Hae
Palasia Arjestani

Mistä ruokakaupassa maksan?

Olen nyt vähän alkanut seurailemaan tarkemmin mihin tuotteisiin kaupassa rahani satsaan ja mitä niille ruoka-aineille loppujen lopuksi tapahtuu. Tavoitteena on pienentää hieman ruokalaskua ja etenkin ruuan hävikkiä! Hedelmiä ja vihanneksia ostan helposti liian paljon jolloin osa ehtii mennä huonoksi ja joudun heittämään hyvää ruokaa biojätteeseen. Toisaalta olis hyvä ostaa helposti pilaantuvat asiat vain muutamaksi päiväksi kerrallaan, mutta sillon joutuisin käymään useammin kaupassa mikä taas tietää saletin varmoja heräteostoksia ja suurempaa rahan menoa… Viime viikolla kävin kaupassa neljä kertaa! Siis NELJÄ! Kaksi noista kerroista oli isosti Lidlissä ja kaksi pienesti lähikaupassa kun jotain elintärkeää unohtui. Plus lauantaina käytiin miehen kanssa vielä Jumbon Prismassa, mutta en edes tiedä mitä sieltä ostettiin koska jouduin lähtemään kesken kaiken autoon istumaan kera naama punaisena huutavan mukulan 😀 Sen siitä saa kun ei suostu ostamaan neidillä Lego-joulukalenteria….

20141110_135637-1

Tässä viikon eka kauppareissu maanantaina. Lähinnä vihanneksia ja hedelmiä,  koska varastot olivat ihan tyhjät. Jauhelihasta ja tomaattimurskasta tehtiin kastike, jota söinkin melkein koko viikon töissä. Tytölle pari maustamatonta viiliä,  jota itse mausta esim. marjoilla. Miehelle pussillinen sitruunoita aamujuomaan. Älkää kysykö….:D

20141112_091528

Tässä keskiviikon pieni kauppareissu lähikauppaan. Kissoille ruokaa, maitoa tytölle ja kahviin, juustoa leivän päälle ja naposteluporkkanoita heräteostoksena töihin. Aika vähillä heräteostoksilla selvisin!

20141113_150011-1

20141113_150208-1

Torstaina tein taas reissun Lidlin ajatuksena hankkia ainekset viikonlopun lasagnea varten (resepti tulossa!). Lasagnea varten ostin jauhelihaa, mozzarellajuustoa, persiljaa, tomaattimurskaa, chorizomakkaraa, sipulia ja paseerattua tomaattia. Lisäksi taas miehelle sitruunoita, tytölle kirsikkatomaatteja, kinder-muna sekä cashewpähkinöitä ja minulle lehtikaalia kokeiluun. On kuulemma niin terveellistä,  että pakko yrittää ujuttaa sitä ruokavalioon 😉 Kesäkurpitsaa ostin täytettyihin kesäkurpitsoihin, mutta söinkin jo toisen ihan paljaaltaan. Kinkkua leivän päälle, samoin tammenlehtisalaattia. Kartonkia ostin jouluaskarteluja varten.

20141116_183305-1

Näiden kolmen kauppareissun loppusummaksi tuli noin 70e,  mutta tästä puuttuu vielä perjantain pikkureissu lähikauppaan, joka kustansi noin 10e. Taisin ostaa mustikoita, gluteenittomia kaura-porkkanasämpylöitä ja tytölle viiliä. Niin ja keskiviikkona hain Subista lounaan töihin eli noin 90e viikko tuli näiden ostosten osalta. Vähän turhan paljon! Mies tosiaan kustansi meidän lauantain kauppareissun + hän osteli viikon aikana itselleen lihoja ja muita härpäkkeitään mitä syö.

20141112_145943

Viime viikolla söin tosiaan hyvin pitkälti jauhelihaa eri lisukkeiden kanssa ja yritin mahdollisimman paljon syödä myös vihanneksia. Syön aina aamulla leipää ja oon nyt lisännyt leivän päälle salaattia, vihanneksia ja avocadoa. Töihin teen myös päivittäin jonkinlaisen salaatin tai vihanneskipon. Hedelmiä syön pitkin päivää.

IMG_20141114_202549

20141111_155316-1

20141113_053458

20141112_201525

C360_2014-11-12-12-33-18-433

IMG_20141116_094539

20141116_203406-1

20141117_053551

Herkuttelut jäi viikonloppuna vähemmälle. Tarkoituksena oli leipoa, mutta aika vaan mystisesti hupeni jonnekin. Lauantaina päädyttiin tilaamaan pizzaa, koska lasagne jota mun piti tehdä olikin vähän pidempi projekti kuin luulin 😀 Sunnuntaina käytiin miehen serkun synttäreillä ja siellä oli vaikka mitä herkkua tarjolla!

IMG_20141115_205541

20141116_145349

20141116_145357

20141116_145438

Tällainen oli mun viime viikko ruokahommien osalta. Jos teillä on hyviä vinkkejä lehtikaalin laittamiseen niin saa jakaa! Instassa ilmoille heitettiin jos lehtikaalisipsit, paistaminen ja smoothieen upottaminen. Keksittekö muuta?

29 kommenttia

 1. mari kirjoitti:

  Minä syön lehtikaalin raakana salaatin seassa
  http://susirajanfitnessmimmi.blogspot.fi/
  -mari-

  • Jonna kirjoitti:

   Mä söin kans tänään töissä eikä maistunut pahalta vaikka moni niin väittää 🙂

 2. Anna kirjoitti:

  Lehtikaali sopii musta hyvin myös wokkeihin ja jauhelihakeittoon. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Uu, hyvä idea! Wokkia voiskin joku päivä tehdä 🙂 kiitti vinkistä!

 3. Karoliina kirjoitti:

  Miten teillä siis nämä ostokset tehdään? Jäin miettimään kun sanoit, että mies kustansi lauantaina ostokset ja ostaa omat lihansa? Onko teillä siis erilliset ruuat ja ruokaostokset kummallakin? Kuka lapsen syömisen siinä tapauksessa maksaa? Mun mielestä (en ole kyllä varma) meillä lapsuudenkodissa äiti maksoi kaikki ruuat ja isä asumisen. Varmaan iso omakotitalo ja isoruokainen perhe tuli yhtä kalliiksi molemmille. Itse olen sinkku, mutta en voisi kuvitella tällaisia jakoja. Uskoisin, että asiat menisi luonnostaa jotenkin niin, että molemmat maksaa vuorotelle kaikkea sekaisin tms. Löisin kyllä kaulimella päähän jos en saisi/voisi ostaa kaupasta justiinsa mitä haluan, kuka sen ikinä sitten söisikään tai maksaisi 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, ihan sekaisin ja summa mutikassa ostellaan. Vähän sen mukaan kuka kauppaan ehtii. Mä kokkailen aika paljon kaikkea spessumpaa ja ostan yleensä ne kamat. Mies taas syö ihan hitokseen lihaa ja ne ostetaan usein viikonloppuna. Toisinaan voi taas olla että mä kannan tarjouksesta kilokaupalla lihaa. Ei meillä oo mitään semmosta että sä maksat ton ja mä tän. Asuminen menee aika lailla puoliks ja varmaan ruokapuolikin 🙂 Pääasia että ruokaa on aina tarjolla!

 4. armi kirjoitti:

  haha, mä tein lehtikaaliwrapeja 😀 eli raakana söin mut väliin heitin avocadoa, porkkanaa, kurkkua, kalkkunaleikkeen ja paprikaa. on muuten niin kevyttä et tähän saa uppoamaan ihan mielettömän määrän kasviksia ja voi hyvällä omallatunnolla syödä tasan niin paljon kun napa vetää 😀 tosiaan nää siis kääritään ja hammastikuilla kiinne.
  siitö hedelmä ja vihanneshävikistä: kun alkaa mennä sellasille rajoille et täytyis heittää pois niin hedelmät paloiksi ja pakkaseen (säilyy siellä vaik miten pitkään ja saa kätevästi vaikkapa banskujädeä tai smoothieainekset :)), sekä vihanneksia höyrytykseen ja pakkaseen odottamaan kiireistä päivää 😉 tai vähän näivettyneistä appelsiineista saa vielä mahtavaa mehua!
  tai hedelmiähän voi kuivata myös itse ja etenkin näin joulun alla itsetehty granola/mysli on ihan huippuidea lahjaksi, tai miksei ihan vain pussillinen herkullisia kuivattuja hedelmiä! omenarenkaat on meidän lemppareita 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Miks mä en muista koskaan että hedelmiähän voi pakastaa ja höyrytetyt vihannekset myös! Lehtikaaliwrapit kuulostaa aika hooceeltä mut kestävät varmasti hyvin suuremmankin määrän täytettä 🙂

 5. Irene kirjoitti:

  Minä olen vain paistanut lehtikaalia pannulla tilkassa öljyä mukavan rapsakaksi ja maustanut suolalla ja pippurilla. On hyvää! Ja jotkut tekee lehtikaalisipsejä uunissa, sitä versiota en ole vielä kokeillut. =D Siis selviättekö te 90 euron ruokakuluilla/ viikko? Kolme henkeä? Apua, minulla menee helposti 70 euroa ruokaan viikossa ja minä ostan pelkästään itselleni ruokaa. =D Ruokakulut vain nousivat, kun jätin maitotuotteet ja gluteenituotteet vähemmälle.

  • Jonna kirjoitti:

   Eikäkö tossa oli vaan mun kauppareissut! Siihen sit bonarina päälle lauantain kauppareissu ja miehen omat ostokset. Varmaan saman 90e saa laittaa lisäks tohon päälle…

 6. Gunagolu kirjoitti:

  Ruokaan saa ihan hirveitä summia menemään. Välillä on pakko tarkastaa heti kassalla että onko kassanhoitaja laskuttanut jotain useaan otteeseen kun loppusumma on niin tähtitieteellinen 😀 Mut tosiaan vihanneksia ja hedelmiä on tosi helppo säästää turhalta hävikiltä kun heittelee pakastimeen vaan 🙂 Tietty osa vihanneksista on sellasia, että kannattaa ensin keittää ennen kun heittää pakastimeen mut kuten joku jo vinkkasikin, niin hedelmät vaan paloiksi ja pakastimeen, niin niistä saa loistavat smoothie ainekset. Sama juttu jos esim. ”tavallinen” juusto tai feta on menossa vanhaksi, niin raasteeksi/paloiksi vaan ja pakastimeen. Myöhemmin voi käyttää esim. pizzassa. Ruokahävikin voi kyl vähentää lähestulkoon olemattomaksi kun opettelee käymään jääkaappia läpi parin päivän välein 🙂 Kukkaro kiittää loppupeleissä!

  • Jonna kirjoitti:

   Juustoja oonkin välillä heittänyt pakkaseen ja viskonut sieltä just esim. pizzan päälle 🙂 Mä olenkin nyt ahkerasti siirrellyt vanhenevia tuotteita etualalla jääkaapissa että tulee käytettyä ajoissa pois. Vaatii vähän harjoittelua vielä mutta oikealla tiellä ollaan!

 7. lsmv kirjoitti:

  Lehtikaali on super hyvää marinoituna seesamiöljyn, omenasiiderietikan, oliiviöljyn, sitruunamehun, ruususuolan ja mustapippurin kanssa! Siinä se sopivasti pehmenee ja tulee ihana maku:)

  • Jonna kirjoitti:

   Tuo kuulostaa todella hyvältä kombolta! Täytyy hommata seesamiöljyä, en ole sitä ehkä aikaisemmin missään käyttänytkään. .. 🙂

 8. Foliohattu kirjoitti:

  Mielenkiintoista, miten ihmisiä, jotka ovat tarkkoja omasta hyvinvoinnistaan ja jotka haluavat syödä puhtaasti ilman lisäaineita, syöttävät eläimilleen juurikin sitä luonnotonta lisäainevalmisruokaa. Sinun kohdallasi tämä oletus tuli Pirkka ja Sheba kissan valmisruokien ostamisesta. Kovin luulisi, että kun on tarkka omasta hyvinvoinnistaan, niin olisi myös rakkaiden lemmikkiensä. Uskon kyllä, että tälläinen johtuu suorastaan puhtaasta tietämättömyydestä ja eläinten valmisruokien harhaanjohtavasta mainonnasta. Moni kissoista kyllä pärjää markettiruuilla, mutta usein tietämättömät lemmikin omistajat eivät ole perehtyneet kissan käyttäytymiseen ja fysiologiaan pintaraapaisua enempää. Näin ollen eivät huomaa huonolaatuisen ruuan syöttämisestä johtuvia oireita tai jopa pitävät niitä normaaleina.

  Tämä ei ollut syytös, vain eläinten sekä ihmisten ruokintaan perehtyneen henkilön toteamus. Alkuperäiseen pointtiin palaten, miksi sinun omat ruokailuun liittyvät periaatteet eivät päde kissojesi ruokintaan?

  • Jonna kirjoitti:

   Erittäin hyvä kysymys itseasiassa! Meillä syötetään kissoille myös lisäaineettomia kalliimpia ruokia, mutta tällä kertaa ostin ruuat ihan lähimarketista koska lähettyvillä ei ole eläinkauppaa josta paremmat sapuskat saisi. Meillä annetaan myös Kissoille raakaruokaa, kalaa ja lihaa mutta ovat aika nirsoja niitä syömään. Yksi kissoista on todella herkkävatsainen ja oksentaa monet niistä lisäaineettomista ja paremmista ruuistakin saman tien. Jännä sinänsä että sheba on ainoa markettiruuista mitä hän ei oksenna. Hänelle ei myöskään kelpaa raakaruoka saati moni muukaan puhdas ruoka. Ei ole koskaan kelvannut.

   Erittäin hyvä muistutus panostaa kissojenkin ravintoon entistä enemmän! Olisiko sinulla suositella hyviä ruokia kissoille?

 9. iuski kirjoitti:

  Joku tuolla aiemmin kommentoi että kuka teillä maksaa ja mitä ruokia… Meillä on yhteinen tili, johon palkkapäivänä kumpikin laittaa saman summan (meillä tulot on suunnilleen yhtä isot). Siltä tililtä maksetaan vuokra, netti, ruuat ja muut yhteiset hankinnat. Molemmat maksaa sitten omat harrastukset ja jos jotain omia ruokia esim. työpäivän aikana ostelee. Meillä toimii ainakin todella hyvin näin!

  • Jonna kirjoitti:

   Tuotakin ratkaisua ollaan mietitty mutta jotenkin se on kuitenkin jäänyt… Aika hyvä systeemi mun mielestä!

 10. Mikko kirjoitti:

  Ruoka on kyllä kallista, ”onneksi” olen vielä opiskelija ja asun kotona, äiti aina valittaa kaupassa kun lahtaan kärryt täyteen bodysafkaa ja että kallista on 😀 Lidlissä on hyvä tuo vihannespuoli !

  • Jonna kirjoitti:

   Joo kallista on mutta kyllä se on samalla myös satsaus tulevaisuuteen! Ja treeneissä kehittymiseen 😉

 11. Nanna kirjoitti:

  Tein juuri lehtikaalilättyjä eli käytin kevyesti keitetyt ja pilkotut kaalit pinaatin tapaan lettutaikinan seassa. Lapselle maistui älyttömän hyvin!

  Kiva blogi muuten, oon seurannut sun taivalta jo vuosia, jo pakkikselta ja ekoista bf-kisoista asti, mutten ole ikinä ennen saanut kommentoitua.. Jatka siis samaan malliin! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   No kiva että nyt vihdoin kommentoit! Lehtikaalilätythän on suorastaan nerokas idea! Aivan loistava idis 🙂

 12. Suvi kirjoitti:

  Hei, mäkin laitan mun aamujuomaan sitruunaa, ke kuulemma puhdistaa elimistöä 🙂 Nyt oon kyllä vähentäny, ku jotkun on sitä mieltä, että vaikuttaa kiilteeseen hampaissa…Joten enää ihan joka aamu laita..Joo ruokaan uppoaa kyllä rahaa, ainakin, jos ja kun haluaa syödä terveellisestija puhdasta ruokaa.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä juon kans välillä aamuisin ison lasin vettä ja siihen sekaan puolikas sitruunaa. Puhdistaa ja emäksisöi elimistöä niin kuin sanoit 🙂 Mies keittää aina vettä ja sekoittaa siihen sitruunaa ja suolaa. Lämpöisenä kuulemma imeytyy paremmin tai jotain 😀

 13. Emppu kirjoitti:

  Nyt ollaan kyllä tosi vieraalla maalla, koska voin käsi sydämellä vannoa, että meillä ei poikaystävän kanssa ole yhdessä vietettyjen kolmen vuoden aikana mennyt kertaa kahta useammin ruokaa/raaka-aineita roskiin mutta halusin vain tulla muistuttamaan, että mun mielestä ei ole hevi-osaston tuotetta, jota ei voisi pakastaa.. Jos satutaan tuomaan molemmat kaupasta vaikka banaaneja ja lehtikaalia niin pilkon surutta puolet pakkaseen mistä niitä kelpaa heitellä smoothien joukkoon. Meillä on muutenkin kyllä aika simppeli kokkaussysteemi: kerran päivässä valmistetaan semmoinen satsi, että siitä riittää saman päivän päivälliseksi ja seuraavan päivän lounaaksi. Kai sillä rytmilläkin on jotain tekemistä sen kanssa, ettei hukka-annoksia synny.

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyy nyt toi pakastin kyllä ottaa tehokäyttöön meilläkin! Voiko omenankin vaan pilkkoa ja nakata pakkaseen?

   • Hanna kirjoitti:

    Voi, mä olen tehnyt monena vuonna syksyn omeinoista lohkoja, käyvät esim. piirakkatarpeina ja miksei smoothiessa myös. 🙂

    • Jonna kirjoitti:

     Testattu! Siellä ne omppulohkot nyt köllöttää pakkasessa 🙂 kiitti vinkistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *