Hae
Palasia Arjestani

Mun ensimmäinen tilaustyö: virkattu sipulipussi!

virkattu sipulipussi

Saanko esitellä: mun ensimmäinen blogissa julkaistu käsityöohje (ei tosin oma suunnittelema) eli virkattu sipulipussi! Viimeiset pari vuotta olen herätellyt sisäistä käsityöihmistäni henkiin väkerrellyt omaksi ilokseni yhtä sun toista. Pääasiassa olen neulonut/kutonut villasukkia ja siinä sivussa opetellut virkkaamaan sekä ompelemaan. Ompelemisessa on ollut nyt pidempi tauko, koska tuntuu aina yhtä vaivalloiselta alkaa piirtämään kaavoja, leikkaamaan kankaita ja vasta sitten ompelemaan. Virkkaaminen ja neulominen ovat huomattavasti vaivattomampia, kun ei tarvitse ottaa kuin käsityö pikku kätösiin, istahtaa sohvan nurkkaan ja alkaa tekemään. Viime kesänä ompelin itselleni mekon ja tytölle yhtä sun toista. Mökille aion raahata 1,5 viikon lomalle ompelukoneen matkassa ja laittaa ommellen ainakin yhdet hupparit mulle ja tytölle. Saattaahan siinä sivussa syntyä jotain muutakin!

Mutta tässä on mun ensimmäinen tilaustyö: virkattu sipulipussi! Vaikka en ole mikään protekijä virkkaushommissa, niin uskalsin ottaa tilauksen vastaan, sillä tilauksen tekijänä oli anoppi 😀 Hetkisen hän sai pussiaan odotella, sillä mulla oli samaan aikaan kesken myös kolme muuta käsityötä. Niin vain sain pussin valmiiksi ja siitä tuli vieläpä varsin hieno! Itse asiassa niin hieno, että tekaisen jossain välissä itselleni samanlaisen. Meillä on sipilit aina pöydällä pienellä lautasella, muttavirkatun pussin etu on se, että sipulit saavat riittävästi ilmaa joka suunnasta eivätkä homehdu. Pussi on lisäksi helppoa nostaa seinälle koukkuun eikä sipulit näin vie pöytätilaa.

virkattu sipulipussi

Sipulipussin ohje oli helppo ja selkeä ja tällaiselle aloittelijallekin varsin yksinkertainen toteuttaa! Vaikka sinun virkkaustaidot olisivatkin vähän ruosteessa, ota koukku rohkeasti käteen ja lähde tekemään. Tämä ei oikeasti ole vaikeaa! Ohje on peräisin Kodin kuvalehdestä ja se löytyy myös täältä.

Virkattu sipulipussi

Korkeus noin 24 cm riippuen koukun koosta ja käytetyn langan paksuudesta.

Tarvikkeet:

 • Kaupunkilanka Koskipuisto (53 % puuvilla, 47 % pellava, 50 g = 83 m). 50 g luonnonvalkoista (01).
 • Virkkuukoukku nro 4. Tiheys 15 s = 10 cm kiinteillä silmukoilla.

Lyhenteet:

 • krs = kerros
 • s = silmukka
 • kjs = ketjusilmukka
 • ks = kiinteä silmukka
 • pp = pitkä pylväs
 • ps = piilosilmukka

Pohja:

Virkkaa 6 kjs ja sulje ketju renkaaksi ps:lla.

1. krs: Virkkaa 3 kjs aloitukseen (vastaa 1 pp), 1 pp, 2 kjs, *2 pp, 2 kjs*, toista *–* vielä 5 kertaa. Sulje kerros ps:lla.

2. krs: 3 kjs, 1 pp kjs-ketjun juureen, 2 kjs, * 2 pp kjs-ketjuun, 2 kjs, 2 pp samaan silmukkaan edellisen krs:n pylväiden keskelle, 2 kjs*, toista *–* vielä 5 kertaa, 2 kjs, 2 pp kjs-ketjuun, 2 kjs. Sulje kerros ps:lla = 56 s.

Tee pitkä pylväs näin: kierrä lanka 2 kertaa koukun ympäri, vie koukku reunan s:n läpi ja koukkaa lanka koukulle. Ota lanka koukulle ja vedä 2 koukulla olevan s:n läpi.

Pussiosa:

3 kjs, 1 pp kjs-ketjun juureen, 2 kjs, *2 pp samaan silmukkaan edellisen krs:n pylväiden väliin, 2 kjs*, toista *–* krs:n loppuun ja sulje krs ps:lla. Toista tällaisia kerroksia, kunnes työssä on yhteensä 11 pylväskerrosta (tai niin monta kuin haluat, minulla taisi olla 15!) pohjan kerrokset mukaan laskettuna.

Reunus ja ripustuslenkit:

Virkkaa 1 krs kiinteillä silmukoilla. Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 ks ja jokaiseen kjs-ketjuun 2 ks ja sulje krs ps:lla. Virkkaa vielä 1 krs kiinteillä silmukoilla. Aloita jokainen krs ketjusilmukalla ja sulje krs piilosilmukalla.

Virkkaa krs:n alusta 5 ks, 18 kjs ripustuslenkkiä varten, hyppää 6 ks:n yli, 22 ks, 18 kjs toista ripustuslenkkiä varten, hyppää 6 ks:n yli, 17 ks. Virkkaa 1 krs kiinteillä silmukoilla ja virkkaa molempiin kjs-ketjuihin 22 ks. Virkkaa vielä yksi krs kiinteillä silmukoilla. Päättele langat.

virkattu sipulipussi

Kannattaa katsoa kuvitetut ohjeet vielä suoraan täältä. Ja koska olen itse opetellut virkkaamaan youtuben avulla, alla vielä havainnollistavat video-ohjeet jokaisesta silmukasta.

Ketjusilmukka:

Kiinteä silmukka:

Piilosilmukka:

Pitkä pylväs (videolla ensimmäisenä):

Sitten ei muuta kuin virkkaamaan! Joko teillä on virkattu sipulipussi säilyttimenä? Virkkaatteko te paljon? Mitä olet virkannut viimeksi?

Edellinen postaus: Viikon 15 syömingit

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa

2 kommenttia

 1. Sande kirjoitti:

  Sipulipussia ei löydy, mutta kaikkea muuta on tullut tehtyä. Vilttejä (Kalecala cal), kasseja, vauvalahjoja sekä valopalloja koristeiksi ? Tällä hetkellä viltin viimeistely meneillään.

  • Jonna kirjoitti:

   Vitsi mä haluaisin tehdä meille sellaisen ison viltin, mutta en tiedä riittäiskö hermot….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.