Hae
Palasia Arjestani

Moni gluteeniton sämpylä päältä kaunis

Processed with VSCO with a5 presetNo nyt onnistuin tekemään kyllä niin rumia sämpylöitä, että huh huh! Melkein hävettää laittaa kuvaa tänne, mutta laitanpa kuitenkin koska maku sämpylöissä oli kohdillaan ja jokainen syötiin viimeistä murua myöten. Kehuipa mies vielä erinomaisiksi! Kokeilein mehevöittää taikinaa porkkanaraasteella ja mielestäni raaste sopi näihin todella hyvin. Taikina oli jälleen aivan erilaista käsitellä kuin normisämpylöissä, mutta tekeleet saatiin pellille, uuniin ja ääntä kohti. Keksin tosin vasta paistamisen jälkeen, että sämpylöiden pinnan olisi varmasti saanut tasoitettua esim. kostutetuin käsin. Ensi kerralla sitten taas viisaampina liikenteessä!

Gluteenittomat porkkanasämpylät

  • noin 500g gluteenitonta jauhoseosta (minä käytin kahta erilaista)
  • 3,5 dl maitoa/kauramaitoa/mantelimaitoa (käytin keskimmäistä)
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl sulaa (luomu)voita
  • hyppysellinen suolaa
  • hyppysellinen sokeria
  • 1 kokonainen muna + 1 valkuainen
  • 1 porkkana kuorittuna ja raastettuna
  • 1 kananmuna voiteluun

Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Kaada kuivahiiva lämpöisen maidon sekaan, sekoita kunnolla ja jätä muhimaan 5 minuutiksi.

Lisää omenaviinietikka, voi, mausteet sekä munat maitoseokseen ja sekoita kunnolla. Lisää jauhot muutamassa erässä ensin puulastalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten. Lisää lopuksi vielä porkkanaraaste ja sekoita. Huom! Taikina jää melko tahmeaksi.

Nosta taikinakulho liinalla peitettynä kohoamaan lämpöiseen ja vedottomaan paikkaan noin 45 minuutiksi. Itse käytän kohotukseen aina mikroa. Leivo kohonneesta taikinasta sämpylöitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Voitele sämpylät kananmunalla ja paista niitä 175 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *