Hae
Palasia Arjestani

Miksi kehuminen ja kiittäminen on niin vaikeaa?

banneri

Kuva: Timo Pyykkö / A-lehdet.

Kiittäminen, kehuminen ja anteeksi pyytäminen. Asioita, jotka minun mielestäni kuuluvat jokapäiväiseen kohteliaaseen käytökseen. Olen tästä aiheesta kirjoittanut aiemminkin, mutta nyt on tarve kirjoittaa uudestaan, koska asia on ollut omassa elämässäni hyvin pinnalla viime aikoina. Olen itse töissä asiakaspalveluammatissa ja ihan päivittäin saan ihmetellä ihmisten käytöstä. On nimittäin todella yleistä ettei aikuiset ihmiset tunne sanaa kiitos tai anteeksi.

Minä olen pyrkinyt opettamaan tytölle pienestä pitäen, että aina täytyy kiittää ja aina täytyy pyytää anteeksi. Varsinkin anteeksi pyytäminen on ollut hänellä välillä työn ja tuskan takana, mutta liittynee ikään tämä taistelu. Omasta lapsestahan saa koulutettua juuri niin kohteliaan ihmisen kuin haluaa ja oma esimerkki on aina paras esimerkki. Mutta entäs vieraat ihmiset? Heidän käytökseen ei juuri voi vaikuttaa. Toiset eivät vain ymmärrä, vaikka kuinka rautalangasta vääntäisi. Melkein joka aamu joku asiakas myöhästyy, joku vähemmän ja joku vähän enemmän. Viime viikolla eräs asiakas oli 25 minuuttia myöhässä ja kun anteeksipyyntöä ei kuulunut, sanoin hänelle että olet aika paljon myöhässä. Tässä vaiheessa voisi olettaa kuulevansa pahoittelut, mutta toisinpa kävi. Naureskellen hän tokaisi, että noh ihan vähän vain olen myöhässä hehheh…Eipä paljon naurattanut, koska hänelle varatusta tutkimusajasta oli kulunut jo puolet. Tällaisia tapauksia kohtaan päivittäin. Eipä tulisi itselleni mieleen naureskella moisessa tilanteessa. Minua hävettäisi.

Mutta sitten on näitä aivan ihania ihmisiä, jotka kiittävät kohteliaasti ja pyytävät anteeksi minuutinkin myöhästymistä. Tänään sain todella vuolaat kehut eräältä asiakkaalta, vaikka toimin niin kuin aina työssäni toimin. Töykeiden asiakkaiden jälkeen yltäkylläiset kehut saavat todella hyvälle mielelle ja vielä kun asiakas mainitsee, että toivottavasti myös teidän johtoporras tietää miten hyviä ja tehokkaita työntekijöitä teillä on, niin kyllähän siinä hymy tulee huulille. Miksi ihmeessä kehuminen on usein niin vaikeaa? Pakko sanoa, että olen petrannut tässä asiassa todella paljon ja jos kehuille on aihetta niin niitä varmasti annankin! Tiedän miten hyvän mielen pieni, ja ehkä omasta mielestä vähäpätöinen kehu, tuo vastaanottajalle niin miksi en sitä sanoisi?

Muistetaan siis, että kehu päivässä piristää kaikkien mieltä! Eiks joo?

Ps. Mitäs tykkäätte kuvasta? Kuva on osa Fitfashionissa tapahtuvaa freesausta ja me bloggaajat päästiin ihan ammattivalokuvaajan kuvattavaksi! Mä ainakin tykkään 🙂

4 kommenttia

  1. Hanne-b kirjoitti:

    Ihana kuva ja ihana tyyppi ??

  2. Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti:

    Nätti ja energinen kuva tuli! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *