Hae
Palasia Arjestani

Vielä yksi jakso muumeja, äiti!

Mun lapsuudessa ei ollut kännyköitä, tallentavia digibokseja saati tabletteja. Nykyään näitä vempaimia on joka taloudessa ja jokaisella lapsella. Minä leikin lapsena pihalla kavereiden kanssa ja kotona piirsin ja leikin barbeilla. Liikuin monta tuntia päivässä ja katsoin pikku kakkosen illalla. Jos muilta leikeiltäni ehdin. Olen alkanut kiinnittää elektronisten laitteiden käyttöön lapsilla enemmän huomiota nyt kun oman lapseni mielenkiinto kyseisiin vekottimiin on selkeästi herännyt. Lähes joka päivä kuulen lauseen ”vielä yksi jakso muumeja” tai ”joo, tulen kunhan tämä video loppuu”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä ei ole ollut kotona mitään selkeää linjaa paljonko saa päivässä katsoa tablettia tai televisiota. Me ei olla tätä ns. ruutuaikaa rajoitettu vielä millään tavalla, koska aikamäärät, mitä tyttö haluaa katsoa, eivät ole olleet mitään kovin suuria. Nyt olen kuitenkin huomannut, että tyttö katsoisi vain tablettia tai televisiota ellei häntä selkeästi motivoi leikkimään leluillaan tai pelaamaan pelejä. Neuvokas perhe-sivustolla kerrotaan, että suositusmäärä ruutuajalle olis max 2h päivässä. Mäkin huomaan näplääväni ihan liikaa kännykkää kotona ja varmasti sekin vaikuttaa tytön haluun olla tabletilla ja räplätä mun kännykkää.

Aina puhutaan vain älylaitteiden haittavaikutuksista, mutta onhan niitä Neuvokas perhe-sivuston mukaan myös positiivisia vaikutuksia, kuten kielellisen oppimisen edistäminen, ongelmanratkaisukyvyn parantaminen ja visuaalisen älyn kehittäminen. Meidän 3-vuotias on esimerkiksi oppinut aikamoisen englannin kielisen sanavaraston ja on varsin nokkela muutenkin ikäisekseen. Pelejä hän ei juurikaan pelaa (vielä), mutta katselee jonkin verran videoita youtubesta. Niiden kanssa saa vain olla aika tarkkana etteivät sisällä mitään sopimatonta materiaalia tai kirosanoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sivustolla on myös lista hyviä vinkkejä älylaitteiden käyttöön:

 • Päivittäistä ruutuaikaa on hyvä pilkkoa pienempiin osiin, sillä monen tunnin yhtämittainen ajanvietto kirkkaiden ja välkkyvien ruutujen ääressä on melkoinen rasite lapsen aivoille.
 • Tarkasta, missä asennossa lapsi touhuaa tabletin ääressä ja selailee älypuhelinta. Päänsärky on luonnollinen seuraus, jos selkä on mutkalla ja hartiat lysyssä.
 • Säätäkää näytöt himmeämmälle, jolloin valoärsytys vähenee. Myös äänenvoimakkuutta on hyvä madaltaa.
 • Digihäly kannattaa sulkea ympäriltä jo hyvissä ajoin illalla, jotta aivot pääsevät rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoa. Suosituksen mukaan laitteet on syytä sulkea puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 • Tutustukaa internetin, pelien ja sosiaalisen median maailmaan yhdessä. Osoita kiinnostusta lapsen laitteiden käyttöä kohtaan ja opasta, miten netissä käyttäydytään. Ensimmäiset käyttäjätunnukset voidaan luoda yhdessä.
 • Pidä itsesi kartalla siitä, mitä ruudusta katsotaan, näytöltä seurataan ja nettiin kirjoitetaan.
 • Lapsille voi asentaa esimerkiksi estoja ja aikarajoituksia puhelimeen tai tietokoneeseen.
 • Munakellon pirinä on lapselle selkeä merkki siitä, että peliaika on nyt päättynyt.
 • Ruutuaikasopimukseen voi kuulua, että lapsen on mahdollista ansaita peliaikaa esimerkiksi pieniä kotitöitä tekemällä tai pikkusisaruksia vahtimalla.

Mä olen huomannut ettei tablettia saa antaa tytölle kovin myöhään illalla. Ainakin puoli tuntia täytyy rauhoittaa iltapuuhille ja muille leikeille ennen nukkumaanmenoa jos ei haluta huutokonserttia ennen nukkumaanmenoa. Tyttö on helposti todella kärttyinen jos saa katsoa tablettia liian pitkään. Mä olen muutenkin sillä kannalla, että lasten kuuluu leikkiä ja liikkua, ei istua missään tietokoneen ääressä tai tabletilla. Meillä tyttö saa katsoa tablettia silloin kuin aikuiset laittavat vaikkapa ruokaa tai siivoilevat. Muumeja katsotaan illalla yhdessä, mutta aikaa pitää löytyä myös pelailulle ja tytön kanssa leikkimiselle. Meillä tyttö on aika huono siivoamaan omia lelujaan pois lattioilta, vaikka sen kyllä osaa tehdä. Taidankin kokeilla tuota neuvoa, että pienillä kotitöillä voi ansaita lisää ruutuaikaa. Alkaiskohan se lelujen siivoaminekin kiinnostaa 😉

Mites teillä, paljonko saa katsoa töllöä/tablettia päivässä tai pelata tietokoneita? Oletteko huomanneet haittavaikutuksia tai positiivisia vaikutuksia?

 

4 kommenttia

 1. sarppa kirjoitti:

  Meillä tytöt 2,5v ja 5,5v. Talvella lapset katto huomattavasti enemmän telkkaria ja silloin myös ostettiin tabletti, joka myös kiinnosti lapsia. Esikoinen pelailee sillä yleensä pikku kakkosen pelejä tai kirjain pelejä, kehittäviä enimmäkseen ja onkin niistä tosi kiinnostunu, kun eskari alkaa syksyllä. Nyt kun kesä tuloillaan, niin lasten ruutuaika on vähentyny melkein nollaan…ulkona ollaan jatkuvasti, varsinkin esikoinen viillettää siellä aina kun sää sallii (asutaan maalla niin pääsee itsekseen ulos). Aamu lastenohjelmat oikeastaan ainoat joita katotaan viikonloppuisin 🙂 Ei ole ollu tarvista rajoittaa, koska yhteen soittoon ne ajat ei ole ollu pitkiä 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   No sun ei tarvii ainakaan olla huolissasi! Kannattaa lukea tuo H:n laittamaan linkki. Oli todella hyvä ja mielenkiintoinen 🙂

 2. H kirjoitti:

  Moi,

  Tässäpä toinen kirjoitus aiheesta: http://viite.blogspot.fi/2014/11/ruutuaika-romukoppaan.html
  Kirjoittaja on lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri.

  • Jonna kirjoitti:

   Aivan mahtavaa! Oli todella hyvä teksti, kiitos paljon 🙂 Nähtävästi ihan turha olla huolissaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.