Hae
Palasia Arjestani

Onko terveelliset leivonnaiset ja herkut ihan höpö höpö-juttu?

Nauroin eilen vedet silmissä Tiitin kirjoittamalle postaukselle Asioita, jotka ärsyttävät fitnessblogien resepteissä. Kannattaa käydä lukemassa ja lukaista myös kommentit läpi! Juttu on kirjoitettu kieli poskessa ja huumorilla, mutta itselläni lähti tästä ajatus juoksemaan, että miksi oikeastaan tykkään tehdä myös noita terveellisiä herkkuja? Täällä fitfashionilla on vähän sellainen ilmapiiri, että kaikkien julkaistujen reseptien pitäisi olla todella terveellisiä ja kaikki rasva-sokeri-vehnäjauho jutut on big no no. Entäpä jos tykkää myös siitä epäterveellisestä real deal kamasta, kuten minä? Pitäisikö mun esittää etten sellaisia koskaan syö tai tee, pitää sellaiset hommat ihan omana tietonani? En tasan suostu.

Tämän jumalaisen vadelma-raakasuklaakakun ohjeen löydät täältä.

basnkuSokerihiiren banskuneliöiden ohjeen löydät täältä.

Mä itse leivon hyvin paljon fiilispohjalta. Selailen paljon erilaisia reseptejä ja joidenkin kohdalla tulee valtava pakko kokeilla tuota fiilis. Ja sittenhän sitä on kokeiltava, oli se sitten terveellinen tai ei. Käytän leipomiseen paljon aikaa ja rahaa ja kokemuksen myötä oon oppinut ”lukemaan” reseptejä niin, että pystyn jo ainesosien perusteella aavistamaan tuleeko tuotoksesta syömäkelpoista vai ei. Mun kohdalla leipominen on siis eräänlaista terapiaa, joskin hyvin lihottavaa sellaista 😀 Toiset juoksee, mä leivon ja hyvä niin. Pysyy katsokaas maapallolla tasapaino.

leipäMakoisan gluteenittoman leivän ohjeen löydät täältä.

suklaabanaaniMaapähkinäkuorrutteisen suklaa-banaanikakun ohjeen löydät täältä.

Mun täytyy tunnustaa, että mä olen kauhea sokerihiiri. Olen aina ollut. Yksi syy miksi tykkään leipoa ilman valkoista sokeria on se, että nimenomaan valkoinen sokeri lisää mulla sokerin himoa ja se kierrehän on loputon. Tämän seikan huomasin taas viime viikonloppuna. Menin syömään irtokarkkeja ja sen jälkeen kroppa on huutanut sokeria ja herkkuja ja valitettavasti eilenkin käsi kävi karkkikipolla vaikka kuinka yritin vastustella… Sen siitä saa kun pitää karkkikippoja kotona näkyvillä! Toisekseen, onhan noissa terveellisemmissä versioissa ravinteita huomattavasti enemmän kuin epäterveellisissä serkuissaan. Mitään kaloriköyhiä ne ei tietenkään ole, mutta mieluummin otan nekin kalorit kunnon raaka-aineista kuin pelkästä voista ja sokerista. Juhlatilanteet on erikseen 😉

vanukasTerveellisen suklaavanukkaan ohjeen löydät täältä.

brownieSyntisen suklaisen (ja sokerisen) browniekakun ohjeen löydät täältä.

Tästä blogista löydätte reseptejä laidasta laitaan kategorian reseptit sekä tägin ruokaohjeet alta. sieltä löytyy suolaista ja makeaa, terveellistä ja vähemmän terveellistä, paleoo, gluteenitonta, helppoa ja vähän enemmän aikaa vievää…Ei muuta kuin selaamaan!  Instagrammiin päivittelen myös usein kuvia leipomuksista sekä arjen ruuistakin. Löydät minut instagramista nimellä jonnam1983.

Oletteko kokeilleet jotain tänne laittamaani reseptiä ja mitä olette tykänneet niistä?

Tällä hetkellä mielessä teille maanantaina tekemäni kanakeiton ohje, parit erilaiset keksit ja banaanikakku 😉 Täällä ollaan kevyesti flunssassa enkä uskalla vielä tänään mennä treenaamaan, joten voi olla että illan joudun viettämään köökin puolella!

24 kommenttia

 1. Jaanaba kirjoitti:

  Mää tosissaan tykkään näistä ”terveellisistä” herkuista jotka ei välttämättä ole terveellisiä ollenkaan. Syön kyllä kaikenlaisia herkkuja muunmuassa niitä irtokarkkeja ja kaikki vehnäpullajutut uppoo oikein hyvin. Mutta nää ”terveysherkut” uppoo ihan yhtä hyvin. Ja tykkään tosi paljon lukea reseptejä.

  Voitakinajutut ja Hesburgerit ei kyllä uppoo, niistä tulee lähinnä mieleen että hyi hitto mitä sittii.

  En nyt muista oonko kokeillut sun reseptejä, todennäköisesti jotain. Teen paljon netistä löytyvistä resepteistä ruokia. Jep.

  • Jonna kirjoitti:

   Mulle kans uppoo kuta kuinkin kaikki. Fiiliksen mukaan mennään 🙂 Oon kuitenkin sen huomannut, että noista sokerimätöistä se jälkiolotila ei ole kovinkaan hyvä verrattuna sokerittomiin versioihin.

 2. Peukaloinen.Wordpress kirjoitti:

  Hahhaa, hauskan kärttyisä lista linkin takana. 🙂 En ole vielä kokeillut blogisi reseptejä, mutta monet vaikuttavat hyvältä!

  Sinänsä nämä ”terveellisiksi leivonnaisiksi” tituleeratut herkut tuntuvat minusta joskus vähän harhaanjohtavilta. Kyllä, ne ovat usein terveellisempiä verrattuna alkuperäisiin versioihin, joita ne pyrkivät mukailemaan. Mutta usein mielestäni on vaikeaa vetää raja siihen miten määritellään mikä on terveysleivonnainen ja mikä ei, koska mm:

  A) Kalorimäärä on usein sama alkuperäisessä, varsinkin jos käyttää paljon pähkinöitä tai pähkinöistä tehtyä jauhoa, kookosjauhoa, kookosöljyä tai suklaata. Joskus tulee helposti mieli popsia sitä ”terveyspommia” tuplasti enemmän kuin tavallista kakkua, koska sehän on terveellisempää kuin tavallinen!

  B) Vaikka reseptin raaka-aineet olisivat sinänsä terveellisiä, niiden ravintoarvot voivat muuttua matkalla raaka-aineista leivonnaisiksi. Joskus vitamiinipitoisuus laskee kuumennettaessa, mutta joskus taas kypsentäminen parantaa ruuan ravintoaineen imeytymistä ihmiskehossa. Löysin mielenkiintoisen taulukon vitamiinien kuumuudenkestävyydestä, mutten ole perehtynyt mistä sen tiedot ovat peräisin: http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml 😀

  Mutta anyway, mielestäni on mukavaa, että ihmiset kehittelevät proteiinipitoisempia ja ravintorikkaampia versioita perinteisistä leivonnaisista. Jos minulla olisi uuni, kokeilisin niitä enemmän itsekin! Tai ehkä en uskaltaisi, näin yksinasuvana varmaan popsisin kaiken yksin samantien kun se tulee uunista tuoksuvana ulos hahhaa. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   No mulle kävi ton vadelma-raakasuklaakakun kanssa just niin, että vedin sen aika nopsaan naamariin 😀 Kaloreita tuli rutosti, mut tuli hyvä mieli kun ne kalorit eivät ole ”huonoista” lähteistä 🙂

  • Pipsa kirjoitti:

   Todella hyvä teksti Jonnalta ja mahtava kommentti Peukaloiselta, tiivistitte oikeastaan kaiken mitä olen mieltä asiasta 🙂 Se on ehdottomasti totta, ettei terveellisempiä herkkuja voi sitten ainakaan terveellisyyden nimissä vetää triplamäärää, sillä kaloreita ne ovat kalorit, oli lähde mikä hyvänsä, ja mikä tärkeintä, usein terveellisissäkin herkuissa voi olla aimo määrä sokeria. Kyllä, taatelit ovat ehkä parempi lähde sokerille kuin valkoinen sokeri ja pähkinät ovat parempia rasvan lähteitä kuin voi, mutta koetuksella kroppa joka tapauksessa joutuu isosta herkkumäärästä.

   Itse tykkään lähinnä terveellisten herkkujen kehittelystä ja syömisestä siksi, että nimenomaan ei tule sitä hinkuvaa tarvetta saada lisää sokeria, vaan kylläinen, tyytyväinen ja herkusta nauttinut olo. Siksipä mulla ei ole (enää) yleensä sitä ongelmaa, että oikeuttaisi enemmän herkuttelua sillä, että ”mutta kun tämä on niin terveellistä”, vaan ymmärrän, että raakakakut eivät todella ole yhtä terveellisiä kuin parsakaali ja porkkana, vaikka näihin samalla adjektiivilla viitataankin. Hehe, ehkä hieman kärjistetty esimerkki, mutta kyllä varsinkin tuhdimmat ”terveysherkut” kuuluvat enemmän juhlaan ja viikonloppuun kuin aivan joka aterialle 🙂

   • Jonna kirjoitti:

    Mulle on myös tärkeää tuo ettei tulee kauheaa hinkua sokerin perään vaan voi tyytyä yhteen palaan ja nauttia sen hyvällä mielellä 🙂 Ja meillä myös herkut kuin herkut -vaikka terveellisiä olisivatkin- kuuluvat juhlaan ja arkeen!

 3. Marilii kirjoitti:

  Haha 😀 Tiiti ja postaukseen kommentoineet oli kyllä teilanneet terveysherkut ihan urakalla. En yhtään ihmettele kyseisiä mielipiteitä. Jos on tottunut niihin perinteisiin herkkuihin, niin varmasti kaikki ”terveellinen” maistuu pahalta ja niiden syöminen on itsensä huijaamista. MUTTA. Jos tarpeeks pitkään on ilman niitä perinteisiä herkkuja, niin makuaisti muuttuu. Ja sillon ne terveelliset herkut saattaa ihan oikeasti maistua paremmalta, kun ne ei ole niin makeita (useimmiten ainakaan).

  Mä myönnän kans olevani varsinainen sokerihiiri (ja rakastan leipomistakin vielä kaiken lisäksi), niin niitä herkkuja on välillä PAKKO saada. Ja mielelläni kyllä totutan makuaistiani siihen, että valitsisin ennemmin sen terveellisen vaihtoehdon. Oon todennut, että se on mun kropalleni lopulta paljon parempi vaihtoehto, vaikka yhtä paljon kaloreita napaani niillä terveellisillä herkuilla vetäisinkin. Eipähän turpoa maha jalkapalloksi, kun pystyy jättämään turhat viljat/maitotuotteet pois ja ihokin pysyy kunnossa, kun voi sokerin korvata jollakin muulla. Mutta samaan hengenvetoon mun on kyllä pakko todeta, että kyllä mun arjessani on edelleen paikka niille perinteisille herkuillekin. Kyllä ne syödessä on sellainen nautinto, että oksat pois (siitä herkuttelunjälkeisestä olotilasta ei sitten puhutakaan enää mitään :’D)!

  • Jonna kirjoitti:

   Oikeassa olet, noi epäterveellisemmät versiot saa usein aika huonovointiseksi vaikka herkkua ovatkin! Mä ainakin tykkään suunnattomasti raakakakuista ja useimmat niistä on parempia kuin sokerimätöt 🙂

 4. Polenka kirjoitti:

  Mie tein sokerihiiren banaanineliöitä, ja oli muuten TAIVAALLISIA. OMNOMNOMNOM…..

 5. Eikku kirjoitti:

  Mä luin ton sun vadelmaraakasuklaakakkuohjeen silloin heti tuoreeltaan ja on siitä lähtien pitänyt kokeilla. Muissa blogeissa en välttämättä vilkaisiskaan ohjetta. Mutta tätä uskallan kokeilla JUST sen takia, että sä nautiskelet myös niistä ”real deal”-leivonnaisista, eli tää ei voi maistua vadelmalla höystetyltä kakkakuoriaisilta ja tuhkalta.

  • Jonna kirjoitti:

   Sitä kannattaa oikeasti kokeilla! Jopa meidän isäntä rakasti sitä ja se ei kyllä kauhean usein tykkää noista raakakauista saati muistakaan terveellisistä versioista 🙂

 6. Kati kirjoitti:

  Minä kokeilin suklaavanukasta ja se oli ihan taivaallisen hyvää!!!

 7. Myy kirjoitti:

  Vuoden verran olen nyt yrittäny vierottaa itteeni sokerista. Ja tullut siihen tulokseen että ei onnistu mun kohdalla! Arkiruokavalion olen saanu jotakuinkin sokerittomaksi, eli siis ei mitään missä ”piilosokeria”. Tähän kategoriaan menee mulla entisestä ruokavaliosta maustetut jogurtit ( en kyllä syö niitä aspartaamihöttöjäkään) mehut , limpparit ja myslit. Sokerittomaksi en silti ruokavaliotani voi sanoo kun syön kuitenki muutaman hedelmän ja marjoja päivittäin, tuleehan noista sokeria jonki verran. Niin ja rahkaa ( maitosokeria..) Yritän myös makeutusaineita välttää, mutta vedän kyllä maustettuja herajauheita. Mutta kaikki ligt jutut jää kyllä kauppaa.

  Mutta sitten on herkut erikseen, kyllä mulla ainakin herkkupäivänä ( usein lauantai) tekee mieli just sitä kaikkein suklaisinta ja rasvaisinta herkkua, ja kerran viikossa sen suonki että leivon jotain millä ei oo mitään tekemistä sokerittoman ja terveellisen kanssa. Esim viimeviikonloppuna leivoin Leila Lindholmin rocky road brownieseja ja luulen että ei ne raakabrowniet varmaan olis yhtä hyviä, millähän vaahtokarkit ja dumlet vois korvata…:D en usko että millään!!

  Oon kyllä yrittäny ostaa korvikkeena esim. raakapatukoita ja esim. kaikki Cocovin patukat oon todennu maistuvan… no lähinnä p****lta. Käytän kyllä superfoodeja osana ruokavaliota, ja uskon että niiden terveyshyöty kyllä on yhtä hyvä, vaikka kerran viikossa syönki herkkuna jotain muuta kuin taateleita ja pähkinöitä.

  Sun blogin ohjeista oon kokeillu suklaamoussea, ja vaikka olin jo etukäteen siinä uskossa että ei voi olla hyvää, niin yllätyin! Se oli oikeesti hyvää!

  • Jonna kirjoitti:

   Rocky road browniesit…. tahtoo! Joo, ei niitä voi korvata millään, se on varmaa. Mistä sen brownien ohjeen löysit?

   • Nimetön kirjoitti:

    Suosittelen kokeileen!! Mulla on tuo Lindholmin kirja Vielä yksi pala, siitäpä se. Kirjassa myös monia muita brownieohjeita:) mutta netistä löytyy ohje myös soitteesta leila.se, tosin se on ruottiksi.

    • Jonna kirjoitti:

     Mulla on kans Lindholmin yksi kirja, mut ei taida olla sama… nettiin surffaan siis! Kiitos 🙂

 8. Punttimummo kirjoitti:

  Kiva, kun laitat blogiisi noita ”terveellistenkin” herkkujen ohjeita! Mä olen ihminen joka olen aiemmin elänyt tai voisin elää pelkillä sokeriherkuilla. Nyt olen siis matkalla kohti normaalipainoa ja olisi kiva oppia leipomaan jotakin kevyempiä ja terveellisempiä vaihtoehtoja.

  • Jonna kirjoitti:

   Kokeile ihmeessä! Heti kun saan aikaiseksi niin banaanikakkua tulossa 🙂

 9. skribentti kirjoitti:

  Vastaus otsikon kysymykseen: eivät ole. Varsinkaan meidän perheessä, jossa kärsitään laajoista allergioista. On ollut pakko kehitellä jotain muuta kuin perusvehnäjauho-sokerijuttuja.

  • Jonna kirjoitti:

   Mitä kaikkea teillä tehdään? Mitkä on osoittautuneet lasten suosikeiksi?

   • skribentti kirjoitti:

    Mun blogista löytyy tosta oikeasta sivusta ”reseptit”-tunniste, sieltä löytyy muutamia reseptejä, ihan sellaisia gluteiinittomia perusherkkuja kuin paleotakin.
    Yksi ältsin nopea ja helppo lapsillekin sopiva herkku on semmoinen, että murskaa mitä vain hedelmää soseeksi / karkeaksi soseeksi, heittää sekaan kookosjauhoja ja sulatettua kookosöljyä sellaiseksi seokseksi, että saa ”taikinatuntuman” (esim. tyyliin puolikas tuore ananas murskattuna, noin desi kookosjauhoja ja puoli desiä kookosöljyä). Sitten pöyrittelee pallot (meillä nää on ”karkkeja”) ja laittaa pakkaseen/jääkaappiin. Sitten kun ne on jähmettyneet, niin suuhun vain. Hifistellä voi lucumajauheella, kookoshiutaleilla, kaakaojauheella (jos käy, meillä ei käy :/ ) jne.
    Mutta siis. Mä kokeilen keittiössä ihan kaikenlaista, kun meillä esikoinen 3,5v on vilja-allerginen ja monelle muullekin vielä allerginen, vaikka tilanne onkin parantunut huomattavasti vauva-ajoista. Kuopus 8kk taitaa olla veljensä tavoin kaikelle allerginen – ja minä olen tiukalla imetysdieetillä, tällä hetkellä maidoton, munaton, soijaton, gluteiiniton, kauraton, ja moni muukin -ton pitää pojan suht oireettomana. Joten keittiökokeilut ovat jokapäivisiä, jotta saisin pidettyä itsellenikin herkkuja ruokapöydässä mukana 🙂 Olen armoton herkuttelija meinaan!

    • Jonna kirjoitti:

     Oi! Täytyy tulle kurkistamaan sun reseptejä ja noi hedelmäpallot kuulostaa hyviltä ja ennen kaikkea helpoilta! Täytyy testata mitä meidän neitokainen niistä sanoo 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *