Hae
Palasia Arjestani

Rakkaudesta leipään

Processed with VSCO with c1 preset

Sanoi kuka mitä tahansa tai paheksuu leipää miten paljon vaan niin mä ainakin rakastan sitä yli kaiken! Olen postaillut leivästä aiemminkin enkä usko tämänkään kerran olevan viimeinen. Leivän syönti karkaa mulla välillä käsistä aivan kokonaan, koska se on niin taivaallisen hyvää. Jokin kuukausi sitten aloin saamaan liiallisesta leivän syönnistä vatsaoireita ja vähensinkin käytön yhteen kertaan (aamulla) päivässä. Siirryin myös ostamaan ja tekemään enemmän gluteenitonta leipää ja vatsaoireet helpottivat.

Jos en mitään muuta välipalaa keksi niin pakkasesta löytyy aina joko itse tehtyä tai ostettua leipää. Olen ikionnellinen, että sain rakkaan ystäväni takaisin kun löysin gluteenittomat leivät. Mun all time favorite on Provenan kaura-porkkanasämpylät, joiden hintaa oli muuten juuri halpuutettu! Syön välillä anoppilassa ihan normaaliakin leipää ja pienissä määrin vatsa kestää sitä hyvin. Mutta se miksi kirjoitin tämän postauksen, oi te muut suuret leivän ystävät, on se että kaipaan vinkkejä erilaisiin päällisiin. Haluaisin lisätä kasvisten määrää ruokavaliossani, joten olisiko teillä hyviä ideoita kasvispainotteisista leivänpäällisistä? Siis muutakin kuin perus kurkut ja paprikat. Mitä on teidän suosikkileipänne päällä? Saa kertoa muitakin kuin kasvispäällisiä!

Mä jatkan hyvillä mielin välipalaleipäni puputtamista!

25 kommenttia

 1. Suvi kirjoitti:

  Oi avocado on ihanaa, varsinkin savulohen ja sitruunan kanssa nam! Paistetut (herkku)sienet on hyviä myös. Kylmä peruna jonkun suolaisen rinnalla. Sitten tietysti jokaikisen pastasoosin tai kanankoiven jämät menee leivälle, ja mikä vain majoneesi”salaatti”, korvaa samalla levitteen. Vihreät pavut keitettyjen kananmunien kanssa. Kuten ehkä tästä läpi kuuluu, mäkin rakastan leipää, itse asiassa niin paljon että pidän herkkuleivän kokoamista yhtenä erikoistaidoistani :D. Melkein saatan ottaa minkä vaan aterian ja iskeä sen leivän päälle!

  • Jonna1983 kirjoitti:

   Oi miten hyviltä nuo kaikki kuulostaa! Virheät pavut kananmunien kanssa leivällä…hmmm…molempia löytyisi kotoota 😉 Paistettu broilerin rintafile on täällä siivutettuna iso hitti myös, jos tahtoo vähän ruokaisampaa leipästä 😉

 2. Ninnu kirjoitti:

  : ) munakaslettua, kinkkusiivu ja päälle kurkkua joka saa vielä suolahunnun, siis nämä valitun voidellun leivän päälle. namiiii : )

  • Jonna kirjoitti:

   Kananmuna missä tahansa muodossa on hyvää leivällä! Mutta mikä on munakaslettu? 😀

 3. emilie kirjoitti:

  Ruisleipä avokadolla ja tomaatilla on aika bueno. Paistettu kananmuna myöskin toimii leivän päällä aina. Lemppari(hieman erikoiselta kuulostava :D) taitaa kuitenkin olla (ruis)leipä, jonka päälle banaanisiivuja ja paljon juustoraastetta ja mikroon/uuniin niin että juusto sulaa.

  • Jonna kirjoitti:

   Tuo banaani ja juusto kuulostaa melko mielenkiintoiselta yhdistelmältä! Pakko kokeilla 😉

 4. Laura kirjoitti:

  Avokado, keitetty kananmuna, pinaatti, tomaatti & kalkkunaleike on kyllä aivan loistava kombo!

  • Jonna kirjoitti:

   NO voi nam! Mä en ole muuten varmaan koskaan laittanut pinaattia leivälle, vaikka sitä on aina jääkaapissa… Seuraavan kerran laitan!

 5. Saimi kirjoitti:

  Oi mäkin rakastan leipää. Parasta päällä on raejuusto, tomaatti, basilika ja ruohosipuli tai rucola.

  • Jonna kirjoitti:

   Oi, tämäkin kuulostaa todella hyvältä! Täytyy ehkä kirjoitella kaikki teidän ehdotukset ylös ja alkaa testailemaan 🙂

 6. Nimetön kirjoitti:

  Omena- ja porkkanasiivut juuston ja/ tai leikkelen kera!

  • Jonna kirjoitti:

   Omena & leikkele, sinäpä sen sanoit! Miksi en ole tuotakaan itse tajunnut..Kiitos!

 7. Janni kirjoitti:

  Mun suosikki leivän päälle on avokado ja raejuusto muussattuna ja ruususuolaa päälle!

  • Jonna kirjoitti:

   Pitikö lähteä ostamaan pikku purkki raejuustoa, kun niin moni on sitä kehunut 😉

 8. swi kirjoitti:

  Mää taidan olla aika peruspäällislinjalla. Normaalin levitteen korvaan, joko avokadon siivuilla tai maapähkinävoilla, päälle tomaatti ja paprika, rucola sekä salaatinlehdet, joskus menee leipä myös pelkiltään 😛
  Leivän tyypissä eniten suosin moniviljaleipiä/patonkeja, joissa on usein myös siemeniä. Ruisleipääkin menee, mutta harvemmin.

  Ihmiset vouhottaa ihan turhaan voi vs. margariini, vaikka leivälle voisi laittaa paljon terveellisempiä ja ravintorikkaampiakin levitteitä mm. itse tehdyt guacamolet, hummukset ja tahinit.

  • Jonna kirjoitti:

   Levitteitä pitäis tehdä itse useammin ja kokeilla rohkeasti erilaisia ohjeita. Mulla pitäis ollakin jossain jemmassa yksi lehdestä revitty sivu, jossa oli useamman levitteen ohje…kiitos muistutuksesta!

 9. Annika kirjoitti:

  Hyvä Jonna!? leivästä on tehty ihme mörkö eikä varsinkaan itseään kunnioittavat kuntoilijat/itsestä huolehtijat myönnä leipää syövänsä. Juu eli ei se leipä lihota, vaan ne päälliset eli asiaan? kuten yllä tulikin hummus ja kaikki pavuista tehdyt tahnat nam! Niissä pahvisissa tetrajutuissa saa valmiita papuja, mutta itsekin voi keittää. Kikherneet tai pavut soossiksi ja sekaan (oman maun mukaan) intialaisia tms mausteita, sipulia, avokadoa mitä vaan niin on hyvää! Munakoisosta uunissa baba ganoushia tooosi hyvää! Plus muut lisukkeet näiden tahnojen kaa. Kanan kanssa ehdottomasti persikkaa, ai kuinka huvaaa. Tonnikala, juu ei ole kasvis, mutta toimii aina tomaatin ja pizzamausteen kanssa ja ehdottomasti mikron kautta. Paistetut herkkusienet jo tuli ja öljyssä paistettu punasipuli yrttisuolalla kruunaa kaikki mahdolliset leivät. Kukkakaalesta, bataatista tai vaikka keittojuureksista voi tehdä kasvissosekeiton tapaisen jäykemmän tahnan ja toimii ja siihen saa kivasti piilotettua ison määrän kasviksia. Oma suosikkini feikkiroskaruokahampurilaisesta on jotain lihaa tai tacolla maustettua soijarouhetta sekä bataattiranskiksia ja tähän tuoreita kasviksia, ketsuppia, sipulia milloin mitäkin mieli tekee ja suolakurkkuja niin herkkua! Tässä nyt muutamia edes hieman terveellisiä ideoita ? jatka Jonna samaa linjaa! ?

  • Annika kirjoitti:

   Ja lisänä vielä kaikki manteli-, cashew- ym pähkinätahnat sekä makean ystävälle nutellat ja sen sukulaiset? aurinkokuivatut tomaatit (kasvis???) on kans hyvä lisä erilaisiin leipälöisiin? rohkeasti testailee niin löytyy omat lempparit?

   • Jonna kirjoitti:

    Oi vitsi mitä vinkkejä, kiitos Annika! Nuo sosekeitot leivän päällä kuulostaa aika jännältä. Pitäis vaan rohkeammin kokeilla uusia juttuja. Ite tykkään kans ennemmint tehdä itse hampurilaisen leivästä kuin käydä ostamassa valmiita. Luin siitä just jonkun tutkimuksen, että roskaruoka-ateria voi tuhota koko viikon tulokset, vaikka kuinka yrittää syödä terveellisesti… Se tutkimus taitaa olla mulla vielä sähköpostissa. Voisinkin tehdä siitä ihan oman postauksensa!

    Mä niin tykkään erilaisista pähkinävoista ruisleivän päälle ja siihen vielä banskua niin nam!

 10. Eve kirjoitti:

  Leipä on parasta! Onneksi on muitakin leipä hulluja!! No mun mätömpi leipä on ruisleipä, kanafile, ananasta ja siihen voi laittaa ihan perus tomaatti, salaatti ym jutut ja heittää vaikka toisen ruikkarin päälle ja nam, hamppari. 😀 Sitten tykkään perusvoikkari (lempi)kasviksilla ja päälle murustellaan fetaa. 🙂 Sitten hyvä on keitetty kananmuna ja katkarapuja, pieneksi pilkottua sipulia ja tomaattia ja vaikka jotain yrttiä siihen päälle.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä teen kans usein tuota kanafilepurilaista leivästä, se on niiiin hyvää! Mut hei, toi katkarapuhomma on ihan uusi. Ja raaka sipuli toimii missä vaan…

 11. daeph kirjoitti:

  Pesto <3 viimeksi tein pestosta ja tuorejuustosta levitteen. Onhan se balisika kasvis 😀 Tykkään myös sekoittaa keitettyä kanamunaa kuutioina mm. lohen tai katkaravun kanssa, hieman majoneesia tai levitettä sidosaineeksi. Keitetyistä herneistä saa myös loistavia tahnoja leivälle. Yllä olikin hyviä vinkkejä, hedelmiä tulee harvemmin laitettua leivälle vaikka muuten tykkään suolaisen ja makean yhdistelmästä 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Basilika on erinomainen yrtti! Nam. Noita tahnoja täytyy alkaa tekemään enemmän itse. Taidanpa laittaa heti huomiselle itselleni lapun, että ”etsi hyviä tahnareseptejä” 🙂

 12. Moona kirjoitti:

  Täällä myös leivän rakastaja! Mä en ikinä ole ollut mikään suurkuluttaja, mutta palan kaksi syön usein päivässä. Tänne on tullut jo niin paljon vinkkejä, että melkein kaikki mun ehdotukset on jo sanottu 😀 Mutta kasvissyöjänä paistettu (marinoitu) tofu leivän päällä on namia. Myös graavi/kylmäsavulohi ja siihen raakaa sipulia, ja aina ruispaloilla! 😀 Ja makeista, herkkua on paahdettu ruisleipä, jonka päälle banaanisiivuja ja hunajaa! Maapähkinävoita käytän myös paljon kauraleivän kanssa 🙂 Leivän himohan tässä tulee! Ja eikä tule unohtaa köyhiä ritareita 😉 Toimii myös muullakin kuin ranskanleivällä, esim täysjyväpaahtoleivällä! Ei näissä kyllä vihanneksia näy lähimaillakaan, jos niihin kaipasit vinkkejä 😀

 13. Sannna- kirjoitti:

  Fazerilta oli tullut uutta, tai ainakin minulle uutta, juuresleipää! 38% siis kasviksia. Porkkana-punajuurileipä oli ainakin taivaallista! Ja kelpaa minulle joka yritän sisällyttää jatkuvasti enemmän kasviksia ja juureksia ruokavalioon.

  Varmaan joku terveyspoliisi älähtää tästäkin, mutta sisällönkin tsekkauksen jälkeen aion syödä tuota leipää varsin hyvällä omallatunnolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *