Hae
Palasia Arjestani

Palkkakeskustelu käy kuumana – Paljonko sinun palkkasi on?

palkkakeskustelu

Instagramin puolella @juliaihminen ja @tilipäivä toimesta palkkakeskustelu käy kuumana, ja pitihän siihen soppaan iskeä omakin lusikka! Ilmeisesti palkat kiinnostavat ihmisiä paljon, sillä Tehy oli jakanut minut päivitykseni ja sitä kautta instaani on tänään suorastaan tulvinut ihmisiä, jännää! Palkka on minun mielestäni asia, josta tulisi oikeasti keskustella ja paljon. Miten tiedät saatko yhtä hyvää palkkaa kuin kollegasi, jos ette koskaan asiasta puhu? Jos ollaan täysin rehellisiä, minulla ei ole mitään hajua paljonko omat kollegani tienaavat alalla. Kukaan kun ei koskaan suostu tilinauhaansa raottamaan, joten vaikeaahan sitä on tietää. Rahapuhetta täytyy lisätä roimasti ja lopettaa tällainen perisuomalainen salailun kulttuuri vai mitä olette mieltä?

Palkkakeskustelu käyntiin

Koska minä olen minä ja tykkään keskustella rahasta, niin voin ihan hyvin aloittaa palkkakeskustelun myös täällä blogin puolella. Olen siis ammatiltani bioanalyytikko ja opiskellut ammattiini Savonia-ammattikorkeakoulussa. Olen valmistunut 2010, mutta tein alani töitä jo opiskelujeni ohessa. Olen työskennellyt sekäjulkisella että yksityisellä sektorilla. Tällä hetkellä työpaikkani on yksityisellä sektorilla ja bruttopalkkani on 2935,41 euroa kuukaudessa. Teen töitä kahdessa vuorossa eli lisiä kertyy lähinnä illoista ja viikonlopuista. Rahana otan ainoastaan sunnuntailisät, muut tunnit menee työaikapankkiin, josta otan tunteja välillä vapaina. Itse koen, että vapaapäivät ovat tärkeämpiä kuin hieman suurempi palkka. Vähennysten jälkeen minulle jää käteen noin 2000 euroa kuukaudessa ja se riittää hyvin kattamaan kaikki pakolliset kulut sekä säännöllisen säästämisen. Tällä hetkellä säästöön menee noin 400 euroa kuukaudessa. Olenko tyytyväinen palkkaani? Olen ja en. Olen tyytyväinen palkkakehitykseeni, mutta soisin sen vielä jatkuvan ylöspäin ihan jonkin verran. Bioanalyytikon ammatti on katoava luonnonvara ja tuntuu ettei meitä arvosteta ennen kuin meistä on jo kauhea pula. Jo senkin takia palkka pitäisi saada kasvamaan, jotta ala kiinnostaisi nuoria enemmän.

Muut tulot

Bioanalyytikon palkan lisäksi saan välillä palkkaa myös blogistani tai muista sometöistä. Näistä kertyvä summa on 0-1000e/kk. Esimerkiksi viime kuussa some tuotti minulle vajaa 300 euroa bruttona eli kuukauden kokonaispalkka oli inasen vajaa 3300e. Maksan myös kaikista sometöistäni verot eli 300 eurosta ei monia euroja jää taskuun, mutta raha se on pienikin raha! Some on minulle sivutyötä, joten en sen osalta ole mitenkään ”rahan perässä” ja haali kaikkia mahdollisia yhteistöitä vain rahan vuoksi. Tässäkin asiassa vapaa-aika on minulle tärkeämpää kuin raha. Somea tehdään silloin kun ja jos on aikaa. Tämän asian tiimoilta kannattaa ottaa seurantaan mun instagram @jonna_musakka. Siellä puhun paljon rahasta ja elämästä ylipäänsä 🙂

Kiinnostaako palkkakeskustelu sinua? Millä alalla työskentelet ja paljonko tienaat?

Edellinen postaus: Tuorejuustolla kuorrutettua uunilohta & porkkana-perunamuusia

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

23 kommenttia

 1. Equity kirjoitti:

  Meinasi tippua leuka lattiaan ? Onko tuo 2900 ja risat tehtäväkohtainen peruspalkka?
  Itse olen sairaanhoitaja ja ”urani huipulla”, koska palkkakori nousi kerran, nyt se on himpun yli 2500. Eka palkkakori oli 2300 euroa ja risat. Keskimäärin tehtäväkohtainen peruspalkka on alueellani 2400 euroa. Sitten tulee kokemuslisiä, jos on tullakseen.
  Palkkani on mielestäni ala- arvoinen vastuuseen ja osaamiseen nähden. Olen riittävän pätevä tehdäkseni vaikuttavaa työtä, minulla on korkea motivaatio ja jatkuvan kouluttautumisen asenne. Voin sano yhtään häpeilemättä, että ansaitsisin peruspalkan 3200 eurosta ylöspäin. Ja tämän sanon ihan yhteiskunnallisesta tai globaalista tilanteesta huolimatta, tai jopa niiden takia. Olen erittäin perillä mm. terveydenhuollon kustannusvaikuttavuudesta, paljonko Suomessa BKT: sta menee terveydenhuoltoon tai miten tehokas Suomen järjestelmä on (yksi maailman edullisimmista). Ja tiedän myös, mitä tiettyjen sairauksien taakka yhteiskunnalle maksaa. Kyse on siis arvoista- yhtään Finlandia- talon karnevaalia ei tekisi enää mieli saada märäksi rätiksi ammattiryhmäni kasvoille.

  • Jonna kirjoitti:

   Moi, tuo on siis bruttopalkka ei peruspalkka. Mun peruspalkka on 2485,75e! Tuohon reiluun 2900 euroon kivutaan lisien ansiosta eli ei ole syytä pudottaa leukaa lattiaan ?

 2. Equity kirjoitti:

  Silti se on liian vähän ? Bioanalyytikkojen merkitys tässä ajassa on merkittävä. Kuten on ylipäätään sairauksien seurannassa js diagnostiikassa.
  Yksi kohtuuttomuus noissa palkkakoreissa on se, ettei niistä voi siirtyä ylöspäin, vaikka osaaminen ja kokemus vankistuu vuosi vuodelta. Mitään urakehitystä ei siis tapahdu. Ellei vaihda alaa.
  Eläkekertymä jää niin pieneksi, että sote- alan duunarin kannattaa todellakin aloittaa penninvenytys heti valmistumisen jälkeen.

  Lisää aiheesta täältä (faktaa) https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0950017017711100

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, eipä meillä juuri ole etenemismahdollisuuksia ellei lähde kouluttautumaan esimieheksi tai vastaavaksi. Jos haluaa tehdä tätä perustyötä, niin ei pysty nousemaan kovin kummoisille palkoille..

 3. Aamu kirjoitti:

  Työskentelen tiiminvetäjänä ja koulutukseltani olen sosionomi. Peruspalkka on noin 2350e (sis yhden ikälisän) ja tähän päälle saan 150e tehtäväkohtaisen lisän. Lisiä ei juurikaan kerry, koska teen vain silloin tällöin viikonloppuja ja iltavuoroja n 5 kpl/kk.

  En ole tyytyväinen palkkaani enkä siihen, että siitä ei voi edes neuvotella. Tällä hetkellä olen hankkimassa lisäkoulutusta ja jos tämänkään jälkeen palkkani ei nouse niin äänestän jaloillani.

  • Jonna kirjoitti:

   Olen ymmärtänyt, että sosionomeilla on sama homma kuin meilläkin eli vaikka kuinka tulee kokemusta lisää, niin tietyn pisteen jälkeen palkka ei vain enää nouse ilman lisäkoulutusta.

 4. Eve kirjoitti:

  Moikka! Olen palkanlaskija ja peruspalkka täällä Pirkanmaan yhdellä kunnalla on 2351,34 €, tietysti ikälisät yms nostaa bruttoa vähän. Mielestäni meidän ammattiryhmä on myös melko aliarvostettu tai sihteeri tason ihmiset ylipäätään. Se isoin työhän tehdään täällä ruohonjuuritasolla, pidetään aikatauluista ja asiakaspalvelusta kiinni. Palkanlaskija pitäisi nostaa edes asiantuntija hinnoitteluun ihan senkin takia, että meillä on monta sopimusta jotka pitää osata ja niitä tulkita. Toki meillä on päivätyö ja viikonloput vapaar joten sekin pitää tietysti arvottaa. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Hei, olipas kiva kuulla palkanlaskijan palkkatasostakin! Oletko koulutukseltasi tradenomi? Samaiselle alalle olen itsekin nimittäin hakeutumassa…

 5. Anile kirjoitti:

  Heip ! Olen lähihoitaja yksityisellä puolella . Peruspalkkani on 2348,31 e joka sisöltää yhden henkilökohtaisen lisän (vastuualueena työvuorolistojen teko) sekä jo kaikki ikälisät jotka on mahdollista saada . Lisäksi saan 60 e kuussa toimimalla oppisopimusopiskelijan ohjaajana. Teen kolmivuorotyötä, lähinnä öitä , iltoja ja vkl ,muutama aamuvuoro kolmen viikon listassa ( 3-4). Lisät nostavat palkkaa aika merkittävästi, nettona hankin n.2000-2700 e /kk. Etenkin nyt korona aikana työt ovat lisääntyneet merkittävästi . Meidän ammattiryhmä on totaalisessa palkkakuopassa vastuuseen ja työmäärään nähden. Jos olisin nuorempi, vaihtaisin alaa tai kouluttautuisin uudelleen.

  • Jonna kirjoitti:

   Vuorolisät nostavat palkkaa tosi hyvin, mutta moni ei niitä pysty tekemään. Meillä ei tällä hetkellä ole edes viikonloppuja, niin ei saa enää niitäkään korvauksia. Jos asuisin lähempänä sairaalaa, hakeutuisin todennäköisesti takaisin sille puolelle ihan vain parempien lisien vuoksi.

 6. Jonna kirjoitti:

  Röntgenhoitajana sairaalassa tienaan bruttona 2586e, parin vuoden kokemuksella. Päälle tulee sädelomakorvaus n 100e/kk ja lisät vuorotyössä eli kaikenkaikkiaan n 3 000e bruttona. Peruspalkkaan työn vaativuuteen nähden olen tyytyväinen. Sädelomakorvauksella voi vuosittain pitää lähes 2 vk palkatonta vapaata.

  • Jonna kirjoitti:

   Minulle kelpaisi tuo pari viikkoa ylimääräistä vapaata. Otan nykyään kaikki lisät sunnuntailisiä lukuunottamatta vapaina, sillä arvostan vapaa-aikaa todella paljon. Sen takia olenkin miettinyt josko heittäytyisin takaisin keikkalaiseksi jossain vaiheessa..

 7. Hellu kirjoitti:

  Vau, tää vetää aina hiljaiseksi ja nöyräksi. Oma tyytymättömyys jää sivuun, kun miettii miten vahvasti yhteiskunta pyörii naisvaltaisten alojen voimalla ja miten vähän arvostamme niitä rahallisesti! Mä itse olisin valmis maksamaan lisää veroja, jotta esim. siivous- ja hoitoalalla työskentelevät pääsisivät lähemmäs näitä perusinsinöörin >4000 eur bruttoansioita.. Olen tehnyt uraani miesvaltaisella alalla ja tämä näkyy kieltämättä palkkakuitissa. Kuka ajaisi naisalojen etuja?

  • Jonna kirjoitti:

   Siinäpä se, kuka niitä ajaisi? Opiskelin itsekin pari vuotta insinööriksi, mutta totesin ettei ole minun ala. Palkka olisi kyllä kiinnostellut kovasti 😀

 8. Minna kirjoitti:

  Heippa! Itse olen lähihoitaja ja työskentelen vanhusten kanssa. Bruttopalkkani on just ja just vähän yli 2000€ Yksityisellä puolella, työkokemusta mulla on alle 5 vuotta joten ikälisiä ei ole. Tuostahan nyt voi laskea jo että paljon ei käteen jää kuukaudessa. Ihmettelen suuresti miten muilla työntekijöillä työpaikallani saa enemmän palkkaa koska he saavat semmoisen lisän kun ”henkilökohtainen lisä” (en tarkoita siis ikälisää), he ovat olleet jo yli 10 vuotta tuolla töissä mutta mielestäni se on erittäin epäreilua että jotkut saa enemmän palkkaa kuin muut, samaa työtähän me kaikki tehdään, ja tämän takia olen etsimässä jo toista työpaikkaa! 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Kannattaa ottaa työkavereiden kanssa puheeksi mitä heidän henkilökohtaiset lisät pitävät sisällään! Siellä voi olla esim. opiskelijavastaavaa ja ihan puhuttuja palkankorotuksiakin 🙂

 9. Minna kirjoitti:

  Olen hieroja. Teen töitä n 4-5h/pvä arkipäivänä. Tienaan n 4300 e. Teen töitä kotona, toki tulee kuluja esim. Pyykin pesua, öljyn ja paperien yms hankintaa, mutta aika pienet on kulut. Tyytyväinen olen. Tervetuloa alalle.

  • Jonna kirjoitti:

   Itse asiassa jossain kohtaa mietin hierojankin ammattia, kun pöydät ja vehkeet löytyy jo valmiiksi kotoa ? Mies on siis koulutettu hieroja aiemmalta ammatiltaan. Ainoa ongelma taitaa olla nuo mun kädet jotka ei kestä 🙁

 10. IJ kirjoitti:

  Mä olen tutkija yliopiston ulkopuolella ja saan palkkaa 3100e/kk. Teen työssäni siis väitöskirjaa eli ei niin kovasta palkasta huolimatta mielestäni ok diili rahoittaa jatko-opinnot. Perheelliselle sopivat,joustavat työajat,etätyö-mahdollisuus,joitakin muita etuja eikä opetus ym. velvollisuuksia kuten käsittääkseni yliopistojen palkkalistoilla olevilla väikkäritutkijoilla.
  Aiemmalta ammatiltani olen labrahoitaja.

  • Jonna kirjoitti:

   Onko labranhoitajan ammatista ollut mitään hyötyä uudessa työssä?

 11. IJ kirjoitti:

  Kyllä sote-toimintakentän tuntemuksesta hyötyä on ollut. Lisäksi toki yleiset työelämätaidot,tiimityöskentely ja ihmisten kohtaaminen ovat sellaisia yleishyödyllisiä asioita joita labrahoitajan työstä olen voinut hyödyntää(on ollut jännä huomata ettei lainkaan päivänselviä taitoja tutkimuspiireissä).
  Konkreettisesti eniten hyödyin kuitenkin yamk tutkinnosta jonka turvin pääsin aloittamaan työssä vaikken ollut vielä saanut maisterin papareita ulos yliopistolta.

  • Jonna kirjoitti:

   Minkä yamk-tutkinnon olet suorittanut? Olen itsekin sitä miettinyt 🙂

 12. IJ kirjoitti:

  Kliinisen asiantuntijan yamkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *