Hae
Palasia Arjestani

Kolesteroli nousi yli viitearvojen – Tästäkö se alamäki alkaa?

kolesteroli

Minulta otettiin täällä viikolla läjä verikokeita ja niistä selvisi, että kolesteroli nousi yli viitearvojen vuoden kuluessa. Oikein kiva! Nyt on siis jonkinlainen ryhtiliike paikallaan ennen kuin tilanne äityy pahemmaksi. Aloin pari viikkoa sitten seuraamaan ja träkkäämään taas ruokiani Sulamoon, silla tiesin että jotain on varmasti pielessä. Olen ollut jo tovin todella laiska seuraamaan ruokamääriä. Ensimmäinen asia, jonka huomasin jo parin ensimmäisen päivän aikana, oli ruuan vähyys. Syön viikolla todella vähän ja viikonloppuna vedän senkin edestä kaikkea höttöä naamaan. Näin 37-vuotiaana tällaiset elämäntavat alkavat näkyä pikkuhiljaa ja siihen kun lisätään vähentyneet treenimäärät niin soppa on valmis keiteltäväksi.

Säännöllinen urheilu osaksi elämää

Erinäisten operaatioiden jälkeen treenaamisen aloittaminen on ollut vaikeaa. Tai ehkä niinkään aloittaminen, vaan motivaation ylläpitäminen. Tuntuu etten löydä sellaista liikuntamuotoa, jota jaksaisin innostuneesti harrastaa säännöllisesti. Salilla käymisestä tykkään, mutta se vetää jo muutenkin töissä jumittavat paikat entistä enemmän jumiin. Olen pikkuhiljaa alkanut taas käymään crossfitissä ja yritän takoa kovaan päähäni, että siellä teen minkä pystyn ranteeni kanssa. Entisenä himo-crossfittaajana tätä on ollut vaikeaa sisäistää ja mieli halajaisi enemmän kuin mitä risainen kroppani kestää. Crossfitin lisäksi olen ottanut ohjelmistoon koti-joogaa ja lenkkeilyä. Viime viikolla treenimäärät olivat jo ihan ok, mutta tällä viikolla olen kärsinyt niin kauheista vatsavaivoista etten ole kyennyt treenaamaan ollenkaan. Itse asiassa tänään on ensimmäinen päivä, kun olen pystynyt edes ajattelemaan liikkumista. Ehkä huomenna pääsen jo ajatuksesta tekoihin!

kolesteroli

kolesteroli

Kolesteroli nousi yli viitearvojen

Ruokavaliota olen tosiaan laitellut nyt uuteen kuosiin ja opetellut taas syömään hieman eri tavalla entiseen verrattuna. Se tarkoittaa kaiken tekemistä itse alusta loppuun ja vähemmän hävikkikassien ostamista, sillä hävikkikasseissa on usein paljon valmisruokia. Ruuanlaitto ja etenkin ruokailuiden suunnittelu on vaatineet enemmän aikaa, vaivannäköä ja rahaa, mutta kaikki nuo otan kyllä ilolla vastaan, jos saan niillä terveydenkin pysymään paremmalla tolalla. Kolesteroliarvo oli pompsahtanut vuodessa 4.5 –> 5.2, joten tällä menolla ollaan pulassa parin vuoden sisällä ellei jo aiemmin. Onneksi ns. hyvät kolesterolit olivat kunnossa, mutta myös huonot samalla koholla. Suvussa on sepelvaltimotautia, joten kyllähän se heti säikäyttää, kun arvot pompsahtavat yli viitearvojen. Jos sukurasitetta ei olisi, en olisi myöskään kovin huolissani asiasta. Onneksi kolesteroli on yleensä asia, jonka saa ruokavaliolla kuriin ja sitä tässä lähdetään tavoittelemaan. Myös painoa olisi hyvä saada muutama kilo pois samalla. Mieluummin teen tämänkin urakan nyt kun se on vielä helppoa vs kun pudotettavaa on kymmeniä kiloja. Paino minulla nousee nykyään aika herkästi ja kaikki ylimääräinen kertyy juurikin tuonne keskivartaloon mikä ei terveyden kannalta ole sekään hyvä asia.

Tästä alkaa mun operaatio kolesterolitasot kuriin! Miten sun kolesterolit? Milloin viimeksi olet mittauttanut ne?

Edellinen postaus: Niskakeinu apuna niska- ja päänsärkyihin

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

Yksi kommentti

  1. Minna kirjoitti:

    Tuon kolesterolirajan Suomeen on määrittänyt kolesterolilääke firmat muualla maailmassa viiterajat on paljon korkeammat. Eli kou hätä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *