Paleoleivontaa!
Oon jo pitkään aikaa keräillyt itselleni talteen erilaisia paleoreseptejä ja viime viikolla vihdoin innostuin paria testailemaankin. Paleoleivonnassahan ei käytetä sokeria, viljoja, maitotuotteita eikä hiivaa. Yleensä ne ovat lisäksi vielä vähähiilarisia 🙂 Mahtavinta näissä on ehkä se, että lapsellekin paleoherkkuja voi antaa hyvillä mielin, koska ne eivät sisällä sokeria. Ainakin meidän mimmille maistui!
Perjantaina tein paleoleipää, joka ei siis sisällä gluteenia, viljoja, maitotuotteita, sokeria eikä hiivaa. Lisäksi leipä on hyvin proteiini-rasva-pitoinen.
Leipään tarvitset:
- n. 1 dl kookosjauhoja
- n. 3 dl mantelijauhoja
- 0,5 dl rouhittuja chia-siemeniä tai pellavansiemeniä
- 5 kananmunaa
- 1/4 tl suolaa
- 4 rkl kookosöljyä
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1/2 tl ruokasoodaa
Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään omassa kulhossaan ja märät ainekset omassa kulhossaan.
Yhdistä kuivat ja märät ainekset keskenään. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun n. 19 x 9 cm uunivuokaan ja tasoita taikinan pinta.
Paista 180 asteessa 40-50 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.
Kuten ohjeesta voi nähdäkin niin leivästä tulee aika tiivistä, koska taikina ei juuri nestettä sisällä. Suosittelen kokeilemaan ohjetta niin, että lisäät hieman esim. vettä taikinaan. Leivästä tosin tuli todella hyvää näinkin. Parhaimmillaan leipä on seuraavana päivänä oltuaan yön yli jääkaapissa. Aivan loistavaa siitä saa ensin mirottamalla hetken ja lisäämällä päälle avocadoa, nams <3
Alkuperäinen ohje: healthextremist.com
Lauantain herkkuhammasta kolotti ja teki kauheasti mieli jotain makeaa. Päätin testata paleo banaani-suklaapuddingin reseptiä ja siitä tosiaan tuli makeaa ja vieläpä täysin ilman sokeria 🙂
Paleo Banaani-suklaapudding
- 1 tlk kookosmaitoa (pidä jääkaapissa 5-6 tuntia ennen puddingin tekoa)
- 4 rkl hunajaa
- 1 suuri pehmeä banaani
- 2 rkl kaakaojauhetta (sokeroimatonta!)
1. Laita tölkillinen kookosmaitoa jääkaappiin 5-6 tunniksi tai mielellään yön yli. Kylmässä kerma erottuu maidosta.
2. Aukaise kookosmaitotölkki ja kaavi kerma kulhoon. Vinkki: Tölkki kannattaa avata purkinavaajalla pohjasta ja valuttaa maito sitä kauttaa ensimmäisenä esim. lasiin. Kookosmaidon voi käyttää vaikkapa smoothieen.
3. Lisää hunaja kookoskermaan ja vatkaa kerma kuohkeaksi (sähkövatkaimella). Tässä vaiheessa voi myös lisätä 1 tl vaniljauutetta sekaan, jos sinulla sellaista on. Minulla ei ollut.
4. Siirrä 1/3 kermasta toiseen kulhoon myöhempää käyttöä varten. Lisää lopun kerman joukkoon kypsä banaani seka kaakaojauhe ja vatkaa kunnolla sekaisin.
5. Ota tarjoiluastiat ja kauho pohjalle suklaa-kermaseos ja päälle kookoskerma (jonka laitoit sivuun). Koristele esim. kaakaojauheella, banaanisiivuilla tai tummalla suklaalla.
Nauti!
Tämä pudding on niin tuhtia ja makeaa tavaraa ettei näitä montaa annosta pysty syömään. Mulle riitti yksi ja osan siitäkin söi meidän tyttö. Varsin hyvää tavaraa siis 🙂
Alkuperäinen ohje: paleocupboard
Oi kiitos ohjeesta!!
Onko tuo kookosjauho sama kuin kookoshiutale? Jauheena siis.
Nyt pistit kyllä pahan 😀 ravintoarvot ovat ainakim erilaiset eli luulisin että ovat kaksi eri asiaa 🙂
Kiitos maittavista resepteistä. Jonna, toivotan Sinulle hyvää jatkoa kokkaamisessa, treenaamisessa ja kaikessa muussakin elämässäsi.
Kiitos Arto mukavasta kommentista! Ihanaa kesän jatkoa sinullekin 🙂
Oi, kiitos näistä resepteistä! Leivän otin just uunista ja hyvää tuli ja sopii mullekin, keliaakikko kun olen. Ite puolitin mantelijauhojen määrän ja laitoin tattarijauhoa vähän tilalle ja oikein hyvää tuli, namnam 🙂
Vanukkaan voisikin testata sitten jälkkäriksi 😛
Ole hyvä vaan 🙂 niin tosiaan, näähän sopii tosi hyvin keliaakikollekin! Eipä tullut ees mieleen. Just tekasin avocado-banaani leivän. Mielenkiinnolla odotan minkä makuista se on 🙂 no banaanillehan se varmaan maistuu 😀