa tauolle kun takareiden jänne on vissiin tulehtunut 🙁 Täytyy lisätä pitkäkestoista aerobistakin pikku hiljaa. Mielenkiintoista nähdä mistä on apua ja mistä ei 🙂

 5. Aino kirjoitti:

  Lyhyeen kantaanottavaan tekstinosaasi lyhyt kantaaottava vastaus: itse olen sairastunut vaikeaan anoreksiaan fitnessharrastuksen myötä/takia. En silti syytä itse fitnesstä taikka tätä fitnessbuumia anoreksiastani, en toki, ittehän mää oon asiani pahemman kerran sössinyt. Mutta sen verran täytyy silti mun mielestä fitnekselle vastuuta heivata, että tämä pieni 18-vuotias tyttö sai aikanaan sairastueessan sellaisen käsityksen, että en ole ihmisenä riittävä jos en ole täydellisen fitness: ei herkkuja, ei lis. sokeria, makrot ja kalorit täydellisesti, proteiinia paljon. Muovikipot mukana ja treeniä 2x päivässä, salia tietenki ja aina veren maku suussa. Henkisestä hyvinvoinnista ei puhuta tarpeeksi.

  • Jonna kirjoitti:

   Henkisestä hyvinvoinnista ei todellakaan puhuta tarpeeksi ja sun ikäisen nuorelle naiselle olisi hyvin tärkeää, että saisit tuntea itsesi täydellisenä juuri sellaisena kuin olet! Tässä päästään taas siihen minkä kuvan nuoret saavat elämästä televisiosta, lehdistä ja netistä. Aivan varmasti jos ketään ei ole näyttämässä suuntaa niin helposti luulee, että täytyy olle täydellisen fit että olisi hyväksyttävä ja yhteiskuntakelpoinen. Ei sen kuulu niin mennä! Mä olen todella pahoillani että sinulle on käynyt niin ja toivon, että olet nyt jo parantumassa <3 Ymmärräthän ettei ulkonäöllä ole tässä maailmassa loppujen lopuksi mitään merkitystä? Vain sillä on merkitystä, että rakastat itseäsi, olet terve ja teet sellaisia asioita joita rakastat!

 6. outi kirjoitti:

  Hyvä kannanotto fitnesskeskusteluun! 🙂

 7. Iiris kirjoitti:

  Makkara asiaa. 😀 Kokeileppa Ukkopekan kalkkunamakkaraa jos et vielä ole. Siinä on arvot kohillaan. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Enpä ole vielä törmännyt! Täytyy yrittää bongailla, kiitti vinkistä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.