Hae
Palasia Arjestani

Vapun parhaat munkit tehdään itse ♥

Vapun parhaat munkit

Vapun parhaat munkit tehdään itse tänäkin vuonna! Neljä vuotta sitten alettiin miehen siskon kanssa tekemään mökillä munkit itse ja siitä ei ole ollut paluuta. Kun kerran tekee vappumunkit itse, huomaa miten paljon parempia ne ovat, kuin ostettuna kaupasta. Hyvän maun lisäksi niissä on aimo annos rakkautta mausteena 😉 Tällä reseptillä teet pyöreät täytemunkit kuorrutteella tai ilman sekä sokeriset munkkirinkelit. Kahtena viime vuotena ollaan tehty pelkkiä munkkirinkilöitä, mutta sitä ennen testattiin myös kuorrutettuja munkkeja. Täytteitä ei olla laitettu koskaan, mutta ehkä senkin voisi joku kerta testata.

Haluan nostaa tämän vuonna 2016 julkaisemani reseptin näin vapun kynnyksellä uudelleen blogiin, jotta ehkä joku teistäkin innostuisi tekemään munkit tänä vuonna itse!

Vapun parhaat munkit (n. 15 kpl)

TAIKINA

  • 2,5 dl kevytmaitoa
  • 25g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl raastettua luomusitruunan kuorta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 7,5-8 dl vehnäjauhoja
  • 75g pehmeää voita

PAISTAMISEEN 1 litra rypsiöljyä

Sokeria reilusti sokeroimiseen, jos teet sokerimunkkeja.

KUORRUTUS (jos teet kuorrutteen)

  • 3 dl tomusokeria (meillä mansikanmakuista)
  • 2,5 rkl vettä (meillä 3,5 rkl marjamehua)
  • 0,5 – 1 tl punaista elintarvikeväriä (ei laitettu ollenkaan, koska mansikanmakuinen tomusokeri)

TÄYTTEEKSI halutessasi esimerkiksi noin 200g mansikkahilloa ja/tai 1 prk (330g) nutellaa.

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää sokeri, muna ja suola sekä sitruunankuori ja vaniljasokeri jos tahdot niitä laittaa. Alusta taikinaan jauhot ja pehmeä voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunti.

vapun parhaat munkit

vapun parhaat munkit

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 15 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja kohota niitä peitettynä vielä noin vartti. Jos teet rinkilöitä tee munkkeihin reiät valmiiksi jo ennen kohotusta.

Kuumenna öljy kattilassa tai padassa 170-180 asteiseksi. Testaa kuumuutta pienellä määrällä taikinaa. Jos taikina muuttuu kullanruskeaksi alle minuutissa, öljy on sopivan kuumaa.

Paista munkkeja 2-3 minuuttia molemmin puolin kauniin värisiksi ja kypsiksi. Valuta munkit talouspaperilla vuoratun lautasen päällä, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.

Sokerointi: Anna munkkien jäähtyä hetki ja pyörittele ne runsaassa sokerissa heti kun mahdollista!

Täytemunkit: Annostele hillo tai nutella tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Notkista nutellaa tarvittaessa hetki mikrossa sulatusteholla. Pursota täyte munkkien sisään.

Kuorrutetut munkit: Sekoita paksu ja tasainen kuorrutus tomusokerista, vedestä ja elintarvikeväristä  (tai mansikanmakuisesta tomusokerista ja marjamehusta) ja kuorruta munkit.

Mites teillä; syödäänkö vapun parhaat munkit itse tehtyinä vai kaupasta ostettuina?

Edellinen postaus: Neljän liikkeen hikinen kotitreeni

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa

 

2 kommenttia

  1. Anni kirjoitti:

    Ah jes, tänä vuonna haluan tehdä munkit itse ja tämä ohje tuli kuin tilauksesta – kokeiluun menee siis !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *