Hae
Palasia Arjestani

Koko kesä kännissä, mahtavaa!

koko kesä kännissä

En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka viettävät koko kesäloman kännissä kuin käet. Jo nuorena tunsin ihmisiä, jotka joutuivat oikeasti kesäloman lopuksi katkaisuun, koska putki oli jäänyt päälle. Sen lisäksi että ne tyypit olivat karmean näköisiä, oli myös terveys aika huonossa jamassa. Tällaisilla parin kuukauden putkilla saattaa olla aika kauaskantoiset seuraukset puhumattakaan mitä tällainen tekee ihmissuhteille (ei hyvää).

En ole absolutisti minäkään, mutta niskavillat nousivat aika rajusti pystyyn, kun luin tänään jutun Ilta-Sanomien nettisivuilta Porilaisesta pariskunnasta, jotka hakivat autolastillisen viinaa Latviasta. Artikkelissa mainittiin miten he olivat säästäneet satoja euroja, kun ostivat lastillisen viinaa Viron sijasta Latviasta. Viinaa oli oikeasti paljon se oli tarkoitettu illanviettoihin mökille kesäksi. Valehtelematta normaalille ihmiselle sellainen lasti riittäisi ainakin vuodeksi ja silloinkin saisi pämpätä aika ahkerasti. Mulle se olisi riittänyt varmasti loppuelämäksi. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan täältä.

Ymmärrän sen, että häihin haetaan edullisemmat juomat tai alkoholia haetaan oikeasti maltillinen määrä Virosta tai vaikka sitten sieltä Latviasta. Mutta että oikein autolastillinen kesän illanviettoihin? Mun kaaliin ei alkoholistisuvun lapsena mene tällainen juomakulttuuri ollenkaan. Se että haetaan autolastillinen viinaa mökkeilyä varten, tarkoittaa sitä, että mökillä aiotaan oikeasti olla kännissä oikein pitkän kaavan mukaan. Porukalla. Miksi pilata loma tai viikonloppu vetämällä viinaa? Tätä mä en ymmärrä. Ilmeisesti ajattelen alkoholin käytöstä hieman eri tavalla kuin monet muut. Mun mielestä viina nimenomaan pilaa asioita, ei tee niistä parempia tai hauskempia. Toivon todella ettei tuolla pariskunnalla ole lapsia tai näillä kavereilla, joita mökille kutsutaan. En tiedä mitään hirveämpää kuin seurata vierestä aikuisten kännäämistä. Ei ole kiva, kun kukaan ei juttele tai tee mitään sun kanssa, koska ovat niin kännissä. Lapsi saa huolehtia noissa kemuissa itsestään eikä se todellakaan ole fine. Pahimmassa tapauksessa kukaan ei anna sulle ruokaa ja istut koko illan yksinäsi jossain nurkassa seuraamassa humalaisia aikuisia. Jos lapselle sattuu jotain, kukaan ei huomaa mitään. Tuollaisiin viinabileisiin ei yleensä liity pelkkää hauskanpitoa. Aina tulee jostain riitaa ja pahimmassa tapauksessa tappelu tai jotain muuta vakavempaa. Ja jos vielä lapsia todistamassa sitä…

Mahtavaa, jos tämä pariskunta oikein säästää rahaa hakemalla isot lastit viinaa jostain muualta. Entäpä jos olisi jättänyt viinat hakematta ja viettänyt loman vaikkapa selvinpäin? Paljonko rahaa olisi silloin säästynyt? Veikkaan, että aika paljon enemmän. Ennemmin olisin lukenut tällaisen jutun Iltiksestä: Kuinka paljon säästät rahaa, kun jätät kesäloman viinat ostamatta? Jokainen saa rahoillaan ja elämällään tehdä mitä haluaa, mutta mun mielestä tuollainen elämä on lähinnä säälittävää. Niin kuin sanoin, en ole absolutisti, mutta näen punaista tällaisissa tapauksissa, kun oikein hehkutetaan miten viinaa saa isot lastit halvalla. Mikä siinä kännäämisessä niiin viehättää? Eikä ihminen oikeasti osaa pitää hauskaa tai viettää lomaa ilman viinaa? Tai ilman suurta viinalastia? Mahtavaa maata seuraava ja ehkä sitä seuraavakin päivä darrassa ja potea huono oloa. No niin, siinähän menikin jo kolme päivää hukkaan! Eikun selvää säästöähän se oli, kun viinaa on haettu autolastillinen. Ei muuta kuin korkki auki ja menoksi.

Mun mielestä on ihan fine ottaa pari saunaolutta tai -siideriä. Tai ottaa pari lasillista viiniä silloin tällöin. Tai käydä baarissa silloin tällöin. Mutta koko kesän kestävä pämpääminen ei todellakaan ole fine mun näkökulmasta. En itse katselisi sellaista ollenkaan. Onneksi mies on tässä asiassa samalla kannalla kuin minäkin. Aion kyllä juhannukseksi ostaa taas pienen viinipullon, mutta taidan hakea sen ihan vain Oriveden alkosta. Mun ei tarvii säästää satasia lähtemällä Latviaan hakemaan autolastillinen viinaa. Säästän sen rahan jättämällä viinat kauppaan. Tai no, tässä tapauksessa Latviaan.

Kuuluuko kännääminen sun kesään? Aiotko hakea autolastillisen viinaa Latviasta mökkiviikonlopuiksi?

Edellinen postaus: Tervetuloa lomakilot!

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

16 kommenttia

 1. ulla kirjoitti:

  Hitto jonna miten hyvä kirjoitus, naureskelin täällä itsekseni. ??
  Juu, ei kuulu alkoholi mun elämään. Juhlissa yms bileissä voin pari siideriä ottaa…. ?

 2. Annu kirjoitti:

  Aamen! Todella hyvä kirjoitus ja oon samaa mieltä 🙂 Oon pienestä asti pelännyt humalaisia ihmisiä ja en vieläkään ymmärrä kännäämisen hienoutta. Olen 23-vuotias, en ole koskaan ollut darrassa tai ollut kiinnostunut juomisesta. Lisäksi rakastan urheilua, joten myös siksi alkoholin nauttiminen on aika harvinaista, vaikka en itsekään ole absolutisti.
  Ihanaa kesää! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Urheilu mullakin on se suurin syy miksi en halua viikonloppuisin mihinkään baareihin. Tai itse asiassa suurin syy on se, että olen lapsena nähnyt kännäämistä ihan riittävästi..

 3. maikki kirjoitti:

  Mä oon aina ihmetllyt tuota virosta hakemista, että onko se oikeasti niin paljon halvempaa että kannattaa maksaa se maksa, ja ehkä ne bensat omasta autosta, ja jää sitten pullopantit saamatta? Mulla ei siis ole mitään hajua noista viron (tai täällä meillä pohjoisessa haetaan halpaa viinaa haaparannasta, ei hajua niistäkään hinnoista)

  • Jonna kirjoitti:

   Ilmeisesti se on halvempaa, jos isomman lastin hakee. Jos on kohtuukäyttäjä niin tuskin tulee halvemmaksi hakea rajan takaa…

 4. Ulla kirjoitti:

  Samat ajatukset oli minullakin, kun jutun luin. Minä niin toivon, ettei tuolla pariskunnalla tai heidän mökkivieraillaan ole lapsia!!! Alkoholistisuvun jäsenenä minullakin nousi niskakarvat pystyyn, kun ajattelin noiden mahdollisten lasten kesää. Ja ei, ei tulisi mieleenkään hakea Latviasta tai muualtakaan autolastillista viinaa, meidän vähäiseen käytöön riittää ihan paikallisesta alkosta haettu satunnainen pullo.

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllähän tuollaisen lastin noutaminen kertoo aika paljon kulutuksen määrästä. Normi-ihmisellä riittää rahat hakea pulloa silloin tällöin Alkosta. Ei tarvitse ”säästää” ja lähteä Latviaan asti!

 5. Eve kirjoitti:

  Musta on kesällä ihanaa silloin tällöin lämpimänä kesäiltana ottaa ja se nousuhumala tuntuu kivalta. Taito itsellä ainakin on se, ettei tarvitse olla räkäkännissä… Musta nainen (ja ihan kuka vaan muukin) ei näytä kovin viehättävältä kovassa humalassa, sellainen hyväntuulinen hiprakka kyllä on ok. Mun äiti ottaa aika paljonkin, mutta isä ei ota mitään, ei ole ikinä ottanut. Ehkä itse olen pudonnut siihen välimaastoon. Otan silloin kun siltä tuntuu ja joskus menee aikoja jolloin en juo ollenkaan mitään.
  Voisin juuri harkitsevani hakevani lastillisen häihin tai isompiin syntymäpäiväjuhliin, mutta en niin paljon tarvitse omaan käyttöön, että pitäisi Viroon asti sitä lähteä hakemaan.

  • Jonna kirjoitti:

   Juu, hyvässä seurassa ja hyvällä ilmalla on kiva istua vaikka kavereiden kanssa terdellä ja jatkaa siitä iltaakin vaikka pikku tunneille saakka! Mutta ei todellakaan joka viikonloppu saati suuria määriä. Mulla tulee itselleni kans aina stoppi tietyn määrän jälkeen ja sitten poistunkin vähin äänin kotiin nukkumaan :d

 6. Heidi kirjoitti:

  Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni kyseisen jutun pariskunnan ystävistä olisivat todellisia ystäviä, ellei olisi tiedossa, että sinnepä mökille kannattaa suunnata ilmaisen viinan perässä. Rajan takaa haettu viina on ehkä halpaa – ja kerää ”ystäviä” ympärille kuin kärpäspaperi tai lehmänläjä kärpäsiä. Melko kuluttavaa tuollainen varmaan isäntäperheellekin. Ainakin luulisi, että kesän jälkeen vähän jo tärisyttäisi ja jokunen aivosolukin tuhottu.

  Komppaan kommenttia, jossa todettiin, että toivottavasti ko. pariskunnalla ei ole lapsia – tai lastenlapsia kesää viettämässä.

  • Jonna kirjoitti:

   Voi pikkusen muuten tärisyttää kesän jäljiltä! Ja samaa mieltä tuosta, että näinköhän niitä kavereita riittäisi, jos ei olisi viinaa mitä tarjota.

 7. -w- kirjoitti:

  ”Juodaan mökillä kavereiden kanssa.” Niiiin tai sitten ei juoda vaan myydään kavereille tms. Eihän sellaista voi toimittajalle sanoa ?

 8. Nimetön kirjoitti:

  Näin meillä kanssa .lapset jo isoja (16v) Mut viinat on jääneet sinne tallinnaan. Toki oon töitten kautta mennyt ja juonut viiniä , kuka ei ois . Mut jotenkin mun ja mun miehen yhtenäinen sanaton linja on se et jos lapset kotona ei juoda. Meillä kummalakin on alkoholisti isät joita ollaan katottu , minä jouduin isäni hautaan viemään .

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä mies ei käy oikeastaan koskaan missään ja ehkä yhden oluen ottaa kesän aikana. Itsekään en yhtä saunasiideriä enempää ole koskaan tytön nähden ottanut enkä ota. Ihan tarpeeksi saanut lapsena todistaa erinäisiä kemuja..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *