Hae
Palasia Arjestani

Päässäni pyörii (ruoka)vuoristorata

Processed with VSCO with c2 preset

Hurjan iso kiitos edelliseen postaukseen kommentoineille! Odottelen täällä jännittyneenä labratuloksia, mutta ihan kaikki eivät ole vielä valmistuneet. Tulehdusarvot ovat jonkin verran koholla eli jonkin sortin tulehdustila vatsassa/suolistossa on päällä. Lisää selvinnee lähipäivinä. Tänä aamuna jätin kahvin pois kokonaan ja olotilakin on kuin nistillä: päätä särkee, hermostuttaa ja mielessä pyörii lähinnä kahvi. Pää on täynnä sumua eikä ajatus oikein kulje. Odotan vain hetkeä kun pääsen kotiin päiväunille!

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Viime aikoina mun ruokavalio on ollut erittäin säännöllinen ja niin sanotusti hallittu. Olen syönyt saman rungon mukaan päivästä toiseen ja höllännyt viikonloppuisin. Mulle ei ole mikään ongelma syödä arkisin samalla kaavalla, päinvastoin. Koen, että se helpottaa mun elämää suunnattomasti! Aamulla munia ja vihanneksia, lounaalla vihanneksia, joku proteiinin lähde ja hyviä rasvoja, ennen treeniä hiilaria ja protskua, sama treenin jälkeen mutta suuremmassa mittakaavassa, iltapala oman olotilan mukaan. Olen jaksanut käydä töissä ja treenata varsin hyvin. Ja kun ruokavalion runko on näin simppeli niin se kestää hyvin myös leipomiset ja pienet herkuttelut myös viikolla.

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 presetProcessed with VSCO with c2 presetProcessed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Eilisen ja tämän päivän olenkin miettinyt entistä enemmän omia syömisiä. Minusta on ollut ihanaa, kun olen voinut leipoa viljattomia ja maidottomia juttuja ihan omasta tahdostani, mutta olisiko se yhtä kivaa jos voisinkin enää syödä vain niitä? Tiedän, että moni joutuu (vai saa?) näin ihan tahtomattaan tekemään ja tiedän senkin, että mietin ihan liikaa jo etukäteen. Mutta kun olen tällainen spekuloija. Entä jos? Minulle suositeltiin jo tässä vaiheessa alustavasti kahvista luopumista ja fodmap-ruokavalioon tutustumista. Myös viljaton ja maidoton ruokavalio nostettiin esiin aika vahvasti. Loppujen lopuksi oman terveyden kanssahan tässä nyt taistellaan. Että olisi hyvä olla. Nyt ei nimittäin ole. Jotenkin vaan tuntuu niin vaivalloiselta ajatella rajoitettua ruokavaliota. Tiedän, että siihen tottuu, mutta kun olen tällainen tuuliviiri, joka haluaa syödä juuri sitä mitä kulloinkin tekee mieli.

Yritän tässä juuri miettiä mitä laittaisin ruuaksi illalla ja yksikään mieleen tullut vaihtoehto ei tasan ole maidoton ja viljaton 😀 Hyvä alku!

20 kommenttia

 1. Ida kirjoitti:

  Yksi ibs-potilas täällä, moi! Kävin 1,5 vuotta sitten lääkärissä selittämättömien vatsavaivojen takia ja käynti oli aika yhdentekevä muuten, kuin että keliakia yms. sairaudet suljettiin pois. Fodmap-ruokavaliosta olen kyllä saanut avun, mutta mitään ihmelääkettä tähän vaivaan ei valitettavasti ole. Mulla menee tosi kausittain mun vatsan kunto, voi olla melkein kuukauden ihan hyvä (pystyn jopa juomaan vähän kahvia), mutta sitten taas alkaa yleensä muutaman-kolmen viikon kausi, jolloin vatsa kenkkuilee jatkuvasti, vaikka söisin kuinka tarkasti. Tosi huonoina päivinä ei auta muu kuin ottaa Imodiumia (apteekista ilman reseptiä, suosittelen) ja elää puurolla ja AB-piimällä… 🙁 Vatsa on silti ruokavalion muutoksen myötä paljon parempi, en edes käsitä miten pystyin joskus elämään sellaisten oireiden kanssa kuin ennen! Sulle antaisin heti vinkkinä, että jätä makeutusaineet myös pois, tai ainakin vähennä tosi harvakselleen. Toi Propud on niin hyvää, mutta myös niin täynnä aspartaamia, joka ainakin mulla alkaa heti nipistää ja turvottaa.
  Tsemppiä kovasti! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mullahan tämä vatsa oireilee myös kausittain. Välillä saattaa olla pitkiäkin aikoja hyvänä, kunnes taas räjähtää. Toistaiseksi ei kokeista ole selvinnyt mitään, mitä nyt tulehdusarvot hieman koholla. Makeutusaineita käytän aika vähän. Propudia ostin kaupasta ja taisin just ton yhden purkin syödä. Oon itsekin huomannut ettei makeutusaineet ainakaan paranna tätä tilannetta!

 2. Hertta kirjoitti:

  Toi on kyllä rasittavaa kun joutuu rajoittamaan ruokavaliotaan vatsan oireilun takia. Itse olen kärsinyt enemmän tai vähemmän vatsaoireista kolmisen vuotta ja ravannut ties missä tutkimuksissa ja verikokeissa. Mitään ei kuitenkaan ole löytynyt. Mullekin on suositeltu tita Fodmappia mutta ei riitä motivaatio kun oireet eivät kuitenkaan rajoita elämääni. ? Kuukauden olen ollut ilman kahvia ja toisen ilman maitotuotteita. Vatsa voi hieman paremmin noina kuukausina mutta en vain pysty olemaan ilman joten mielummin kestän vähäiset oireet kuin kärsin joka päivä siitä että en voi syödä sitä tai tätä jos se sisältää maitoa. Itselläni vaikuttaa myös epäsäännöllisyys ruokailuissa (tämä näkyi varsinkin kesällä) ja stressi. Olen kuitenkin jo oppinut elämään vähän ongelmallisen vatsan kanssa ja tiedän että monet oireilevat paljon pahemmin. ? Toivottavasti syy vatsakipuihin selviää ja oireet helpottavat! ? Kiitos vielä kivasta blogista!

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla taas oireet on välillä niin pahat etten mielelläni näiden kanssa eläisi. Varsinkin aamut ovat välillä tosi pahoja ja saatan myöhästyä esim. töistä vatsan takia. Ei oo kiva miettiä aina ravintolassa tai jossain kylässä, että koskahan tulee taas lähtö… On tämäkin!

 3. heidi kirjoitti:

  Moikka! Pakko kirjottaa muutama rivi aiheesta vaikka olis kyl sanottavaa kirjan verran 😀
  Jos sulla ei todeta sen vakavampaa syytä masuvaivoihin, tai sul ei oo laktoosi-intoleranssia tai keliakiaa, todennäkösemmät vatsavaivojen aiheuttajat vois olla (tän postauksen kuvien perusteella) ainakin makeutusaineet, avokado, kahvi 🙂 itse oon juossu lääkäriltä toiselle enkä mistään kunnon apua ikinä saanut, paitsi tietty sen että suljettiin kaikki mahdollinen testien avulla pois. Itse oon viimeset 2 vuotta tahkonnu läpi eri ruokavalioita, ottanu ite selvää ja lukenu mielettömän määrän rivejä aiheesta, jättäny pois eri mahdollisia vaivojen aiheuttajia ja taas ottanu takas, ja nyt vihdoin ollaan jo lähellä maaliviivaa! Mutta pitkä ja kamala matka onkin ollu… Ruoka-aineet joiden en millään voinu uskoo aiheuttavan vaivoja, ni joutunu kuitenkin taipuun ja hyvästeleen pois 😀 esim just avokado (monta päivää vatsa ihan sotatilassa avokadon jälkeen), bataatti, kaikki juustot, rahka, smoothiet, suurin osa hedelmistä… Kahvimaidonkin vaihdoin mantelimaidosta täysmaitoon koska täysmaidon rasvasuus neutralisoi sitä kahvin muuten nii tujua olemusta 🙂 tiivistettynä ja pointtina siis se että fodmap ruokavalio on toimiva mut sitäkin pitää hienosäätää itelle sopivaks 🙂 toisinaan voi syödä fodmapin ohikin mut esim mun vatsa kestää just sen yhen poikkeuksen sääntöön mut ei toista hetkeen 😀 tsemppiä!

  • Jonna kirjoitti:

   Noi kuvat on parin viikon aikana otettuja enkä esim. nyt viimeiseen viikkoon ole mitään protskupatukoita saati prodevanukkaita syönyt. Silti vatsa on ihan kauheassa kunnossa. Toisaalta kahvia olen juonut ja avocado on ihanaa <3 Täytyy ehkä alkaa pitämään tarkkaa ruokapäiväkirjaa ja tsekata onko jotain selkeää kaavaa havaittavissa. Tänään on toinen päivä ilman kahvia ja jo se on auttanut asiaa suunnattomasti! Fodmap siis tarkemman tarkastelun alle 😉

 4. ulla kirjoitti:

  Semmonen vinkki tuli mieleen, että älä aloita ennen tutkimuksia gluteenitonta tai muutakaan ruokavaliota.
  JOs joudut / pääset vaikka vatsatähystykseen, pitää sinne asti syödä kuin tähänkin asti olet syönyt. Jotta saadaan oikeita tuloksia suolistosta.

  • Suivi kirjoitti:

   Sama myös kun tutkitaan keliakiaa ihan verikokeista, pitäisi olla syönyt gluteenia, jotta kokeissa mitään näkyy jos on näkyäkseen 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Oon syönyt toistaiseksi ihan normaalisti 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, saman neuvon sain lääkäriltä. Calpro-arvosta teidetään, että onko tarvetta tähystykselle 🙂

 5. Laura kirjoitti:

  Oliko toi uus tupla protein maku hyvää? 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Pakko sanoa, että parasta tähän mennessä! Ihana valuva kinuski heti suklaakerroksen alla..

 6. KH kirjoitti:

  Hei, nopea kommentti työpäivän lomasta; olen lukijana huomannut, että monet pohtivat Fitfashionilla vatsavaivoja. Mutta kukaan ei ole tainnut ottaa huomioon helikobakteeria; kun sen viimein itseltäni tajusin testata ja häätää, on vatsa 95 % paremmassa kunnossa. Se voi jyllätä suolistossa, vatsa sekaisin melkein aina. Nykyään harvoin tarvitsee ensimmäisenä miettiä joka paikassa, että missä vessa..

  • Jonna kirjoitti:

   Moi! Mulla testattiin myös helico ja se oli negatiivinen 🙂 Se saattaa tosiaan jyllätä elimistössä kauankin aiheuttaen oireita kausittain.

 7. Emmi kirjoitti:

  Tuohon ruokavalion rajoittamiseen voisin sanoa, että kaikkeen tottuu. ? Noin yhdeksän kuukautta tässä on menty täysin maidottomalla, kanamunattomalla ja soijattomalla imetysdietilllä jälkimmäisen pojan allergioiden vuoksi. Aika monet juhlat on saanut katsoa vierestä, kun toiset syö. ? Hassua on vielä, kun periaatteessa itse voisi syödä, mutta toisen takia ei kuitenkaan voi.

  • Jonna kirjoitti:

   No ihan varmasti tottuu 😀 Mulla onneksi jo kahvin pois jättäminen auttoi todella paljon! Toivottavasti ei tarvitse muuta alkaa karsimaan..

 8. Susa kirjoitti:

  Ruoakavaliomuutoksia tehdessä suolistolla kestää useampi viikko tottua muutoksiin. Kärsivällityyttä kyllä vaatii…

  Itse en syö noita propudeja enää ollenkaan, kun lisäaineita niin paljon että tosi nopeasti alkaa ilmavaivat, turvotus ym.. 🙁 harmi kun niin hyviä olisi…

  Vinkkinä myös, jos juot hiilihapollisia juomia, niin kannattaa jättää hetkeksi kokonaan pois, aiheuttaa myös turvotusta ja kaasunmuodostusta…

  Tsemppiä! Toivottavasti saat vatsan kuntoon pian!

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, aika menee ennen kuin tottuu. Mulla onneksi helpotti nopeasti kun jätin kahvin pois. Toivottavasti jatkuukin näin hyvin! Mä en juuri hiilihapollisia juomia juo. Joskus vichyä, mutta en sitäkään edes joka viikko.

 9. Susanna kirjoitti:

  Minulla todettiin kesällä juuri paha refluksi, myös muita vatsaoireita on. Tosi pahoja päivittäisiä (ja varsinkin öisiä) oireita on ollut jo joulukuusta asti. Alustava diagnoosi tuli huhtikuussa, lopullinen elokuussa vatsantähystyksen jälkeen. Pelkkä refluksi ruokavalio ei minulla yksistään auta, siis rasvaton ja vatsaa ärsyttävät ruuat, vaan jouduin jättämään myös kaikki kotimaiset viljat pois. Kaurahiutaleita vatsa sietää jonkin verran sellaisenaan syötynä. Onneksi maitotuotteita pystyn syömään. Ruokavalioni on siis hyvin suppea, hedelmistä esim menee vain banaani ja luumu. Happosalpaajia joudun silti syömään.

  Että kyllä hyvinkin rajattuun ruokavalioon tottuu. Kivaa se ei kyllä ole, minäkin kun olen ennen ollut kova syömään juuri viljatuotteita esim leipää, puuroa ja varsinkin leipomuksia. Mitään herkkuja en voi syödä ilman että tulee monen päivän elämää haittaavat oireet. Paria gluteenitonta keksiä vatsa sietää . Mutta kyllä sen (usein) kestää kun tietää mikä olo repsahduksista tulee, huonoja kausia kun tulee ruokavaliosta huolimattakin.

  Vaikeinta on sosiaaliset tilanteet kun ei voi oikein mitään kodin ulkopuolella syödä. Oltava omat eväät tai jätettävä syömättä kokonaan. Myös matkustelu on hyvin hankalaa. Tälläisissä tilanteissa vaan pitää antaa itselleen aikaa tottua uuteen ruokavalioon ja varsinkin elämäntapaan. Sekä surra, kun onhan ruokavalion muuttaminen pakosta jonkinlainen menetys.
  Tsemppiä!

  • Jonna kirjoitti:

   Oi että, ei kuulosta kovin mukavalta! Mä olen täällä sormet ristissä ja odotan vieläkö vatsa oireilee. Jätin kahvin pois viime viikolla ja elämä on sen jälkeen ollut todella paljon helpompaa. Kaikki kivut ja polttelut poissa. Voi kun olisikin näin helppoa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *